X

‘Purgatori’, el darrer i inacabat encàrrec a Agustí Villaronga

Gran admiració i enyorança envaeixen la capella ardent d'Agustí Villaronga, instal·lada al tanatori de Sant Gervasi, a Barcelona

23/01/2023

‘Purgatori’, el darrer i inacabat encàrrec a Agustí Villaronga

/ Universitat de les Illes Balears.

La comèdia ‘Loli Tormenta’ és la darrera pel·lícula d’Agustí Villaronga que s’estrenarà als cinemes, tot i que encara es troba en procés de postproducció. Però no és el darrer projecte del cineasta, qui va rebre l’encàrrec de dirigir ‘Purgatori’, amb guió del també director de cinema Pau Calpe.

Malauradament, la transformació en imatges de la història d’un religiós que és enviat a un remot monestir, per purgar els seus pecats i hi descobreix l’encant que genera en els altres l’ensenyament d’un pacient del sanatori a càrrec dels monjos, queda aparcada per la mort de l’artista mallorquí.

Ho ha confirmat a IB3 Notícies Xavier Crespo, de la productora valenciana Dacsa Produccions, el qual havia de coproduir l’obra juntament amb la madrilenya Galápagos Media. “Tot just havíem tancat un parell de guions, la producció estava en una fase molt prèvia”, ha explicat Crespo, que considera que la història encaixava molt en l’estil de Villaronga.

“Quan vaig llegir el guió, el que més em va atreure va ser l’exploració indirecta de com es generen les sectes i, especialment, l’escissió que ve de l’Esglèsia Catòlica… Això ho dic des d’una implicació personal, perquè vaig passar 13 anys a una escola jesuïta”, va declarar l’autor al periodista de Variety Emilio Mayorga.

“A ‘Purgatori’ es toquen molts d’aspectes: el secretisme i la manipulació dins l’Esglèsia, les crisis de fe dels seus personatges, l’espiritualitat que s’eleva a l’esotèric i la cerca d’un nou ordre”, va explicar-li.

L’esbós de ‘Purgatori’ amb el crèdit del mallorquí va ser presentat l’agost del 2022 a la trobada de joves productors del Festival de Locarno, a Itàlia.

Capella ardent

Al tanatori de Sant Gervasi, a Barcelona, s’hi ha instal·lat aquest dilluns capvespre la capella ardent d’Agustí Villaronga, qui ha mort aquest passat diumenge als 69 anys d’edat. Representants del Govern balear hi assistiran avui dimarts. La directora general de Cultura, i també actriu, Catalina Solivellas, ha reivindicat la importància de Villaronga, i ha dit que estudiaran la millor manera de retre un homenatge al director finat.

A Mallorca, molta gent del sector del cinema el trobarà a faltar. L’actriu Llum Barrera ha explicat a IB3 Notícies que, encara que mai no va fer feina amb ell, l’admirava molt, perquè va ser capaç de deixar una petjada personal en cada projecte.

 


Agustí Villaronga, un cineasta lligat a la terra


El món de la cultura plora Agustí Villaronga


L’adeu a Agustí Villaronga va ressonar a la gala dels Premis Gaudí

23/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris