X

Després de 25 anys inaccessible, la justícia dictamina que el camí d’en Kane per Binimoti és públic

La sentència diu que la titularitat del camí és de l'Ajuntament de Ferreries i condemna la propietat a retirar qualsevol construcció que impedeixi el pas i a concedir el lliure trànsit

10/01/2023

Després de 25 anys inaccessible, la justícia dictamina que el camí d’en Kane per Binimoti és públic

El polèmic tram de camí d’en Kane que passa per Binimoti (a Ferreries) és públic. Així ho recull la sentència de l’Audiència Provincial de Palma feta pública avui per l’Ajuntament de Ferreries.

Segons la sentència, la titularitat d’aquest tram del camí d’en Kane (de poc més d’un quilòmetre) és del consistori i s’acusa la part demandada d’ocupació il·legítima, per la qual cosa condemna la propietat a retirar qualsevol construcció que impedesqui o indiqui la prohibició de pas i a concedir el lliure trànsit al seu pas per la finca de Binimoti.

La propietat de la finca de Binimoti manté aquest camí tallat i, per tant, inaccessible des de fa més de vint-i-cinc anys. Hi ha una paret seca i una tanca metàl·lica que impedeix transitar-hi. Un obstacle que ha estat motiu de diverses protestes i disputes legals. De fet, els anteriors propietaris de Binimoti interposaren diverses querelles criminals contra membres de l’Associació d’Amics del Camí d’en Kane, que defensen el lliure accés pel camí.

Durant el procediment legal, l’Ajuntament ha inclòs aquest tram de camí en el catàleg de camins públics de Ferreries. Per la seva banda, l’advocat del consistori ha basat la reivindicació de la titularitat pública en diversos testimonis i documents històrics que demostren que des de la primera dominació britànica de Menorca del segle XVIII, i durant 200 anys, va ser una carretera, una obra pública.

Amb la sentència, si l’actual propietat de la finca no presenta recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, en un termini de dos mesos es podrà reobrir. En cas contrari, l’Ajuntament també pot demanar l’execució provisional de la decisió judicial.

En paral·lel, l’Ajuntament ferrerienc negocia actualment drets de pas als trams, també tancats, de Terra-roja i Santa Rita.

10/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris