X

Un advocat mallorquí aconsegueix que el TJUE declari il·legal el model espanyol per a declarar béns a l’estranger

Alejandro del Campo del despatx DMS Consultors de Palma va ser el que primer va recórrer per aquesta qüestió davant la justícia europea el 2013

27/01/2022

Un advocat mallorquí aconsegueix que el TJUE declari il·legal el model espanyol per a declarar béns a l’estranger

Imatge d'arxiu.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat aquest dimecres il·legal la legislació espanyola que obliga a declarar als residents els béns i drets a l’estranger a través de l’anomenat “model 720” perquè considera que les sancions i multes que imposa són “desproporcionades” i menyscaven la lliure circulació de capitals a la Unió Europea. La cort europea dona així la raó a la Comissió Europea, que el 2019 va recórrer als tribunals comunitaris després de demanar a Espanya modificar sense èxit una legislació que, al seu parer, imposa sancions “desproporcionades” als que no fan la declaració o la presenten fora de temps.

Alejandro del Campo és l’advocat mallorquí del despatx DMS Consultors de Palma que primer va recórrer aquesta qüestió davant la justícia europea el 2013. “El ‘model 720’ pot destrossar a grans defraudadors amb doblers amagats a Panamà, Suïssa o Andorra… però és injust sobretot per a milers de modests estalviadors i, sobretot, estrangers residents a Espanya que són despistats i no es llegeixen el BOE tots els dematins”, explica del Campo en una entrevista a IB3 Notícies.

La normativa espanyola, que es va introduir per a lluitar contra el frau i l’evasió capitals, exigeix que els contribuents residents en el seu territori notifiquin a Hisenda els actius que posseeixen a l’estranger, com ara propietats, comptes bancaris i actius financers.

No fer-ho o presentar una declaració incorrecta o fora de termini, està castigat multes fixes i proporcionals i amb la regularització de l’impost degut per aquests béns, encara que aquests hagin estat adquirits durant un període ja prescrit.

En la seva sentència, el TJUE considera que aquesta legislació va en contra del Dret comunitari i que Espanya ha incomplert amb ella les obligacions que li incumbeixen en virtut del principi de lliure circulació de capitals, ja que les sancions previstes estableixen una diferència de tracte entre els residents a Espanya en funció d’on es localitzin els seus actius.

“Aquesta obligació pot dissuadir als residents d’aquest Estat membre d’invertir en altres Estats comunitaris, impedir-los fer-lo o limitar les seves possibilitats de fer-ho, i constitueix, per tant, una restricció a la lliure circulació de capitals”, afirma la cort en un comunicat.

El Tribunal subratlla a més que la legislació va més enllà del necessari per a aconseguir els seus objectius de lluita contra el frau i l’evasió fiscal en imposar mesures desproporcionades en cas d’incompliment.

La Cort també considera desproporcionades les multes pecuniàries, que consisteixen en una sanció equivalent al 150% de l’impost calculat sobre el valor dels béns a l’estranger, que a més pot acumular-se amb multes de quantia fixa per cada conjunt de dades que no es presentin.

El “tipus molt elevat” d’aquesta multa i la seva acumulació amb les quantitats fixes “pot donar lloc en molts casos al fet que l’import total de les quantitats degudes pel contribuent superi el 100% del valor dels seus béns o drets estrangers” el que “constitueix un menyscapte desproporcionat de la lliure circulació de capitals”.

Així mateix, les multes fixes tenen un import molt elevat, que “no guarda cap proporció amb les sancions previstes per a infraccions similars en el context nacional” i “no està limitat”, argumenta el Tribunal.

Espanya deu ara atenir-se amb la rapidesa més grossa a la sentència del TJUE, que és vinculant. De no fer-ho, la Comissió Europea pot tornar a recórrer a la justícia i demanar que se li imposin sancions pecuniàries.


PDF | Llegueix aquí el comunicat del Tribunal de Justicia de la Unión Europea

27/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris