X

El Govern demana als ajuntaments mesures “davant un probable escenari de sequera” per a l’estiu que ve

"No es tracta de ser catastrofistes però sí previsors", ha subratllat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir

19/01/2023

El Govern demana als ajuntaments mesures “davant un probable escenari de sequera” per a l’estiu que ve

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat aquest dijous als municipis que comencin a preparar-se per a “un previsible escenari de sequera” aquest pròxim estiu a Balears. “No es tracta de ser catastrofistes però sí previsors”, ha subratllat Mir, qui ha remarcat, segons ha indicat la Conselleria en una nota de premsa, que “no podem afirmar que patirem sequera aquest estiu però les dades són les que són i les administracions tenim l’obligació d’avançar-nos a situacions que puguin perjudicar la ciutadania”.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que Recursos Hídrics està a la disposició dels ajuntaments per a identificar les mesures de gestió més adequades segons la realitat local.

Mir ha intervingut en la reunió convocada per la direcció general de Recursos Hídrics amb la Federació d’Entitats Locals de Balears (Felib) per a informar de les últimes dades sobre l’estat dels aqüífers. Les reserves hídriques de l’arxipèlag es troben, actualment, al 55% segons les dades del servei d’Estudis i Planificació de la direcció general.

Tot i que la xifra suposa un increment respecte al mes anterior, Mir ha assenyalat als municipis (òrgans competents en matèria de proveïment d’aigua) que l’última vegada que es van registrar uns índexs similars al desembre va ser en 2015.

L’escassetat d’aigua va impulsar, llavors, l’aprovació del Decret 34/2016, de 17 de juny, pel qual es declara la situació de sequera extraordinària a Eivissa i, posteriorment, el Decret 54/2017, de 15 de setembre, pel qual s’aprova el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera de Balears.

Les Unitats de Demanda (UD) que més preocupen són les d’Artà i el Pla de Mallorca que porten en escenari de prealerta de sequera 17 i 22 mesos, respectivament. En aquest sentit, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha anunciat que pròximament convocarà una Taula Tècnica de Sequera amb els municipis afectats per a començar a estudiar mesures.

Garau ha recordat, a més, que encara hi ha 36 municipis que no han presentat a la Conselleria el seu Pla de gestió sostenible de l’aigua. En aquest sentit, ha valorat “la necessitat de tenir aprovats aquests instruments de planificació per a situacions d’escassetat”. Igualment, ha recordat que “en situació d’emergència climàtica, no podem deixar a l’atzar la gestió d’una crisi per manca de subministrament”.

La directora general ha instat els municipis a tenir acabats pous de reserva i les infraestructures que siguin necessàries per a evitar situacions com les de l’estiu passat, “quan l’increment de demanda va ser tan elevat que malgrat haver-hi recurs, no es va poder garantir el subministrament en alguns llocs”.

Mir, per part seva, ha insistit en la necessitat de reduir el percentatge de pèrdues en les xarxes municipals. En aquest sentit, ha recordat que Recursos Hídrics acaba d’adjudicar una partida de 2,3 milions d’euros de Fons NextGenerationEU per a millorar el proveïment dels pobles.

A més, ha recordat que la Conselleria va impulsar una convocatòria, dotada amb 20 milions d’euros del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) amb la mateixa finalitat. “El Govern treballa per a posar a la disposició dels municipis els recursos necessaris perquè aquests puguin executar les millores necessàries que optimitzin la disponibilitat del recurs”, ha destacat el conseller, qui ha afegit que la Conselleria continuarà impulsant campanyes de conscienciació i de foment de l’estalvi.

19/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris