economia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Wed, 07 Dec 2022 08:42:01 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Poca inversió en obres i reformes aquest hivern als hotels de les Illes https://ib3.org/poca-inversio-en-obres-i-reformes-aquest-hivern-als-hotels-de-les-illes https://ib3.org/poca-inversio-en-obres-i-reformes-aquest-hivern-als-hotels-de-les-illes#respond Wed, 07 Dec 2022 08:42:01 +0000 https://ib3.org/?p=428062 Els hotels de les Balears faran poca inversió en obres i reformes aquest hivern. És la previsió d’algunes de les associacions empresarials més representatives. Tot i la recuperació després de la pandèmia, s’espera una tendència molt diferent a la d’abans de l’aturada de 2020, quan en anys com 2017 o 2018 es va arribar a xifres rècord.

Alguns dels motius són els canvis normatius o la presència d’una planta ja renovada. D’altres, parlen de dificultats econòmiques. Allò que sí que hauran de fer és començar a instal·lar els primers llits elevables i renovar calderes, en compliment de la nova llei turística.

Una de les associacions hoteleres que preveuen més reformes entre els seus membres és la d’Alcúdia i Can Picafort. El seu president, Pablo Riera Marsà, en comptabilitza set, algunes d’elles integrals, però en tots els casos s’havien planificat abans de la pandèmia i estaven endarrerides. Per això, en general parla de poca activitat.

D’altra banda, l’Associació de Constructors de les Balears explica que fins setembre d’enguany, han notat un increment d’inversió de devers un 20 per cent respecte de 2021, amb dades positives fins i tot si es comparen amb 2019. Però sí que en vista al futur, preveuen manco activitat, i ho relacionen, sobre tot, amb la nova llei turística del Govern, que desincentiva les reformes integrals.

La nova llei turística també inclou altres canvis. El 2023, els establiments de quatre estrelles hauran de tenir el 20 per cent de llits elevables. I els de cinc, el 30 per cent. Manuel Sendino, gerent de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, explica que els establiments ja s’hi estan adaptant.

Sobre la nova legislació, la gerent de l’Associació Hotelera de Menorca lamenta que les facilitats previstes en burocràcia per fer reformes hoteleres, de moment, no s’han notat. Explica que alguns empresaris sí que s’animen a fer obres a l’illa, però que els tràmits administratius ho desincentiven.

A Calvià la situació és diferent. Allà, Mauricio Carballeda, president dels hotelers de Palmanova i Magaluf, destaca que la situació econòmica no és l’adequada per fer-hi grans inversions. Arrosseguen els efectes dels anys del coronavirus i sobre la temporada passada, diu que tot i haver-hi molt de moviment, la rendibilitat va ser escassa.

]]>
https://ib3.org/poca-inversio-en-obres-i-reformes-aquest-hivern-als-hotels-de-les-illes/feed 0
Tot complet: trobar taula per Nadal a alguns restaurants ja és una tasca complicada https://ib3.org/tot-complet-trobar-taula-per-nadal-a-alguns-restaurants-ja-es-tasca-complicada https://ib3.org/tot-complet-trobar-taula-per-nadal-a-alguns-restaurants-ja-es-tasca-complicada#respond Tue, 06 Dec 2022 13:55:58 +0000 https://ib3.org/?p=428039 Dia festiu, dia per anar d’excursió i, per a molts, també, dia de sortir a dinar pel món. Alguns restaurants encara arrosseguen els efectes de la pandèmia, però de mica en mica, l’activitat es va animant. D’altres, en canvi, ja han de rebutjar reserves. Tot ple per a avui, però també per a les dates més destacades de les pròximes setmanes, amb sopars i dinars d’empresa i les celebracions de Nadal. De fet, al Mesón Can Pedro, a Gènova, a Palma, el seu propietari assegura que molts de clients ja comanen taula en vista al Nadal d’un any per l’altre.

La temporada, enguany, en el sector de la restauració, ens asseguren des de la seva patronal, ha estat bona i esperen que les festes de Nadal siguin la cirereta del pastís. Per això, molts bars i restaurants fan comptes ampliar plantilla i tenir-la al 100% per a les puntes de feina de Nadal.

Amb el volum de demanda i reserves que, diuen, hi ha, confien que durant aquest final d’any, l’activitat del sector sigui superior a la d’abans de la pandèmia.

]]>
https://ib3.org/tot-complet-trobar-taula-per-nadal-a-alguns-restaurants-ja-es-tasca-complicada/feed 0
Deutes, incertesa i inflació, claus de la poca contractació a les pimes per Nadal https://ib3.org/deutes-incertesa-i-inflacio-claus-de-la-poca-contractacio-a-les-pimes-per-nadal https://ib3.org/deutes-incertesa-i-inflacio-claus-de-la-poca-contractacio-a-les-pimes-per-nadal#respond Mon, 05 Dec 2022 20:37:07 +0000 https://ib3.org/?p=428003 A l’inici d’un llarg pont i preludi de la campanya nadalenca, les vendes s’han animat i alguns comerciants es mostren més optimistes que fa unes setmanes. Així i tot, afirma el president d’AFEDECO, Toni Gayà: “Les coses no estan per tirar coets; s’han ajuntat moltes coses, és cert que els problemes de la Covid no els tenim, però arrossegam els préstecs que vàrem fer; la guerra d’Ucraïna”. És per això, diu, que les contractacions “seran mínimes”.

Deutes, incertesa i, sobretot, inflació, són les claus de la poca contractació en els petits i mitjans comerços. També, l’entrada en vigor de la reforma laboral, segons apunta UGT. On hi ha més bones previsions és als bars i restaurants. Aquests dies de pont tenen una bona facturació. “A aquest Nadal no serà menys, va molt bé i hi ha molta demanda”, assegura el president de la patronal CAEB Restauració, Alfonso Robledo. I per això, confien a poder contractar més treballadors puntuals que el Nadal del 2019.

Comissions Obreres reclama que aquestes contractacions no siguin intermitents i es tenguin en compte els convenis col·lectius. Sobretot que es respectin les jornades laborals i els dies de descans.

]]>
https://ib3.org/deutes-incertesa-i-inflacio-claus-de-la-poca-contractacio-a-les-pimes-per-nadal/feed 0
El Govern recorre contra la resolució del TSJIB que anul·la una multa de 450.000 euros a Iberia https://ib3.org/el-govern-recorre-la-resolucio-del-tsjib-que-anulla-una-multa-de-450-000-euros-a-iberia https://ib3.org/el-govern-recorre-la-resolucio-del-tsjib-que-anulla-una-multa-de-450-000-euros-a-iberia#respond Mon, 05 Dec 2022 14:30:08 +0000 https://ib3.org/?p=427970 El Govern ha recorregut la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) que anul·la una multa de 448.000 euros a Iberia, perquè no té competències en transport aeri.

El TSJIB va anul·lar, recentment, la multa imposada per la Direcció General de Consum a Iberia per l’anomenada clàusula no-show, tal com informa aquest dilluns ‘Diario de Mallorca’. Aquesta clàusula, que ja no s’aplica, penalitzava els passatgers que renunciaven a un vol amb la cancel·lació de la resta de trajectes contractats, com per exemple el vol de tornada.

No obstant, Iberia va recórrer contra la sanció davant el TSJIB i aquest l’ha anul·lat perquè, segons la seva resolució, les comunitats autònomes no tenen competències en matèria de transport aeri, que corresponen en aquest cas a l’agència estatal AESA. Consum ho nega categòricament perquè entén que les clàusules abusives són competència seva. Per això, ha presentat un recurs de cassació.

El director general de Consum, Fèlix Alonso, creu que retirar les competències “és inconstitucional”, perquè atempta contra l’article 51 de la carta magna. Alonso assegura: “Està en joc la defensa dels ciutadans davant les clàusules abusives en molts més àmbits que l’aeri, com per exemple les companyies elèctriques o la banca”.

Ni Iberia ni l’Associació de Línies Aèries han estat disponibles aquest dilluns per donar la seva versió sobre aquesta disputa judicial que, ara, està en mans del Tribunal Suprem.

]]>
https://ib3.org/el-govern-recorre-la-resolucio-del-tsjib-que-anulla-una-multa-de-450-000-euros-a-iberia/feed 0
El tot inclòs, un model en decreixement als hotels de Menorca https://ib3.org/el-tot-inclos-un-model-en-decreixement-als-hotels-de-menorca https://ib3.org/el-tot-inclos-un-model-en-decreixement-als-hotels-de-menorca#respond Mon, 05 Dec 2022 14:25:16 +0000 https://ib3.org/?p=427971 La caiguda del mercat britànic, gran consumidor d’aquesta forma de turisme, i l’increment dels mercats italià, francès, portuguès i espanyol, han fet que l’oferta hotelera a Menorca es diversifiqui, i que es redueixi entre el 30% i 40% el model del tot inclòs. Al canvi de mentalitat del turista també s’hi han afegit les creixents exigències de qualitat d’aquest tipus de servei, amb uns costos que els fa poc rendibles per a alguns hotelers.

Hotels com el Valentín i el Royal de Son Bou, el Princesa Playa de Ciutadella i el Carema de Fornells han decidit eliminar el tot inclòs. El grup Seth Hotels va prescindir també d’aquest servei durant el 2019 i ha decidit no reprendre’l.

El turista que visita Menorca actualment és més actiu i cerca més conèixer l’illa i no tant quedar a l’hotel. Això ha propiciat la proliferació d’altres models d’allotjament com els agroturismes, els habitatges vacacionals i el lloguer turístic.

]]>
https://ib3.org/el-tot-inclos-un-model-en-decreixement-als-hotels-de-menorca/feed 0
Contractes deserts a Menorca per l’encariment del preu dels materials https://ib3.org/contractes-deserts-a-menorca-per-lencariment-de-preu-dels-materials https://ib3.org/contractes-deserts-a-menorca-per-lencariment-de-preu-dels-materials#respond Mon, 05 Dec 2022 11:25:35 +0000 https://ib3.org/?p=427955 Realment s’ha incrementat el nombre de contractes que queden deserts? En són la majoria? Per quin motiu les empreses no hi participen? Hi hem volgut posar dades i respondre a totes aquestes qüestions.

Consell de Menorca

Si agafem la xifra de contractes majors, els que suposen més de 15.000 euros, observem una clara tendència a l’alça. Enguany, representen el 27,5%. Són 3 dels 11 contractes licitats, entre els quals hi ha les obres de l’enllaç a l’Argentina a la carretera general. El Consell va millorar-ne l’oferta en 700.000 euros fins als 2,8 milions.

L’any passat van haver-hi un 15% de contractes deserts, un 14% els 2020 i un 11% el 2019.

Ajuntament de Maó

A l’Ajuntament de llevant la xifra de contractes majors i també menors que han quedat deserts representa el 27% enguany. Avui dia, s’han licitat un total de 22 contractes. L’any passat la taxa a aquestes altures era del 15% amb 6 contractes deserts de 38.

Ciutadella

A ponent, també pateixen l’increment de contractes deserts. Enguany, han quedat sense adjudicar 4 projectes d’obres majors. En total sumen un import superior als 800.000 euros. S’hi ha d’afegir els de serveis, com per exemple el de grua, que tampoc s’ha adjudicat.

El principal inconvenient és l’encariment del preu dels materials, que fa que les ofertes siguin menys atractives per a les empreses.

]]>
https://ib3.org/contractes-deserts-a-menorca-per-lencariment-de-preu-dels-materials/feed 0
Balears registra 63 execucions hipotecàries sobre habitatges en el tercer trimestre https://ib3.org/balears-registra-63-execucions-hipotecaries-sobre-habitatges-en-el-tercer-trimestre https://ib3.org/balears-registra-63-execucions-hipotecaries-sobre-habitatges-en-el-tercer-trimestre#respond Mon, 05 Dec 2022 08:45:41 +0000 https://ib3.org/?p=427950 Balears ha registrat en el tercer trimestre d’enguany un total de 93 execucions hipotecàries sobre finques, de les quals 63 van ser sobre habitatges.

D’acord amb les dades publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), són 41 habitatges de persones físiques i 22 titularitat de persones jurídiques, i 44 eren habitatges usats i 19 noves. A més, del total de finques a les Illes, set eren urbanes i es van iniciar execucions d’hipoteques sobre dos solars i 21 execucions en una altra mena de finques urbanes diferents d’habitatges, segons l’INE.

A l’àmbit estatal, les execucions hipotecàries en habitatges habituals, o embargaments d’una propietat per a la seva venda després de l’impagament d’un crèdit, es van reduir un 13,8% en taxa interanual i sumen dos trimestres a la baixa, en situar-se en 2.022 procediments, la menor xifra des del tercer trimestre de 2020.

Segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el conjunt d’execucions hipotecàries sobre habitatges en el tercer trimestre va disminuir un 29,9%, un 14% els de persones físiques i un 68,1% els de persones jurídiques.

En total, entre juliol i setembre el nombre d’inscripcions de certificacions per execucions hipotecàries iniciades en els registres de la propietat va ser de 4.105, un 42,3% menys que en el trimestre anterior i un 38,3% menys que en el mateix trimestre de 2021.

]]>
https://ib3.org/balears-registra-63-execucions-hipotecaries-sobre-habitatges-en-el-tercer-trimestre/feed 0
El preu de la llum aconsegueix la tarifa més alta dels darrers dos mesos https://ib3.org/el-preu-de-la-llum-aconsegueix-el-preu-mes-alt-dels-darrers-dos-mesos https://ib3.org/el-preu-de-la-llum-aconsegueix-el-preu-mes-alt-dels-darrers-dos-mesos#respond Sun, 04 Dec 2022 17:52:06 +0000 https://ib3.org/?p=427925 El preu de la llum d’avui aconsegueix el preu més alt dels darrers dos mesos.

Aquest diumenge ha pujat prop d’un 28% respecte del dia anterior. És a dir, s’ha arribat als 244 euros/MWh. Uns preus que no s’assolien des de principis d’octubre. La franja més barata ha estat de matinada. Però atenció perquè el preu màxim es registra just entre les 8 i les 9 del vespre.

Per una altra banda, vuit municipis de les illes de Mallorca i Menorca podran tenir llum a preu de cost. Parlam d‘Algaida, Esporles, Llucmajor, Artà, Palma, Ciutadella, Ferreries i Mercadal.

El Govern ha adjudicat les obres de nou projectes d’autoconsum que poden abastir fins a 570 cases i 53 empreses, prioritzant això sí, les que més ho necessitin. Aquesta inversió costarà pràcticament 500.000 euros més IVA i el temps d’execució és d’un any i mig, una vegada s’iniciïn.

]]>
https://ib3.org/el-preu-de-la-llum-aconsegueix-el-preu-mes-alt-dels-darrers-dos-mesos/feed 0
Vicepresidència adjudica l’execució de nou projectes d’autoconsum compartit de l’IBE a Mallorca i Menorca https://ib3.org/vicepresidencia-adjudica-lexecucio-de-nou-projectes-dautoconsum-compartit-de-libe-a-mallorca-i-menorca https://ib3.org/vicepresidencia-adjudica-lexecucio-de-nou-projectes-dautoconsum-compartit-de-libe-a-mallorca-i-menorca#respond Sun, 04 Dec 2022 11:41:06 +0000 https://ib3.org/?p=427896 L’Institut Balear de l’Energia (IBE), ens adscrit a la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, ha adjudicat les obres d’execució de nou autoconsums compartits situats a les illes de Mallorca i Menorca. La licitació s’ha dividit en 6 lots, i els projectes estaran situats als municipis d’Algaida, Esporles, Llucmajor, Artà i Palma en el cas de Mallorca i Ciutadella, Ferreries i Mercadal en el cas de Menorca.

Aquests nou projectes podran abastir d’energia neta a preu de cost fins a un total de 570 llars, prioritzant sempre les llars vulnerables per lluitar contra la pobresa energètica, a més de fins a 53 pimes i els propis consums municipals. En total, la licitació va sortir per un valor de 787.780,29 euros (més IVA), i finalment s’ha adjudicat a un preu de 492.133,78 euros (més IVA), amb una important rebaixa. Està previst un temps d’execució de 18 setmanes des de l’acte de replanteig. Els set projectes estalviaran l’emissió de 324,11 tones de CO2/any, contribuint així a la mitigació del canvi climàtic.

Palma

En el cas dels dos projectes d’autoconsum compartit a Palma, l’empresa G-Ener Energies Renovables SL, ha estat la que ha obtingut major puntuació. El pressupost de licitació era de 240.348,65 euros més IVA (120.751,39 euros el primer i 119.597,26 el segon), i aquesta empresa ha guanyat la licitació amb una oferta de 148.400 euros més IVA.

Un dels projectes estarà ubicat a un edifici de l’IBAVI i IB3 Ràdio, amb una potència de 64 kW, que podran abastir fins a 92 llars i 9 empreses, subministrant així energia verda a preu de cost a veïnats de Palma, prioritzant les llars vulnerables. A més, s’evitaran un total de 23,22 tones de CO2/any d’emissions.

Així mateix, un segon projecte estarà ubicat a un HPP situat al carrer Plataners. Amb aquest autconsum compartit, es sumaran fins a 60 kW, que podran abastir fins a 84 llars i 9 empreses, subministrant així energia verda a preu de cost a veïnats de Palma, prioritzant les llars vulnerables. A més, s’evitaran un total de 49,53 tones de CO2/any d’emissions. Aquests projectes són possibles gràcies al conveni firmat amb l’Institut Balear de l’Habitatge, el qual estableix que els recursos provinents de l’energia facturada es reinvertiran en millores d’eficiència energètica i rehabilitació dels edificis.

Algaida i Esporles

En el cas dels projectes d’autoconsum compartit a Algaida i Esporles, l’empresa SIE Balear SLP, ha estat la que ha obtingut la major puntuació. El pressupost de licitació era de 41.116,04 euros més IVA pel cas d’Algaida i de 40.023,19 euros més IVA pel projecte d’Esporles. El preu d’adjudicació dels dos projectes ha estat de 58.971,87 euros més IVA.

El projecte d’Algaida estarà ubicat a la Sala Polivalent, i amb la seva instal·lació es sumaran 20 kW, que podran abastir fins a 20 llars, 4 empreses, a més dels propis consums de l’Ajuntament. A més, s’evitaran un total de 15,95 tones de CO2/any d’emissions.

En el cas d’Esporles el projecte estarà localitzat al Centre de formació i permetrà sumar 20 kW, que podran abastir fins a 20 llars i 4 empreses, a més dels propis consums municipals. A més, s’evitaran un total de 15,31 tones de CO2/any d’emissions.

Llucmajor

El projecte de Llucmajor estarà situat al CEIP Rei Jaume III i sumarà 79kW, que podrà abastir fins a 80 llars, 6 empreses i a l’Ajuntament. Amb aquest autoconsum, que tenia un preu de licitació de 154.573,72 euros més IVA i ha estat adjudicat per 70.350,00 més IVA, permetrà evitar emetre fins a 57,09 tones de CO2a l’any. L’empresa Punt de Servei Elèctric SLU ha estat la que més puntuació ha rebut en aquest projecte.

Artà

A Artà, el projecte estarà situats a les Escoletes Pou de Sa Lluna i Na Caragol i sumarà 80kW, que podran abastir fins a 80 llars, 6 empreses i a l’Ajuntament. Amb aquest autoconsum, que tenia un preu de licitació de 144.197,14 euros més IVA i ha estat adjudicat per 92.900, més IVA, permetrà evitar emetre fins a 72,25 tones de CO2a l’any. L’empresa G-Ener Energies Renovables SL ha estat la que més puntuació ha rebut en aquest projecte.

Ciutadella i Ferreries

En el cas de Ciutadella, el projecte situat a l’HPP del carrer Ciutat d’Oristano 20, permetrà sumar 22kW que podran abastir fins a 32 llars i 4 empreses del municipi, a més de deixar d’emetre fins a 15,36 tones de CO2 a l’any.

En el cas de Ferreries, el projecte està situat a HPP Son Morera i la seva posada en marxa suposarà sumar 18,7 kW que permetran abastir d’energia elèctrica a 26 llars i 5 empreses, deixant d’emetre a més 12,57 t CO2/any.

Aquest lot va sortir a un preu de licitació de 70.205,7 més IVA (37.876,53 euros en el cas de Ciutadella i 32.329,17 en el cas de Ferreries) i ha estat adjudicat a l’empresa INAY Energías SL per 52.815,00 euros + IVA.

Mercadal

Finalment, el projecte situat a Es Mercadal i adjudicat a INAY Energías SL per 68.696,91 euros més IVA (el preu de licitació era de 97.315,85 euros més IVA), estarà ubicat a l’HPP Ronda de ses Costes. Aquest autoconsum compartit sumarà 88kW i permetrà abastir d’energia neta a 136 llars i 6 empreses, deixant d’emetre, a més, fins a 62,83 tones de CO2/any.

]]>
https://ib3.org/vicepresidencia-adjudica-lexecucio-de-nou-projectes-dautoconsum-compartit-de-libe-a-mallorca-i-menorca/feed 0
Els aeroports de Balears operen aquest diumenge més de 400 vols https://ib3.org/els-aeroports-de-balears-operen-aquest-diumenge-mes-de-400-vols https://ib3.org/els-aeroports-de-balears-operen-aquest-diumenge-mes-de-400-vols#respond Sun, 04 Dec 2022 11:20:21 +0000 https://ib3.org/?p=427893 Aquest diumenge aterraran o s’enlairaran gairebé 300 avions a l’aeroport de Palma. És un dels dies amb més operacions programades d’aquest pont llarg de desembre. Entre divendres passat i diumenge que ve, Son Sant Joan haurà operat prop de 2.600 vols, xifres semblants, però sense arribar a les del pont de desembre del 2019.

També jornada moguda avui a Eivissa amb 84 vols programats, la majoria amb destinacions nacionals. Menorca gestiona avui 40 vols.

En la seva totalitat, els aeroports de Palma, Eivissa i Menorca han programat un total de 3.727 vols en els dies al voltant del pont de la Constitució i La Immaculada, 123 més que en el període equivalent de 2019.

]]>
https://ib3.org/els-aeroports-de-balears-operen-aquest-diumenge-mes-de-400-vols/feed 0
El sector turístic comença a adaptar les seves instal·lacions per atreure un turisme amb discapacitat https://ib3.org/el-sector-turistic-comenca-a-adaptar-les-seves-installacions-per-atreure-un-turisme-amb-discapacitat https://ib3.org/el-sector-turistic-comenca-a-adaptar-les-seves-installacions-per-atreure-un-turisme-amb-discapacitat#respond Sat, 03 Dec 2022 17:38:20 +0000 https://ib3.org/?p=427873 El sector turístic també és conscient de la necessitat d’adaptar les seves instal·lacions per atreure un turisme amb discapacitat que vol viatjar i visitar nous indrets. Precisament, fa pocs dies, el Consell de Mallorca va presentar una guia interactiva de turisme accessible a l’illa.

Les persones amb diversitat funcional, com pot ser na Carolina, que va amb cadira de rodes, quan van d’hotel, necessiten poder-se moure sense cap obstacle per les instal· lacions. Però també la gent amb sordesa, ceguesa o amb alguna discapacitat intel·lectual. I això només és possible si els establiments garanteixen l’accessibilitat universal amb rampes, banys adaptats, lectura fàcil o cartells en braille, entre d’altres.

Hi ha un hotel, per exemple, que es troba a Ariany, té tots i cada un dels espais adaptats. A més, és gestionat per Mater i hi treballen persones provinents de la formació dual.

De fet, tal com afirma la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física, a Mallorca s’està fent una bona feina. Només fa falta comunicar més.

Estan en un moment en què es fa una aposta clara pel turisme accessible; no només els hotels, també s’hi sumen els establiments i activitats d’oferta complementària. I és que les persones amb diversitat funcional acostumen a viatjar fora de temporada alta, gasten un 28% més, van acompanyats i fan les estades més llargues. De fet, el Consell de Mallorca ha elaborat una guia interactiva de turisme accessible a l’illa.

]]>
https://ib3.org/el-sector-turistic-comenca-a-adaptar-les-seves-installacions-per-atreure-un-turisme-amb-discapacitat/feed 0
Fort repunt del nombre d’embarcacions matriculades per a lloguer a Balears https://ib3.org/fort-repunt-del-nombre-dembarcacions-matriculades-per-a-lloguer-a-balears https://ib3.org/fort-repunt-del-nombre-dembarcacions-matriculades-per-a-lloguer-a-balears#respond Sat, 03 Dec 2022 13:58:12 +0000 https://ib3.org/?p=427866 Entre gener i novembre, s’han matriculat a Balears 1.056 embarcacions d’esbarjo, la qual cosa suposa un lleu descens del 6,47% respecte al mateix període de l’any anterior.

Sigui com sigui, aquesta dada contrasta amb la caiguda del 16% soferta pel sector nàutic en el conjunt d’Espanya, situant-se en 5.640 unitats matriculades.

Així, segons dades recollides en un informe, l’arxipèlag continua reforçant el seu lideratge en el mercat nàutic nacional, en aglutinar el 18,72% de les matriculacions registrades en tot el país, enfront del 16,81% de fa un any. A continuació, se situa Barcelona, amb un 10,22%, i Girona, amb un 7%.

Quant al mercat del lloguer, Balears ha experimentat un fort repunt del 28,30% durant aquest any, fins a aconseguir les 603 unitats matriculades, i incrementant la seva quota de mercat del 24,59% al 31,74%.

“El mercat nàutic manté el seu volum de negoci després d’una temporada d’estiu positiva, amb l’estabilitat general de les matriculacions d’embarcacions d’esbarjo en els darrers mesos. Preveiem un tancament de l’exercici en xifres similars, amb descensos més acusats de matriculacions en segments d’embarcacions de menor eslora i motos d’aigua, essent aquests els mercats més afectats per la crisi logística i la incertesa econòmica internacional”, assenyala Carlos Sanlorenzo, secretari general d’ANEN.

]]>
https://ib3.org/fort-repunt-del-nombre-dembarcacions-matriculades-per-a-lloguer-a-balears/feed 0
El pont de desembre obri la planta hotelera de Platja de Palma https://ib3.org/el-pont-de-desembre-obri-la-planta-hotelera-de-platja-de-palma https://ib3.org/el-pont-de-desembre-obri-la-planta-hotelera-de-platja-de-palma#respond Sat, 03 Dec 2022 12:53:06 +0000 https://ib3.org/?p=427859 Es preveu una bona ocupació hotelera a Platja de Palma per a aquest pont de desembre. De fet, hi ha un 20% de la planta oberta, és més del que s’esperava; i una pernoctació d’entre el 65 i el 75%.

La recuperació del turisme després de la pandèmia no dona signes d’esgotament, tot i la inflació. Amb vista a aquest ‘macropont‘ de desembre, les xifres tornaran a ser similars a les d’abans de la pandèmia.

Apunta l’Associació d’Hotelers de Platja de Palma com a tret destacat per a aquest pont que el 53% de les reserves són de procedència espanyola. El principal emissor, encara que també hi ha turistes alemanys i britànics.

De cara a Nadal, les previsions són encara més optimistes.

]]>
https://ib3.org/el-pont-de-desembre-obri-la-planta-hotelera-de-platja-de-palma/feed 0
Les ajudes europees per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica en habitatges es podran sol·licitar a partir del 27 de desembre https://ib3.org/les-ajudes-europees-per-a-la-rehabilitacio-i-millora-de-leficiencia-energetica-en-habitatges-es-podran-sollicitar-a-partir-del-27-de-desembre https://ib3.org/les-ajudes-europees-per-a-la-rehabilitacio-i-millora-de-leficiencia-energetica-en-habitatges-es-podran-sollicitar-a-partir-del-27-de-desembre#respond Sat, 03 Dec 2022 10:59:29 +0000 https://ib3.org/?p=427852 La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha publicat aquest dissabte en el BOIB les convocatòries de dues de les principals línies d’ajudes destinades a impulsar la rehabilitació d’edificis i a millorar l’eficiència energètica en habitatges a les Illes Balears.

Les dues s’inscriuen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea amb fons Next Generation i gestionades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Es tracta del Programa 3 d’Ajuda per a les Actuacions de Rehabilitació a Nivell d’Edifici i del Programa 4 d’Ajuda per a les Actuacions de Millora de l’Eficiència Energètica en Habitatges, que compten amb un pressupost de 16 milions d’euros.

En el cas del Programa 3, les ajudes van dirigides al finançament d’obres i actuacions en els edificis d’ús predominantment residencial en els quals s’obtingui una millora acreditada de l’eficiència energètica. L’objectiu és que s’aconsegueixi un estalvi mitjà d’almenys un 30% en el consum d’energia primària no renovable.

També es finançaran actuacions i obres de millora de l’eficiència energètica en els habitatges, siguin unifamiliars o pertanyin a edificis plurifamiliars, a través del Programa 4. Seran actuacions subvencionables aquelles que aconsegueixin una reducció de la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració d’almenys el 7% o una reducció del consum d’energia primària no renovable d’almenys un 30%.

Podran ser beneficiaris d’aquestes ajudes els propietaris o usufructuaris d’habitatges unifamiliars o edificis plurifamiliars; administracions públiques i els organismes i la resta d’entitats de dret públic; empreses públiques i societats mercantils participades, íntegra o majoritàriament, per les administracions públiques propietàries dels immobles; així com comunitats de propietaris o les agrupacions de comunitats de propietaris.

La tramitació de sol·licituds, que s’iniciarà el 27 de desembre, serà exclusivament telemàtica, a través de la pàgina web de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura: http://vivienda.caib.es.

El termini de presentació finalitza l’1 de setembre de 2023, o fins que s’esgoti, en aquest període, la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. La resolució de les sol·licituds serà per ordre de presentació, segons la data i l’hora d’entrada en el registre, sempre que la sol·licitud i la documentació que s’hagi d’aportar sigui completa.

Tota la informació es podrà consultar en l’espai web rehabilitaciohabitatges.caib.es.

]]>
https://ib3.org/les-ajudes-europees-per-a-la-rehabilitacio-i-millora-de-leficiencia-energetica-en-habitatges-es-podran-sollicitar-a-partir-del-27-de-desembre/feed 0