economia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Fri, 05 Jun 2020 07:51:20 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 La superfície agrària ecològica es dispara un 10% a Menorca https://ib3.org/la-superficie-agraria-ecologica-es-dispara-un-10-a-menorca https://ib3.org/la-superficie-agraria-ecologica-es-dispara-un-10-a-menorca#respond Fri, 05 Jun 2020 06:56:34 +0000 https://ib3.org/?p=354882 Menorca lidera el creixement de la producció ecològica a Balears. Així es desprèn de les dades del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica corresponents al 2019. La superfície agrària destinada a la producció ecològica ha crescut per sobre del 10% i ja compta amb més de 6.000 hectàrees declarades, la meitat de les quals concentrades a Maó i Ciutadella. Jeroni Vera, director tècnic d’aquest organisme, assegura que aquest increment sorgeix com a resposta a un augment constant de la demanda i especifica la particularitat de Menorca en aquest creixement és que les finques solen ser més grosses, de manera que cada alta o baixa té un impacte important en el volum total.

També creixen les explotacions ramaderes ecològiques, que passen de 82 a 92. Des del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica matisen que comptabilitzen cada tipus de ramat, ja sigui boví, oví o avícola, de manera que una mateixa finca pot comptabilitzar 3 explotacions diferents. El més habitual és la producció de vedella, tot i que la gran demanda d’ous ecològics està disparant la seva producció.

]]>
https://ib3.org/la-superficie-agraria-ecologica-es-dispara-un-10-a-menorca/feed 0
Menorca redirigeix la seva promoció cap al turisme nacional i portugués https://ib3.org/menorca-redirigeix-la-seva-promocio-cap-al-turisme-nacional-i-portugues https://ib3.org/menorca-redirigeix-la-seva-promocio-cap-al-turisme-nacional-i-portugues#respond Thu, 04 Jun 2020 20:02:26 +0000 https://ib3.org/?p=354871 L’estratègia de promoció turística de Menorca amb motiu de la Covid-19 preveu tres fases basades en la desescalada marcada pel Govern de l’Estat.

La fase immediata, ja iniciada, vol posicionar Menorca com una destinació segura i de confiança amb campanyes que proposen l’illa per venir de vacances més enllà de l’estiu. Els mercats prevists abans de la Covid-19 eren el nord-americà i l’italià. Ara, les campanyes de publicitat i promoció es dirigeixen al turisme nacional i portuguès, seguits pel francès i l’alemany.

La segona fase, la d’impuls vol incidir en aquells mercats on la marca Menorca no estigui gaire instaurada amb l’objectiu d’allargar la temporada i promoure reserves per al 2021.

La tercera, la fase de projecció, elaborarà un pla de màrqueting fins al 2023 que vol ser resilient i innovador, amb ofertes de qualitat, dirigit a un públic cada vegada més exigent.

]]>
https://ib3.org/menorca-redirigeix-la-seva-promocio-cap-al-turisme-nacional-i-portugues/feed 0
La cadena RIU compra la discoteca Riu Palace al Grup Cursach https://ib3.org/la-cadena-riu-compra-la-discoteca-riu-palace-al-grup-cursach https://ib3.org/la-cadena-riu-compra-la-discoteca-riu-palace-al-grup-cursach#respond Thu, 04 Jun 2020 17:50:25 +0000 https://ib3.org/?p=354859 La cadena RIU Hotels ha fet efectiva la compra de l’emblemàtica discoteca Riu Palace de la Platja de Palma, segons ha confirmat a IB3 el grup turístic.

Feia temps que Riu volia adquirir aquesta discoteca propietat del grup de Bartomeu Cursach. De fet, des de la cadena, afirmen que fa anys que tenien els doblers aprovisionats per realitzar l’operació però que, en els darrers temps, no s’havia pogut realitzar la compra per motius legals.

Riu ha anat comprant locals als baixos de l’anomenat Riu Center per la necessitat de tenir més lloc per a les seves oficines. De fet, l’espai que ocupava Riu Palace es dedicarà a ampliar les oficines i mai tornarà a ser una discoteca segons la cadena. Asseguren que també és una manera de lluitar contra el turisme d’excessos a la zona.

L’operació de compravenda s’ha realitzat a principis de setmana. Feia ja uns anys que la discoteca estava tancada.

]]>
https://ib3.org/la-cadena-riu-compra-la-discoteca-riu-palace-al-grup-cursach/feed 0
Maroto anuncia l’obertura de fronteres amb França i Portugal dia 22 de juny https://ib3.org/maroto-anuncia-lobertura-de-fronteres-amb-franca-i-portugal-dia-22-de-juny https://ib3.org/maroto-anuncia-lobertura-de-fronteres-amb-franca-i-portugal-dia-22-de-juny#respond Thu, 04 Jun 2020 14:43:20 +0000 https://ib3.org/?p=354837 La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha anunciat que les restriccions a les fronteres terrestres amb França i Portugal s’aixecaran el 22 de juny, un dia després que finalitzi l’estat d’alarma. En una trobada amb periodistes internacionals, Maroto ha afegit que també es preveu que en la mateixa data s’elimini la quarantena de 14 dies per als viatgers procedents d’aquests països. La ministra ha afegit que està estudiant la possibilitat que el turoperador TUI pugui traslladar 6.000 turistes alemanys a les Balears abans de l’1 de juliol. Posteriorment, el ministeri ha emès una nota en la que aclareix que els controls fronterers podran prorrogar-se més enllà de l’estat d’alarma i que la mobilitat internacional segura començarà l’1 de juliol. La ministra va dir aquest dimecres al Congrés que s’està treballant perquè abans d’aquesta data, és a dir durant el mes de juny, es puguin obrir corredors turístics segurs entre les Illes Balears i Canàries i diverses regions en situació epidemiològica similar, per tal que es provin els protocols sanitaris del sector.

]]>
https://ib3.org/maroto-anuncia-lobertura-de-fronteres-amb-franca-i-portugal-dia-22-de-juny/feed 0
El Consell anuncia una inversió de 80 milions a les urbanitzacions de Menorca https://ib3.org/el-consell-anuncia-una-inversio-de-80-milions-a-les-urbanitzacions-de-menorca https://ib3.org/el-consell-anuncia-una-inversio-de-80-milions-a-les-urbanitzacions-de-menorca#respond Thu, 04 Jun 2020 14:16:38 +0000 https://ib3.org/?p=354855 El Consell de Menorca i els 8 ajuntaments han acordat aquest dijous a Ferreries invertir 80 milions d’euros en els pròxims anys en la millora de les urbanitzacions turístiques. Un pacte que arriba enmig de la incertesa per la temporada i el canvi d’estratègia de l’illa.

Totes les administracions han acordat posar en marxa un pla d’actuació centrat en les zones turístiques dotat amb 80 milions d’euros. Una reivindicació història del sector. La presidenta insular, Susana Mora, reconeix que caldrà cercar diners a tot arreu, sobretot de fons estatals i europeus.

 

]]>
https://ib3.org/el-consell-anuncia-una-inversio-de-80-milions-a-les-urbanitzacions-de-menorca/feed 0
Menorca replanteja la promoció turística per aconseguir atreure més visitants durant la temporada https://ib3.org/els-primers-hotels-obriran-a-menorca-el-12-de-juny-i-la-patronal-avisa-de-la-temporada-incerta https://ib3.org/els-primers-hotels-obriran-a-menorca-el-12-de-juny-i-la-patronal-avisa-de-la-temporada-incerta#respond Thu, 04 Jun 2020 13:32:58 +0000 https://ib3.org/?p=354833 Menorca replanteja la seva estratègia turística. El Patronat de la Fundació Foment del Turisme de Menorca augmenta el pressupost dels patrocinis un 10 per cent i obre la porta al fet que es facin en plena temporada activitats desestacionalitzadores més pròpies de la tardor. L’objectiu és recuperar part de les reserves que ja s’han perdut i que, en ple estiu, no superen encara el 40 per cent.

La impossibilitat de reactivar el turisme nacional fins a final de juny, quan totes les comunitats es trobin en fase 3, s’afegeix a la caiguda de fins al 68 per cent de les reserves al mercat britànic, i al retard en la posada en marxa del pla pilot per dur 500 turistes alemanys aquest mes a l’illa. La patronal avisa que ja feim tard. Els primers hotels obriran a Menorca el proper 12 de juny.

]]>
https://ib3.org/els-primers-hotels-obriran-a-menorca-el-12-de-juny-i-la-patronal-avisa-de-la-temporada-incerta/feed 0
La realitat rere les xifres de l’atur: “Duc quatre mesos sense cap ingrés” https://ib3.org/la-realitat-rere-les-xifres-de-latur-duc-quatre-mesos-sense-cap-ingres https://ib3.org/la-realitat-rere-les-xifres-de-latur-duc-quatre-mesos-sense-cap-ingres#respond Thu, 04 Jun 2020 13:07:49 +0000 https://ib3.org/?p=354835 A les Pitiüses hi ha 10.400 aturats. L’atur ha augmentat un 172 per cent a Eivissa i un 156 per cent a Formentera durant aquest mes de maig respecte de l’any passat. En aquesta dada s’han de sumar els treballadors en ERTO, gairebé 25.000 a les Pitiüses.

Darrere de les fredes xifres s’amaga una realitat de vegades dramàtica. És el cas de Gabriel Cuitiño, recepcionista de l’hotel Amare. L’establiment està tancat per la crisi de la Covid-19 i fa quatre mesos que no cobra. “Jo havia esgotat l’atur, havia sol·licitat l’ajuda i ara hem passat a un ERTO que no sabem quan cobrarem si és que el cobram“, diu Cuitiño, que assegura que es troba en una situació “complicada”. Viu amb la seva mare, que és dependent i té la seva pensió. Ell està tirant d’estalvis. Diu que l’hotel on treballa potser podria obrir a l’agost, però no hi ha res confirmat.

Amb molta incertesa viu aquesta situació de crisi també na Maria (nom fictici), una taxista assalariada. És fixa discontínua, no li han telefonat encara per treballar i explica que en el seu sector no hi ha data límit. “Estic en una espera interminable”, diu. Va acabar de treballar a finals de temporada i només tenia dos mesos d’atur, que va cobrar fins al desembre. Ara ha pogut demanar la prestació d’un màxim de 90 dies per a fixos discontinus que ha habilitat l’Estat per mor de la crisi de la Covid 19. Ha cobrat 600 euros, una xifra molt insuficient perquè paga mil euros de lloguer, a més de totes les altres despeses, com factures, alimentació, etc. La seva parella està en ERTO i entre això i els estalvis van sobrevivint. “Havíem estalviat per formar una família i comprar una casa, però ara ho haurem de posposar uns anys”, diu Maria, que assegura que està en un dilema. Està buscant feina per si no la criden per treballar al taxi, però això suposa perdre la seva antiguitat i indemnització.

Un altre cas és el de Carles, que treballa a un lloguer de cotxes set mesos l’any i ara està en un ERTO. “Havia d’entrar a treballar quan van declarar l’Estat d’Alarma i encara no m’han cridat”, explica. No sap quan obrirà portes l’empresa per la qual treballa, però està clar que no serà fins que no hi hagi vols. “El que cobro amb l’ERTO és menys del que cobraria si estigués treballant i a partir de juny el nostre sou sol pujar bastant amb les comissions”, destaca.

També està en situació d’ERTO Roxana Isabel Giordano, que és monitora de temps lliure. Té diverses feines que normalment li proporcionen uns ingressos de fins a 1.200 euros al mes, però ara només en cobra 400. Li han fet ERTOS a dues de les empreses per les quals treballa, una que porta el càtering del col·legi de s’Olivera i una altra que ofereix classes de manteniment al poliesportiu de sa Blancadona. “Vaig demanar ajuda per poder pagar les factures de llum i aigua i la propietària del pis on visc m’ha baixat el lloguer de 1.200 a 500 euros, però només he pogut pagar una mensualitat”, lamenta Roxana.

Eivissa i Formentera són les illes de Balears on més ha augmentat l’atur en termes interanuals. El secretari general d’UGT a les Pitiüses, Fernando Fernández, recorda que en aquestes xifres no s’inclouen les de persones en situació en ERTO. “Les xifres serien molt pitjors”, destaca Fernández, que assegura que són “preocupants” i “molt superiors” a les que es donen en l’àmbit nacional. Creu que si no hi ha un rebrot de coronavirus la situació pot millorar a partir de juliol, quan hi hagi vols i confia en el fet que es pugui salvar part de la temporada.

]]>
https://ib3.org/la-realitat-rere-les-xifres-de-latur-duc-quatre-mesos-sense-cap-ingres/feed 0
El Palau de Congressos dona l’any per perdut https://ib3.org/el-palau-de-congressos-dona-lany-per-perdut https://ib3.org/el-palau-de-congressos-dona-lany-per-perdut#respond Thu, 04 Jun 2020 12:48:03 +0000 https://ib3.org/?p=354822 El Palau de Congressos de Palma no acollirà cap esdeveniment durant el 2020. El que havia de ser l’any de consolidació econòmica del recinte es dona per perdut econòmicament.

Segons el director general del complex, Ramón Vidal, la bona notícia és que gairebé no hi ha hagut cancel·lacions: el 98% dels congressos s’han ajornat al 2021. Però enguany el Palau deixa d’ingressar els més de 15 milions d’euros previstos.

Vidal considera que el turisme de congressos serà el darrer de recuperar-se. Calcula que serà per març o abril de l’any que ve.

El recinte continua habilitat com a hospital: a la sala d’exposicions de la planta baixa hi ha un espai per col·locar-hi 210 llits per pacients amb covid que no s’han hagut de fer servir durant la pandèmia. El mateix ha passat amb l’UCI mòbil ubicada a la tercera planta. El Palau de Congressos seguirà medicalitzat mentre el govern balear no digui el contrari.

Les previsions per a l’Hotel Meliá Palma Bay també són molt dolentes, perquè depèn de l’activitat del palau. L’any passat, a aquestes alçades de temporada, ja tenien reserves per un 70% de les habitacions. Enguany, en canvi, no passen del 5%. Encara no hi ha cap decisió en ferm, però ara mateix no els surt rentable reobrir-lo.

]]>
https://ib3.org/el-palau-de-congressos-dona-lany-per-perdut/feed 0
Els turoperadors vaticinen un descens del 68% del turisme anglès a Menorca al final de l’estiu https://ib3.org/els-turoperadors-vaticinen-un-descens-del-68-del-turisme-angles-a-menorca-al-final-de-lestiu https://ib3.org/els-turoperadors-vaticinen-un-descens-del-68-del-turisme-angles-a-menorca-al-final-de-lestiu#respond Wed, 03 Jun 2020 20:03:59 +0000 https://ib3.org/?p=354789 Les notícies que arriben dels turoperadors no són bones. Les previsions, ara mateix, situen el descens del turisme anglès al 68% al final de la temporada. Les dades arriben enmig de la reacció creixent a Anglaterra contra els plans de quarantena de Downing Street. Amb tot, Boris Johnson ha dit als seus ministres que mantenguin vives les esperances de vacances d’estiu per als britànics. El cert, però, és que la situació no és esperançadora. La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, admet que, ara per ara, no hi ha cap incentiu per fer créixer la demanda al mercat britànic i que no es produeixen, tampoc, les condicions per establir corredors segurs entre els dos països.

Pel que fa a l’anunci realitzat avui mateix pel ministre d’Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, en el sentit que Alemanya aixecarà el proper 15 de juny la recomanació de no viatjar a l’estranger, excepte a Noruega i Espanya, el Consell de Menorca confia que no interfereixi la prova pilot que havia de dur fins a les Illes 5.000 turistes alemanys a finals de juny.

Enmig d’aquest clima, el Patronat de la Fundació Foment del Turisme de Menorca ha aprovat avui l’estratègia de promoció turística de l’illa amb motiu de la Covid-19. També s’ha decidit augmentar un 10% l’import total de la convocatòria de contractes d’espònsors d’enguany, amb la idea que es puguin reprogramar esdeveniments que atreguin el turisme al juliol i l’agost. Finalment, s’ha aprovat la licitació de la nova seu central de la fundació, amb un import de 20.000 euros anuals.

]]>
https://ib3.org/els-turoperadors-vaticinen-un-descens-del-68-del-turisme-angles-a-menorca-al-final-de-lestiu/feed 0
La cancel·lació de Sant Joan, a Menorca, suposarà grans pèrdues econòmiques pels firaires https://ib3.org/la-cancellacio-de-sant-joan-a-menorca-suposara-grans-perdues-economiques-pels-firaires https://ib3.org/la-cancellacio-de-sant-joan-a-menorca-suposara-grans-perdues-economiques-pels-firaires#respond Wed, 03 Jun 2020 19:21:47 +0000 https://ib3.org/?p=354779 La crisi del coronavirus ha cancel·lat progressivament totes les festes patronals previstes per aquests mesos. I un dels sectors que també ho pateix és el dels firaires. La propera data que tenien marcada en vermell al calendari era Sant Joan, a Menorca. La seva cancel·lació els suposarà unes importants pèrdues econòmiques.

Només a les Balears, unes 70 famílies viuen directament del món de les fires i, de forma indirecta, unes dues centes persones. A Mallorca, per exemple, fa molts mesos que no treballen per la cancel·lació de la fira del ram. El sector s’ha posat en contacte amb els diferents ajuntaments perquè els tenguin en compte de cara a futurs esdeveniments, encara que no siguin estrictament fires.

El president de la unió d’atraccions diverses de Balears, Javier Barranco, assegura que estan preparats per poder tornar a treballar i ja tenen a punt el protocol de seguretat: neteja després de cada viatge i reducció de l’aforament a les atraccions.

 

 

]]>
https://ib3.org/la-cancellacio-de-sant-joan-a-menorca-suposara-grans-perdues-economiques-pels-firaires/feed 0
El Govern Central és optimista de cara a la temporada turística https://ib3.org/el-govern-central-es-optimista-de-cara-a-la-temporada-turistica https://ib3.org/el-govern-central-es-optimista-de-cara-a-la-temporada-turistica#respond Wed, 03 Jun 2020 19:17:11 +0000 https://ib3.org/?p=354780 Segons ha dit el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, avui al Senat, Espanya podria obrir-se al turisme abans del primer de juliol “amb alguna experiència concreta”.  Això, ha dit, gràcies a les dades sanitàries positives i la rapidesa amb què va la desescalada.

I davant preguntes de Nova Canàries, avui al Parlament Reyes Maroto ha assegurat que enguany hi haurà temporada turística a partir del primer de juliol. Confirma que fan feina feina perquè els corredors turístics amb les Balears i les Illes Canàries siguin una realitat al més aviat possible i aixecar les restriccions amb mercats d’origen internacional.

]]>
https://ib3.org/el-govern-central-es-optimista-de-cara-a-la-temporada-turistica/feed 0
CCOO denuncia la situació dels funcionaris de l’OAC de les Avingudes a Palma https://ib3.org/ccoo-denuncia-la-situacio-dels-funcionaris-de-loac-de-les-avingudes-a-palma https://ib3.org/ccoo-denuncia-la-situacio-dels-funcionaris-de-loac-de-les-avingudes-a-palma#respond Wed, 03 Jun 2020 19:14:55 +0000 https://ib3.org/?p=354763 CCOO assegura que els funcionaris de l’oficina d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament de Palma a les Avingudes no disposen de totes les mesures de seguretat que exigeixen els protocols per la COVID 19. Denuncien que les pantalles de protecció no cobreixen tots els espais necessaris i que no hi ha prou mascaretes pels treballadors.

A més, diuen que aquesta oficina aglutina en l’actualitat el 66% de l’atenció presencial que ofereix el consistori. Això ha representat que, amb la desescalada, s’ha anat incrementant notablement l’afluència de persones per fer tràmits de tota mena. Afirmen que el personal està patint una càrrega de feina inhumana i que ja s’estan donant les primeres baixes laborals per estrès.

El sindicat reclama al batle de Palma que directament doni una solució urgent o que aturi l’activitat en aquesta oficina. Asseguren que no han obtingut resposta de les diferents regidories implicades.

]]>
https://ib3.org/ccoo-denuncia-la-situacio-dels-funcionaris-de-loac-de-les-avingudes-a-palma/feed 0
El preu de l’habitatge a les Illes continua augmentant tot i la crisi causada per la COVID-19 https://ib3.org/el-preu-de-lhabitatge-a-les-illes-continua-augmentant-tot-i-la-crisi-causada-per-la-covid-19 https://ib3.org/el-preu-de-lhabitatge-a-les-illes-continua-augmentant-tot-i-la-crisi-causada-per-la-covid-19#respond Wed, 03 Jun 2020 19:14:05 +0000 https://ib3.org/?p=354775 El preu mitjà de l’habitatge a les Illes continua augmentant tot i la crisi causada per la COVID-19.

La taxadora TINSA afirma que el preu mitjà a Balears ha pujat un 3,8% al mes de maig respecte fa un any. Per tant, l’aturada econòmica, de moment, no ha tingut incidència en els preus que mantenen el camí de l’estabilització.

Al conjunt de l’Estat, l’increment de preus ha estat del 3,6%.

]]>
https://ib3.org/el-preu-de-lhabitatge-a-les-illes-continua-augmentant-tot-i-la-crisi-causada-per-la-covid-19/feed 0
El projecte de modificació de rutes d’enlairament i aterratge de Son Sant Joan passarà una avaluació ambiental ordinària https://ib3.org/el-projecte-de-modificacio-de-rutes-denlairament-i-aterratge-de-son-sant-joan-passara-una-avaluacio-ambiental-ordinaria https://ib3.org/el-projecte-de-modificacio-de-rutes-denlairament-i-aterratge-de-son-sant-joan-passara-una-avaluacio-ambiental-ordinaria#respond Wed, 03 Jun 2020 19:12:11 +0000 https://ib3.org/?p=354774 El projecte d’ENAIRE pretén modificar bona part de les maniobres habituals d’enlairament i aterratge a l’aeroport de Palma. L’objectiu, segons el gestor de navegació aèria, és augmentar la seguretat i reduir les emissions de gasos contaminants.

En les sortides, una nova ruta pel sud-est de Mallorca sobrevolaria per primera vegada la Colònia de Sant Jordi, Son Carrió, la Costa dels Pins i la costa de Canyamel a una altura d’entre 3.000 i 4.500 metres.

Pel que fa a les arribades, una nova ruta des del nord sobrevolaria el nucli de Betlem a 4.000 metres d’altura, una altra entraria per Cala Gat a 1.600 metres i una tercera des de l’est passaria per primera vegada per Cala Murada i Campos a altures superiors als 1.700 metres.

Segons l’informe d’impacte ambiental publicada aquest dimecres al BOE, les noves maniobres augmenten la capacitat operativa de l’aeroport. Recull així les aportacions del GOB i de la Comissió Balear de Medi Ambient.

ENAIRE considera que l’impacte acústic seria similar al de les actuals rutes, però l’organisme estatal d’avaluació ambiental considera que no té en compte la concentració de vols en època estival. Les noves rutes sobrevolen 17 espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 i 3 espais protegits. Segons la Comissió Balear de Medi Ambient, això pot afectar diverses espècies de voltors, falcons i àguiles.

Ara ENAIRE haurà d’elaborar un nou document d’estudi de l’impacte ambiental de la modificació de rutes més rigorós. Llavors el Ministeri per a la Transició Ecològica haurà de donar o no el vistiplau al projecte.

]]>
https://ib3.org/el-projecte-de-modificacio-de-rutes-denlairament-i-aterratge-de-son-sant-joan-passara-una-avaluacio-ambiental-ordinaria/feed 0
Informe ambiental negatiu per al projecte de noves rutes a Son Sant Joan https://ib3.org/informe-ambiental-negatiu-per-al-projecte-de-noves-rutes-a-son-sant-joan https://ib3.org/informe-ambiental-negatiu-per-al-projecte-de-noves-rutes-a-son-sant-joan#respond Wed, 03 Jun 2020 14:43:18 +0000 https://ib3.org/?p=354736 El projecte de modificació de les maniobres d’enlairament i aterratge de l’aeroport de Palma ha rebut sengles informes negatius per part de la direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i de la Comissió Balear de Medi Ambient. L’informe de la Direcció General d’Avaluació Ambiental s’ha publicat aquest dimecres al BOE.

https://www.boe.es/boe/dias/2020/06/03/pdfs/BOE-A-2020-5634.pdf

El projecte presentat l’any passat per ENAIRE pretén modificar bona part de les maniobres habituals d’enlairament i aterratge a l’aeroport de Palma. Els objectius, segons la documentació presentada per ENAIRE, són augmentar la seguretat dels vols, millorar la seva eficiència, reduir les emissions de gasos contaminants i adaptar-se a la normativa del Cel Únic Europeu.

Entre les principals modificacions, es proposa una nova ruta de sortida pel sud-est de Mallorca que sobrevolaria per primera vegada la Colònia de Sant Jordi, Son Carrió, la Costa dels Pins i la Costa de Canyamel a una altura d’entre 3.700 i 4.500 metres. Bona part de les rutes de sortida utilitzades actualment se suprimeixen o pateixen modificacions de traçat.

Pel que fa a les maniobres d’arribades, destaquen tres noves rutes: una des del nord que sobrevolaria el nucli de Betlem a 4.000 metres d’altura, una altra que entraria per Cala Gat a 1.600 metres i una tercera que, des de l’est, sobrevolaria Cala Murada i Campos a altures superiors als 1.700 metres fins arribar a Son Sant Joan.

ENAIRE considera que l’impacte acústic seria “similar” al de les actuals rutes, però la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental considera que no té en compte la concentració de vols en època estival ni en caps de setmana. També alerta sobre l’increment de la capacitat aèria que comporta el projecte.

Les noves rutes sobrevolen 17 espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 i 3 espais protegits. La Comissió Balear de Medi Ambient creu que el projecte pot perjudicar diverses espècies de voltors, falcons i àguiles, entre d’altres espècies. Aquestes observacions, juntament amb altres sobre impacte acústic, capacitat de càrrega i contaminació atmosfèrica ha estat incorporades a l’informe de la direcció general d’Avaluació Ambiental, que conclou que el projecte “podria produir efectes adversos significatius sobre el medi ambient que no han estat suficientment estudiats ni avaluats”. Per aquest motiu, dictamina que se sotmeti a un procediment d’avaluació ambiental ordinari.

L’informe d’impacte ambiental també ha tingut aportacions de la conselleria de Transició Energètica, del GOB i de l’Associació de Veïns de Son Gual. Igualment s’ha consultat a 25 ajuntaments i al Consell Insular de Mallorca. D’aquests, només han respost els ajuntaments de Palma i de Son Servera, que no han detectat impactes ambientals significatius.

]]>
https://ib3.org/informe-ambiental-negatiu-per-al-projecte-de-noves-rutes-a-son-sant-joan/feed 0
45.000 clients afectats per les despeses de gestió dels viatges cancel·lats de l’Imserso https://ib3.org/45-000-clients-afectats-per-les-despeses-de-gestio-dels-viatges-cancellats-de-limserso https://ib3.org/45-000-clients-afectats-per-les-despeses-de-gestio-dels-viatges-cancellats-de-limserso#respond Wed, 03 Jun 2020 12:33:46 +0000 https://ib3.org/?p=354721 L’associació de consumidors Consubal calcula que a les Illes Balears hi ha 45.000 clients afectats per les despeses de gestió dels viatges de l’Imserso. Les agències de viatges consideren que ells no han de tornar les seves despeses de gestió, que són d’entre 12 i 15 euros.

El president d’AVIBA, Xisco Mulet, argumenta que ells ja han fet la feina i que, a més, ha estat doble (pel fet d’haver de gestionar la cancel·lació dels viatges).

El fet és que l’Imserso ha rectificat i obliga ara a les empreses adjudicatàries del programa, Mundiplan i Turisme Social, a tornar íntegrament el cost abonat pels viatges cancel·lats, incloses les despeses de gestió que fins ara no contemplava. Aquestes despeses representen el 6,2% de cada viatge i, en total, sumen una xifra important de milions que es quedaven les empreses.

En una nota publicada aquest dimarts, l’Imserso diu que no es poden cobrar als majors ni despeses de gestió ni de cancel·lació pels viatges que varen ser anul·lats per la crisi de la Covid 19. Per tant, aquells clients que encara no havien rebut els doblers, hauran de percebre l’import total que varen abonar. En el cas dels que ja han rebut els doblers, tindran el seu reemborsament sense necessitat de fer una nova sol·licitud.

Aquestes sol·licituds ja es van realitzant des del 7 de maig. Associacions de pensionistes i consumidors havien protestat perquè consideraven injust que no hi hagués un reemborsament de les despeses de gestió.

 PDF | Consulta aquí les passes per a fer una reclamació

]]>
https://ib3.org/45-000-clients-afectats-per-les-despeses-de-gestio-dels-viatges-cancellats-de-limserso/feed 0
Reobren els quiosquets de platja a Formentera https://ib3.org/reobren-els-quiosquets-de-platja-a-formentera https://ib3.org/reobren-els-quiosquets-de-platja-a-formentera#respond Wed, 03 Jun 2020 08:16:44 +0000 https://ib3.org/?p=354700 Formentera ha entrat aquesta setmana a la fase 3 i ara la platja ja no és només un lloc on anar a prendre el bany. En aquest punt de la desescalada alguns quiosquets de platja han decidit obrir les portes i ho han fet pensant principalment en els residents. D’altres es preparen per fer-ho en els propers dies.

Han obert amb les mateixes mesures de seguretat que han de complir també bars i restaurants: distància de dos metres entre taules i desinfecció constant. A més, de moment encara no s’oferirà el servei de para-sols i gandules. Ara mateix només donen servei dos dels set quiosquets que hi ha a l’illa. I han obert amb l’horari habitual dels mesos d’estiu. És a dir, cada dia de la setmana des del migdia fins a la posta de sol. La resta obriran quan es permeti l’arribada de turistes. Ara, esperen que es reprenguin els trajectes interilles i a partir de juliol, amb les connexions internacionals, asseguren que augmentarà el volum de negoci.

]]>
https://ib3.org/reobren-els-quiosquets-de-platja-a-formentera/feed 0
“Els autònoms perillen de desaparèixer” https://ib3.org/els-autonoms-perillen-de-desapareixer https://ib3.org/els-autonoms-perillen-de-desapareixer#respond Wed, 03 Jun 2020 06:53:54 +0000 https://ib3.org/?p=354695 “No tot està perdut, hi comença a haver activitat”. És la percepció general de José Manuel Raya, misser laboralista de DMS Consulting. En una entrevista a IB3 Ràdio, ha explicat que sector de la construcció, instal·lació i metall, per exemple, són alguns dels sectors més afectats perquè no van poder fer ERTOS generalitzats des del primer dia. També els autònoms, que perillen de desaparèixer perquè els ajuts per aquest sector no són suficients.

“Hi haurà acomiadaments i pèrdues de llocs de feina, però també moltes empreses que estan en ERTO per força major passaran al ERTO per força productiva, a l’hostaleria i al sector turístic sobretot. És a dir, mantendran la suspensió temporal i les reduccions de jornada, no es produiran extincions de contractes els primers mesos d’estiu. N’hi haurà, però no tantes”, ha dit Raya.

“Un dels grans problemes que tendran les empreses que han fet ERTO és que les conseqüències d’acomiadar un treballador que ha estat en ERTO són molt costoses, importants, hauran de tornar les bonificacions de tots els treballadors. Hi ha empreses, per tant, que faran el que sigui per no acomiadar per no assumir les quanties. Les empreses s’ho pensaran molt. La figura dels ERTOS salvarà part del teixit productiu, i l’altre morirà”, ha assegurat.

Sigui com sigui, el misser ha lamentat que “els funcionaris del SEPE van sobrecarregats de feina i hi haurà gent que no cobrarà les prestacions aquest mes, ha dit. Hi ha hagut una falta de previsió de personal”.

]]>
https://ib3.org/els-autonoms-perillen-de-desapareixer/feed 0
Cau un 30% el consum elèctric a les Balears durant el mes de maig https://ib3.org/cau-un-30-el-consum-electric-a-les-balears-durant-el-mes-de-maig https://ib3.org/cau-un-30-el-consum-electric-a-les-balears-durant-el-mes-de-maig#respond Tue, 02 Jun 2020 19:16:54 +0000 https://ib3.org/?p=354681 La demanda elèctrica ha caigut més d’un 30% a les Illes Balears durant el mes de maig segons dades de Red Eléctrica. Aquesta xifra generada per l’aturada econòmica representa més del doble de la baixada registrada al conjunt de l’Estat que ha estat del 13%.

Durant els primers 5 mesos de l’any, el descens de consum elèctric a l’arxipèlag ha estat del 15%. I per cinquè mes consecutiu, no s’ha produït cap megawatt utilitzant el carbó al sistema balear.

]]>
https://ib3.org/cau-un-30-el-consum-electric-a-les-balears-durant-el-mes-de-maig/feed 0
Surt a licitació les obres de millora de l’Institut Politècnic https://ib3.org/surt-a-licitacio-les-obres-de-millora-de-linstitut-politecnic https://ib3.org/surt-a-licitacio-les-obres-de-millora-de-linstitut-politecnic#respond Tue, 02 Jun 2020 19:15:00 +0000 https://ib3.org/?p=354680 La Conselleria d’Educació ha tret a licitació les obres de millora de l’Institut Politècnic de Palma. Es tracta de la segona fase de les obres d’accessibilitat del centre, després de la rescissió del contracte a l’empresa que va executar-ne la primera part. El projecte surt a licitació per 235.000 euros i un termini d’execució de 3 mesos. Les actuacions permetran corregir els desperfectes derivats de la paralització de les obres i suprimir les barreres arquitectòniques de l’institut. Entre les obres previstes hi ha, per exemple, la instal·lació d’un ascensor i la finalització de la reforma dels banys i els vestidors.

]]>
https://ib3.org/surt-a-licitacio-les-obres-de-millora-de-linstitut-politecnic/feed 0