X

Així han detectat un 133% més de casos de gonorrea al laboratori de Can Misses

La malaltia sexual amb més incidència és la clamídia i provoca infertilitat. De fet, 8 de cada 10 dones i la meitat d'homes portadors desconeix que la pateix

24/02/2020

Així han detectat un 133%25 més de casos de gonorrea al laboratori de Can Misses

La Consulta d’Infeccions de Transmissió Sexual (Caits) funciona des de juliol de 2019 a l’Hospital Can Misses després de l’interès dels professionals del centre hospitalari per donar resposta als pacients amb infeccions sexuals. L’any 2018, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va notificar 84 casos nous de gonorrea enfront dels 36 de 2017, un creixement del 133%. També es va detectar un augment dels casos d’infeccions de sífilis, dels 48 casos de 2018 enfront dels 30 de 2017. A la nova consulta multidisciplinària, que obre cada divendres de 8:30 a 13:30 sense necessitat de tenir cita prèvia ni tampoc targeta sanitària, cinc professionals són la cara visible del CAITS a Eivissa: la dermatòloga, Marta Serra, la supervisora de consultes externes i infermera, Sonia Navarro, la internista, Olga López, i la metgessa microbiòloga, Susana Ramón. L’objectiu és aturar malalties com la clamídia, la gonorrea o la sífilis, que poden ser asimptomàtiques i han pujat en el nombre de casos a les Pitiüses. Una consulta pensada per a la població en general i per a les persones amb pràctiques sexuals de risc.

‘L’objectiu del laboratori és ser autosuficient a Can Misses i no dependre de Son Espases’

Susana Ramón, microbiòloga de l’Hospital Can Misses, explica que al servei de Microbiologia processen de forma urgent totes les mostres que arriben a la consulta del CAITS per poder arribar al diagnòstic el mateix dia, algunes mostres s’han d’adreçar a l’hospital de referència, en aquest cas a Son Espases, i alerta que cada vegada augmenta més el volum de cultius que han d’enviar a l’hospital de referència. Per això, espera que “ben aviat” es pugui ampliar el servei al laboratori de l’Hospital Can Misses.

La malaltia sexual amb més incidència és la clamídia, des de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera adverteixen que darrere d’aquesta malaltia hi ha molts casos d’infertilitat. De fet segons els professionals sanitaris 8 de cada 10 dones i la meitat d’homes portadors de clamídia desconeix que pateix la malaltia. “La microbiologia avança molt i ha millorat la capacitat que tenim per detectar bacteris que estan dintre de les cèl·lules. Hi ha noves tècniques que detecten el material genètic, aquestes proves es fan a Son Espases i han millorat molt la capacitat per diagnosticar”, informa Ramón.

Des de fa un temps, el servei de microbiologia també informa per via telefònica dels casos del VIH i els casos de sífilis per estar segur que el malalt rep la informació i el tractament que toca. “Quan diagnostiquem, salvem moltes vides, li posem nom a la malaltia i això és la cura del pacient” expliquen des del departament de Microbiologia.

Disminueix la percepció de risc

‘S’ha baixat la guàrdia i s’ha perdut la por amb les malalties de transmissió sexual’, de fet és una de les conseqüències de l’augment de les infeccions recorda la dermatòloga Marta Serra. Disminueix la percepció de risc, a la consulta del CAITS asseguren que treballen per dona informació contrastada per ajudar a la prevenció i recorden que les malalties sexuals es poden prevenir amb l’ús correcte del preservatiu.

24/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris