X

El producte de proximitat de les Illes, a Madrid Fusión

El xef Álvaro Salazar hi ha presentat el menú del restaurant Voro de Canyamel, l'únic de les Illes amb dues estrelles Michelin

25/01/2023

El producte de proximitat de les Illes, a Madrid Fusión

La 21a edició de la fira de gastronomia Madrid Fusión ha arrancat aquesta setmana amb gran presència de les Illes. Té lloc del 23 al 25 de gener. El xef Álvaro Salazar i la cap de cuina del restaurant Voro de Canyamel (Capdepera), María Cano, han estat l’única presència balear a les ponències de Madrid Fusión. Els responsables de l’únic 2 estrelles de les Balears, dues estrelles aconseguides fa uns mesos i incorporades a la guia Michelin de 2023, han explicat i cuinat part del menú degustació del seu restaurant. ‘Herbívor’, ‘Piscívor’ i ‘Carnívor’ és la seqüència inicial del seu menú ‘Devoro’.

“No treballem d’altra manera”, ha dit Salazar, “que mirant el nostre entorn i el producte de proximitat, no hi ha altra manera”.

Si al menú del Voro prima el producte de proximitat de les Illes, també a la fira. Madrid Fusión és el lloc de trobada dels xefs però també dels productors.

Els responsables de formatges Sa Roqueta de Menorca, per exemple, estaven més que satisfets pel fet que el seu estand estigui prop de l’entrada. “Només entrar al recinte veus Menorca”, diu Soraya Sanz, “amb els nostres formatges, oli, bolets, tot el que tenim aquí muntat s’atraquen a veure’ns”. D’altres, com Claude Geyer, dels cellers menorquins Torralbenc, consideren que la fira és un trampolí per donar-se a conèixer. “El primer que diuen és: ah, es fa vi a Menorca”, explica, “i després diuen: ah, i s’hi fa bon vi”. De la mateixa manera, l’oli de Mallorca. La responsable de la D.O. Oli de Mallorca, Lidia Larrey, diu que “encara hi ha molta gent que desconeix que hi ha una producció d’oli a Mallorca i per això som aquí, per explicar que tenim una llarga tradició”. Per part de les Pitiüses s’hi donen a conèixer productes com el peix sec de Formentera o les sobrassades eivissenques, entre molts d’altres.

Concurs al millor pastisser

En aquesta edició, Irene Lluch, rebostera del restaurant Andreu Genestra, opta al premi a pastisser revelació de Madrid Fusión. Hi presenta “Solstici”,  una transició dels sabors d’hivern. “És un tocinillo de cielo o flamet de xirivia sense ou, que és l’element més interessant de les postres”, diu, “i també hem fet un gelat de llimona amb mantega torrada, bastant interessant”.

Passejant per la fira, els xefs de renom de les Illes enalteixen la qualitat de la nostra cuina però demanen un poc més. “Potser hauríem de donar més visualització a la nostra gastronomia”, diu Adrián Quetglas, “que encara està un poc fluixa, perquè hi ha altres regions amb més presència”. Un punt en què coincideix el xef mallorquí Andreu Genestra. “Hi ha molts dels nostres cuiners fent la primera petjada aquí”, comenta, “tot i que encara ens falta donar a conèixer el nostre producte local i fer més força a difondre la nostra marca”.

25/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris