economia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Mon, 25 Jan 2021 15:36:16 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 El Govern autoritza la inversió de 9 milions d’euros per reformar el port de Fornells https://ib3.org/el-govern-autoritza-la-inversio-de-9-milions-deuros-per-reformar-el-port-de-fornells https://ib3.org/el-govern-autoritza-la-inversio-de-9-milions-deuros-per-reformar-el-port-de-fornells#respond Mon, 25 Jan 2021 15:21:20 +0000 https://ib3.org/?p=373199 El Consell de Govern de la Comunitat Autònoma ha autoritzat la inversió pública de nou milions i mig d’euros per reformar el port de Fornells, i espera adjudicar les obres abans de l’estiu. De moment, però, tira endavant sense el suport de la nova majoria política al poble, en mans del PP i l’Entesa. Ambdós grups qüestionen que el projecte inclogui un local de restauració a primera línea de mar. Per això el novembre varen forçar la disolució de la Junta Local, que fins llavors havia estat controlada pel PSOE, el mateix partit que governa en minoria a Es Mercadal. Ara, el consistori n’ha d’aprovar un nou reglament abans que es pugui constituir la junta, i no preveu poder formalitzar aquest tràmit fins al febrer.

]]>
https://ib3.org/el-govern-autoritza-la-inversio-de-9-milions-deuros-per-reformar-el-port-de-fornells/feed 0
L’ajuda especial per a fixos discontinus es prolonga fins al 31 de maig https://ib3.org/lajuda-especial-per-a-fixos-discontinus-es-prolonga-fins-al-31-de-maig https://ib3.org/lajuda-especial-per-a-fixos-discontinus-es-prolonga-fins-al-31-de-maig#respond Mon, 25 Jan 2021 12:59:47 +0000 https://ib3.org/?p=373156 L’ajuda especial per a fixos discontinus de les Illes que inicialment acabava aquest mes es prolonga fins al 31 de maig. Benefici uns 80.000 treballadors de les Illes que no estan fent feina i que reben una prestació del 70% del seu sou.  Aquesta pròrroga es recollirà en el reial decret d’allargament dels ERTOs que previsiblement aprovarà aquest dimarts el consell de ministres.

El Govern, al mateix temps, autoritzarà les empreses a prorrogar la crida d’aquests treballadors fins la mateixa data del 31 de maig, enlloc del mes de març com estava estipulat fins ara. Així ho ha acordat amb els agents socials a la Taula de Diáleg Social celebrada aquest dilluns.

Les patronals han mostrat la seva preocupació perquè el Govern estigui llençant un missatge de que la temporada turística 2021 no començarà fins el juny. El conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, ha respost que allargar les ajudes fins el 31 de maig no vol dir que hi hagi empreses que no puguin iniciar la temporada abans i cridar els seus fixos discontinus tan aviat com puguin.

D’altra banda, el Govern ha informat els agents socials que les empreses podran ajornar el pagament de les quotes a la Seguretat Social del primer trimestre fins el mes d’abril, sempre i quan no superin la quantitat de 150.000 euros. Una mesura que ha estat saludada per part de les patronals, tot i que la CAEB ha demanat que l’executiu balear faci més pressió a Madrid per aconseguir rebaixes fiscals. També reclama exoneracions d’impostos als ajuntaments.

]]> https://ib3.org/lajuda-especial-per-a-fixos-discontinus-es-prolonga-fins-al-31-de-maig/feed 0 2020, l’any negre dels hotelers de les Illes: les pernoctacions es desplomen un 90% https://ib3.org/2020-lany-negre-dels-hotelers-de-les-illes-les-pernoctacions-es-desplomen-un-90 https://ib3.org/2020-lany-negre-dels-hotelers-de-les-illes-les-pernoctacions-es-desplomen-un-90#respond Mon, 25 Jan 2021 09:08:32 +0000 https://ib3.org/?p=373145 Balears ha rebut 1.372.715 viatgers el 2020 per la pandèmia de coronavirus, un 87,02% menys que l’any anterior, que han realitzat 5.780.605 pernoctacions hoteleres a les illes, un 90,05% menys.

Només el desembre, la xifra de viatgers arribats a l’arxipèlag ha baixat un 79,1%, i les pernoctacions un 85,8%, segons l’enquesta “Conjuntura Turística Hotelera (EOH/IPH/IRSH)”, publicada aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

S’estima que aquest desembre hi havia 63 establiments oberts a Balears, amb un grau d’ocupació per places del 13,91%.

Els viatgers nacionals arribats a Balears en 2020 han estat 596.428, xifra que implica un descens del 55,7% respecte a l’any anterior. Han realitzat 1.777.929 pernoctacions, un 62,4% menys.

Quant als estrangers, han estat 776.289, un 91,5% menys, que han realitzat 4.002.676 pernoctacions a Balears, un 92,5% menys que en 2019.

En tota Espanya, en 2020 s’han produït 91,6 milions de pernoctacions, un 73,3% menys que en 2019. D’elles, 50,7 milions han estat realitzades per residents (-57,6%) i 40,9 milions per no residents (-81,7%).

]]>
https://ib3.org/2020-lany-negre-dels-hotelers-de-les-illes-les-pernoctacions-es-desplomen-un-90/feed 0
Emprenedors obren negocis tot i la crisi https://ib3.org/emprenedors-obren-negocis-tot-i-la-crisi https://ib3.org/emprenedors-obren-negocis-tot-i-la-crisi#respond Sun, 24 Jan 2021 20:15:39 +0000 https://ib3.org/?p=373126 Tot i l’actual situació sanitària i econòmica, hi ha empresaris que tiren endavant. Una aposta pels seus negocis durant una de les majors crisis. Fa uns mesos que al centre de Palma, un emprenedor ha obert una botiga amb productes de proximitat, no ha volgut deixar passar l’oportunitat.

Arriba el gènere, cal col·locar-ho tot i atendre els clients que venen a comprar. La majoria aplaudeixen el petit comerç del barri i els productes de la terra.

En Mateu té un negoci d’alimentació, fa poc va obrir una botiga de fruites i verdures. Productes d’aquí, de proximitat. Tot i la crisi, assegura que no ha volgut deixar passar l’oportunitat.

La clientela, sobretot, gent del barri, del centre de la ciutat que prefereix comprar en petits negocis, que no pas a grans magatzems.

]]>
https://ib3.org/emprenedors-obren-negocis-tot-i-la-crisi/feed 0
Creen una nova associació de restauradors per fer front a la crisi https://ib3.org/creen-una-nova-associacio-de-restauradors-per-fer-front-a-la-crisi https://ib3.org/creen-una-nova-associacio-de-restauradors-per-fer-front-a-la-crisi#respond Sun, 24 Jan 2021 20:11:19 +0000 https://ib3.org/?p=373124 L’impacte socieconòmic de la pandèmia és molt visible al sector de la restauració. Més del 30 per cent dels negocis de Palma han tancat de manera definitiva, segons la patronal PIMEM, i el degoteig d’establiments que es traspassen és constant.

Aquesta és una de les pàgines web més populars per compravenda d’immobles de segona mà i anuncis classificats. Hem fet una cerca de negocis de restauració a les Balears. Hi ha fins a 60 ofertes d’establiments en traspàs que s’han penjat en els darrers 7 dies; el més recent és de fa sis hores. És la conseqüència d’un any molt complicat per als restauradors.

Els que sobreviuen ho fan perquè han començat a emprar els seus estalvis. I es neguen encara a abaixar la persiana dels seus negocis.

Però n’hi ha que han de cercar un altre establiment, perquè no poden pagar les despeses fixes, tot i que el restaurant compta amb una clientela fidel.

Ni el menjar per endur-se’n ni els sopars privats han estat suficients perquè el restaurant Sant Lorenzo Tapas romangui obert, un restaurant que prepara menjar per a celíacs. La seva propietària vol continuar, ara en un altre local de Palma, que està cercant i que tingui sobretot terrassa.

El restaurant ho és tot per ella, i no es dona per vençuda. Un projecte que, confia, tindrà continuïtat.

Si bé són molts els negocis que han penjat el cartell d'”Es lloga” o “Es traspassa”, sorgeixen també noves associacions de restauradors que lluiten per fer front a l’actual situació.

El sector de la restauració lamenta, però, que tot i les inversions fetes per mor de les restriccions, les ajudes encara no són suficients per romandre oberts molt més temps.

]]>
https://ib3.org/creen-una-nova-associacio-de-restauradors-per-fer-front-a-la-crisi/feed 0
Els establiments de restauració aposten pel menjar per endur-se’n https://ib3.org/els-establiments-de-restauracio-aposten-pel-menjar-per-endur-sen https://ib3.org/els-establiments-de-restauracio-aposten-pel-menjar-per-endur-sen#respond Sun, 24 Jan 2021 13:55:10 +0000 https://ib3.org/?p=373081 A l’exterior d’un conegut bar del centre de Palma es formen cues de clients que esperen per recollir menjar per endur-se’n. L’establiment no pot oferir els seus habituals menús, però els clients no renuncien ni a les tapes ni als variats. És una iniciativa que ha tingut molt bona acollida, el que el propietari agraeix. També perquè ha de fer front a les despeses econòmiques. A més a més, ha hagut de reduir la plantilla: de 12 persones que hi treballaven, ara només en són dues. Les 10 que falten estan a l’ERTO.

Hi ha altres locals que sempre s’han dedicat a fer menjar per endur-se’n. Alguns s’han vist molt afectats per la pandèmia i facturen el 40% del que feien fa dos anys. Però n’hi ha d’altres que han notat un petit increment en les seves vendes d’ençà que els bars i restaurants no poden tenir clients als seus locals.

]]>
https://ib3.org/els-establiments-de-restauracio-aposten-pel-menjar-per-endur-sen/feed 0
Més d’un 30% dels establiments de restauració a Palma han hagut de tancar https://ib3.org/es-lloguen-o-traspassen-molts-locals-dedicats-a-la-restauracio https://ib3.org/es-lloguen-o-traspassen-molts-locals-dedicats-a-la-restauracio#respond Sun, 24 Jan 2021 13:42:55 +0000 https://ib3.org/?p=373078 Enguany ha estat un any molt complicat per als restauradors. Els propietaris, la majoria amb els locals tancats per mor de les restriccions, no poden fer front a les despeses fixes mensuals. I els que sobreviuen ho fan perquè han començat a emprar els seus estalvis. El menjar per endur-se’n o a domicili no ha estat suficient.

Patricia abaixa la persiana del seu restaurant, molt probablement de manera definitiva després de set anys al capdavant d’un negoci fructífer. És un gest que no s’hauria imaginat mai, però amb l’actual crisi i les restriccions no pot fer front a les despeses.

Ni el menjar per endur-se’n ni els sopars privats han estat suficients perquè Sant Lorenzo Tapas romangui obert, un restaurant que prepara menjar per a celíacs. La seva propietària vol continuar, ara en un altre local de Palma, que està cercant i que tingui sobretot terrassa. El restaurant ho és tot per ella, i no es dona per vençuda. Un projecte que, confia, tindrà continuïtat.

A més d’aquest restaurant, n’hi ha molts altres que han penjat el cartell d'”Es lloga” o “Es traspassa”. La restauració és un dels sectors més afectats per l’actual situació i més d’un 30 per cent dels establiments ha tancat a Palma. També el petit comerç ha hagut d’abaixar la persiana.

Tot i això hi ha negocis que sorgeixen. Són emprenedors amb ganes de fer feina i que tiren endavant les seves idees i iniciatives.

{rela}Fins a 60 negocis de restauració anuncien avui el seu traspàs a través d’una pàgina web{rela}Els establiments de restauració aposten pel menjar per endur-se’n

 

]]>
https://ib3.org/es-lloguen-o-traspassen-molts-locals-dedicats-a-la-restauracio/feed 0
Fins a 60 negocis de restauració anuncien avui el seu traspàs a través d’una pàgina web https://ib3.org/fins-a-60-negocis-de-restauracio-anuncien-avui-el-seu-traspas-a-traves-duna-pagina-web https://ib3.org/fins-a-60-negocis-de-restauracio-anuncien-avui-el-seu-traspas-a-traves-duna-pagina-web#respond Sun, 24 Jan 2021 13:32:44 +0000 https://ib3.org/?p=373075 En una de les pàgines web més populars per efectuar la compravenda d’immobles de segona mà i anuncis classificats, s’hi troben multitud d’ofertes de negocis de restauració en traspàs. D’aquestes, fins a 60 s’han penjat en els darrers set dies i l’anunci més recent és d’avui matí hores. Alguns estan a primera línia de mar a Palma, o a Platja d’en Bossa. Ara bé, també es troben ofertes com la d’un restaurant de luxe acompanyat d’un petit hotel a Algaida.

{rela}Més d’un 30% dels establiments de restauració a Palma han hagut de tancar {rela}Els establiments de restauració aposten pel menjar per endur-se’n

]]>
https://ib3.org/fins-a-60-negocis-de-restauracio-anuncien-avui-el-seu-traspas-a-traves-duna-pagina-web/feed 0
Els pneumòlegs veuen en la pandèmia una oportunitat per acabar amb el tabaquisme https://ib3.org/els-pneumolegs-veuen-en-la-pandemia-una-oportunitat-per-acabar-amb-el-tabaquisme https://ib3.org/els-pneumolegs-veuen-en-la-pandemia-una-oportunitat-per-acabar-amb-el-tabaquisme#respond Sun, 24 Jan 2021 10:53:53 +0000 https://ib3.org/?p=373067 Pneumòlegs, societats científiques i plataformes ciutadanes han traslladat a Sanitat el seu full de ruta perquè la covid -diuen-pot ser “l’oportunitat” per posar fi al tabaquisme. Amb un sistema sanitari desbordat per la pandèmia, tractar les malalties del consum de tabac pot semblar un sobreesforç. Però, precisament una trentena d’associacions científiques i experts entenen que aquest és el moment per reduir al màxim el consum i implantar mesures dissuasives eficaces com duplicar el preu del paquet fins als 10 euros.

En una entrevista amb Efe l’especialista en Salut Pública i membre del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, Joseba Zabala, deixa clar que no es pot criminalitzar al fumador, cal “actuar” contra la indústria tabaquera, que utilitza tots els enginys al seu abast (promocions en els paquets, regal de màscares en els estancs..) perquè el tabac sigui un producte glamurós.

I especialment pensant en els més joves, aquest especialista apel·la al fet que el paquet deixi de ser una eina atractiva i demana al Govern que se sumi a l’etiquetatge genèric (paquets color caqui) que segueixen molts països europeus. Deman que s’acabi amb els paquets atractius amb “camells de colors”, que es converteixen en objecte de col·lecció per a adolescents, amb la inclusió de codis QR que redirigeixen al consumidor a llocs web amb promocions que inciten a fumar.

Per a Zabala, aquest nivell de picardia impune és de “jutjat de guàrdia” i recorda a la indústria tabaquera la seva responsabilitat en la malaltia i mort de milions de persones.

Aquest especialista qualifica d'”indignant” que l’Audiència Nacional hagi tombat la sanció de 400.000 euros imposada a la tabaquera Philip Morris que publicitava el dispositiu IQOS (que permet l’escalfament del tabac) al·legant que no és un producte de tabac sinó un dispositiu electrònic que no pot ser consumit.

Aquest expert, que també és portaveu de la iniciativa XQNS (Per què nosaltres sí), ha estat al costat de Nofumadores.org promotor de la declaració EndGame (Final de la partida) en la qual s’esbossen mesures a curt i mitjà termini per arribar al final de l’epidèmia tabàquica el 2030, amb una prevalença de fumadors inferior al 5 per cent i del 2 per cent el 2040. Declaració que secunden associacions de pes com SEPAR, la Societat d’Oncologia Mèdica, la Societat de Salut Pública o l’Associació de Residents de Medicina Preventiva.

També en declaracions a Efe el president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el pneumòleg Carlos A. Jiménez, entén que cal “reactivar” la lluita contra el tabaquisme, donar-li “una empenta” perquè les autoritats adoptin mesures que duen “anys de retard”.

Per a Jiménez, un aspecte “importantíssim” és que es vigili el compliment de la llei i es millorin les condicions de finançament per al tractament del tabaquisme, de manera que arribi a tots els fumadors independentment del grau de dependència. Es tracta -diu- que el Sistema Nacional de Salut financi tots els tractaments “no sols fàrmacs com la vareniclina, també la teràpia substitutiva de la nicotina (xiclets i pegats) que tan bons resultats ha donat”. Jiménez explica que han tingut dues reunions amb Sanitat, però fins ara “tot han estat bones paraules i cap fet. Això ens preocupa”.

Els experts sostenen que les seves mesures han d’estar basades en l’evidència científica i atès que és conegut que la covid es transmet de manera dominant per aerosols, la regla dels dos metres de seguretat és insuficient. Per això proposen que s’impedeixi fumar al carrer a menys de deu metres i no es pugui circular fumant amb un cigarret i amb la màscara baixada.

MENORS: TABAC I CÀNNABIS

Els especialistes també adverteixen que un de cada dos menors que s’inicia en l’hàbit del tabac comença fumant haixix. I la majoria dels quals fuma marihuana, la consumeix barrejada amb tabac el que genera doble addicció i dos problemes.

Segons l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, els cigarrets són una de les substàncies més accessibles per als estudiants entre 15 i 16 anys i un 60 per cent afirma que és “bastant o molt fàcil” aconseguir cigarrets en qualsevol moment. De mitjana, el 41 per cent ha fumat alguna vegada a la vida i el 21 per cent ha consumit cigarrets en els últims 30 dies. Un 9 per cent afirma que fuma diàriament.

I si a Espanya la política d’estancs i accés al tabac dels menors és laxa, també ho és respecte al cànnabis, la substància psicoactiva més fàcil d’aconseguir per al 41 per cent dels estudiants de 15 i 16 anys. El 23 per cent dels menors que es mouen en aquest tram d’edat assegura que ha consumit cànnabis alguna vegada i un 12 per cent en l’últim mes. Un preocupant 5,6 per cent està en risc de desenvolupar problemes relacionats amb el seu consum.

LES VACUNES DE LES TABAQUERES:

Per als experts signants de la declaració EndGame, la covid pot afavorir la fi de la indústria del tabac com es va acabar amb la gasolina amb plom, un producte nociu per a la salut. Lamenten que la indústria aparegui com la bona de la pel·lícula regalant màscares en els estancs i promovent vacunes. “Això cal desemmascarar-ho”, diuen. I al·ludeixen així a la controvertida vacuna que impulsa British American Tobaco (BAT) a partir de la planta tabaquera. BAT és responsable de marques de cigarrets com Lucky Strike, Rothmans i Benson&Hedges.

]]>
https://ib3.org/els-pneumolegs-veuen-en-la-pandemia-una-oportunitat-per-acabar-amb-el-tabaquisme/feed 0
Una empresa instal·la mesuradors de la qualitat de l’aire ‘low cost’ a Sóller https://ib3.org/una-empresa-installa-mesuradors-de-la-qualitat-de-laire-low-cost-a-soller https://ib3.org/una-empresa-installa-mesuradors-de-la-qualitat-de-laire-low-cost-a-soller#respond Sat, 23 Jan 2021 20:15:08 +0000 https://ib3.org/?p=373053 Tres cooperativistes instal·len mesuradors de qualitat de l’aire a Sóller. Volen aportar noves dades sobre la contaminació que té tendència a acumular-se a la zona. Fins ara s’han dedicat a fer arribar internet a punts remots de la vall, i ara experimenten amb aquest nou projecte.

Tot i que no són tan precisos com els mesuradors de qualitat de l’aire oficials, “El fet de tenir molts de sensors de baix cost t’acaba donant una imatge molt més real de com evoluciona al llarg del temps i l’espai la qualitat de l’aire”, explica Bartomeu Miró, Cofundador de gotes.org.

El seu projecte aire.net ja n’ha instal·lats vuit a Sóller. El darrer, al col·legi de Sant Vicenç de Paül.  N’extreuen dades que es poden consultar per internet. Els mesuradors formen part d’una xarxa mundial col·laborativa. Tothom els pot col·locar, amb coneixements bàsics d’electrònica i programació.

A l’escola, servirà per comprovar quin aire respiren els infants, però també estudiar-ne els efectes a classe de Ciències o el funcionament de l’aparell a Tecnologia. De moment, estan desplegant aquesta xarxa a Sóller de manera desinteressada. A llarg termini, estan oberts a instal·lar aparells per encàrrec a clients, tant institucions com particulars.

]]>
https://ib3.org/una-empresa-installa-mesuradors-de-la-qualitat-de-laire-low-cost-a-soller/feed 0
Els hotelers de Menorca ofereixen els seus establiments per accelerar la vacunació https://ib3.org/els-hotelers-de-menorca-ofereixen-els-seus-establiments-per-accelerar-la-vacunacio https://ib3.org/els-hotelers-de-menorca-ofereixen-els-seus-establiments-per-accelerar-la-vacunacio#respond Sat, 23 Jan 2021 15:40:14 +0000 https://ib3.org/?p=373026 Els hotelers de Menorca ofereixen els seus establiments per accelerar la vacunació i que la immunització sigui una realitat al mes de maig com s’havia previst. Creuen imprescindible que el 70 per cent de la població estigui vacunada perquè es reactivi l’activitat turística. Asseguren que, a hores d’ara, les reserves no estan arribant. Tot i les darreres notícies del govern espanyol que ja parlen que la immunització no es podrà efectiva fins al setembre, els hotelers de Menorca s’han proposat no defallir per aconseguir aplicar un pla abans que comenci la temporada turística.

Ofereixen els seus hotels perquè no volen que la manca d’espai sigui un problema per posar totes les vacunes en el moment que arribin per a tothom. Paral·lelament demanen al govern autonòmic la suspensió d’impostos del 2021, com el de turisme sostenible, i a l’Estat la baixada de l’IVA i l’ajornament dels pagaments dels préstecs ICO, entre altres peticions.

Els hotelers insisteixen que des del passat 16 de març que van haver de tancar els establiments no han sentit el suport per part de cap administració i les ajudes han estat simbòliques.

]]>
https://ib3.org/els-hotelers-de-menorca-ofereixen-els-seus-establiments-per-accelerar-la-vacunacio/feed 0
Els pagesos noten una baixada de vendes amb el tancament de bars i restaurants https://ib3.org/els-pagesos-noten-una-baixada-de-vendes-amb-el-tancament-de-bars-i-restaurants https://ib3.org/els-pagesos-noten-una-baixada-de-vendes-amb-el-tancament-de-bars-i-restaurants#respond Sat, 23 Jan 2021 13:48:00 +0000 https://ib3.org/?p=373012 Els venedors del mercadet de setmanal de Pere Garau no aturen, però tot i això la davallada de les vendes és molt notable. Els compradors habituals els ajuden acudint cada cap de setmana a plaça, però no és suficient. La plaça no està ni molt manco igual de plena que un dissabte pre-pandèmic i segons conta Santiago, un dels pagesos, molts dels habituals ara compren la meïtat ja que a tothom ha passat factura la situació.

A tot això s’afegeix que ni hotels ni restaurants estan comanant gènere. Això suposa per als pagesos una baixada del 50% de les vendes habituals. Alguns, fins i tot, han començat a fer lliuraments de fruita i de verdura a domicili per intentar salvar el negoci.

Una època complicada per als placers i també per als mercats. Tant al de Pere Garau com al de Santa Catalina es formen coes als exteriors per controlar-ne la capacitat. Una imatge que a poc a poc s’ha convertit en habitual els dissabtes.
]]>
https://ib3.org/els-pagesos-noten-una-baixada-de-vendes-amb-el-tancament-de-bars-i-restaurants/feed 0
Terraferida assegura que les places turístiques de Mallorca han augmentat un 24% https://ib3.org/terraferida-assegura-que-les-places-turistiques-de-mallorca-han-augmentat-un-24 https://ib3.org/terraferida-assegura-que-les-places-turistiques-de-mallorca-han-augmentat-un-24#respond Sat, 23 Jan 2021 12:32:39 +0000 https://ib3.org/?p=373002 L’associació ecologista Terraferida ha denunciat que entre 2015 i 2020, amb el Govern presidit per Francina Armengol, les places turístiques legals han augmentat a Mallorca de 329.158 a 408.568, la qual cosa representa un increment del 24,1%.

L’organització ha presentat aquest dissabte un informe en el qual assenyala que les 79.410 places creades per l’executiu de coalició liderat per Armengol suposen l’increment més gran de la història en un període equivalent.

Segons indica Terraferida, les dades de la Conselleria de Tursime posen de manifest que entre 2010 i 2020 s’han concedit 105.330 noves places i l’oferta turística regulada ha crescut un 35%.

“L’any 2017 es va batre el rècord anual amb 40.580 noves places”, incideix l’entitat proteccionista, que considera que aquestes dades contradiuen els pronunciaments dels governants en favor de la diversificació de l’economia. “Fins i tot en pena pandèmia, Mallorca ha continuat ampliant la planta hotelera amb 1.245 places distribuïdes en 109 nous establiments”, incideix.

Per això assegura que “les xifres desmenteixen les declaracions dels responsables polítics, les patronals i les grans cadenes hoteleres sobre la contenció del creixement”.

Terraferida apel·la a “la responsabilitat” del Govern i del Consell de Mallorca per “iniciar una nova etapa en què deixin de mentir als ciutadans pel que fa al creixement de l’oferta turística imparable”.

L’associació advoca per un pacte social en favor de la contenció del creixement, l’estalvi de recursos naturals i la potenciació de la indústria local i l’agricultura ecològica.

“No és acceptable tampoc que les Illes Balears siguin la comunitat autònoma que menys recursos destina a la recerca”, agrega Terraferida.

]]>
https://ib3.org/terraferida-assegura-que-les-places-turistiques-de-mallorca-han-augmentat-un-24/feed 0
Les Balears lideraran el creixement econòmic en 2021 i 2022, segons el BBVA https://ib3.org/les-balears-lideraran-el-creixement-economic-en-2021-i-2022-segons-el-bbva https://ib3.org/les-balears-lideraran-el-creixement-economic-en-2021-i-2022-segons-el-bbva#respond Fri, 22 Jan 2021 20:19:19 +0000 https://ib3.org/?p=372978 Les comunitats autònomes de Balears (+10,3%), Canàries (+8,1%), la Comunitat Valenciana i Catalunya (+5,9%) lideraran el creixement econòmic en 2021 i superaran el creixement mitjà en el conjunt d’Espanya, que se situarà en el 5,5%, d’acord amb les previsions de BBVA Research.

Després d’aquestes comunitats, Galícia (+5,7%) i Aragó i Navarra (+5,6%) també registraran un creixement una mica superior a la mitjana, segons el Servei d’Estudis de BBVA, que ha rebaixat del 6% al 5,5% la seva estimació de creixement per a Espanya enguany.

Per sota de la mitjana nacional, creixeran Andalusia (+5,4%), Astúries (+5,3%), Cantàbria (+5,3%), País Basc (+5,3%), La Rioja (+5,1%), Castella i Lleó (+5%), Madrid (+4,7%), Castella-la Manxa (+4,4%) i Extremadura (+4,2%). Múrcia, amb un creixement del 5,5%, igualarà la mitjana nacional.

Segons BBVA Research, diversos factors explica la revisió a la baixa del PIB per a enguany. En primer lloc, la deterioració dels indicadors sanitaris i les mesures de distanciament social establertes a Espanya i Europa, que afebleixen la lleu recuperació del turisme observada durant l’estiu i desacceleren l’avanç del consum.

En aquest sentit, La Rioja, Balears, Madrid, Castella i Lleó, Catalunya, Cantàbria i Múrcia ja van mostrar en el quart trimestre de 2020 una contracció de la despesa presencial amb targeta de crèdit o dèbit de clients de BBVA o d’altres entitats però realitzat en TPV de BBVA.

Així mateix, el consum en bars i restaurants a Astúries, La Rioja, Catalunya o Navarra es va reduir en més d’un 50% al novembre i va continuar caient al desembre. I en l’inici del mes gener, la tempesta ‘Filomena’ i les noves restriccions per la tercera ona tornen a impactar sobre aquest sector, especialment a Catalunya i Madrid.

En segon lloc, el menor ritme d’avanç de la Unió Europea també limita, segons BBVA Research, la recuperació de les exportacions. En concret, les dades disponibles de finals de 2020 apunten a una major desacceleració de les vendes a l’exterior a Aragó, Galícia i Madrid, mentre que l’ajust seria menor a Andalusia, Extremadura, Múrcia i La Rioja.

En tercer lloc, a la fi de 2020 es va observar un augment del nombre d’afectats per ERTO i autònoms amb prestació. Aquest canvi de tendència va ser una mica més intens en les comunitats del Cantàbric, Aragó i Andalusia. Per part seva, Balears, Canàries i Catalunya són les més dependents d’aquestes mesures de suport a la renda.

]]>
https://ib3.org/les-balears-lideraran-el-creixement-economic-en-2021-i-2022-segons-el-bbva/feed 0
Iago Negueruela justifica les mesures de restricció: “No podem córrer riscos” https://ib3.org/iago-negueruela-justifica-les-mesures-de-restriccio-no-podem-correr-riscos https://ib3.org/iago-negueruela-justifica-les-mesures-de-restriccio-no-podem-correr-riscos#respond Fri, 22 Jan 2021 13:23:54 +0000 https://ib3.org/?p=372931 El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha justificat les mesures de restricció de les Balears que perjudiquen especialment el sector de la restauració i ha recordat que “estam en una situació molt difícil” i que molts països a Europa i també les comunitats autònomes de l’Estat espanyol estan aplicant mesures similars. Ho ha fet avui en roda de premsa, després de la manifestació que s’ha celebrat aquest matí per part d’aquest sector a Palma,  contrària al tancament de bars i restaurants per contenir la pandèmia.

“No podem córrer riscos per a la salut de les persones”, ha assegurat Iago Negueruela, qui ha dit que s’han de tenir en compte tots els imprevistos ( i ha citat com exemples la nevada o l’explosió de Madrid) per no arribar mai a una saturació als hospitals i de les UCIs.

Iago Negueruela ha explicat que aquest divendres s’ha reunit precisament amb els portaveus del sector de la restauració per arribar a acords, i també pel que fa a la seguretat i al procés de desescalada. El conseller ha dit que el pròxim dimarts es veuran els fruits de tots els acords establerts amb el govern espanyol, i que dilluns es reunirà amb el Consell Social per adaptar el nou decret llei que preveu un ajornament de les ajudes fins al 31 de maig.

“La situació en què ens trobem és imprevista des de fa un any i no desitjada. A ningú de nosaltres ens hauríem imaginat que hauríem hagut d’adoptar mesures tan dures, no només a empreses sinó també mesures que afecten drets de ciutadania, com no poder reunir-se, etc. La societat està cansada i frustrada. Per això hem de seguir insistint que ha creat tot això és un virus i que tots estam intentant fer tot el possible per vèncer-lo”, ha declarat Iago Negueruela.

]]>
https://ib3.org/iago-negueruela-justifica-les-mesures-de-restriccio-no-podem-correr-riscos/feed 0
Treballadors afectats pels ERTO protesten a Ciutadella pel retard en cobrar del SEPE https://ib3.org/treballadors-afectats-pels-erto-protesten-a-ciutadella-pel-retard-en-cobrar-del-sepe https://ib3.org/treballadors-afectats-pels-erto-protesten-a-ciutadella-pel-retard-en-cobrar-del-sepe#respond Thu, 21 Jan 2021 19:32:29 +0000 https://ib3.org/?p=372880 Alguns afectats pel retard en el cobrament de les ajudes als treballadors que la pandèmia ha deixat en ERTO han protestat avui migdia davant les oficines del SEPE a Ciutadella. Convocats pel sindicat CGT, es queixen dels mesos que tenen acumulats sense poder percebre la seva prestació i de les dificultats que es troben per poder tramitar les sol·licituds. Diuen que el servei està col·lapsat, que els costa fins i tot ser atesos i que, en alguns casos, han hagut de demanar ajuda als Serveis Socials municipals en no tenir ingressos suficients per sobreviure.

]]>
https://ib3.org/treballadors-afectats-pels-erto-protesten-a-ciutadella-pel-retard-en-cobrar-del-sepe/feed 0
Les obres visades a Mallorca cauen al 2020 després de cinc anys a l’alça https://ib3.org/les-obres-visades-a-mallorca-cauen-al-2020-despres-de-cinc-anys-a-lalca https://ib3.org/les-obres-visades-a-mallorca-cauen-al-2020-despres-de-cinc-anys-a-lalca#respond Thu, 21 Jan 2021 13:57:24 +0000 https://ib3.org/?p=372857 La pandèmia ha romput la tendència a l’alça del sector de la construcció dels darrers anys. Les dades del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca mostren com la pujada en el nombre d’obres visades de nous habitatges iniciada en el 2015 i sostinguda fins al 2019 ha experimentat una caiguda aquest 2020. En nombres, s’han visat un total de 2.345 habitatges nous, la qual cosa representa una disminució del 15 per cent respecte al 2019. Un descens percentual que es reparteix per igual entre habitatge unifamiliar i plurifamiliar. Palma, Son Servera i Inca foren els municipis on més habitatges plurifamiliars es va realitzar. El que més preocupa és que la inèrcia que ha sostingut el 2020 ja s’ha acabat i que, per enguany, encara fa més mala cara. Davant una temporada turística incerta, on també les reformes hoteleres han caigut un 31 per cent, creuen que les administracions no han de deixar caure el sector de la construcció. Per això reclamen més agilitat en la tramitació de llicències per part dels ajuntaments i un ús més gran de la declaració responsable per fer obres de reforma en edificis ja existents.

]]>
https://ib3.org/les-obres-visades-a-mallorca-cauen-al-2020-despres-de-cinc-anys-a-lalca/feed 0
La Mancomunitat del Pla contracten 108 treballadors a través de SOIB Reactiva https://ib3.org/els-ajuntaments-de-la-mancomunitat-del-pla-contracten-108-treballadors-a-traves-de-soib-reactiva https://ib3.org/els-ajuntaments-de-la-mancomunitat-del-pla-contracten-108-treballadors-a-traves-de-soib-reactiva#respond Thu, 21 Jan 2021 13:45:32 +0000 https://ib3.org/?p=372849 Manuel té 48 anys i és cambrer, però estava a l’atur des de feia 14 mesos. Ara, fa dues setmanes que treballa de peó d’obra a la Brigada Municipal d’Algaida. Ha estat contractat gràcies al programa SOIB Reactiva. És un dels 108 treballadors que han contractat, en dos torns, els 14 ajuntaments que formen la Mancomunitat del Pla de Mallorca, a través del programa. Aquest va dirigit a tres col·lectius especialment afectats: menors de 30 anys, aturats de llarga durada i (la novetat d’enguany) professionals de l’hostaleria o restauració a l’atur a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la COVID.

Un cas similar és el d’Alba Maria: cambrera de pisos a un hotel, que després de 18 mesos a l’atur ha trobat una nova oportunitat com a auxiliar administrativa a l’Ajuntament de Montuïri, per encaminar el seu futur professional. Els contracte té una durada de 4 mesos i forma part del primer torn de les contractacions. El segon torn està previst entre els mesos de febrer i abril. La majoria d’ofertes corresponen a peons d’obra pública, netejadors i administratius… però també hi entren perfils professionals com arxiver, tècnic educatiu o auxiliar de biblioteca.

El sous estan subvencionats al 100% pel SOIB, i cofinançats pel Fons Social Europeu, el de l’Estat i el que impulsa el Turisme Sostenible.

]]>
https://ib3.org/els-ajuntaments-de-la-mancomunitat-del-pla-contracten-108-treballadors-a-traves-de-soib-reactiva/feed 0
L’excedent de vi dels cellers de les Illes afecta greument els petits productors https://ib3.org/lexcedent-de-vi-als-cellers-de-les-illes-ofega-als-petits-productors https://ib3.org/lexcedent-de-vi-als-cellers-de-les-illes-ofega-als-petits-productors#respond Thu, 21 Jan 2021 08:29:17 +0000 https://ib3.org/?p=372825 El sector viti-vinícola es veu greument afectat per la crisi econòmica, i mira el futur amb molta preocupació. Tenen un gran excedent de vi, de l’any passat i d’enguany, que no poden vendre per la baixada de l’activitat en la restauració i l’hoteleria. Una situació difícil de sostenir, especialment per als petits cellers. Ara, fan feina en l’exportació i a guanyar-se el reconeixement del consumidor local.

Ha començat la poda de la vinya, que es fa a l’hivern quan la planta dorm. Les gelades i el fred de les darreres setmanes han estat molt beneficioses per als ceps, però la situació dels cellers de les Illes és crítica… Magatzems plens de botelles de l’any passat, dipòsits plens de vi d’enguany i molta incertesa per al futur. Una crisi del sector que afecta, principalment, els petits productors

El 90% dels consumidors del seu vi són turistes que ens visiten, els quals l’any passat no varen venir. L’única alternativa n’és l’exportació, que fins ara era molt baixa. A Vi d’Auba a Felanitx, han passat del 10 al 40%. Venen a Dinamarca, Suïssa i els Països baixos. Ara necessiten, més que mai, el reconeixement del consumidor local.

 

]]>
https://ib3.org/lexcedent-de-vi-als-cellers-de-les-illes-ofega-als-petits-productors/feed 0
Els hotelers de Mallorca critiquen les paraules de Pedro Sánchez https://ib3.org/els-hotelers-de-mallorca-critiquen-les-paraules-de-pedro-sanchez https://ib3.org/els-hotelers-de-mallorca-critiquen-les-paraules-de-pedro-sanchez#respond Wed, 20 Jan 2021 20:19:08 +0000 https://ib3.org/?p=372807 La federació hotelera de Mallorca i l’associació de cadenes hoteleres consideren inadmissibles les declaracions realitzades ahir per Pedro Sánchez. El president espanyol afirmava que fins a finals d’estiu Espanya no estarà preparada per rebre turisme estranger amb el 70 per cent de la població vacunada. Els hotelers asseguren que aquestes paraules perjudiquen la recuperació del sector. Reclamen a Sánchez que treballi per enviar més dosis de l’antídot a les Illes i poder fer una vacunació massiva que permeti iniciar la temporada turística.

]]>
https://ib3.org/els-hotelers-de-mallorca-critiquen-les-paraules-de-pedro-sanchez/feed 0