economia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Thu, 09 Apr 2020 09:18:45 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Un aeroport fantasma en Setmana Santa https://ib3.org/un-aeroport-fantasma-a-punt-de-comencar-la-setmana-santa https://ib3.org/un-aeroport-fantasma-a-punt-de-comencar-la-setmana-santa#respond Thu, 09 Apr 2020 09:00:55 +0000 https://ib3.org/?p=349445 L’aeroport de Palma opera aquests dies en estat d’alarma un 97% manco de vols respecte de fa un any. Una imatge de buidor que contrasta amb les coes i els taulells plens de la terminal ara fa un any. El 13 d’abril del 2019, el primer dissabte abans de les vacances de Pasqua, es van operar 735 vols a Son Sant Joan amb una oferta de més de 120.000 seients.

En canvi, el 4 d’abril del 2020 i a punt de començar la Setmana Santa, s’operaran en total 18 vols. Dia 3 van passar per l’aeròdrom 108 passatgers que arribaven a les Balears i 143 que en van sortir.

El tercer aeroport més gran del país sembla una instal·lació fantasmagòrica. Els únics que viatgen, a les 9 sortides programades d’avui, ho fan per un motiu de pes. La planta de facturació sembla un edifici abandonat.

A dalt, els controls de seguretat tancats i amb el llum apagat. Els treballadors fan net sobre net. A arribades, la situació és idèntica. Només 9 vols previstos. A fora, a l’aturada de taxis, tampoc no hi ha feina. Una jornada gens habitual al principal aeroport de les Illes.

{rela}Disminueix un 90% el trànsit aeri als tres aeroports de les Balears

]]>
https://ib3.org/un-aeroport-fantasma-a-punt-de-comencar-la-setmana-santa/feed 0
El Consell reacciona a les demandes dels productors de llet i farà una campanya de consum de productes fets a Menorca https://ib3.org/el-consell-reacciona-a-les-demandes-dels-productors-de-llet-i-fara-una-campanya-de-consum-de-productes-fets-a-menorca https://ib3.org/el-consell-reacciona-a-les-demandes-dels-productors-de-llet-i-fara-una-campanya-de-consum-de-productes-fets-a-menorca#respond Wed, 08 Apr 2020 20:02:00 +0000 https://ib3.org/?p=349856 El confinament, que canvia els hàbits de compra, el tancament de bars i restaurants i els aranzels nord-americans, han davallat la venda de formatge i augmentat l’estoc fins al punt que d’aquí a unes setmanes els pagesos no en produiran més, però les vaques continuaran fent llet. El posicionament a les prestatgeries dels grans supermercats, on són molts els consumidors que ara van a comprar, pot ser una sortida en la qual treballa el Consell. També s’estudia comprar aquests excedents perquè es consumeixin a centres públics o que es puguin recol·locar en indústries locals que tracten amb lactis i redirigir els 112MIL euros d’ajudes d’enguany al sector per donar-los liquiditat. Les compres del petit consumidor també són molt importants i, per això, el Consell començarà d’aquí a poc temps una campanya de promoció dels productes fets a Menorca. També dirigida al petit consumidor va la campanya que proposa el PP: regalar un formatge de Menorca a la gent que és fora de l’illa. Segons les darreres dades del sector, l’any passat a Menorca hi havia 137 llocs que es dedicaven a la producció de llet, 60 manco que l’any 2018.

]]>
https://ib3.org/el-consell-reacciona-a-les-demandes-dels-productors-de-llet-i-fara-una-campanya-de-consum-de-productes-fets-a-menorca/feed 0
Les organitzacions agràries veuen difícil que treballadors aturats d’altres sectors s’incorporin al camp https://ib3.org/les-organitzacions-agraries-veuen-dificil-que-treballadors-aturats-daltres-sectors-sincorporin-al-camp https://ib3.org/les-organitzacions-agraries-veuen-dificil-que-treballadors-aturats-daltres-sectors-sincorporin-al-camp#comments Wed, 08 Apr 2020 19:53:47 +0000 https://ib3.org/?p=349847 Asaja i Unió de Pagesos han acollit amb bons ulls l’anunci del Govern central de facilitar la contractació de treballadors aturats i de persones nouvingudes al camp. Pensen, però, que la incorporació real d’aquestes persones serà difícil. El principal impediment, segons Joan Simonet, gerent d’ASAJA, és que “és poc probable que una persona de l’hoteleria, per exemple, vulgui fer feina al sector primari per un curt període de temps, si al cap de dos mesos l’economia es reactiva”. A més, els responsables de les organitzacions agràries consideren que les explotacions hauran d’invertir un temps per formar uns treballadors sense experiència. Segons les previsions de la Conselleria d’Agricultura, farien falta unes 1.500 persones per fer feina al sector primari durant aquesta temporada. El secretari d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordinas, ho matisa i diu que “tot dependrà del consum que es faci del producte local”.

]]>
https://ib3.org/les-organitzacions-agraries-veuen-dificil-que-treballadors-aturats-daltres-sectors-sincorporin-al-camp/feed 1
La venda de cotxes d’ocasió s’ha reduït més d’un 50% a les Balears per mor de la pandèmia https://ib3.org/la-venda-de-cotxes-docasio-sha-reduit-mes-dun-50-per-cent-a-les-balears-per-mor-la-pandemia https://ib3.org/la-venda-de-cotxes-docasio-sha-reduit-mes-dun-50-per-cent-a-les-balears-per-mor-la-pandemia#respond Wed, 08 Apr 2020 19:15:16 +0000 https://ib3.org/?p=349843 L’impacte del coronavirus també ha tocat el mercat dels vehicles d’ocasió. Aquest mes de març, les vendes han baixat un 52% a les Illes, segons Ancove, l’Associació Comercial de Venedors de Vehicles. El sector havia començat l’any amb xifres positives i millorava les d’anys anteriors però les conseqüències del confinament també han fet davallar les vendes de vehicles d’ocasió a tot Espanya. Durant el mes de març, s’han venut a les Balears 2.500 turismes i prop de 550 furgonetes. Són la meitat de les vendes registrades al març del 2019.

]]>
https://ib3.org/la-venda-de-cotxes-docasio-sha-reduit-mes-dun-50-per-cent-a-les-balears-per-mor-la-pandemia/feed 0
Els bancs han de concedir els crèdits del COVID-19 sense demanar la contractació d’altres productes https://ib3.org/els-bancs-han-de-concedir-els-credits-del-covid-19-sense-demanar-la-contractacio-daltres-productes https://ib3.org/els-bancs-han-de-concedir-els-credits-del-covid-19-sense-demanar-la-contractacio-daltres-productes#respond Wed, 08 Apr 2020 19:15:07 +0000 https://ib3.org/?p=349835 La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha assegurat que els avals públics haurien de solucionar els problemes de liquiditat de les empreses. Calviño ha explicat que s’han injectat 3.500 milions de liquiditat a pimes i autònoms. Diu que hi ha 86 entitats financeres adscrites per concedir els avals de l’ICO i que, de moment, s’han rebut 31.000 sol·licituds d’avals. També adverteix que vigilaran que les entitats financeres concedeixin els crèdits a PIMES i autònoms sense demanar-los que contractin un altre tipus de productes.

 

 

 

 

 

 

]]>
https://ib3.org/els-bancs-han-de-concedir-els-credits-del-covid-19-sense-demanar-la-contractacio-daltres-productes/feed 0
Barceló assumeix el control de la societat creada de la fusió amb Globàlia https://ib3.org/barcelo-assumeix-el-control-de-la-societat-creada-de-la-fusio-amb-globalia https://ib3.org/barcelo-assumeix-el-control-de-la-societat-creada-de-la-fusio-amb-globalia#respond Wed, 08 Apr 2020 18:57:41 +0000 https://ib3.org/?p=349834 Barceló serà, segons ha pogut saber IB3 Ràdio, la companyia que assumirà el control de l’empresa sorgida de la fusió d’AVORIS -la divisió d’agències de viatges del grup- i Globàlia. Així li ho han notificat a la Comissió Nacional de la Competència.  Tot i que Barceló es qui es farà càrrec de la gestió diària, ambdues empreses seran propietàries a parts iguals de la nova societat, que disposarà de 1.500 punts de venda i una facturació de 2.675 milions d’euros i més de 6.000 empleats. L’operació entre aquests dos gegants, anunciada el passat 22 de novembre, es fa en temps convulsos per al sector turístic per mor de la crisi sanitària. Totes dues empreses estan immerses en ERTOS que afecten prop de 50.000 treballadors.

]]>
https://ib3.org/barcelo-assumeix-el-control-de-la-societat-creada-de-la-fusio-amb-globalia/feed 0
Un 98% menys de passatgers en l’inici de la Setmana Santa https://ib3.org/un-98-menys-de-passatgers-en-linici-de-la-setmana-santa https://ib3.org/un-98-menys-de-passatgers-en-linici-de-la-setmana-santa#respond Wed, 08 Apr 2020 15:31:25 +0000 https://ib3.org/?p=349797 L’estat d’alarma establert pel coronavirus ha provocat una reducció dràstica del trànsit aeri a les Illes. Aeroports que estaven plens a vessar ara fa un any, a punt de començar les vacances de Setmana Santa, avui presenten un aspecte ben diferent.

L’aeroport de Palma opera avui, Dimecres Sant, 10 vols amb capacitat per a uns 1.500 passatgers. La reducció respecte a Dimecres Sant de 2019 (17 d’abril) és del 98,3%. A més, cap dels 10 vols comercials que aterraran o s’enlairaran avui és internacional. De fet, des de dilluns dia 6, tots els vols comercials de Son Sant Joan són nacionals, un fet inèdit a l’aeroport palmesà.

La imatge de Sont Sant Joan de fa just un any, amb una mitjana de 100.000 passatgers al dia, contrasta amb la d’avui, amb terminals buides, zones senceres tancades i aparcaments deserts.

La disminució radical del nombre de vols es reflecteix en les darreres dades d’Eurocontrol, que comparen els moviments del passat dilluns amb els del 8 d’abril de 2019.
La davallada del trànsit a tot Espanya per la crisi del coronavirus va començar a notar-se el 9 de març i es va accentuar el 15 de març, l’endemà de la declaració de l’estat d’alarma. Dia 23 de març la reducció ja era el 69%. Ahir arribava al 93,6% comparat amb l’any passat. Però a les Balears és superior: segons el Goven arriba al 99%.

El Centre de Control de Palma, que gestiona tot el trànsit aeri de les Balears, acumula una reducció del 94,7%, per davant del de Madrid i només superat per Barcelona. Segons el Govern central, les mesures per controlar el coronavirus han provocat que el trànsit interilles hagi passat de 2.500 passatgers diaris l’any 2019 a 53 aquest dimarts. Aquestes xifres estan contribuïnt a que “les Balears tenguin una xifra de contagiats menor que la mitjana”, segons ha declarat María José Rallo, secretària d’Estat de Transports.

La capacitat aèria en vols internacionals amb destinació a Espanya per als pròxims 3 mesos ha caigut 33%, segons Turespaña. Però la dada del mes d’abril arriba fins una reducció del 90%. Tots els grans mercats disminueixen i els que més ho fan són els països escandinaus.

 

]]>
https://ib3.org/un-98-menys-de-passatgers-en-linici-de-la-setmana-santa/feed 0
Les excursions nàutiques són inviables si han de reduir aforament https://ib3.org/les-excursions-nautiques-son-inviables-si-han-de-reduir-aformament https://ib3.org/les-excursions-nautiques-son-inviables-si-han-de-reduir-aformament#respond Wed, 08 Apr 2020 13:54:30 +0000 https://ib3.org/?p=349815 La incertesa sobre la temporada d’estiu a Menorca amenaça les embarcacions turístiques. El sector, que aglutina una flota de 15 vaixells llestos per iniciar les excursions diàries, assegura que és inviable reduir plantilla o limitar l’aforament. A més, demanen que se’ls rebaixin les quotes i impostos per poder fer front a la crisi econòmica.

]]>
https://ib3.org/les-excursions-nautiques-son-inviables-si-han-de-reduir-aformament/feed 0
L’anunci de Jet2com d’iniciar la temporada a Menorca el 17 de juny suposa un raig d’esperança https://ib3.org/lanunci-de-jet2com-diniciar-la-temporada-a-menorca-el-17-de-juny-suposa-un-raig-desperanca https://ib3.org/lanunci-de-jet2com-diniciar-la-temporada-a-menorca-el-17-de-juny-suposa-un-raig-desperanca#respond Wed, 08 Apr 2020 13:50:33 +0000 https://ib3.org/?p=349814 A Menorca la patronal Hotelera valora com un raig d’esperança la intenció de Jet2.com de reprendre els vols i els seus paquets de vacances a partir de dia 17 de juny. Aquest anunci, però, l’agafen amb màxima prudència, en espera de l’evolució de la pandèmia no només a les Balears, sinó també als països emissors. L’inici de les operacions d’aquest majorista és especialment important, ja que ha estat el que ha assumit bona part de les places perdudes amb la fallida de Thomas Cook. A Menorca havien previst, per aquesta temporada, un increment que podria arribar fins a les 40.000 places.

]]>
https://ib3.org/lanunci-de-jet2com-diniciar-la-temporada-a-menorca-el-17-de-juny-suposa-un-raig-desperanca/feed 0
Les Illes necessiten 1500 temporers per recollir la fruita i l’hortalissa https://ib3.org/les-illes-necessiten-1500-temporers-per-recollir-la-fruita-i-lhortalissa https://ib3.org/les-illes-necessiten-1500-temporers-per-recollir-la-fruita-i-lhortalissa#comments Wed, 08 Apr 2020 13:29:28 +0000 https://ib3.org/?p=349802 Les Illes necessiten 1.500 temporers per collir la fruita i l’hortalissa d’estiu. Així li ho ha manifestat la Consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, al Ministre del ram, Luís Planas, en la reunió telemàtica que han mantingut avui. De la Concha veu amb bons ulls la proposta del govern central de contractar treballadors en situació d’atur per dur a terme les collites. Aquests treballadors seguirien cobrant la prestació. També podrien acollir-se a la norma els immigrants que tenguin un permís de feina que venci el 30 de juny com a tard. Mae de la Concha considera que el decret que prepara el Ministeri evidencia que el sector primari és estratègic i que reforça la sobirania alimentària.

]]>
https://ib3.org/les-illes-necessiten-1500-temporers-per-recollir-la-fruita-i-lhortalissa/feed 2
PIMEM reclama a les petrolieres que abaixin el preu de la benzina un 25% a les Balears https://ib3.org/pimem-reclama-a-les-petrolieres-que-abaixin-el-preu-de-la-benzina-un-25-a-les-balears https://ib3.org/pimem-reclama-a-les-petrolieres-que-abaixin-el-preu-de-la-benzina-un-25-a-les-balears#respond Wed, 08 Apr 2020 12:56:21 +0000 https://ib3.org/?p=349780 Sap que ha abaixat el preu de la benzina? Ho ha fet uns quinze cèntims. Però no ha estat una baixada igual que la que ha tingut el preu de Brent, que s’ha desplomat quasi un 60%, a causa de la crisi sanitària pel covid-19.

La patronal espanyola de petites i mitjanes empreses reclama que el govern espanyol controli el preu de la benzina. Plataforma Pymes qualifica de “vergonyós” el comportament de les petrolieres que no han abaixat els preus del combustible de la mateixa manera com ha passat amb el preu del barril de petroli.

A les Balears, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) exigeix que les petrolieres abaixin uentre un 20 i un 25% el preu.

Per la seva banda, l’Associació d’Estacions de Servei a les Balerars critiquen que van emplenar els seus dipòsits amb l’antic preu i amb el confinament estan perden doblers.

Plataforma Pymes demana a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC) i al Ministeri de Consum que apliqui sancions contra aquest tipus de pràctica. Consideren que si no s’hi fa res, s’estarà fent un rescat encobert a les petrolieres.

]]>
https://ib3.org/pimem-reclama-a-les-petrolieres-que-abaixin-el-preu-de-la-benzina-un-25-a-les-balears/feed 0
La crisi de les aerolínies: pèrdues de 231.000 milions i destrucció de 25 milions de llocs de feina https://ib3.org/la-crisi-de-les-aerolinies-perdues-de-231-000-milions-i-destruccio-de-25-milions-de-llocs-de-feina https://ib3.org/la-crisi-de-les-aerolinies-perdues-de-231-000-milions-i-destruccio-de-25-milions-de-llocs-de-feina#respond Wed, 08 Apr 2020 06:48:59 +0000 https://ib3.org/?p=349757 L’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) ha advertit que uns 25 milions de llocs de treball relacionats amb l’aviació estan en risc si les restriccions de viatges decretades per governs de tot el món per a frenar l’expansió del coronavirus duren tres mesos.

Segons l’estudi de IATA, s’estima que les regions més afectades seran Agafava-Pacífic, amb 11,2 milions de contractes laborals; Europa, amb 5,6 milions, i Amèrica Llatina, amb 2,9 milions de treballs. Respecte a les altres zones, el risc per a Amèrica de Nord i Àfrica seria de 2 milions dE llocs de feina per a cadascun i de 0,9 milions per a Orient Mitjà.

Davant les restriccions de viatges decretades pels governs de tot el món per a frenar l’expansió del coronavirus, s’espera que les aerolínies registrin una caiguda en els ingressos de 252.000 milions de dòlars (231.000 milions d’euros) en 2020 en comparació amb 2019.

En aquest context, les aerolínies estan reclamant als governs que proporcionin ajuda financera immediata per a ajudar les aerolínies a continuar sent empreses viables capaces de liderar la recuperació quan la pandèmia estigui continguda.

“Mai abans havíem tancat la indústria a aquesta escala, així que no tenim experiència a posar-la en marxa novament”, ha reconegut el director general de la IATA, Alexandre de Juniac.

]]>
https://ib3.org/la-crisi-de-les-aerolinies-perdues-de-231-000-milions-i-destruccio-de-25-milions-de-llocs-de-feina/feed 0
Coes al mercat del peix de la confraria de pescadors del Port d’Alcúdia https://ib3.org/coes-al-mercat-del-peix-de-la-confraria-de-pescadors-del-port-dalcudia https://ib3.org/coes-al-mercat-del-peix-de-la-confraria-de-pescadors-del-port-dalcudia#respond Tue, 07 Apr 2020 20:08:22 +0000 https://ib3.org/?p=349745 Coes aquest dimarts horabaixa al Mercat del Peix d’Alcúdia, que aquests dies s’ha vist alterat, per les restriccions de sortida de les barques a pescar a causa del coronavirus. Malgrat això, la resposta dels clients està sent molt bona i acudeixen al mercat els dies que la flota pesquera d’aquest port ha pogut fer-se a la mar gràcies al bon temps
La venda de peix ha baixat pel tancament d’hotels i restaurants, però s’ha vist – en part compensada – per la venda directa als consumidors. Aquest dimecres les barques d’aquest port està previst que es tornin a fer a la mar i el mercat es tornarà a obrir a mitjan horabaixa per vendre les captures del dia.

]]>
https://ib3.org/coes-al-mercat-del-peix-de-la-confraria-de-pescadors-del-port-dalcudia/feed 0
Les acadèmies de formació també s’han vist perjudicades per la crisi del coronavirus https://ib3.org/les-academies-de-formacio-tambe-shan-vist-perjudicades-per-la-crisi-del-coronavirus https://ib3.org/les-academies-de-formacio-tambe-shan-vist-perjudicades-per-la-crisi-del-coronavirus#respond Tue, 07 Apr 2020 19:22:06 +0000 https://ib3.org/?p=349728 Entre les grans perjudicades d’aquesta crisi sanitària, estan les acadèmies de formació que, des de l’inici de l’estat d’alarma, es van veure obligades a tancar.

Davant aquest panorama, alguns centres han intentat posar en marxa un pla B. Oferir classes de manera virtual. Però no en tots els casos aquesta opció ha estat possible. Els que sí que ho han pogut fer, com l’acadèmia de repàs “La Ribera” han hagut de reinventar-se en un temps rècord per poder fer front a la situació.

Classes virtuals i totalment gratuïtes. Una iniciativa que ha servit per ajudar molts infants. A més, el projecte ha anat evolucionant i cada vegada més gent s’hi ha anat afegint.

Per pal·liar els efectes negatius d’aquesta situació, CECAP Balears ha demanat, d’una banda, que el SOIB autoritzi als centres que es dediquen a la formació subvencionada poder fer cursos en línia que ja tenien adjudicats. També demanaran ajuda al Govern per a aquelles empreses de formació de l’àmbit privat.

 

 

]]>
https://ib3.org/les-academies-de-formacio-tambe-shan-vist-perjudicades-per-la-crisi-del-coronavirus/feed 0
Jet2.com reprèn els vols el 17 de juny https://ib3.org/jet2-com-repren-vols-el-17-de-juny https://ib3.org/jet2-com-repren-vols-el-17-de-juny#respond Tue, 07 Apr 2020 19:17:08 +0000 https://ib3.org/?p=349734 L’aerolínia britànica Jet2.com reprendrà els vols el 17 de juny.  Així ho ha anunciat la companyia en un comunicat, en el que explica que  també reprendrà els paquets vacacionals del seu turoperador JET2HOLIDAYS. A banda d’avançar que reiniciarà les operacions al juny, en el comunicat assegura que si l’espai aeri s’obri abans programaran nous vols.  Si, pel contrari, es manté tancat, s’hauran de cancel·lar les reserves fetes. De fet, la companyia ha contractat nou personal per fer front a l’allau de telefonades per canviar o anul·lar les reserves de l’inici d’estiu per la crisi del Covid-19. Un fet que no ha interferit en què JET2 presenti un paquet d’ofertes, amb preus assequibles per aquest estiu del 2020, amb l’objectiu d’atreure nous clients.

L’anunci de JET2 es produeix enmig de la crisi del Covid-19 i amb tot l’espai aeri pràcticament tancat. Per això, ha provocat reaccions al sector turístic que, en general, és prudent. La Federació Hotelera de Mallorca ha volgut aturar els peus al turoperador britànic. La seva presidenta, Maria Frontera, recorda que serà el ministeri de Sanitat el que dictaminarà quan han d’obrir els hotels. A més, recorda que no només depenen del que passi a Espanya, sinó a tots els països emissors com Alemanya o Anglaterra. Comparteix aquesta opinió el president de l’Associació d’Agències de Viatges, AVIBA, Xisco Mulet, qui reconeix que si el turisme es pot reactivar a finals de juliol, es dóna per satisfet.

Per altra part, l’Associació d’Habitatges Turístics, HABTUR, creu que tot el que sigui tornar a la normalitat és positiu per al sector. Asseguren que la connectivitat per a ells és molt important. Tot i això, també es mostren prudents a l’hora de marcar terminis o dates. Això sí, la gerent d’HABTUR, Maria Gibert, insisteix que Balears té potencial per restablir la normalitat abans que altres territoris espanyols.

 

]]>
https://ib3.org/jet2-com-repren-vols-el-17-de-juny/feed 0
L’Aeroport de Menorca és l’únic de les illes que encara no s’ha desinfectat https://ib3.org/laeroport-de-menorca-es-lunic-de-les-illes-que-encara-no-sha-desinfectat https://ib3.org/laeroport-de-menorca-es-lunic-de-les-illes-que-encara-no-sha-desinfectat#respond Tue, 07 Apr 2020 14:33:41 +0000 https://ib3.org/?p=349716 L’Aeroport de Menorca és l’únic de les illes que encara no s’ha desinfectat. El comitè del centre i les seccions sindicals denuncien a més que el servei de neteja s’ha reduït en un 70%. Tot plegat, alerten, posa en risc la salut tant dels passatgers com dels treballadors. Les tasques de desinfecció s’han duit a terme a l’Aeroport de Palma i a l’Aeroport d’Eivissa, però no al de Menorca. Dia 31 de març de l’any 2019 passaven per l’Aeroport de Menorca 4.373 passatgers. El mateix dia d’enguany en van ser només 47, un 98% menys de trànsit d’usuaris, fet que ha ajornat la incorporació dels treballadors temporals, almanco, fins a l’1 de juny, i que ha reduït el personal de neteja de 16 a 5 treballadors, prop d’un 70% de la plantilla. Un fet que -asseguren- posa en risc la salut dels empleats, però també dels passatgers i usuaris. AENA, per la seva banda, diu que els serveis s’estan adaptant a l’activitat que hi ha a l’aeroport. A més, asseguren que han sol·licitat la desinfecció de l’aeròdrom i que esperen que es dugui a terme durant els propers dies.

 

]]>
https://ib3.org/laeroport-de-menorca-es-lunic-de-les-illes-que-encara-no-sha-desinfectat/feed 0
Els preus immobiliaris han continuat pujant al març https://ib3.org/els-preus-immobiliaris-han-continuat-pujant-al-marc https://ib3.org/els-preus-immobiliaris-han-continuat-pujant-al-marc#respond Tue, 07 Apr 2020 13:16:18 +0000 https://ib3.org/?p=349697 La crisi econòmica causada pel coronavirus encara no es nota en els preus immobiliaris, que han continuat augmentant durant el primer trimestre. De fet, segons les dades de la taxadora Tinsa, les Balears són una de les comunitats on més augmenten els preus de compra: un 6,2% interanual, més del doble que la mitjana espanyola, on han crescut un 2,5%. I les Illes continuen essent la província amb les hipoteques més cares: 816 euros de mitjana. Però Tinsa preveu que hi haurà una “caiguda extrema de la demanda immobiliària” que afectarà el mercat residencial, fet que es notarà en els pròxims mesos. Segons Pisos.com, els lloguers també han continuat encarint-se al mes de març, amb un increment anual del 15%, però es preveu que a partir d’ara els preus es reduiran substancialment.

]]>
https://ib3.org/els-preus-immobiliaris-han-continuat-pujant-al-marc/feed 0
El pròxim dilluns 13 d’abril es reincorporaran a la feina els treballadors no essencials https://ib3.org/el-proxim-dilluns-13-dabril-es-reincorporaran-a-la-feina-els-treballadors-no-essencials https://ib3.org/el-proxim-dilluns-13-dabril-es-reincorporaran-a-la-feina-els-treballadors-no-essencials#respond Tue, 07 Apr 2020 13:10:08 +0000 https://ib3.org/?p=349692 {rela} Tota la informació sobre el coronavirus

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha anunciat en roda de premsa aquest dimarts que el pròxim dia 13 d’abril es reincorporaran a la feina els treballadors que havien quedat a casa per no dedicar-se a activitats considerades essencials, els que van deixar de treballar el 27 de març i cobren ara un permís retribuït. Amb tot, es mantenen les activitats prohibides recollides en el primer decret llei de l’estat d’alarma: no podran obrir, per exemple, els bars i restaurants. Per contra, el sector de la construcció i serveis associats podran tornar a fer feina.

Montero ha assenyalat, després del Consell de Ministres, que la mesura d’hibernació de l’activitat econòmica que conclou el 9 d’abril “ha estat extraordinàriament efectiva”. Ha afirmat que després de la reunió del Diàleg Social amb diferents ministeris ahir, el Govern està treballant en diferents escenaris, anticipant diferents situacions que es puguin generar segons l’evolució de la pandèmia.

“S’aniran adoptant mesures segons es vagi veient la desescalada del coronavirus”, ha dit després d’incidir en què l’Executiu no vol especular en com serà la tornada a la normalitat laboral, ja que dependrà de les evidències tècniques i científiques.

{rela} Tota la informació sobre el coronavirus

 

]]>
https://ib3.org/el-proxim-dilluns-13-dabril-es-reincorporaran-a-la-feina-els-treballadors-no-essencials/feed 0
Els consells pitiüsos reclamen allargar el confinament de sectors no essencials https://ib3.org/els-consells-pitiusos-reclamen-allargar-el-confinament-de-sectors-no-essencials https://ib3.org/els-consells-pitiusos-reclamen-allargar-el-confinament-de-sectors-no-essencials#respond Tue, 07 Apr 2020 12:59:30 +0000 https://ib3.org/?p=349688 Els consells de les dues illes pitiüses reclamen perllongar el confinament dels treballadors no essencials fins a almanco dia 26 d’abril. La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha demanat a Francina Armengol que en sectors com el de la construcció, amb majoria de treballadors de fora de l’illa, s’hauria de passar més temps sense fer feina per evitar un repunt de contagiats per coronavirus.

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, s’ha sumat a aquesta petició. Els consells pitiüsos consideren que les empreses costructores haurien de poder adherir-se a ERTOs per superar la crisi sanitària i econòmica.

]]>
https://ib3.org/els-consells-pitiusos-reclamen-allargar-el-confinament-de-sectors-no-essencials/feed 0
López Casasnovas aposta per un govern de concentració per superar la crisi econòmica derivada del Covid-19 https://ib3.org/lopez-casesnovas-aposta-per-un-govern-de-concentracio-per-superar-la-crisi-economica-derivada-del-covid-19 https://ib3.org/lopez-casesnovas-aposta-per-un-govern-de-concentracio-per-superar-la-crisi-economica-derivada-del-covid-19#respond Tue, 07 Apr 2020 12:22:21 +0000 https://ib3.org/?p=349678 Unitat política per fer front a la situació econòmica derivada de l’actual crisi sanitària. És la recepta de l’economista Guiem López Casasnovas, qui critica l’interès dels partits per intentar treure rèdit polític de l’actual escenari. En una entrevista a IB3 Ràdio, Casasnovas manté que la situació sanitària està en mans d’experts i confia que el resultat serà satisfactori. Més dubtes té en l’àmbit econòmic per la voluntat dels partits d’aprofitar-se’n. Per això creu que un ampli consens seria beneficiós per a tots.

Defensa que l’actual crisi no té res a veure amb la del 2008. L’explicació en paraules de l’economista menorquí és que aleshores hi havia una manca de demanda mentre que ara el que hi ha és una aturada obligada de l’oferta. Però sosté que la demanda existeix i que, una vegada es torni a posar en marxa l’economia, els ciutadans tornaran a consumir i produir com abans.

Pel que fa al turisme, Casasnovas reconeix que haurà d’adaptar-se al nou context i acabar amb el model ‘depredador’ que ha existit fins el moment.

]]>
https://ib3.org/lopez-casesnovas-aposta-per-un-govern-de-concentracio-per-superar-la-crisi-economica-derivada-del-covid-19/feed 0