X

El Govern central vol “garantir” la renovació del Tribunal Constitucional

Els socis de la coalició esmenen la Llei de supressió del delicte de sedició per facilitar l'elecció de les places que ha de triar el CGPJ

09/12/2022

El Govern central vol “garantir” la renovació del Tribunal Constitucional

Pedro Sánchez, durant una intervenció davant el ple del Congrés dels Diputats

PSOE i Unides Podem han presentat dues esmenes a la Llei de supressió del delicte de sedició. La intenció és desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. En concret, es pretén facilitar l’elecció de les dues places que ha de triar el Consell General del Poder Judicial. Per una banda, es rebaixen les majories per nomenar els magistrats i, d’altra banda, s’imputaran responsabilitats penals als vocals que entorpeixin els nomenaments.

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista en el Congrés, Patxi López, ha afirmat que amb les esmenes el que es vol és “garantir per llei el compliment del mandat constitucional”, mentre que Pablo Echenique, portaveu del Grup Parlamentari Confederal d’Unides Podem, ha explicat que aquesta garantia de desbloqueig és “garantia que el Consell General del Poder Judicial fa la seva feina”.

Davant aquesta situació, el Partit Popular ha anunciat la presentació de recursos d’inconstitucionalitat. La portaveu del Grup Parlamentari Popular en el Congrés, Cuca Gamarra, ha criticat que l’Executiu de socialistes i Unides Podem vulgui “copar el Tribunal Constitucional” amb persones que han estat “o bé ministres o alts responsables a la Moncloa”.

Moció de censura

VOX ha reclamat una moció de censura contra el president del Govern, ben igual que Ciutadans, que ha acusat Pedro Sánchez de ser un aprenent de dictador. Inés Arrimadas, la portaveu del Grup Parlamentari Ciutadans en el Congrés, ha afirmat que “continua el cop de Sánchez a l’estat de dret”.

El bloc conservador del Consell General del Poder Judicial, que actualment té majoria, han acusat el Govern de xantatge i han sol·licitat la convocatòria d’un ple extraordinari per votar els dos candidats del Tribunal Constitucional abans que la reforma quedi aprovada.

09/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris