X

Català a la sanitat: l’IB-Salut n’exigirà el nivell per al 80% de les places d’estabilització

L'IB-Salut ha actualitzat la llista de categories deficitàries, després d'analitzar-ne les sol·licituds, que ha reduït de 50 a 15

01/02/2023

Català a la sanitat: l’IB-Salut n’exigirà el nivell per al 80%25 de les places d’estabilització

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, aquest dimecres al ple del Parlament.

El Servei de Salut ha actualitzat la llista de categories deficitàries en els processos d’estabilització de metges i infermeres i mantindrà el requisit de català per al 80% de les places després de canviar els criteris sobre les categories deficitàries, que ha reduït de 50 a 15.

El Govern té previst reunir-se amb membres de l’STEI i l’Obra Cultural Balear per informar sobre aquest acord. Dues organitzacions que havien anunciat recursos judicials contra l’exempció del català en aquests processos.

En una entrevista al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio, el director del Departament de Filologia de la UIB, Jaume Guiscafrè, ha celebrat el canvi de parer del Govern i considera que “no podia ser d’una altra manera”. “A mi ja no em sorprèn gairebé res del que pugui fer el PSOE en qüestions lingüístiques perquè el nivell d’argumentació havia descendit tant que ens acostam a nivells d’argumentació d’altres partits. No tenien altra sortida que el que han fet, demanar el que es demana a qualsevol funcionari”, ha afirmat Guiscafrè.

Aquest Departament va enviar un comunicat divendres passat en què criticava l’exempció del català en la sanitat i que l’Executiu no complia “amb el seu deure de vetlar per un ús normal del català”.


“L’exigència del català no es qüestiona entre els metges”

Tan sols hi ha una quinzena de categories deficitàries

En una nota de premsa, el Servei de Salut explica que va convocar el procés d’estabilització del seu personal i va declarar quines categories eren deficitàries i quines no ho eren a partir dels borsins que hi havia en aquest moment. Amb aquest criteri, es va definir que totes les categories formades per metges i infermeres eren deficitàries (la meitat del centenar de categories convocades -uns 2.283 llocs de feina dels 4.115 oferits-) perquè els borsins s’havien exhaurit i això dificultava cobrir les vacants.

Ara, una vegada que el termini de presentació de sol·licituds a la convocatòria s’ha tancat, la Conselleria de Salut disposa d’un nou element que determina si una categoria és deficitària o no: les sol·licituds que s’hi han presentat. Aquest element permet resoldre que tan sols hi ha una quinzena de categories deficitàries del mig centenar que s’havien exceptuat en un primer moment.

Per accedir a les places de categories deficitàries no es demanarà com a requisit el coneixement de llengua català com marca la legislació, però el personal que hi accedeixi resta obligat a conèixer les dues llengües oficials. Per garantir-ho, el Govern no només els farà un acompanyament lingüístic per millorar els coneixements lingüístics del personal que hi entri, sinó que també establirà mecanismes com ara condicionar la mobilitat laboral futura a l’obtenció de la titulació de coneixements oportuna.

Tenint en compte les sol·licituds presentades, la majoria de les categories i places tindran garantida la seva cobertura amb els requisits lingüístics establerts, i no quedaran exemptes de l’acreditació de coneixements de llengua catalana i, tal com disposa la legislació, s’establirà un període de dos anys perquè el personal que hi accedeixi pugui acreditar-ne els coneixements, de la mateixa manera que es fa amb la resta de les places oferides en el procés d’estabilització que no afecten metges i infermeres, que són 2.000 places més amb més de 20.000 aspirants.

Així doncs, segons explica la nota de premsa, a partir del grau de coneixement de llengua catalana de les sol·licituds presentades, es podran aplicar els requisits lingüístics sobre més d’un 80% de les places que inicialment s’havien exceptuat sense que això posi en risc la seva cobertura. D’aquesta manera, es podrà garantir la cobertura de les places.

En el comunicat, el Govern explica que “reitera el seu compromís amb els usuaris, amb la sanitat pública i amb el respecte i els drets relacionats amb l’ús de les llengües oficials a les Illes”. Així mateix, insisteix que “el català és un requisit per accedir a la funció pública perquè és innegociable garantir els drets dels usuaris a ser atesos en la seva llengua”.

El problema de dèficit de professionals és comú en tot l’Estat, segons el Govern, que també afirma que “el català no és cap problema per atreure professionals sanitaris”: “Cada vegada hi ha més professionals que adquireixen els coneixements necessaris gràcies a les formacions que s’han duit a terme en els darrers anys”. La prova d’això, explica la nota, és l’augment de professionals que ja n’acrediten els coneixements en aquesta convocatòria, tal com s’ha pogut comprovar una vegada acabada la presentació i revisió de les sol·licituds.

El Govern, acaba el comunicat, “agraeix una vegada més a tota la societat i als moviments socials l’empenta contínua per garantir el català a la funció pública i, amb això, el dret de la ciutadania a ser atesa en la seva llengua”.

01/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris