espanya – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sun, 10 Dec 2023 18:13:48 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Feijóo afirma que la llei d’habitatge ha creat més inseguretat jurídica https://ib3.org/feijoo-afirma-que-la-llei-dhabitatge-ha-creat-mes-inseguretat-juridica https://ib3.org/feijoo-afirma-que-la-llei-dhabitatge-ha-creat-mes-inseguretat-juridica#respond Sun, 10 Dec 2023 17:55:42 +0000 https://ib3.org/?p=456057 El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha mantingut recentment una reunió amb els consellers d’Habitatge en les comunitats autònomes governades pel PP, en la qual han conclòs que el Govern de Pedro Sánchez ha agreujat els problemes de l’habitatge a Espanya amb l’aprovació de la llei d’habitatge “que només crea més inseguretat jurídica en intervenir el mercat de lloguer”.

El PP ha informat que durant la reunió s’ha posat de manifest la “nul·la o pràcticament nul·la política d’habitatge que mantenien els governs socialistes”, tant en l’execució dels plans i programes estatals, com en la política pròpia autonòmica.

Així subratlla que “malgrat els anuncis propagandístics del Govern de Sánchez, que va prometre més de 100.000 habitatges i més de 10.000 milions d’euros d’inversió de fons europeus en la matèria”, a Aragó en 8 anys es van construir 86 habitatges i l’execució dels Fons Europeus no aconseguia ni el 1,46%. També destaquen els exemples d’Extremadura i les Balears, on, ressalta el PP, durant el Govern d’Armengol (2015-2023) l’increment del preu de venda ha crescut un 80% i el de lloguer un 90% segons la plataforma Idealista.

El PP considera necessari donar una resposta “àgil i àmplia” al primer accés a l’habitatge, per la qual cosa Feijóo ha proposat un pacte d’estat on estiguin representats totes les administracions i agents que intervenen en el procés. Entre les propostes del PP figuren fer seguiment adequat del Pla d’Habitatge 2022-2025 i del programa de desenvolupament dels fons Next Generation, posar en marxa les reformes legislatives precises per a facilitar el desenvolupament urbanístic, disponibilitat de més sòl per a construir, major agilitat i simplificació administrativa, reducció de traves burocràtiques, necessitat d’incentivar la rehabilitació, simplificació normativa i seguretat jurídica.

El PP també aposta per estimular la industrialització de la construcció d’habitatge i una construcció més sostenible i generar una fiscalitat atractiva per a afavorir l’accés al primer habitatge.

]]>
https://ib3.org/feijoo-afirma-que-la-llei-dhabitatge-ha-creat-mes-inseguretat-juridica/feed 0
Sánchez proposarà a Feijóo una comissió sobre la renovació del CGPJ https://ib3.org/sanchez-proposara-feijoo-una-comissio-sobre-la-renovacio-del-cgpj https://ib3.org/sanchez-proposara-feijoo-una-comissio-sobre-la-renovacio-del-cgpj#respond Thu, 07 Dec 2023 18:29:40 +0000 https://ib3.org/?p=455919 El president del Govern central, Pedro Sánchez, proposarà al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la creació d’una comissió de treball amb el PSOE, les primeres tasques de la qual serien la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i les reformes del finançament autonòmic i de l’article 49 de la Constitució.

“És important que els dos grans partits treballem per un horitzó d’acord”, ha afirmat Sánchez en una entrevista a Antena 3, en què ha assenyalat que li plantejarà la creació d’aquesta comissió de treball a la reunió que vol mantenir amb Feijóo abans que s’acabi l’any.

El cap de l’Executiu ha incidit en la necessitat d’arribar a acords amb el principal partit de l’oposició en qüestions fonamentals com el compliment de la Constitució i, per tant, ha dit, la renovació del CGPJ.

Partit Popular

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat aquest dilluns a Saragossa que el PP “no disposa de cap informació” sobre una possible reunió de Sánchez amb Feijóo, ni se’ls ha remès l’ordre del dia, ni “si la reunió serà en territori nacional o estranger, si hi haurà mediadors“, aclarint que “el PP no vol cap mesa de diàleg”.

Gamarra responia així a la proposta de Sánchez de crear una comissió de treball amb els populars per parlar de la renovació del CGPJ, el finançament autonòmic i la reforma de l’article 49 de la Constitució.

“Si ell ha decidit humiliar-se davant els independentistes en relació amb aquestes meses, nosaltres li diem que amb nosaltres no compti per blanquejar-les”, ha manifestat Gamarra, afegint que “tot el que el PP hagi de negociar amb Sánchez serà sempre a l’àmbit de les institucions i el Parlament, ni més ni menys”.

]]>
https://ib3.org/sanchez-proposara-feijoo-una-comissio-sobre-la-renovacio-del-cgpj/feed 0
El Ministeri de l’Interior revisarà els criteris pels quals es descarten les dones del sistema de protecció de violència de gènere, el conegut com VioGén https://ib3.org/el-ministeri-de-linterior-revisara-els-criteris-que-descarten-les-dones-del-sistema-de-proteccio-de-violencia-de-genere-el-conegut-com-viogen https://ib3.org/el-ministeri-de-linterior-revisara-els-criteris-que-descarten-les-dones-del-sistema-de-proteccio-de-violencia-de-genere-el-conegut-com-viogen#respond Thu, 07 Dec 2023 18:26:26 +0000 https://ib3.org/?p=455917 El Ministeri de l’Interior revisarà els criteris pels quals es descarten les dones del sistema de protecció de violència de gènere, el conegut com VioGén. Igualtat i Interior cerquen millorar protocols i mesures per protegir les víctimes d’una manera més efectiva i detectar si hi ha errades en el sistema. La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, acompanyada ja per la recentment nomenada secretària d’Estat d’Igualtat, la mallorquina Aina Calvo, i el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’han reunit després de l’augment de feminicidis dels darrers dies. En concret, han estat cinc dones i una menor assassinades en crims de violència de gènere, i una altra dona i una adolescent es troben ferides també per aquesta causa.

]]>
https://ib3.org/el-ministeri-de-linterior-revisara-els-criteris-que-descarten-les-dones-del-sistema-de-proteccio-de-violencia-de-genere-el-conegut-com-viogen/feed 0
Hisenda convoca per dilluns que ve les comunitats per aprovar la nova senda de dèficit https://ib3.org/hisenda-convoca-per-dilluns-que-a-les-comunitats-per-a-aprovar-la-nova-senda-de-deficit https://ib3.org/hisenda-convoca-per-dilluns-que-a-les-comunitats-per-a-aprovar-la-nova-senda-de-deficit#respond Wed, 06 Dec 2023 16:57:49 +0000 https://ib3.org/?p=455840 El Ministeri d’Hisenda ha convocat al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) dilluns que ve, dia 11 de desembre, per aprovar la nova senda de dèficit que tindran els governs autonòmics de cara als pressupostos generals de 2024, que el govern espanyol vol tenir enllestits en el primer trimestre de l’any. Es tracta d’un pas important per continuar amb la marxa dels pròxims pressupostos generals encara que el Consell de Ministres haurà d’aprovar també el sostre de despesa i els objectius de dèficit dels pròxims anys.

Les instruccions per a elaborar els nous comptes ja estan aprovades i el Govern ha de dissenyar una senda d’estabilitat -que segons va avançar a Brussel·les a l’octubre passa per baixar el dèficit al 3% del PIB en 2024- i projectar-la en el sostre de despesa, que és la peça clau per a la confecció dels futurs comptes. El CPFF se celebra el mateix dia que es compleix la data perquè els diferents ministeris enviïn les seves propostes pressupostàries al Ministeri d’Hisenda.

Aquest pròxim dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, portarà una senda de dèficit desglossada per a fixar els objectius de les comunitats autònomes, de la Seguretat Social i de l’Estat, i encara que s’oposin els governs del PP, l’Executiu té vot de qualitat per a la seva aprovació definitiva. D’acord amb la llei d’estabilitat pressupostària, aquesta senda ha d’enviar-se a les Corts per a la seva aprovació en totes dues cambres i és aquí on el Govern es troba un gran obstacle: el PP té majoria absoluta al Senat i no sembla disposat a avalar els objectius de dèficit. No obstant això, fonts pròximes al Ministeri incideixen que encara que el Senat “tombi” els objectius de dèficit “es formularan els pressupostos perquè tenim el suport de la seguretat jurídica”.

Hisenda descarta “ara mateix” una reforma de la Llei d’Estabilitat que permetria sortejar el veto del Senat a la senda de dèficit, encara que reconeix que ha de fer-se en un futur. Des del Ministeri estan convençuts que sortiran els pressupostos de 2024 i recorden que els objectius venen pactats per Brussel·les, al mateix temps que incideixen en què sense uns Pressupostos Generals els governs autonòmics no poden fer els seus comptes.

D’altra banda, una vegada que els pressupostos estiguin encaminats, de manera paral·lela s’intentarà modificar el model de finançament autonòmic, encara que fonts pròximes a María Jesús Montero, assenyalen que sí o sí que ha d’entrar el PP.

“*Feijóo ha d’obrir aquesta possibilitat”, recalquen, al mateix temps que lamenten que presidents autonòmics com Isabel Díaz Ayuso a Madrid, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, i el president andalús, Juan Manuel Moreno, “estiguin en posicions de màxims i no volen cedir”.

]]>
https://ib3.org/hisenda-convoca-per-dilluns-que-a-les-comunitats-per-a-aprovar-la-nova-senda-de-deficit/feed 0
Aina Calvo afronta la Secretaria d’Estat d’Igualtat amb il·lusió i voluntat de diàleg https://ib3.org/aina-calvo-afronta-el-repte-amb-illusio-i-voluntat-de-dialeg https://ib3.org/aina-calvo-afronta-el-repte-amb-illusio-i-voluntat-de-dialeg#respond Wed, 06 Dec 2023 13:56:52 +0000 https://ib3.org/?p=455825 Passaven les 10 i 10 del matí quan ha arribat la persona més esperada en aquesta jornada commemorativa de la Constitució: Aina Calvo, flamant secretària d’Estat d’Igualtat. Ja a les portes de la sala gòtica del Tron de l’Almudaina, la nova secretària d’Estat d’Igualtat ha agraït l’interès als periodistes i han començat les enhorabones i les abraçades… Representants de totes les institucions, formacions polítiques i d’un ampli espectre social, un dels primers, Homes per la igualtat. A l’acte també ha coincidit amb l’altra secretària d’Estat provinent de les illes, Rosana Morillo.

Calvo diu que agafa el testimoni amb il·lusió i responsabilitat però també amb una doble “emoció”, pel nou repte i per qui deixa una responsabilitat “on ha gaudit i après molt”. “La meva fita a dia d’avui és estar a l’alçada del càrrec amb el compromís que em lliga amb un govern progressista”, ha afegit.

Delegada del govern a les Illes els darrers 4 anys, va ser batlessa de Palma entre el 2007 i 2011 i més tard va perdre la batalla a Francina Armengol per ser la candidata a la presidència de la formació. Ara diu, aposta per la concòrdia i la voluntat de diàleg per incorporar-se a un ministeri que va generar diverses polèmiques la passada legislatura. “El que hem de fer és començar a caminar i quan el que ens mou és la concòrdia i la mirada còmplice sempre ajuda a continuar avançant”.

Demà ja parteix cap a Madrid amb una agenda plena però no és la primera vegada que hi fa el salt, on ja va ser subdirectora general de Cooperació i Promoció Cultural Exterior.

]]>
https://ib3.org/aina-calvo-afronta-el-repte-amb-illusio-i-voluntat-de-dialeg/feed 0
Armengol: “Ser constitucionalista no consisteix a aixecar la Carta Magna com si es tractés d’un tòtem” https://ib3.org/armengol-ser-constitucionalista-no-consisteix-a-aixecar-la-carta-magna-com-si-es-tractes-dun-totem https://ib3.org/armengol-ser-constitucionalista-no-consisteix-a-aixecar-la-carta-magna-com-si-es-tractes-dun-totem#respond Wed, 06 Dec 2023 12:24:27 +0000 https://ib3.org/?p=455816 La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha defensat la Constitució com “la cura més efectiva contra la discòrdia” i ha afegit que és legítim apostar per la seva renovació, almenys en qüestions bàsiques, com convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial o respondre a les exigències del segle XXI. “El que no està de cap manera en discussió és la nostra total obligació de complir-la. Hauríem d’acatar tots i cadascun dels seus preceptes, però la realitat és que queden assignatures pendents”, ha dit durant el seu discurs en el Saló de Plens del Congrés on s’ha celebrat el 45è aniversari de la Constitució, i al qual assisteix el ponent Miquel Roca. “Ser constitucionalista no consisteix a aixecar la carta magna com si es tractés d’un tòtem, sinó a assumir que podem arribar a acords per a complir-la i desenvolupar-la”, ha assenyalat.

“La Constitució de la concòrdia és la que ens uneix davant el mínim intent d’alterar la convivència. Perquè en la nostra Constitució no estan escrits la crispació, el menyspreu o l’enfrontament. Perquè la nostra llei de lleis continua sent la cura més efectiva contra la discòrdia”, ha incidit Armengol en un discurs davant les altes autoritats de l’Estat, el nou Govern de coalició i el líder del PP, Alberto Núñez *Feijóo, així com presidents autonòmics.

A l’acte no han assistit els membres de Vox ni els socis de Sánchez de la investidura: ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG. Sí que han estat presents els cinc diputats de Podem, que han trencat amb Sumar, així com els portaveus i dirigents del partit que lidera Yolanda Díaz.

Armengol ha enaltit la Constitució i encara que ha dit que tan legítim és no plantejar una revisió de la carta magna, ho és advocar per la seva renovació i sobretot per la seva implementació ja que queden assumptes pendents en temes com a igualtat, habitatge, violència masclista o conciliació. Ha urgit a la modificació de l’article 49 “perquè en el nostre text fundacional les persones amb discapacitat siguin tractades com correspon i desaparegui d’una vegada l’ofensiu terme ‘disminuït’, tal com reclama el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) i pel qual ha rebut un fort aplaudiment. “La Constitució és alçar l’estendard del diàleg davant els desafiaments que afrontem cada dia i la pròpia Constitució ens planteja… I aquesta és la principal missió que tenim els representants públics en les institucions, en el Congrés, al Senat, en les comunitats autònomes: desplegar i actualitzar els mandats de la Constitució”, ha recalcat.

Armengol ha recordat el títol vuitè de la carta magna vinculat als territoris i que “integra la diversitat que conviu al nostre país i la riquesa que suposa un estat plural”, al mateix temps que “deixa obert el camí per a avançar en el procés d’acostar als ciutadans la presa de decisions”. “Comprenguem-nos així, assumint el privilegi de les nostres diferències, abraçant l’heterogeni que ens converteix en els qui som, com hem fet també en el Congrés, reconeixent totes les llengües oficials de l’Estat”, ha dit la presidenta del Congrés, que ha puntualitzat que “ser constitucionalista no consisteix a aixecar la carta magna com si d’un tòtem es tractés, sinó a assumir que podem arribar a acords per a complir-la i desenvolupar-la”.

La presidenta de la cambra baixa ha recordat que la Constitució de 1978 va posar fi a 40 anys de dictadura i va ser la base del progrés, per la qual cosa ha de ser també referent per a afrontar el futur. “La nostra Constitució guarda la millor garantia de convivència i en l’acord que la va fer possible està la prova que el diàleg i el consens són l’única via per a arribar a ella. Perquè la generositat que ens va concedir aquest pacte entre diferents ens dicta el camí per a avançar”, ha incidit. Sobre aquest tema ha instat a buscar l’interès general i la concòrdia perquè així va ser possible en moments de major dificultat.

]]>
https://ib3.org/armengol-ser-constitucionalista-no-consisteix-a-aixecar-la-carta-magna-com-si-es-tractes-dun-totem/feed 0
Belarra assegura que la ruptura de Podem amb Sumar era imprescindible per continuar sent útils https://ib3.org/belarra-assegura-que-la-ruptura-de-podem-amb-sumar-era-imprescindible-per-a-continuar-sent-utils https://ib3.org/belarra-assegura-que-la-ruptura-de-podem-amb-sumar-era-imprescindible-per-a-continuar-sent-utils#respond Wed, 06 Dec 2023 10:50:27 +0000 https://ib3.org/?p=455809 La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha justificat la ruptura amb Sumar perquè no els ha quedat “un altre remei” per continuar sent una “eina útil” que permeti continuar amb les transformacions “valentes” que necessita aquest país. En les primeres declaracions de la líder morada i ja exdiputada de Sumar després de la ruptura ahir del seu partit amb la coalició de Yolanda Díaz, ha insistit que van prendre una decisió “difícil però imprescindible” per poder complir amb el mandat “de la gent que creu en Podem”.

Belarra, en una compareixença en el Congrés, on es commemora el 45è aniversari de la Constitució, ha evitat pronunciar-se sobre l’etiqueta de “trànsfugues” que els han posat de Sumar per deixar la coalició per anar al Grup Mixt, i ha assenyalat que ja “han passat pàgina” a aquests moments “extraordinàriament difícils”. Ara, amb forces renovades, ha apuntat, es posen a treballar en aquest camí de “mesures valentes” en el qual estan de fa molt de temps, especialment des de la seva tasca en el Govern anterior.

]]>
https://ib3.org/belarra-assegura-que-la-ruptura-de-podem-amb-sumar-era-imprescindible-per-a-continuar-sent-utils/feed 0
Podem se separa de Sumar al Congrés i passa al grup mixt https://ib3.org/podemos-es-separa-de-sumar-dins-el-congres-i-es-passa-al-grup-mixte https://ib3.org/podemos-es-separa-de-sumar-dins-el-congres-i-es-passa-al-grup-mixte#respond Tue, 05 Dec 2023 16:24:58 +0000 https://ib3.org/?p=455780 La direcció de Podem ha decidit abandonar el Grup Parlamentari de Sumar en el Congrés, i els seus diputats es passen al Grup Mixt juntament amb el BNG, Coalició Canària i UPN, segons ha anunciat el coportaveu del partit, Javier Sánchez Serna.

Són cinc els diputats de Podem, triats en les llistes de Sumar, i entre ells hi ha la secretària general del partit i exministra, Ione Belarra; la responsable d’Organització, Lilith Verstrynge, i el mateix Javier Sánchez Serna.

Els desacords amb Sumar arrenquen amb la composició de llistes, de les quals es va excloure Irene Montero, i es van agreujar després de perdre la seva presència en el nou Govern de coalició, amb la sortida d’Irene Montero i Ione Belarra acusant Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de desfer-se d’elles.

]]>
https://ib3.org/podemos-es-separa-de-sumar-dins-el-congres-i-es-passa-al-grup-mixte/feed 0
Un dels pares de la Constitució diu que les normes que la modifiquin haurien de tenir un consens majoritari https://ib3.org/un-dels-pares-de-la-constitucio-diu-que-les-normes-que-la-modifiquin-haurien-de-comptar-amb-un-consens-majoritari https://ib3.org/un-dels-pares-de-la-constitucio-diu-que-les-normes-que-la-modifiquin-haurien-de-comptar-amb-un-consens-majoritari#respond Tue, 05 Dec 2023 14:31:33 +0000 https://ib3.org/?p=455769 Miquel Roca i Junyent, un dels set pares de la Constitució, ha oferit avui una xerrada col·loqui al Congrés dels Diputats. La trobada es fa un dia abans de l’aniversari de la Carta Magna, que demà compleix 45 anys d’existència. La xerrada ha estat coordinada i moderada per la periodista Rosa Maria Calaf i ha tengut la participació de dos diputats, un del Grup Socialista i un altre dels Populars. Roca i Junyent ha dit que una modificació com la que suposa la llei de l’amnistia hauria de tenir un consens majoritari.

]]>
https://ib3.org/un-dels-pares-de-la-constitucio-diu-que-les-normes-que-la-modifiquin-haurien-de-comptar-amb-un-consens-majoritari/feed 0
Aina Calvo, nomenada secretària d’Estat d’Igualtat https://ib3.org/aina-calvo-nomenada-secretaria-destat-digualtat https://ib3.org/aina-calvo-nomenada-secretaria-destat-digualtat#respond Tue, 05 Dec 2023 12:40:13 +0000 https://ib3.org/?p=455750 L’actual delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo, ha estat nomenada secretària d’Estat Igualtat. Així ho ha anunciat la ministra del Ram, Ana Redondo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’avui dimarts. Calvo es converteix així en la número 2 d’Igualtat, un lloc que en la passada legislatura van ocupar dos representants de Podem aleshores, Noelia Vera -ara directora de Comunicació de Yolanda Díaz- i Ángela Rodríguez ‘Pam’. De manera provisional, al capdavant de la Delegació, s’hi trobarà, provisionalment, Ramon Morey, actual número 2 de Calvo, fins que el Consell de Ministres designi un nou delegat o delegada.

També s’ha anunciat la nova Secretaria d’Estat d’Indústria, que l’ocuparà Rebeca Torró, política socialista que va estar de directora general i de secretària autonòmica durant dues legislatures al govern de la Generalitat Valenciana de Ximo Puig.

Pel que fa a Calvo, ha ocupat diversos càrrecs polítics al llarg de la seva carrera. A més d’haver estat batlessa de Palma entre 2007 i 2011, la socialista va ser diputada en el Parlament entre 2003 i 2004. Entre 2004 i 2006, va ser subdirectora general de Cooperació i Promoció Cultural Exterior en la Direcció General de Relacions Culturals i Científiques. Després del seu període de batlessa, va tenir el càrrec de copresidenta del Consell de Municipis i Regions d’Europa en 2011. A partir d’aquell any i fins a 2015, va ser portaveu del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Palma.

Aina Calvo és llicenciada en Filosofia i Lletres i doctora en Ciències de l’Educació. També, és professora titular des de l’any 2000 en el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears.

]]>
https://ib3.org/aina-calvo-nomenada-secretaria-destat-digualtat/feed 0
Cuca Gamarra dona suport a la gestió de Prohens i afirma que el PP vol garantir la independència del Poder Judicial https://ib3.org/cuca-gamarra-dona-suport-a-la-gestio-de-prohens-i-afirma-que-el-pp-vol-garantir-la-independencia-del-consell-general-del-poder-judicial https://ib3.org/cuca-gamarra-dona-suport-a-la-gestio-de-prohens-i-afirma-que-el-pp-vol-garantir-la-independencia-del-consell-general-del-poder-judicial#respond Mon, 04 Dec 2023 20:09:28 +0000 https://ib3.org/?p=455708 La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha participat avui dins la Junta Directiva dels populars de les Illes. Aquí ha declarat sobre la situació del bloqueig a la renovació del Consell General de Poder Judicial, una institució que avui ja fa 5 anys que no s’ha renovat. Gamarra afirma que el Partit Popular vol garantir la independència del poder judicial mentre que Sánchez el vol controlar. A més, assegura que el Partit Popular treballa amb unes reformes legislatives per garantir que siguin els jutges els que trien les persones que han de renovar el Consell. Es compleix així un mandat sencer caducat en un context de crisi institucional per mor de la manca de consens entre el Partit Popular i el PSOE.

Les associacions de jutges i fiscals progressistes han demanat la dimissió del president i dels vocals del Consell per tal de facilitar-ne la renovació. El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha fet una crida al PP perquè desbloquegi la situació.

I és que el PP obre la porta a renovar ara el Consell General del Poder Judicial si va paral·lela a una reforma de la llei. Els populars llancen aquest envit just el dia en què fa 5 anys que ha caducat el mandat de l’òrgan de mandat dels jutges. Una efemèride que provocà que les acusacions de responsabilitat es llancecin d’una banda a l’altra de l’espectre polític. Tot plegat, amb les crides de la UE a fer els deures pendents des de fa un lustre.

Per poder modificar la llei del CGPJ es necessiten el suport de 3 cinquenes parts del Congrés, el que vol dir que ha de passar sí o sí, per la comunió entre PSOE i PP, una possibilitat que ara sembla més que complicada. Al llarg dels darrers 5 anys, els populars s’han negat a pactar la renovació del mandat del Consell que, pels resultats electorals de llavors, donaria temporalment la majoria progressista al govern dels jutges. El motiu que ara argumenten per no complir amb el mandat constitucional és la llei d’amnistia, el darrer intent fallit va ser per la supressió del delicte de secessió i la reforma de la malversació. El darrer envit dels populars per començar a parlar amb els socialistes és reformar la llei perquè els jutges triïn directament la majoria de l’òrgan, és a dir, els dotze vocals del torn judicial. El portaveu popular Borja Sémper creu que així es despolititzaria el Consell.

L’encarregat d’intentar arribar a un acord per part del govern, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, demana als populars que no endarrereixin més el compliment de la Constitució. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a la SER, denunciava la motivació política en el bloqueig de l’òrgan judicial.

La Junta directiva del PP a Balears

A la reunió, la presidenta Marga Prohens també ha dit que confia amb el compromís de Vox a continuar donant suport extern al seu executiu. Prohens ha aprofitat per repassar davant els membres del PP les mesures que s’han engegat des que va arribar al Consolat de Mar.

 

]]>
https://ib3.org/cuca-gamarra-dona-suport-a-la-gestio-de-prohens-i-afirma-que-el-pp-vol-garantir-la-independencia-del-consell-general-del-poder-judicial/feed 0
Onze detinguts per participar en una xarxa de distribució d’oli adulterat https://ib3.org/onze-detinguts-per-participar-en-una-xarxa-de-distribucio-doli-adulterat https://ib3.org/onze-detinguts-per-participar-en-una-xarxa-de-distribucio-doli-adulterat#respond Mon, 04 Dec 2023 14:31:42 +0000 https://ib3.org/?p=455686 Onze persones han estat detingudes en el marc d’una operació de la Guàrdia Civil, la policia italiana i l’Europol contra una xarxa de distribució internacional d’oli d’oliva adulterat. L’organització tenia dues branques a Espanya i a Itàlia i implicava cooperatives de les províncies de Ciudad Real, Jaén i Còrdova. Els detinguts mesclaven olis de categoria menor i olis tèrbols amb altres de més bons i els distribuïen com olis d’oliva verge i verge extra alhora que falsejaven la documentació per poder comercialitzar-los.

]]>
https://ib3.org/onze-detinguts-per-participar-en-una-xarxa-de-distribucio-doli-adulterat/feed 0
Investiguen com a presumpte assassinat masclista la mort d’una dona a la Corunya https://ib3.org/investiguen-com-a-presumpte-assassinat-masclista-la-mort-duna-dona-a-la-corunya https://ib3.org/investiguen-com-a-presumpte-assassinat-masclista-la-mort-duna-dona-a-la-corunya#respond Fri, 01 Dec 2023 19:48:55 +0000 https://ib3.org/?p=455506 Dues persones han mort aquest divendres a la Corunya, un home i una dona, ancians, en el que apunta com un nou cas de violència masclista. Segons les primeres investigacions de la Guàrdia Civil, l’home hauria assassinat la seva dona amb una arma blanca i, després, s’hauria suïcidat. Els fets han tengut lloc a Sigüeiro, a la província gallega de la Corunya. Es tracta d’una parella d’una vuitantena d’anys; ella tenia mobilitat reduïda des de feia anys. Segons els agents, ha estat la nora dels ancians qui ha trobat els cossos avui matí, quan ha acudit al domicili. Si es confirma aquest nou cas, la xifra de víctimes de violència masclista seria ja de 55 dones enguany.

]]>
https://ib3.org/investiguen-com-a-presumpte-assassinat-masclista-la-mort-duna-dona-a-la-corunya/feed 0
Investiguen com un assassinat masclista l’apunyalament d’una dona per l’exparella a Sagunt https://ib3.org/sinvestiga-com-un-assassinat-masclista-lapunyalament-duna-dona-per-lexparella-a-sagunt https://ib3.org/sinvestiga-com-un-assassinat-masclista-lapunyalament-duna-dona-per-lexparella-a-sagunt#respond Thu, 30 Nov 2023 08:20:58 +0000 https://ib3.org/?p=455342 La Policia investiga com a possible assassinat masclista la mort d’una dona, de 34 anys, per arma blanca a Sagunt, a València. La seva filla, de 13 anys està ingressada en estat greu a l’hospital després de precipitar-se des del mateix edifici al pati interior. De moment, els agents han detingut un home de 39 anys, però la investigació per esclarir-ne els fets encara continua.

La dona té també una altra filla, de dos anys, que no era al domicili familiar en el moment dels fets. La víctima era molt coneguda al municipi de Sagunt. Quan es confirmi aquest cas, el nombre de dones assassinades enguany per les seves parelles o exparelles serà de 55. Són 5 més que les registrades en tot l’any passat.

Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores i cada dia de l’any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d’emergència davant d’una agressió, també es pot telefonar al 112 o demanar ajuda al WhatsApp 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

]]>
https://ib3.org/sinvestiga-com-un-assassinat-masclista-lapunyalament-duna-dona-per-lexparella-a-sagunt/feed 0