cultura – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Wed, 07 Dec 2022 07:43:08 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 La família del compositor Antoni Torrandell dona el seu piano a l’Ajuntament d’Inca https://ib3.org/la-familia-del-compositor-antoni-torrandell-ha-donat-el-seu-piano-a-lajuntament-dinca https://ib3.org/la-familia-del-compositor-antoni-torrandell-ha-donat-el-seu-piano-a-lajuntament-dinca#respond Wed, 07 Dec 2022 07:21:19 +0000 https://ib3.org/?p=427966  La ciutat d’Inca ha rebut la donació d’un piano que va pertànyer al compositor inquer Antoni Torrandell i Jaume.
“Hem d’agrair la disponibilitat de la família Torrandell per apropar el llegat del genial músic a la ciutat que el va veure néixer, i la col·laboració perquè a Inca continuï viu a la memòria la importància de mestre Torrandell”, ha explicat Virgilio Moreno, batle d’inca. L’instrument quedarà instal·lat a exposició pública al vestíbul de l’edifici, amb motiu d’homenatge i reconeixement a la figura del músic Inquer. Un dels músics més importants del segle XX, que ha estat cedit per la família.

Durant l’acte, l’historiador inquer, Miquel Pieras, ha recordat la figura d’Antoni Torrandell, la seva obra i els motius de per què se’l considera un dels grans creadors musicals de la primera meitat del segle XX. “Consideram que el tribut a Antoni Torrandell ha de ser continu, per això, propiciam que els alumnes del Conservatori i de l’EMMAT coneguin i estimin el llegat del genial músic inquer”
Cal assenyalar que Mestre Antoni Torrandell, que va néixer a Inca el 17 de juliol de 1881 i va morir a Palma el 15 de gener de 1963, fou un compositor musical inquers que es va formar a París, dins de la Schola Cantorum de César Franck i Charles Tournemire. És un dels grans creadors musicals de la primera meitat del segle XX. Té un extens catàleg que inclou obres magistrals com el Rèquiem, la Missa Pro-Pastura, el Concerto per a piano i orquestra, la Symphonie n° 1 per a violí i orquestra, les cançons Où va le nuage, S’il revenait i La solitude per a soprano i orquestra.

]]>
https://ib3.org/la-familia-del-compositor-antoni-torrandell-ha-donat-el-seu-piano-a-lajuntament-dinca/feed 0
Joan Miquel Fiol, guanyador del Premi de les Joventuts Musicals d’Espanya, oferirà un concert al Teatre Principal d’Inca https://ib3.org/joan-miquel-fiol-guanyador-del-premi-de-les-joventuts-musicals-despanya-oferira-un-concert-al-teatre-principal-dinca https://ib3.org/joan-miquel-fiol-guanyador-del-premi-de-les-joventuts-musicals-despanya-oferira-un-concert-al-teatre-principal-dinca#respond Tue, 06 Dec 2022 10:56:35 +0000 https://ib3.org/?p=428024 El passat mes de juny es va fer seu el Premi de les Joventuts Musicals d’Espanya de piano i aquest divendres oferirà un concert al Teatre Principal d’Inca, la seva ciutat. Joan Miquel Fiol és un dels pianistes amb més projecció del pais. Viu a cavall entre Mallorca i Porto, a Portugal, on ara cursa un màster d’interpretació, la seva gran passió.

]]>
https://ib3.org/joan-miquel-fiol-guanyador-del-premi-de-les-joventuts-musicals-despanya-oferira-un-concert-al-teatre-principal-dinca/feed 0
Kirstie Alley, actriu de ‘Cheers’ i ‘Mira qui parla’, mor amb 71 anys per un càncer https://ib3.org/kirstie-alley-actriu-de-cheers-o-mira-qui-parla-mor-als-71-anys-per-un-cancer https://ib3.org/kirstie-alley-actriu-de-cheers-o-mira-qui-parla-mor-als-71-anys-per-un-cancer#respond Tue, 06 Dec 2022 08:52:47 +0000 https://ib3.org/?p=428022 L’actriu estatunidenca Kirstie Alley, coneguda per interpretacions en pel·lícules com a ‘Mira qui parla’ (1989) o la sèrie ‘Cheers’ (1987) ha mort aquest dilluns als 71 anys a causa de càncer.

“Estem molt tristos d’informar que la nostra increïble, feroç i amorosa mare ha mort després d’una batalla contra el càncer”, es llegeix en el compte de Twitter de l’actriu en un comunicat emès pels seus fills True i Lillie Parker.

El missatge descriu que abans de morir, la dues vegades guanyadora a l’Emmy, va estar envoltada de la seva família més pròxima i éssers estimats, i que “va lluitar amb fortalesa”, mostrant a cada moment el seu goig per la vida.

A més, han assegurat que si bé va ser una figura “icònica” del cinema i la televisió, ho va ser també fins i tot millor mare i padrina.

La carrera d’Alley (Wichita, Kansas, 1951) va arrencar en 1982 en el film ‘Star Trek II: La còlera del Khan’, i va continuar amb pel·lícules com ‘A Bunny’s Tali’ (1985) o ‘Stark: Mirror Image’ (1986).

En 1987 va ser contractada per a ser part de ‘Cheers’ una de les comèdies més importants de la televisió estatunidenca en la qual va interpretar a Rebecca Howe, una gerent d’un bar que aspira a casar-se amb un home milionari de Boston.

Aquest paper li va valer un Emmy com a millor actriu protagonista de sèrie còmica en 1991 i un Globus d’Or a la millor actuació d’una actriu en sèrie de televisió comèdia/musical, el mateix any.

Un altre dels projectes més recordats de l’actriu va ser a ‘Mira qui parla’ (1989), que va protagonitzar al costat de John Travolta, en el qual va donar vida a una mare soltera que s’enamora d’un conductor de taxi, la trama del qual es va estendre a dos films més.

Però la carrera d’Alley també va quedar marcada per programes com ‘Veronica’s Closet’ (1997-2000) o ‘Fat Actress’ (2005) escrita per ella mateixa, així com pel seu treball com a productora.

]]>
https://ib3.org/kirstie-alley-actriu-de-cheers-o-mira-qui-parla-mor-als-71-anys-per-un-cancer/feed 0
Pop i crítica social a les composicions de Sanxo https://ib3.org/pop-i-critica-social-a-les-composicions-de-sanxo https://ib3.org/pop-i-critica-social-a-les-composicions-de-sanxo#respond Mon, 05 Dec 2022 19:06:12 +0000 https://ib3.org/?p=428001 Format en filosofia i música clàssica, el cantautor mallorquí Sanxo es presenta com una de les noves veus del pop a Mallorca.

“Aquest projecte me dona més espai que la música clàssica, que és molt tancada, amb el pop puc fer el que em dona la gana”, explica el músic.

És per això que la seva tendència pop s’entrelliga amb altres gèneres i estils, com el flamenc, el rock o l’electrònica.

Ara fa dos anys que treballa en el seu primer àlbum Es meu tema pendent, del qual ja n’ha avançat algunes cançons.

La darrera ha estat No pot ser, una crítica a la situació immobiliària i al difícil accés a l’habitatge dels joves. Així, la protesta s’entremescla amb les ganes de ballar.

Sigui convidant la reflexió, o enfocant-se en la bellesa d’una imatge, la música de Sanxo transita espais amb els quals és molt fàcil sentir-se identificat.

]]>
https://ib3.org/pop-i-critica-social-a-les-composicions-de-sanxo/feed 0
Acirkaos Menorca clausura el desè aniversari amb l’espectacle Teatre de Paper https://ib3.org/acirkaos-menorca-clausura-el-dese-aniversari-amb-lespectacle-teatre-de-paper https://ib3.org/acirkaos-menorca-clausura-el-dese-aniversari-amb-lespectacle-teatre-de-paper#respond Mon, 05 Dec 2022 15:00:52 +0000 https://ib3.org/?p=427973 A Menorca, l’Associació Acirkaos tanca la setena edició del projecte + Circ IBé, que acosta la cultura del circ al territori menorquí, fora de la temporada estival. En aquesta ocasió, l’espectacle Teatre de Paper, de la companyia catalana Rauxa Teatre, es representarà aquest dimarts capvespre al Teatre des Born de Ciutadella i dimecres al teatre de l’Orfeó de Maó. Un funambulista sortit d’un full de paper combina el clown, l’acrobàcia del trapezi o els equilibris d’un funambulista. Fa 10 anys que Acirkaos fa, a més d’espectacles, programes que vinculen educació social i circ a Menorca.

]]>
https://ib3.org/acirkaos-menorca-clausura-el-dese-aniversari-amb-lespectacle-teatre-de-paper/feed 0
El Teatre Sans acull la darrera actuació de SUBITO https://ib3.org/el-teatre-sans-acull-la-darrera-actuacio-de-subito https://ib3.org/el-teatre-sans-acull-la-darrera-actuacio-de-subito#respond Sun, 04 Dec 2022 12:43:23 +0000 https://ib3.org/?p=427899 Aquest diumenge vespre el teatre Sans acull la darrera actuació de l’obra de teatre físic SUBITO, una peça que ens parla de què passa després de la mort a través de l’expressió corporal.

Pot parèixer un espectacle de dansa, però en realitat es tracta d’una obra de teatre, de la jove Companyia Pluït. Aquesta obra és la segona part de OSTINATO 230, l’òpera prima de la companyia i ambdues tracten sobre la mort.

Es tracta d’una obra de teatre físic on no hi ha personatges definits ni diàlegs, i on el silenci és un dels protagonistes. L’obra és el fruit d’una residència que la companyia ha tengut aquest darrer mes al Teatre Sans.

Aquest diumenge es fa la darrera actuació d’aquesta peça, que podreu veure a les 19.00 hores al Teatre Sans.

]]>
https://ib3.org/el-teatre-sans-acull-la-darrera-actuacio-de-subito/feed 0
L’Institut Menorquí d’Estudis celebra una jornada de reflexió i debat sobre l’art i la natura https://ib3.org/linstitut-menorqui-destudis-celebra-una-jornada-de-reflexio-i-debat-sobre-lart-i-la-natura https://ib3.org/linstitut-menorqui-destudis-celebra-una-jornada-de-reflexio-i-debat-sobre-lart-i-la-natura#respond Sat, 03 Dec 2022 20:02:21 +0000 https://ib3.org/?p=427883 L’art i la natura, des d’un vessant científic, són protagonistes aquest cap de setmana a Menorca. L’Institut Menorquí d’Estudis (IME) celebra les segones jornades de reflexió i debat denominades Art i Contemporaneïtat. Coorganitzades pel Consell insular, l’Agència Reserva de Biosfera i la galeria Hauser & Wirth, un ampli ventall d’experts de diversos àmbits professionals presenten un total de disset ponències i xerrades. Tot plegat amb l’objectiu de donar a conèixer diferents experiències i punts de vista per prendre consciència dels beneficis que les connexions entre l’art i la natura poden aportar a la Menorca Reserva de la Biosfera.

]]>
https://ib3.org/linstitut-menorqui-destudis-celebra-una-jornada-de-reflexio-i-debat-sobre-lart-i-la-natura/feed 0
El pintor Xisco Fuentes exposa els retrats de personatges coneguts de Bunyola https://ib3.org/el-pintor-xisco-fuentes-exposa-els-retrats-de-personatges-coneguts-de-bunyola https://ib3.org/el-pintor-xisco-fuentes-exposa-els-retrats-de-personatges-coneguts-de-bunyola#respond Sat, 03 Dec 2022 18:05:15 +0000 https://ib3.org/?p=427875 16 retrats del pintor Xisco Fuentes s’exposen al teatre de Bunyola. Les obres representen personatges peculiars o coneguts del municipi i pretenen destacar la bellesa i riquesa de les persones ordinàries.

L’exposició s’ha fet arran del nomenament de Colau Colom com a fill il·lustre de Bunyola. Descendent dels propietaris de la saboneria del poble, fou un gran divulgador de la cultura popular.

També hi trobam Rafelet Ramis, un conegut actor bunyolí que va morir fa poc i que dona nom al teatre on hi ha aquesta exposició. O Guillem Bujosa, pintat damunt una de les teles de llengües de la seva fàbrica de Santa Maria. El pa de Madò Fiola o les castanyetes de Sebastiana de Son Roca són altres dels detalls d’una exposició que parlen de la persona que acompanyen.

Petites històries s’amaguen darrere cada quadre. Les podreu descobrir a partir del cap de setmana que ve.

]]>
https://ib3.org/el-pintor-xisco-fuentes-exposa-els-retrats-de-personatges-coneguts-de-bunyola/feed 0
El pop electrònic de Julieta aterra per primera vegada a Mallorca https://ib3.org/el-pop-electronic-de-julieta-aterra-per-primera-vegada-a-mallorca https://ib3.org/el-pop-electronic-de-julieta-aterra-per-primera-vegada-a-mallorca#respond Fri, 02 Dec 2022 19:00:12 +0000 https://ib3.org/?p=427829 Nascuda a Barcelona, amb només 21 anys Julieta s’ha establert com una de les veus més rellevants de la nova escena pop catalana. Va debutar fa poc més d’un any amb el single ‘Nayades’. Des d’ença, ha trepitjat festivals com el Primavera Sound i sona a les principals emissores de Catalunya. Ara presenta el seu darrer treball, ‘Ni llum ni lluna’. “És un disc directe, honest i espiritual que cerca representar el moment de transició cap al vespre”, explica Julieta.

Lletres que parlen de l’amor, amb un estil urbà difícil de classificar, que transita pel pop, l’electrònica, l’indie i el reggaeton, i que la converteixen en precursora d’un moviment que només comença a caminar.

Julieta ha tengut sempre els ulls posats en el panorama musical mallorquí, fins al punt d’establir vincles amb altres joves que despunten en la nova escena illenca. “Tenc molt bona relació amb Maria Hein i Plan-ET. De fet, ja estic preparant cosetes amb na Maria”, avança la catalana. Sorpreses que arribaran en els pròxims mesos.

De moment, podeu vibrar amb el seu directe dissabte vespre a Can Lliro, a Manacor.

]]>
https://ib3.org/el-pop-electronic-de-julieta-aterra-per-primera-vegada-a-mallorca/feed 0
Gabriel Ensenyat, premi Mallorca d’Assaig per una obra sobre l’arrelament cultural en l’època musulmana https://ib3.org/gabriel-ensenyat-guanya-el-premi-mallorca-de-creacio-literaria-per-un-assaig-sobre-larrelament-cultural-mallorqui-en-lepoca-musulmana https://ib3.org/gabriel-ensenyat-guanya-el-premi-mallorca-de-creacio-literaria-per-un-assaig-sobre-larrelament-cultural-mallorqui-en-lepoca-musulmana#respond Fri, 02 Dec 2022 09:30:00 +0000 https://ib3.org/?p=427782 L’historiador mallorquí Gabriel Ensenyat ha recollit aquest dijous vespre al Teatre Principal de Palma el premi Mallorca de Creació Literària en la categoria d’Assaig per l’obra ‘Moros i Catalans’, sobre “el debat a Mallorca, entre 1969 i principis dels setanta, en referència al paper que s’havia d’atorgar a l’època islàmica en la història de l’illa i com això afectava a la identitat dels mallorquins”, diu el també filòleg a la UIB.  El jurat ha reconegut “l’interès d’aprofundir a les arrels musulmanes”.

Ensenyat ha estat l’únic premiat local d’una edició en què s’ha rebut el rècord de texts rebuts (273) i en què la categoria de narrativa ha quedat deserta.

La poetessa Montserrat Butxaca ha guanyat el guardó de poesia amb ‘Presagis’, un llibre “més de dubtes que de certeses”, segons l’autora.

Esteva Mulero, – graduat en antropologia-, s’ha fet amb la distinció al millor text teatral per ‘Excavació profunda al marge del camí’, que aprofundeix en “l’odi i les conseqüències interminables que té”. El jurat n’ha valorat “la qualitat literària, la potència del llenguatge i el caràcter innovador de la proposta”.

Quant a Literatura Infantil Il·lustrada, s’ha reconegut la feina de l’il·lustradora Roser Cussó i el narrador Marc Donat. La seva obra, ‘El bosc espès i el bosc frondós’.

El fotògraf Sebastià Bruno, s’ha fet mereixedor del premi de fotografia contemporània pel projecte Wales 2013 -2022. El jurat l’ha triat per “l’exploració que fa d’un territori europeu amb voluntat d’expressar el més íntim de les persones que l’habiten”.

La gala d’entrega dels Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània va ser presentada per l’actriu Ann Perelló i va comptar amb les actuacions musicals de Joan Xanguito – va fer una versió del poema Ran de mar de Costa i Llobera amb el conjunt simfònic Simfovents i els arranjaments de Josep Oliver-, de Miquel Serra (acompanyat també de Simfovents), així com de Magali Sare i Sebastià Gris, que varen versionar musicalment Havanera lila de Blai Bonet, Clara Peya, Maria Jaume, Marala i Luis A. Segura.

Durant l’acte, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera va dir que la cultura afronta dos reptes de futur: “vincular la nostra identitat cultural a la societat del coneixement i unir-la als valors democràtics, per construir una societat millor”.

]]>
https://ib3.org/gabriel-ensenyat-guanya-el-premi-mallorca-de-creacio-literaria-per-un-assaig-sobre-larrelament-cultural-mallorqui-en-lepoca-musulmana/feed 0
La licitació de les obres de la Sala Augusta torna a quedar deserta per segon cop https://ib3.org/la-licitacio-de-les-obres-de-la-sala-augusta-torna-a-quedar-deserta-per-segon-cop https://ib3.org/la-licitacio-de-les-obres-de-la-sala-augusta-torna-a-quedar-deserta-per-segon-cop#respond Thu, 01 Dec 2022 14:42:02 +0000 https://ib3.org/?p=427751 La convocatòria per convertir l’antiga Sala Augusta en el nou Conservatori de Música i Dansa de Menorca torna a quedar deserta, tot i la pujada del pressupost destinat a la rehabilitació que ha passat de 6’4 a 8’3 milions d’euros. Els arquitectes i constructors han valorat que la partida encara és insuficient per la complexitat que comporta l’obra.

El Partit Popular ha presentat una moció amb ubicacions alternatives com la zona de sa Sínia Costabella o l’antic hospital militar. L’any passat, Podem de Maó també va proposar la nau de l’antiga Seat, una opció que també agrada els populars.

El PSIB-PSOE i Ara Maó estudien els motius del fracàs d’aquesta darrera licitació. Encara no descarten la Sala Augusta com a ubicació.

Totes les possibles vies s’estudiaran al pròxim ple municipal que se celebrarà el 22 de desembre.

]]>
https://ib3.org/la-licitacio-de-les-obres-de-la-sala-augusta-torna-a-quedar-deserta-per-segon-cop/feed 0
Comença la sisena edició del festival Jazz Alternatilla amb Itàlia com a país convidat https://ib3.org/comenca-la-sisena-edicio-del-festival-jazz-alternatilla-amb-italia-com-a-pais-convidat https://ib3.org/comenca-la-sisena-edicio-del-festival-jazz-alternatilla-amb-italia-com-a-pais-convidat#respond Thu, 01 Dec 2022 14:15:07 +0000 https://ib3.org/?p=427744 El festival Jazz Alternatilla s’ha encetat avui dematí amb un concert didàctic al Teatre Principal d’Inca. Té un repertori molt variat i el medi ambient com a fil conductor.

Serà avui horabaixa però quan doni el sus la programació oficial de l’Alternatilla que, com cada any, té un pais convidat, que en aquesta edició es Itàlia. El concert inaugural serà a l’Auditori de Porreres amb un format que és ja un classic d’aquest festival: el ‘Ménage à Jazz’, una mescla de músics locals i amb músics del pais convidat i que avui posarà sobre l’escenari al mallorquí Toni Vaquer, Pasquale Grasso i Marko Lohikari.

42 artistes, 13 concerts, 5 activitats educatives i 14 espais entre Mallorca i Menorca. Des d’avui i fins l’11 de desembre, l’Alternatilla posa a l’abast dels amants del jazz un bon grapat de propostes més que interessats. S’hi troben el concert al Teatre des Born de Ciutadella amb la formació femenina All-Women Jazz Band, així com el de Paolo Fresu Devil Quintet el dia 5, també al Born i l’endemà al Teatre Principal de Palma.

]]>
https://ib3.org/comenca-la-sisena-edicio-del-festival-jazz-alternatilla-amb-italia-com-a-pais-convidat/feed 0
Ha mort Christine McVie, cantant, teclista i compositora de Fleetwood Mac https://ib3.org/ha-mort-christine-mcvie-cantant-teclista-i-compositora-de-fleetwood-mac https://ib3.org/ha-mort-christine-mcvie-cantant-teclista-i-compositora-de-fleetwood-mac#respond Thu, 01 Dec 2022 14:08:41 +0000 https://ib3.org/?p=427745 Ha mort Christine McVie, teclista, compositora i vocalista de Fleetwood Mac. Tenia 79 anys. McVie és la responsable d’alguns dels èxits més importants del grup com aquest ‘Say you love me’, ‘Don’t stop’, ‘Little lies’ i ‘Everywhere’, entre d’altres. McVie es va unir a Fleetwood Mac l’any 1970. El 1998, va ingressar al Rock and Roll Hall of Fame i poc després, va abandonar la formació de manera voluntària. L’any 2013, però, es va tornar a unir als seus companys, amb els quals ha romàs fins al dia de la seva mort.

]]>
https://ib3.org/ha-mort-christine-mcvie-cantant-teclista-i-compositora-de-fleetwood-mac/feed 0
Goya 2023: ‘Alcarràs’, ‘As Bestas’, ‘Cinco lobitos’, ‘La maternal’ i ‘Modelo 77’, les nominades a millor pel·lícula https://ib3.org/goya-2023-alcarras-as-bestas-cinco-lobitos-la-maternal-i-modelo-77-les-nominades-a-millor-pellicula https://ib3.org/goya-2023-alcarras-as-bestas-cinco-lobitos-la-maternal-i-modelo-77-les-nominades-a-millor-pellicula#respond Thu, 01 Dec 2022 10:28:02 +0000 https://ib3.org/?p=427709 ‘Alcarràs’, ‘As Bestas’, ‘Cinco lobitos’, ‘La maternal’ i ‘Modelo 77’ són els films nominats a millor pel·lícula en la pròxima edició dels Goya que se celebrarà el pròxim 11 de febrer a Sevilla i estarà presentat pels intèrprets Antonio de la Torre i Clara Lago.

En aquesta 38a edició, el Goya d’honor el rebrà Carlos Saura. El cineasta aragonès rebrà el reconeixement de la professió “per la seva extensa i personalíssima aportació creativa a la història del cinema espanyol des de finals dels anys 50 fins avui mateix”.

{rela} Consulta aquí la llista sencera de nominats

L’actriu mallorquina Vicky Luengo ha estat nominada a millor actriu protagonista per la pel·lícula ‘Suro’. La intèrpret balear compartirà nominació amb les actrius Marina Foïs (‘As Bestas’), Laia Costa (‘Cinco lobitos’), Anna Castillo (‘Girasoles silvestres’) i Bárbara Lennie (‘Los renglones torcidos de Dios’).

Només tres produccions competiran en les principals categories, tant a millor direcció com a pel·lícula. En la categoria de millor direcció ‘As bestas’, ‘Modelo 77’ i ‘Alcarràs’ estaran acompanyades per Pilar Palomero, amb el seu nou treball ‘La maternal’, a més de per Carlos Vermut amb ‘Mantícora’.

En millor pel·lícula sí que estaran al costat d’Alauda Ruiz de Azúa per ‘Cinco lobitos’, que dona el relleu a Carlos Vermut –la resta de cintes es mantenen en aquesta categoria. A més d’elles, ‘Cerdita’ i ‘Los renglones torcidos de Dios’ reuneixen sis nominacions, ‘En los márgenes’ i ‘Irati’, cinc; ‘Mantícora’, quatre i ‘La maternal’, ‘La piedad’ i ‘Un año, una noche’, tres.

La lectura dels nominats ha estat a càrrec de les actrius Blanca Portillo i Nora Navas, acompanyades pel president de la institució, Fernando Méndez-Leite, i la notària Eva Fernández Medina. En total, en la pròxima edició dels Goya hi haurà 28 categories, que per primera vegada tendran cinc nominacions.

]]>
https://ib3.org/goya-2023-alcarras-as-bestas-cinco-lobitos-la-maternal-i-modelo-77-les-nominades-a-millor-pellicula/feed 0