AVUI
15/08/2020
07:45

Llocs amb història Llocs amb història POSTALS! és un programa que mostra la història del turisme des del punt de vista de les persones que van viure aquell temps de canvis, una de les èpoques més importants de les Illes Balears. De la mà de les actrius Maria Bauçà i Magdalena Tomàs seguirem la pista d’unes postals escrites durant el Boom del turisme. En el capítol d'aquesta setmana na Magdalena i na Maria seran testimonis de quatre històries ben diferents. Na Magdalena coneixerà de primera mà quins van ser els inicis d'un dels hotels més antics de Mallorca, Ca's Bombu a Cala Ratjada. Na Maria descobrirà com va crèixer en popularitat i prestigi el mític celler Ca'n Amer i quin era el secret del glamour del restaurant El patio de Portocristo. Per acabar na Magdalena viatjarà fins Sant Antoni de Portmany per parlar amb na Vicenta, filla del visionari fundador de l'Hotel Portmany.

08:35

RUPERT&SAM

TOQUEM ELS DOS

08:40

RAMON LLULL.

COMENÇA LA GIRA MUNDIAL Una vegada que han acabat de menjar, Ramon Llull i Lluís tornen a la biblioteca del Monestir de la Real, on Ramon Llull contínua contant la seva història amb els seus primers viatges a l'estranger.

08:50

Lo jorn del judici Són ses festes de Sant Cosme Confit a Allà Baix i tothom és feliç. Però hi ha qualcú que no és feliç. La Sibil·la passeja deprimida perquè ha tengut una vissió divina, ha vist la fi del món i ara no troba cap motiu per fer res. "Tanmateix, el món farà un pet i morirem tots...." diu. Na Miquela, recordant que la Sibil·la ja la va ajudar una vegada, està decidida a tornar-li el favor. Ella i en Gaspar decideixen dur a la Sibil·la a veure als crespells kawaii, les criatures més innocents i alegres de tot Son Mai. Enmig de les revetles, els crespellets conviden a la Sibil·la que digui unes paraules. Comença ben cordial i correcte però acaba explicant els horrors de la fi del món. Que si "vendrà un terratrèmol que ho destrossarà tot", que si "haureu de passar comptes de tot lo que heu fet". Finalment tots els crespellets acaben amb un quadre d'ansietat i na Miquela i en Gaspar decideixen sortir d'allà. Sortint, veuen molt de renou per enfora, just a la frontera entre Ca la Quinta Forca i Es perduts. Són els pagesos ninja que lluiten contra els dimonis. Mentre esperen als Cossiers, els pagesos ninja intenten retenir sense èxit als dimonis. La Sibil·la agafa la seva espasa a lo samurai i cridant "El jorn del judici... ÉS AVUI!" comença a enfrontar-se als dimonis amb tanta valentia que els fa por a tots i se'n van. Finalment arriben els Cossiers i els pagesos ninja els hi expliquen la valentia de la Sibil·la. Queden tan astorats que la conviden a ser part del Cos de Cossiers de Son Mai en defensa del bé. Ella accepta ben contenta i agraeix a na Miquela i en Gaspar la seva ajuda. Mentre se'n van, la Sibil·la xerra amb els cossiers però acaben tots plorant i deprimits.

09:00

OFÈLIA I JOAN T1 - 3 Com ha canviat l’escola en els darrers 70 anys? Com es balla el swish swish? Com han canviat les botigues? Les respostes les trobarem aquesta setmana a Ucs, clics, grans i petits, el programa que posa de manifest els contrastos generacionals a les Pitiüses. No t’ho perdis! Hi ha sorpreses per totes les edats!

10:00

EN LAN, TÈCNIC DEL PIRATES, ENFRONT D’UNA ALARMA Tornem a visitar a un dels nostres enfeinats més peculiars, en Lan, que viurà un dels dies més difícils a la seva feina. Una alarma d’incendi s’ha disparat i ell ha d’actuar ràpidament per tenir-ho tot sota control. El popular i carismàtic tècnic de la sala Pirates Adventure ens seguirà sorprenent amb el seu sentit de l’humor que no decau ni davant l’estrès i la tensió d’una situació ben delicada. Amb en Florencio prepararem una gran paella per 300 comensals a les festes patronals d’Artà. El temps és ben justet i la coordinació de tot l’equip és fonamental. Els nervis creixen quan s’apropa l’hora de sopar i els veïnats ja s’acosten a la plaça. En Julio és un creper del Port d’Alcúdia que té més de quatre milions de visites a youtube. Coneixerem perquè s’ha fet famós arreu del món i descobrirem la seva particular manera de preparar crepes. Farem feina amb n’Isabel i en Rafael, mare i fill que tenen una empresa de calçat a Inca i que preparen unes botes amb pell de serp que els està portant moltíssima feina i que ens deixarà veure la seva relació tan especial. Tot això i molt més a un programa que fa un homenatge als enfeinats de la mà de la veu d’en Miquel Àngel Torrens, sempre amb un to humorístic i desenfadat.

10:50

NI EN VIU NI EN DIRECTE NI EN VIU NI EN DIRECTE En Lluc és actor de teatre i moltes vegades ha fet de mestre de cerimònies, però el que vol aconseguir sigui com sigui és convertir-se en comunicador de televisió. Però quan veu una càmera es col•lapsa i no en dona ni una. Ho vol tenir tot tan controlat i ho vol fer tan be que no hi ha manera... En Lluc és molt conscient que el seu problema l’allunya del seu somni i per això mateix s’ha decidit a participar en el Fora Por; vol un entrenament que l’ensenyi a manejar la por, que li mostri de quina manera poder travessar aquest estat amb èxit. Haurà d’aprendre a controlar els nervis, la inseguretat i el bloqueig que pateix alhora de comunicar-se davant la càmera i ho farà a través de tot un seguit de proves i proeses que haurà d’assolir i superar. … S’enfrontarà a l’entrenament amb valor i decisió? Serà capaç vèncer la por? Aconseguirà fer una retransmissió en directe sense que l’hagi d’assistir una ambulància? Ja ho veurem!... al Fora Por!

11:50

LES VERDURES DE LA MAR Les verdures de la mar Aquesta setmana a Això és mel volem descobrir un món gastronòmic que tot i tenir molt a l’abast no n’hi feim massa cas les verdures de la mar. Volem conèixer quines algues comestibles tenim al Mar Mediterrani. Per això en Toni Gomila es submergirà amb dos experts del fons marí per agafar algues com la caulerpa que està molt de moda a l’alta gastronomia. En Tomeu em cuinarà amb altres algues que tenim a la Mediterrània com són l’spaguetti de mar, l’”ensiam” o l’herba col. Anirem al Centre d’Informació del Medicament perquè els farmacèutics ens diguin quines propietats medicinals tenen l’espirulina i la clorel•la, dues algues que estan dins el grup dels superaliments. També anirem vorera de mar per descobrir les plantes de la mar. La més coneguda és el fonoll marí però també sabrem les propietats de la flor de saladina. Una altre de les plantes que tenim al nostre litoral és la salicòrnia. En Tomeu la cuinarà amb en David Reartes, un dels chefs amb més projecció d’Eivissa. En Tomeu també anirà a Galícia per conèixer la feina de Porto Muiños. Aquesta empresa és una de les pioneres en recol•lectar i comercialitzar algues. Anirem a l’hort marí de Camariñas perquè n’Antonio Muiños i el seu fill ens expliquin algunes de les 600 algues que tenen catalogades a Galicia. També sabrem els usos de la posidònia a la construcció. A Formentera veurem una promoció de pisos de l’Ibavi on s’ha emprat posidònia com aïllant. I acabarem amb les algues que més es consumeix a tot el món. La nori, la kombu i el wacame són les algues que s’empren a la cuina oriental. Una cuinera d’orígens xinesos ens farà un sopa xinesa amb alguna d’elles.

13:10

UEP! COM ANAM? CÀPSULES

Rebost. Tumbet i rellom de porc. 320
Serps a fora vila. 320

13:25

TRAVESSAR T1 - 2 Na Martina, en Xicu i en Martí travessen, cadascú a la seva manera, la superfície, la terra i la mar de Formentera. Na Martina és instructura de busseig, i cada vegada que travessa el mirall de l’aigua, s’endinsa en un espai íntim, alentit i vivíssim. En Xicu és patró de l’única naviliera illenca, i cada dia travessa diverses vegades l’estret que separa les illes d’Eivissa i Formentera, es Freus. En Martí és un dels pagesos més joves de l’illa. Té diverses parades on ven el producte de temporada que el camp, un cop travessat amb el tractor per llaurar-se, sap fer créixer.

13:58

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA MIGDIA

15:00

EL TEMPS CAP DE SETMANA MIGDIA. INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

15:05

AGAFA'M SI POTS, CAP DE SETMANA

T2 - 33

16:00

"ESTIMA ELS ALTRES, PERÒ NO TANT" "Estima els altres, però no tant" Don Cristòfol, després d'aplegar en Joan i el seu al·lot besant-se al carrer, treu una ordenança municipal per prohibir els actes afectuosos en llocs públics. En Joan anuncia que es vol casar per la via civil i don Cristòfol, és clar, s'hi oposa. Aquesta qüestió fa enfadar en Lluc, que intenta fer entendre a l'antic rector que ara ha d'actuar com a batle i no com a capellà. Finalment, hi haurà d'intervenir el bisbe. Mentrestant en Colau pateix un ensurt amb el taxi.
"CORRE TIANET CORRE" Na Lurdes té obsessió a trobar un home per a la seva filla, n'Antònia, i en Tianet és al punt de mira. Això emprenyarà molt na Bàrbara, que no vol tenir res a veure amb la família de na Lurdes. Al mateix temps les explicacions de na Blanca a la classe d'Educació per a la Ciutadania generen un conflicte greu amb les beates del poble. En Colau, que torna a ser el batle de la Roca, posa en marxa una campanya de recollida selectiva de fems que empipa molt els veïnats.

18:15

Dues pesques curioses i reconstruïm la Festa de la Patrona a Pollença. Avui, en Pedro Carbonell sortirà a pescar amb dos joves esporlerins per sa Costa Nord. Viuran una bona jornada de pesca. En Manolo Barahona passarà una jornada recreativa amb 4 membres d’una mateixa família i faran una bona pescada. Acabarant dinant a bord d’un menú molt estiuenc. En David Oliver repassarà les arrels històriques de la festa de la Patrona de Pollença, coneixerem curiositats del temut corsari Dragut. I recrearem el desembarcament de les tropes turques. També aprendrem a cuinar pop amb ceba. UES
Dona oceà, havaneres a l’illa de Camp de Mar i piraigüa i vela per a infants. Aquesta setmana, en Pedro Carbonell sortirà a pescar calamars a la Reserva Marina de Llevant amb dos professionals. Els acompanyarà Macarena Molina, pescadora professional de Cabo de Gata Almeria coneguda com la dona oceà. Tots junts compartiran una bona jornada de pesca. En Manolo Barahona visitarà Camp de Mar per conèixer en Biel Coves i la història de la seva família. Descobrirem com vivien els andritxols a Cuba als anys 30 i acabarem gaud...

19:40

DOCUMENTAL

Un recorregut per la història de les cooperatives agroalimentàries a les Illes Balears i la importància del món agrari dins l'economia i la societat balear del darrer segle. La celebració dels 100 anys de la cooperativa de Sant Joan és l'excusa per a conèixer altres cooperatives singulars "Camp de Formentera", "Ecofeixes" a Eivissa, "Mè cooperativa" de Pollença, entre d'altres així com el paper de la dona al món agrari.

20:30

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

21:35

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

21:40

Especial Fernando Garfella

22:05

DOCUMENTAL

"Retrats" és un llargmetratge documental centrat en les vides de vuit exiliats de les Balears a conseqüència de la Guerra Civil espanyola; és un homenatge a tots els baleàrics que van haver de marxar. Centrat específicament en Mèxic, país que més refugiats va acollir, i a través d’entrevistes als fills, néts i coneguts de refugiats illencs, així com una àmplia documentació d’arxiu, entrellacem les apassionants biografies de tres menorquins i un mallorquí i quatre eivissencs que representen visions diferents i complementàries de l’exili amb un denominador en comú la presència i el record constant de les Illes, la llengua i el Mediterrani. Les històries dels germans Palerm Vich, Baltasar Samper, Estanislau Ruiz Ponsetí, Emili Garcia Riera, Juan Naves i Vicente Guarner representen una petita part d’un exili que conforma un dels esdeveniments històrics més importants de la nostra història més recent. Escrit, dirigit i produït per Carmen Vidal i Yolanda Guasch. Disseny de so i mescla Joan Ferrer Cardona i Miquel Roig Pla Drons Jorge Láinez Juan Música Original Jordi Nus

22:55

DOCUMENTAL

Documental sobre Fray Junípero Serra 1713-1784 en el 300 aniversario de su nacimiento. Venerado por unos y odiado por otros, Serra es considerado el fundador de California junto al capitán de la expedición a Monterey Gaspar de Portolà 1769. Esta campaña es conocida como la “Última Conquista” del Imperio Español.

00:00

DOCUMENTAL

Al 1768, un milenar de menorquins varen emigrar a Florida, on un empresari anglès, Andrew Turnbull, els havia promès terres després d'uns anys de fer feina. Tot i això, res no es va complir en arribar varen ser tractar com a esclaus molts varen morir, tots varen ser maltractats. Finalment tres d'ells varen fugir i varen aconseguir que el Governador de Florida els alliberàs. Varen anar a peu 75 quilòmetres, des de New Smyrna a Saint Augustine. Es considerada la primera marxa pels drets civils als EUA. Es varen convertir en part essencial de la vida de Saint Augustine i, avui, 250 anys després, la ciutat encara té milers de descendents d'aquells menorquins. IB3 recupera en aquest documental la història dels menorquins, anomenats com a “Minorcans”, i el seu orgull per la seva herència menorquina. El documental mostra també la petjada menorquina en una ciutat, Saint Augustine, que és la més antiga dels EUA.

01:00

DOCUMENTAL

“Algèria, Balears, un viatge d’anada i tornada” és un documental de 50 minuts dirigit per Natxa Pomar i produït per Cinètica Produccions que narra la història de l’emigració balear a Algèria des del segle XIX fins a l’actualitat. La distància entre les Illes Balears i Algèria és de només 300 kilòmetres. La terra de perillosos pirates al voltant del segle XV es va convertir, al segle XIX, en lloc d’acollida pels emigrants balears que cercaven una vida millor. Després de la colonització francesa l’any 1830 van emigrar prop de 25.000 persones de les nostres illes, la major part dels quals eren de Menorca. Els “maonesos” varen fundar pobles com Fort-de-l’Eau i Aïn Taya, conservaren la seva llengua i costums, i les relacions amb les seves famílies d’origen. A partir de deu testimonis, i de la mà dels historiadors Jean-Jacques Jordi i Martí Carbonell, i de la lingüista Marta Marfany, es rescata la història de migracions i intercanvis entre les nostres illes i el país africà. La majoria emigraren per raons econòmiques; alguns expliquen com fugiren durant la Guerra Civil en llaüts i clandestinament; i d’altres conten com tot i ser nascuts a Algèria, aprengueren a xerrar menorquí i cuinar oliaigu gràcies a les seves àvies. La majoria dels emigrants balears defineixen el seu temps a Algèria com “els millors anys de la seva vida”. Als anys 40 Algèria era un país avançat, modern i liberal, i la seva capital, Alger, era el París de la Mediterrània. La relació entre les dues riberes de la Mediterrània es truncà l’any 1960, amb la independència d’Algèria i la fugida de la majoria de colons europeus del país, aixecant un mur entre els dos territoris que fins a dia d’avui sembla infranquejable. Aquest viatge temporal pels últims dos segles d’emigració entre les dues riberes de la Mediterrània es completa amb imatges d’arxiu inèdites i documents rellevants que mostren la relació històrica entre ambdós territoris.

01:50

IB3 NOTÍCIES CAP DE SETMANA VESPRE

02:40

EL TEMPS CAP DE SETMANA VESPRE INFORMACIÓ METEOROLÒGICA

02:45

EN LAN, TÈCNIC DEL PIRATES, ENFRONT D’UNA ALARMA Tornem a visitar a un dels nostres enfeinats més peculiars, en Lan, que viurà un dels dies més difícils a la seva feina. Una alarma d’incendi s’ha disparat i ell ha d’actuar ràpidament per tenir-ho tot sota control. El popular i carismàtic tècnic de la sala Pirates Adventure ens seguirà sorprenent amb el seu sentit de l’humor que no decau ni davant l’estrès i la tensió d’una situació ben delicada. Amb en Florencio prepararem una gran paella per 300 comensals a les festes patronals d’Artà. El temps és ben justet i la coordinació de tot l’equip és fonamental. Els nervis creixen quan s’apropa l’hora de sopar i els veïnats ja s’acosten a la plaça. En Julio és un creper del Port d’Alcúdia que té més de quatre milions de visites a youtube. Coneixerem perquè s’ha fet famós arreu del món i descobrirem la seva particular manera de preparar crepes. Farem feina amb n’Isabel i en Rafael, mare i fill que tenen una empresa de calçat a Inca i que preparen unes botes amb pell de serp que els està portant moltíssima feina i que ens deixarà veure la seva relació tan especial. Tot això i molt més a un programa que fa un homenatge als enfeinats de la mà de la veu d’en Miquel Àngel Torrens, sempre amb un to humorístic i desenfadat.

03:35

PAISATGES

03:45

NI EN VIU NI EN DIRECTE NI EN VIU NI EN DIRECTE En Lluc és actor de teatre i moltes vegades ha fet de mestre de cerimònies, però el que vol aconseguir sigui com sigui és convertir-se en comunicador de televisió. Però quan veu una càmera es col•lapsa i no en dona ni una. Ho vol tenir tot tan controlat i ho vol fer tan be que no hi ha manera... En Lluc és molt conscient que el seu problema l’allunya del seu somni i per això mateix s’ha decidit a participar en el Fora Por; vol un entrenament que l’ensenyi a manejar la por, que li mostri de quina manera poder travessar aquest estat amb èxit. Haurà d’aprendre a controlar els nervis, la inseguretat i el bloqueig que pateix alhora de comunicar-se davant la càmera i ho farà a través de tot un seguit de proves i proeses que haurà d’assolir i superar. … S’enfrontarà a l’entrenament amb valor i decisió? Serà capaç vèncer la por? Aconseguirà fer una retransmissió en directe sense que l’hagi d’assistir una ambulància? Ja ho veurem!... al Fora Por!

04:40

PASSEIG MARÍTIM Al programa d'avui recorrerem un trosset del passeig marítim. Visitarem el Far de Porto Pí i el Museu de Sant Carles. Pegarem un capfico a la Piscina del Club de Mar i ben fresquest pujarem a dinar amb Benet Vicens. Anirem a veure en German March per a què ens conti com va viure l'explossió del boom turístic i per acabar sa nostra ruta marítima, anirem a fer una volteta per la mar.
SA CALATRAVA Al programa d'avui sabrem com fer jocs de mans a la Plaça Santa Fe. Coneixerem el preciós jardí del Centre Eucarístic de la Calatrava i descobrirem com eren els forns de l'antiga fàbrica Gordiola. A l'església de Montisión ens mostraran el retaule gòtic més important de Mallorca i passejarem per alguns dels patis més bonics del casc antic. Per acabar comprarem dolços al monestir de Santa Clara i gaudirem d'un sopar de luxe a la Taverna del Caracol.

06:30

EIVISSA VILA La ciutat d'Eivissa, protagonista aquesta setmana de "Pitiüses, entre pins i savines" El programa d'IB3 Televisió "Pitiüses, entre pins i savines" recorre aquesta setmana el passat i el present de la ciutat d'Eivissa a través dels seus carrers empedrats impregnats d'història i l'interior dels edificis més impressionants. De la mà dels presentadors Tita Planells, Toni Riera i Tito Fuster recorrerem Dalt Vila per conèixer la història d'un amor impossible. Farem una visita guiada al nucli antic amb un grup d'actors que ens faran retrocedir al segle XVI en plena construcció de les murades. El programa ens mostrarà el taller del dissenyador Luis Ferrer, amb quin anirem a alguns dels pocs negocis centenaris que encara queden oberts a la Marina. Un dels veterans de la moda ADLIB eivissenca conserva tots els records del lloc on es va criar. Coneixerem la feina laboriosa dels dos joves encarregats de restaurar una a una les dos mil rajoles de la capella del Sant Crist de l'església de Santo Domingo, coneguda popularment com la del Convent. El temps ha passat factura a un temple que ja té més de quatre segles de vida. Amb 50 anys com a xef, Felipe de la Peña és tota una institució gastronòmica de l'illa. Un home avalat per l'experiència amb qui anirem a omplir la cistella de la compra al Mercat Nou de Vila i que ens ajudarà a triar el peix més saborós d'Eivissa i les verdures més fresques. Visitarem les obres dels Narcís Puget, pare i fill i dos dels pintors més importants de les Pitiüses. Ho farem al museu que porta el nom de la mà de la seva filla i neta que ens contarà l'estreta relació que el seu avi tenia amb el pintor valencià Joaquín Sorolla.