AVUI
05/12/2019
07:00

UN POBLE FRANCÈS

07:40

NA CAPUTXETA VERMELLA UNIVERSAL
EL REI MIDES UNIVERSAL

07:50

RUPERT&SAM

LA MOSCA
L'ICEBERG
L'ESTRELLA

08:00

LES TRES PREGUNTES EIVISSA

09:05
12:05

TRÀNSITS Ser transexual és un camí ple d’obstacles. El procés fins a entendre què et fa infeliç, el procés fins que el teu entorn entén que t’estava encasellant en un espai que no és el teu, el procés que fa l’escola, la feina o la comunitat de veïnats. Són tot un cúmul de trànsits, moltes vegades entelats per la transfòbia i la discriminació. Al programa Zoom coneixem la realitat de les persones trans a les Balears, com Ivonne Moll, una dona de 53 anys que va iniciar el seu trànsit ja d’adulta i a qui li ha tocat viure d’a prop l’odi de les persones intolerants. Cada setmana es cometen a l’Estat espanyol una dotzena de delictes d’odi cap al col•lectiu LGTBI, però segons l’Agència Europea de Drets Fonamentals només se’n denuncien dos de cada deu. Les Balears tenen des del 2016 una llei específica per protegir aquestes persones i garantir els seus drets en, per exemple, l’àmbit educatiu. D’aquest aspecte se’n va poder beneficiar Gloria Charry, mare d’un fill transexual de 13 anys, i Teo Asensio, qui va començar a viure el trànsit del seu fill Arlo quan el petit només tenia un any i mig. El sociòleg Lucas Platero, Natalia Martín, de l’associació Ben Amics, i Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental reflexionen sobre com, històricament, la transexualitat ha estat entesa com una malaltia dins una societat que assenyala les persones que no encaixen dins la norma.

12:45

Arròs sec de ciurons i vèrtoles Avui cuinarem arròs i ciurons dins una paella amb brou de carn. Quan s’hagi evaporat, marcarem unes vèrtoles de vedella amb mantega i les posarem a damunt. Enfornarem cinc minuts i rematarem amb una mica de tòfona ratllada.

20:05

VEDELLA BLANCA AMB LLET Cada dia, a IB3 Televisió, Santi Taura comparteix amb l’espectador la seva passió pel receptari tradicional balear. Ho fa a través d’uns plats atrevits, que conviden a jugar amb els ingredients de sempre. Avui cuinarem vedella amb llet.

21:30
22:15

ANIREM AMB VELOCÍPEDE, MUNYIREM VAQUES A PORRERES I TASTAREM UNA COCA DE “TALLAD Aquesta setmana, l'amo en Toni Ballador coneixerà en Rafel Matas, un pagès felanitxer molt enginyós que ha construït un velocípede, eines i màquines del camp i dos molins de treure aigua. El nostre jove pagès, en Jaume Coll, visitarà la granja de Can Roca de Porreres, on munyiran vaques frisones i de raça Jersey, els donaran menjar i les trauran a pasturar així com toca. Al rebost d'aquesta setmana, na Maria de Son Macià ens cuinarà una coca de matances o com la coneixen per aquelles contrades, coca de "talladons". El nostre jove youtuber agrari, en Miquel Montoro, ens ensenyarà a fer un canyís de caramuixes, per emprar a les seves matances. Coneixerem a una parella ben foravilera de Santa Eugènia i ens mostraran com preparar la terra durant l'hivern per poder sembrar a l'estiu. I regarem tot aquest programa amb les gloses i dites del mestre de mestres de la saviesa popular, en Felip Munar i Munar.

23:20

VAQUES MENORQUINES, OVELLES MALLORQUINES, CABRES EIVISSENQUES I ESCALDUMS VAQUES MENORQUINES, OVELLES MALLORQUINES, CABRES EIVISSENQUES I ESCALDUMS Aquesta setmana a “Uep! Com anam?” en Toni Ballador passarà un matí de feina amb un pagès mallorquí d'orígen alemany, que va caure a la gran de les nostres illes per treballar a un banc, però els comptes no li sortien i va decidir posar-se a fer de pagès. Ara, 15 anys més tard, té més de 20 vaques i conra un hort ben gran, tot en producció ecològica. En Jaume Coll coneixerà un pagès de Manacor que, els matins els passa assegut a una oficina entre papers, pantalles d'ordinador i impressores. Arreglaran una bona guarda d'ovelles roges i esmotxaran una figuera fins ben post el sol. Anirem a Son Mesquidassa, a Porreres, per saber de primera mà com cullen oliva i elaboren oli de gran qualitat de forma mecanitzada. A Sant Carles de Peralta, arreglarem gallines i cabres i una mestressa de Lloret de Vistalegre ens farà un bons escaldums per fer per Nadal. Una recepta que ens farà passar molt bones festes. I, com cada setmana, el mestre de mestres, el nostre Felip Munar repassarà les millors dites i gloses del nostre cançoner popular.

00:20

ANIREM DE MATANCES DOBLES A MONTUÏRI, VISITAREM VELLES CANTERES I DONAREM UN CUR Dijous vespre, a l’espai més genuïnament rural d’IB3, aprofitarem la feliç coincidència del dia d’emissió del programa amb el pont festiu per enviar en l’amo Toni Ballador a complir amb una de les tradicions ancestrals més arrelades de ca nostra les matances. A trenc d’alba, el nostre estimat presentador visitarà una finca de Montuïri que es diu “Es Pont”, però tothom l’anomena “El Bulli” -pels grans dinarots que s’hi celebren-. Allà hi passarà una intensa jornada acompanyant l’amo i els matancers en les diverses tasques d’acorar, socarrimar, pelar i esxullar els dos porcs ben formosos que se sacrificaran. Així mateix, també es trobarà nedant en la seva salsa durant l’abundós berenar que s’oferirà als assistents i convidats i durant les posteriors feines de pastat i embotit de les llonganisses, sobrassades, botifarrons i camallots que finalment ompliran la perxa i el rebost de la casa. Seran unes matances així com toca, dignes de ser recordades. I memorable serà igualment el completíssim reportatge sobre el destacat paper històric de les antigues canteres de ca nostra que en Felip Munar ens oferirà mentre conversa amb el propietari de la gravera de Can Xot de Felanitx. Na Vanessa García, a la seva terrassa, ens sorprendrà revelant-nos uns usos remeiers ben peculiars de la mel per recuperar branques rompudes de les plantes, per calmar l’ansietat i per molt més. I per si tot això no bastés per aguiar un episodi ben curiós i entretingut, també sembrarem cols ecològiques a Algaida amb una pagesa molt aguda, trobarem uns cans de bestiar que fan batre un cavall a Artà i cuinarem un deliciós me de sa padrina a Búger. Serà gros, i –sobretot- serà ben gustós!

05:55

PAISATGES

06:05

"EL TURISME EN EL SEGLE XX" L'evolució del turisme al llarg del segle XX és el tema del nou capítol del programa "Un segle de pinyol vermell". L'actor Joan Melis, amb la seva innegable experiència, us convida a fer un viatge fantàstic en el temps per recordar com arribà el turisme a les Illes. S'endinsarà a principis del segle XX per conèixer quins varen ser el primers aventurers que visitaren les illes i us descobrirem quin va ser el primer hotel de luxe de les Balears. Recordarem tots els famosos que ens van visitar enamorats pels plaers de les nostres illes o com va ser l'arribada dels hippies a les Pitiüses. Aquest capítol serà un bon moment per rememorar com el turisme canvià la nostra economia, la nostra societat i, fins i tot, la nostra forma d'entendre la vida.