món – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sat, 02 Jul 2022 08:41:39 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Desenes de civils morts i ferits a un l’atac amb míssils a la regió d’Odessa https://ib3.org/desenes-de-civils-morts-i-ferits-a-un-latac-amb-missils-a-la-regio-dodessa https://ib3.org/desenes-de-civils-morts-i-ferits-a-un-latac-amb-missils-a-la-regio-dodessa#respond Fri, 01 Jul 2022 17:36:58 +0000 https://ib3.org/?p=415820 A Ucraïna, la invasió russa continua i ja són 21 els civils morts a conseqüència de l’atac amb míssils contra un edifici residencial i un centre recreatiu a la regió d’Odessa. A més, altres 38 persones, entre les quals 6 són menors d’edat, han estat ferides en aquest atac. L’exèrcit rus no ha reivindicat ni tampoc ha desmentit la seva implicació en aquesta acció, però sí que han informat que han destruït amb míssils una estació de radar ubicada a 60 kilòmetres de l’incident d’Odessa. D’altra banda, a la regió oriental de Lugansk, els militars russos ja combaten als suburbis de la ciutat de Lissitxansk, darrer reducte dels ucraïnesos.

]]>
https://ib3.org/desenes-de-civils-morts-i-ferits-a-un-latac-amb-missils-a-la-regio-dodessa/feed 0
17 morts, entre els quals un nin, i 31 ferits en l’atac amb míssils a Odessa, Ucraïna https://ib3.org/17-morts-entre-els-quals-un-nin-i-31-ferits-en-latac-amb-missils-a-odessa-ucraina https://ib3.org/17-morts-entre-els-quals-un-nin-i-31-ferits-en-latac-amb-missils-a-odessa-ucraina#respond Fri, 01 Jul 2022 07:52:25 +0000 https://ib3.org/?p=415760 Augmenta a 17 el nombre de morts, un d’ells un nin, i 31 persones ferides, entre les quals quatre infants i una dona embarassada, en l’atac amb míssils contra la regió ucraïnesa d’Odessa (al sud del país) aquest dijous a la nit, en el marc de la guerra desencadenada el 24 de febrer per l’ordre d’invasió del president de Rússia, Vladimir Putin. Altres vuit persones han estat rescatades entre els enderrocs, inclosos altres tres menors, segons ha informat l’agència de notícies ucraïnesa UNIAN.

“Un avió estratègic ha duit a terme un atac amb míssils a la regió d’Odessa, des de la direcció del mar Negre. Un míssil ha impactat en un edifici residencial de nou pisos, el segon ha colpejat un centre de recreació al districte de Belgorod- Dinestrovski”, esgrimeix un comunicat recollit per la citada agència. “El nombre de morts en un edifici d’apartaments ha augmentat a deu”, ha asseverat el portaveu de l’Administració de la regió d’Odessa, Sergei Bratchuk.

Més tard, l’agència de notícies ha informat que al voltant de la 1.00 hores (hora local) s’ha produït un altre impacte de míssils en un edifici de tres plantes d’un centre de recreació al mateix districte. “L’1 de juliol, al voltant de la 01.00 hores (hora local) al districte de Belgorod-Dinestrovski, com a resultat d’un atac amb míssils, un edifici de tres pisos del centre de recreació ha estat parcialment destruït, com a resultat han mort tres persones (inclòs un nin) i una persona ha resultat ferida. La feina continua”, ha indicat un comunicat.

]]>
https://ib3.org/17-morts-entre-els-quals-un-nin-i-31-ferits-en-latac-amb-missils-a-odessa-ucraina/feed 0
Una OTAN més forta i unida per fer front a Rússia i la Xina https://ib3.org/una-otan-mes-forta-i-unida-per-fer-front-a-russia-i-la-xina https://ib3.org/una-otan-mes-forta-i-unida-per-fer-front-a-russia-i-la-xina#respond Thu, 30 Jun 2022 16:29:25 +0000 https://ib3.org/?p=415737 La cimera de l’OTAN tanca les portes a Madrid amb els països de l’Aliança Atlàntica, més units que mai, la reclamació a Vladímir Putin perquè aturi immediatament la invasió a Ucraïna i el compromís de protegir entre tots cada centímetre de territori aliat. A més, el president Pedro Sánchez ha anunciat que durà al Congrés l’increment de la despesa en Defensa.

L’OTAN ha certificat a Madrid el seu ressorgiment i enfortiment. Els aliats se senten més units que mai i oberts a noves incorporacions i associacions, amb la vista posada als països nòrdics i a les regions d’Àsia i el Pacífic, per contrarestar les amenaces de Rússia i la Xina. El president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, ha afirmat que en aquesta cimera els líders s’han reunit “per fer front tant a l’amenaça directa que Rússia suposa per a Europa com als reptes sistèmics que la Xina planteja per a l’ordre mundial basat en la legalitat”.

La invasió russa d’Ucraïna ha estat present en la ment de tots els participants i ha motivat moviments fins ara impensables, amb països que han deixat enrere la seva tradicional neutralitat. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha ratificat que Finlàndia i Suècia seran membres de l’Aliança, i que “estam preparats per protegir a tots els aliats, també a Finlàndia i Suècia“. El líder de l’OTAN ha afegit: “Estam preparats per a qualsevol eventualitat”.

2% del PIB

En el context de la cimera, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat que durà al Congrés dels Diputats l’augment del pressupost en Defensa fins al 2% del producte interior brut, tal com reclama l’OTAN i la Unió Europea. “La proposta que plantejaré a les Corts Generals és assolir aquest 2% en un període de vuit anys, és a dir, fins a l’any 2029″, ha explicat Sánchez. La despesa en defensa a Espanya és actualment de poc més d’un 1%.

]]>
https://ib3.org/una-otan-mes-forta-i-unida-per-fer-front-a-russia-i-la-xina/feed 0
Stoltenberg: “L’OTAN protegeix tots els aliats contra totes les amenaces” https://ib3.org/stoltenberglotan-protegeix-tots-els-aliats-contra-totes-les-amenaces https://ib3.org/stoltenberglotan-protegeix-tots-els-aliats-contra-totes-les-amenaces#respond Thu, 30 Jun 2022 12:15:16 +0000 https://ib3.org/?p=415714 El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dijous que l‘OTAN té com a objectiu “protegir tots els aliats contra totes les amenaces”, en resposta a si Ceuta i Melilla estan cobertes pel principi de defensa col·lectiva de l’organització transatlàntica. De la mateixa manera, ha afegit que en última instància, la decisió sobre l’activació de l’article 5 del Tractat de Washington és “política”, assumint que és el Consell de l’Atlàntic Nord, el principal òrgan de presa de decisions dins de l’Aliança, el que ha de decidir si el bloc respon o no a hipotètics atacs sobre el territori dels Estats membre.

Stoltenberg ha comparegut davant dels mitjans al final de la segona i darrera jornada de reunions per fer balanç d’una cimera que ha estat “perfecta”, segons les seves paraules. Així, ha aplaudit la “impecable” organització espanyola i ha expressat el seu agraïment al president del Govern, Pedro Sánchez, en nom de tots els països aliats. E

l secretari general de l’OTAN ha afirmat que el fòrum organitzat a Madrid demostra que Espanya és “un aliat molt valuós” dins del bloc euroatlàntic, que ha inclòs per primera vegada el flanc sud entre els fronts a tenir en compte en vista a potencials desafiaments.

 

]]>
https://ib3.org/stoltenberglotan-protegeix-tots-els-aliats-contra-totes-les-amenaces/feed 0
L’OTAN constata “una profunda relació estratègica” entre Rússia i la Xina https://ib3.org/lotan-constata-una-profunda-relacio-estrategica-entre-russia-i-la-xina https://ib3.org/lotan-constata-una-profunda-relacio-estrategica-entre-russia-i-la-xina#respond Wed, 29 Jun 2022 19:14:40 +0000 https://ib3.org/?p=415696 L’OTAN incrementarà la cooperació amb Austràlia, Nova Zelanda, Corea del Sud i el Japó per l’amenaça que representa la Xina. L’ajuda a aquests països per part de l’Aliança Atlàntica tendrà a veure amb defensa, noves tecnologies, seguretat marítima, el canvi climàtic i la lluita contra la desinformació. Per primera vegada en la història, aquestes quatre nacions de l’Indopacífic han participat en una cimera de l’OTAN, que ha servit per constatar, segons el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, una “profunda relació estratègica” entre Rússia i la Xina, que podria tenir conseqüències sobre la seguretat dels aliats i els seus associats.

Segons ha explicat Stoltenberg, la Xina està augmentant substancialment les seves forces militars, incloent-hi les armes nuclears. També està “assetjant els seus veïnats i amenaçant Taiwan”. Segons l’OTAN, els xinesos inverteixen molt en infraestructures crítiques, “fins i tot a països aliats, fan seguiment i controlen els seus ciutadans per avançar tecnològicament”. A més, el Govern de Pequín “probablement està escampant les mentides i la desinformació russa“. “La Xina no és el nostre adversari, però hem de tenir clar el seriós desafiament que representa”, ha dit el secretari general de l’OTAN.

El Sahel

Durant el matí de dimecres, els membres de l’Aliança Atlàntica han aprovat el nou Concepte Estratègic, la fórmula amb la qual es vol donar resposta als desafiaments dels pròxims 10 anys. El document declara Rússia com l’amenaça més directa i significativa; es refereix a les tàctiques coercitives de la Xina per intentar destruir l’ordre internacional; inclou per primera vegada, a petició d’Espanya, la regió africana del Sahel com a focus d’inseguretat, juntament amb l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, i manté l’armament nuclear com un pilar bàsic i garantia suprema de la seguretat de l’OTAN.

5.000 milions

Un dels protagonistes del dia a la cimera ha estat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha intervengut durant el matí de manera telemàtica. Zelenski ha afirmat que necessita 5.000 milions de dòlars mensuals per fer front a la invasió russa, i ha reclamat a l’OTAN donar una resposta “realment forta” a Vladímir Putin.

]]>
https://ib3.org/lotan-constata-una-profunda-relacio-estrategica-entre-russia-i-la-xina/feed 0
Biden anuncia un reforç en el desplegament militar dels Estats Units a Europa https://ib3.org/biden-anuncia-un-reforc-en-el-desplegament-militar-dels-estats-units-a-europa https://ib3.org/biden-anuncia-un-reforc-en-el-desplegament-militar-dels-estats-units-a-europa#respond Wed, 29 Jun 2022 13:37:32 +0000 https://ib3.org/?p=415678 Madrid acull des d’avui matí la primera jornada de la trenta-dosena edició de la Cimera de l’OTAN en què participen 40 líders mundials, enguany centrada en l’amenaça de Rússia quan es compleixen quatre mesos de la invasió russa d’Ucraïna.

En aquesta trobada els aliats volen reafirmar un compromís per augmentar les despeses en Defensa i esperen adoptar decisions per transformar l’Aliança. Joe Biden ha refermat el seu compromís en la defensa de tot el territori OTAN i ha anunciat que reforçarà el desplegament militar dels Estats Units a Europa. Per la seva banda, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha assenyalat que l’OTAN ha d’augmentar la seva capacitat de dissuasió i ha subratllat que Putin no guanyarà.

L’aixecament del vet de Turquia a la futura incorporació de Suècia i Finlàndia, amb tradicions de neutralitat, dins l’Aliança Atlàntica, marcà ahir una fita en la jornada prèvia a la cimera de l’OTAN que comença avui.

Una reunió que s’allargà fins a la nit i que acabà amb acord. Uns canvis a l’organització que es faran en temps rècord i en uns moments on l’amenaça de Moscou, després de la invasió a Ucraïna, ha fet redefinir l’Aliança.

“Volem acordar un nou concepte estratègic, el concepte estratègic de Madrid, que serà el model per a l’OTAN en un món més perillós i impredictible”, va dir ahir el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

La incorporació de Suècia i Finlàndia els permetrà participar en totes les sessions del Consell de l’Atlàntic Nord. Però només quan tots els aliats hagin ratificat a escala interna l’adhesió, formaran part de l’Aliança oficialment i estaran coberts per l’article 5 del Tractat de Washington sobre defensa col·lectiva.

L’augment de la despesa en Defensa és una de les claus d’aquesta revitalització de l’Aliança Atlàntica. A la reunió que mantingueren Pedro Sánchez amb Joe Biden durant la seva primera visita a Espanya, el president dels Estats Units traslladà al cap de l’Executiu la seva intenció d’augmentar el nombre de destructors nord-americans a la base de Rota. Als quatre existents, en volen sumar dos més. La petició dels Estats Units ha de passar pel Consell de Ministres i després pel Congrés per rebre l’aval corresponent.

“La gran amistat que tenim entre Espanya i els Estats Units ens fa ser aliats forts en tots els temes que hem d’afrontar”, afirmà el president Biden.

La jornada prèvia a la cimera de l’OTAN acabà amb un sopar al Palau Reial, oferit pels Reis felip i Letícia. Els participants a la cimera, després de saludar els reis, es feren la fotografia de família en el Saló d’Alabarders. El d’ahir fou el dinar amb el nombre més gran de líders mundials que mai ha acollit el Palau Reial en els seus tres segles d’història. Hi assistiren una trentena de caps d’Estat i de Govern que participen en la cimera de l’OTAN, la més important que se celebra en el segle XXI.

]]>
https://ib3.org/biden-anuncia-un-reforc-en-el-desplegament-militar-dels-estats-units-a-europa/feed 0
L’OTAN signarà dimarts que ve el protocol d’adhesió de Suècia i Finlàndia https://ib3.org/lotan-signara-dimarts-que-ve-el-protocol-dadhesio-de-suecia-i-finlandia https://ib3.org/lotan-signara-dimarts-que-ve-el-protocol-dadhesio-de-suecia-i-finlandia#respond Wed, 29 Jun 2022 11:55:59 +0000 https://ib3.org/?p=415595 Els aliats de l’OTAN firmaran dimarts que ve a Brussel·les el protocol d’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’aliança, han confirmat fonts aliades, després que Turquia aixecàs aquest dimarts el veto contra els dos països escandinaus, després d’aconseguir un compromís més gran en la lluita antiterrorista. Les negociacions a tres bandes facilitades pel secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, han culminat a Madrid amb un acord que posa fi a un mes de bloqueig per part d’Ankara i que aplana el camí d’Estocolm i Hèlsinki a la organització.

La firma tindrà lloc al si del Consell de l’Atlàntic Nord, l’òrgan executiu que reuneix els 30 aliats a la seu de Brussel·les, han assenyalat les fonts consultades. Stoltenberg ha qualificat el pacte de “bon acord” per a totes les parts, afegint que implicarà que els dos països nòrdics treballin de manera “encara més estreta” amb Turquia per combatre el terrorisme, extradir sospitosos o intercanviar informació.

PROCÉS D’ADHESIÓ

Els dos països nòrdics van sol·licitar conjuntament la seva entrada a l’OTAN el 18 de maig passat, un ingrés que l’Aliança Atlàntica apostava perquè fos ‘exprés’ i estigués a punt per a la cimera de Madrid. Turquia ha retardat l’adhesió per les seves reticències per la suposada connivència de suecs i finlandesos amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG).

Una vegada desbloquejada la situació, la pròxima passa seran les negociacions i la signatura del protocol d’accés, que rubriquen els aliats a Brussel·les per enviar-lo posteriorment a les diferents capitals. La ratificació d’aquests protocols seràla fase més llarga pels diferents sistemes per avalar el nou soci. De fet, aquest procediment burocràtic es demorarà mesos, ja que cada aliat té un sistema de validació diferent, i en molts casos implica una votació al Parlament. Això fa que l’ingrés formal de Suècia i Finlàndia no arribi fins a finals del 2022 o principis del 2023, fet que inquieta els candidats, que volen comptar amb garanties de seguretat per a aquest període davant les amenaces de Rússia.

Un cop tots els membres de l’aliança i els candidats han aprovat aquests protocols, el pas següent és dipositar aquests documents a Washington, on són custodiats pel Govern dels Estats Units.

El ministre d’Exteriors finlandès, Pekka Haavisto, ha admès durant la cimera de Madrid que, tant Finlàndia com Suècia, estan ara en una “zona grisa”, ja que no estan coberts pel paraigua de l’OTAN. Els dos països nòrdics han rebut, però,  “fortes garanties” de seguretat de països com els Estats Units i el Regne Unit però, tot i així ,Haavisto espera que aquest període d’interinitat sigui “com més curt millor”.

LA “ZONA GRIS” ORIENTAL

Precisament, el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha demanat aquest dimecres a l’OTAN acabar amb les “zones grises” al flanc oriental per donar una “resposta ferma a les accions de Rússia”, un fet, ha dit, “necessàri per a Ucraïna, tota l’Aliança i la comunitat euroatlàntica”. En un discurs davant els líders de l’OTAN durant la cimera de Madrid, el mandatari ha assenyalat que “si realment identifiquen Rússia com la principal amenaça, han de donar suport completament el seu principal objectiu”bèl·lic, Ucraïna”.

“No és una guerra de Rússia només contra Ucraïna. És una guerra pel dret a dictar les condicions a Europa. Pel futur de l’ordre mundial. Per això, és absolutament necessari ajudar Ucraïna amb armes, polítiques i mesures econòmiques, com sancions que impedeixin que Rússia financi la guerra”. Zelenski ha recalcat que Ucraïna necessita un sistema modern de defensa antimíssils. “Vosaltres teniu aquests sistemes. Si ens els donau, podeu rompre la tàctica russa de destruir i terroritzar la població civil ucraïnesa”, ha matisat.

]]>
https://ib3.org/lotan-signara-dimarts-que-ve-el-protocol-dadhesio-de-suecia-i-finlandia/feed 0
Amb Rússia “en braços de la Xina” i un món “més perillós”, l’OTAN ha de “cooperar” en seguretat https://ib3.org/amb-russia-en-bracos-de-la-xina-i-un-mon-mes-perillos-lotan-ha-de-cooperar-en-seguretat https://ib3.org/amb-russia-en-bracos-de-la-xina-i-un-mon-mes-perillos-lotan-ha-de-cooperar-en-seguretat#respond Wed, 29 Jun 2022 07:23:07 +0000 https://ib3.org/?p=415575 La invasió russa d’Ucraïna atorga especial importància a la cimera de l’OTAN que comença avui i que ha de definir l’estratègia de l’Aliança dels pròxims anys. La trobada arriba també amb la reobertura d’antics debats, com el de l’adopció d’un exèrcit conjunt per part dels 27 països de la Unió. “Fa la impressió que Europa vol constituir-se com a actor geopolític mundial, però políticament no és fàcil; sobretot per una dificultat política que rau en el fet que anar cap a un exèrcit europeu implica necessàriament anar cap a un estat, cap a uns Estats Units d’Europa“, diu Cesáreo Rodríguez, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.

L’exagent dels serveis secrets russos, Vladímir Putin, “que al principi semblava pragmàtic, però va optar per una política neoimperial, cada vegada més autoritària”, va començar a capgirar el panorama internacional temps abans de la seva ‘operació especial’ en territori ucraïnès [invasió de Crimea del 2014]. La minva de la tensió posterior a la caiguda del bloc de l’Est i la possibilitat d’una Aliança per la Pau entrevista durant el mandat de Boris Yeltsin ha quedat enrere en els darrers anys, en coincidir amb l’aparició xinesa com a nou agent al tauler geopolític. “Rússia s’ha llençat als braços de la Xina i anam cap a un món més complicat i més perillós, un fet que explica l’enfortiment de l’OTAN”, assenyala Rodríguez.

En aquest context, el catedràtic Jean Monnet en Polítiques Internacionals i degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la UNED, Gustavo Palomares, advoca per un canvi de paradigma en relació als objectius de l’Aliança: “Tenir com a únic fi l’existència d’un enemic, abans la URSS i ara Rússia, és un error perquè el món ha canviat tant que s’ha d’apostar per la cooperació en matèria de seguretat i ajudar a resoldre qüestions, per exemple, del dia a dia de la Unió Europea”.

Ucraïna ha posat l’ull a un conflicte a les portes de casa d’Europa, però no es pot oblidar que fora del continent, però molt més a prop del que pensam sovint, Àfrica constitueix un repte immens d’estabilitat i seguretat. “Hi ha zones de l’Àfrica que són un polvorí, especialment les infiltrades per l’islamisme radical [el Sahel, fonamentalment] que els Estats Units i la UE tenen molt d’interès a combatre… Per això no m’estranyaria que l’OTAN intensificàs els seus esforços militars també en països africans”, apunta Cesáreo Rodríguez, per concloure que aquesta solució tanmateix no serà suficient en relació al fet que pobresa i corrupció d’origen continuaran sent font de cultiu de conflicte.

40 anys de pertinença d’Espanya a l’OTAN: de “l’OTAN, d’entrada NO” al “Vota Sí per l’interès d’Espanya”

Sigui com sigui, la cimera de l’OTAN a Madrid commemora 40 anys de pertinença d’Espanya a l’Aliança atlàntica. Quatre dècades que començaren amb la ratificació en referèndum i l’aval -amb condicions- dels socialistes, protagonistes d’un gir històric de parer. “Dins l’Aliança estarem més segurs i amb manco risc”, va dir Leopoldo Calvo Sotelo a favor de la integració espanyola en el seu discurs d’investidura com a president del Govern el 1981. Un argumentació que, el llavors encara aspirant a substituir-lo des del bàndol socialista, Felipe González, rebatia assenyalant que seria “perillós” fer la passa.

El govern de centredreta de la UCD va acabar de cuinar l’entrada en l’organització de defensa atlàntica enmig de manifestacions i posicionament en contra dels moviments socials i polítics d’esquerra. Llavors, el PSOE va guanyar les eleccions i va començar a relativitzar el seu discurs. Plantejava Felipe González el famós referèndum de ratificació de l’entrada d’Espanya a l’OTAN del 1986. Una consulta popular en què va guanyar per majoria el sí. Amb matisos, perquè el Govern espanyol havia pactat una participació militar descafeïnada en l’organització, no haver d’acollir armes nuclears en territori espanyol ni tampoc veure una escalada de bases militars nord-americanes com la del puig Major a Mallorca. De “l’OTAN, d’entrada NO”, s’havia passat al “Vota Sí per l’interès d’Espanya”.

El 1995, l’exministre socialista Javier Solana es va convertir en secretari general de l’Aliança i quatre anys després, amb José María Aznar com a president, els exèrcits espanyols s’integraren en l’organigrama militar a les totes. Vendrien després les campanyes a Bòsnia, Kosovo i l’Afganistan, entre d’altres.

]]>
https://ib3.org/amb-russia-en-bracos-de-la-xina-i-un-mon-mes-perillos-lotan-ha-de-cooperar-en-seguretat/feed 0
Turquia, Finlàndia i Suècia signen un acord per a l’accés dels països nòrdics a l’OTAN https://ib3.org/turquia-finlandia-i-suecia-firmen-un-acord-per-a-lacces-dels-paisos-nordics-a-lotan https://ib3.org/turquia-finlandia-i-suecia-firmen-un-acord-per-a-lacces-dels-paisos-nordics-a-lotan#respond Tue, 28 Jun 2022 18:50:23 +0000 https://ib3.org/?p=415569

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, la primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, i el president de Finlàndia, Saulio Niinisto, han signat aquest dimarts un acord a tres bandes en virtut del qual Ankara aixeca el seu veto a l’adhesió de Hèlsinki i Estocolm a l’OTAN.

Els mandataris dels tres països han tengut aquest dimarts a Madrid una reunió, amb la participació del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, en el marc de la cimera de l’Aliança Atlàntica a Madrid.

Turquia havia frenat l’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN al·legant la seva suposada connivència amb organitzacions com el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG).

]]>
https://ib3.org/turquia-finlandia-i-suecia-firmen-un-acord-per-a-lacces-dels-paisos-nordics-a-lotan/feed 0
46 migrans morts per asfíxia dins un camió que travessava la frontera entre Mèxic i els Estats Units https://ib3.org/46-migrans-morts-per-asfixia-dins-un-camio-que-creuava-la-frontera-entre-mexic-i-els-estats-units https://ib3.org/46-migrans-morts-per-asfixia-dins-un-camio-que-creuava-la-frontera-entre-mexic-i-els-estats-units#respond Tue, 28 Jun 2022 13:28:39 +0000 https://ib3.org/?p=415546 Els migrants creuaren la frontera cap als Estats Units des de Mèxic, però el viatge es tornà en tragèdia. 46 persones mortes per asfíxia, i altres 16, entre les quals quatre infants, ferits de diversa consideració, que han estat traslladats a centres hospitalaris.

“Els pacients que vérem estaven calents al tacte. Patien insolació, esgotament per calor. No hi havia aigua al vehicle. Era un camió amb un remolc refrigerat, però no hi havia aire condicionat visible en funcionament a la plataforma”, ha explicat el cap de bombers de San Antonio.

La causa de la mort hauria estat l’asfíxia. La temperatura a San Antonio fregava ahir els 40 graus. Les autoritats desconeixen quant de temps haurien estat els morts a l’interior del camió abans de ser localitzats. El conductor, segons la policia, va abandonar el tràiler abans que es trobassin les víctimes.

El succés es vincula amb les màfies que es dediquen a transportar migrants a la frontera. De moment, tres persones han estat detengudes

La tragèdia també ha causat crítica política. Els republicans acusen el president Joe Biden de propiciar aquest tipus de successos amb la seva política de fronteres obertes.

]]>
https://ib3.org/46-migrans-morts-per-asfixia-dins-un-camio-que-creuava-la-frontera-entre-mexic-i-els-estats-units/feed 0
10 morts i centenars de ferits a Jordània per una fuita de gas tòxic https://ib3.org/10-morts-i-centenars-de-ferits-a-jordania-per-una-fuita-de-gas-toxic https://ib3.org/10-morts-i-centenars-de-ferits-a-jordania-per-una-fuita-de-gas-toxic#respond Mon, 27 Jun 2022 18:57:03 +0000 https://ib3.org/?p=415461 Almenys deu persones han mort i més de 250 han resultat ferides a conseqüència de la fuita de gas tòxic al port d’Aqaba, a l’extrem sud-oest de Jordània. Segons ha anunciat un portaveu de la Direcció de Seguretat Pública de Jordània, un tanc que contenia gas tòxic ha caigut a terra durant el seu transport al port, cosa que ha provocat una fuita de gas.

El personal del Departament de Defensa Civil s’ha fet càrrec de l’incident i ha coordinat les tasques de rescat, que encara continuaven el vespre de dilluns. Diverses persones han requerit ser hospitalitzades, ha apuntat l’agència de notícies Petra.

Reforç hospitalari

El Centre Nacional per a la Seguretat i Gestió de Crisi ha informat que els hospitals d’Aqaba han estat reforçats amb personal per poder donar una resposta millor a l’emergència i ha remarcat que les instal·lacions sanitàries tenen prou oxigen.

Així mateix, el Ministeri d’Estat per a Assumptes d’Informació ha avançat que el primer ministre jordà, Bisher al-Jassauné, ha ordenat la posada en marxa d’un equip de recerca que determini les causes de l’incident.

]]>
https://ib3.org/10-morts-i-centenars-de-ferits-a-jordania-per-una-fuita-de-gas-toxic/feed 0
Eduard Fernández i Amaia Romero, protagonistes de la campanya de la DGT d’enguany https://ib3.org/eduard-fernandez-i-amaia-romero-protagonistes-de-la-campanya-de-la-dgt-denguany https://ib3.org/eduard-fernandez-i-amaia-romero-protagonistes-de-la-campanya-de-la-dgt-denguany#respond Mon, 27 Jun 2022 18:04:08 +0000 https://ib3.org/?p=415457 La Direcció General de Trànsit posa en marxa la campanya de conscienciació per a aquest estiu. Enguany, l’objectiu és evitar els atropellaments en les carreteres. Amb el lema “Saber-ho és començar a evitar-ho”, la DGT vol fer una crida sobre aquest tipus de sinistres vials. La campanya duu les veus de la cantant i compositora, Amaia Romero, i de l’actor, Eduard Fernández, en dos anuncis diferents. Cada any més 100 persones moren atropellades a Espanya.

]]>
https://ib3.org/eduard-fernandez-i-amaia-romero-protagonistes-de-la-campanya-de-la-dgt-denguany/feed 0
Atac amb míssils a un centre comercial d’Ucraïna: almenys deu morts https://ib3.org/atac-amb-missils-a-un-centre-comercial-ducraina-almenys-deu-morts https://ib3.org/atac-amb-missils-a-un-centre-comercial-ducraina-almenys-deu-morts#respond Mon, 27 Jun 2022 18:03:44 +0000 https://ib3.org/?p=415456 Almenys 10 persones han mort i 40 més han resultat ferides, nou de caràcter greu, a conseqüència d’un atac amb míssils perpetrat dilluns sobre un centre comercial de la localitat ucraïnesa de Krementxuk, a Ucraïna, segons l’últim balanç de les autoritats.

El comandant de l’administració regional militar de Poltava, Dimitro Lunin, ha informat de la nova xifra de morts i ha explicat que dels 40 ferits, 19 estan hospitalitzats. Lunin ha destacat que l’incendi ja ha pogut ser sufocat gràcies a la feina de 130 treballadors dels serveis d’emergència. A més, ha informat de l’enviament de 90 efectius i 20 vehicles des de Txerkassi, Kirovohrad i la capital, Kíiv.

Flames

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha informat que a l’interior d’aquestes instal·lacions hi havia més d’un miler de persones, cosa que anticiparia un alt nombre de víctimes. Així mateix, ha difós imatges de l’establiment en flames i amb un fum intens com a exemple de la destrucció.

]]>
https://ib3.org/atac-amb-missils-a-un-centre-comercial-ducraina-almenys-deu-morts/feed 0
Isabel Rodríguez sobre Melilla: “Estam vetlant per protegir la nostra frontera” https://ib3.org/demanen-que-sinvestiguin-els-fets-de-divendres-a-la-tanca-de-melilla https://ib3.org/demanen-que-sinvestiguin-els-fets-de-divendres-a-la-tanca-de-melilla#respond Mon, 27 Jun 2022 13:58:39 +0000 https://ib3.org/?p=415436 La Unió Africana ha demanat una investigació sobre els incidents del passat divendres a la tanca de Melilla, a la frontera entre el Marroc i Espanya. Al voltant de mig centenar de residents del CETI de Melilla també s’han concentrat avui per a exigir una recerca. Prop de 2.000 persones varen intentar passar la frontera i 23 immigrants d’origen subsaharià varen morir, xifra que algunes ONG eleven a 37, i més de 300 persones en varen resultar ferides.

Va ser per l’ampli dispositiu de les forces marroquines, que varen intentar detenir els migrants amb porres, gasos lacrimògens i pilotes de goma. El Partit Popular també reclama explicacions. De fet, el sotssecretari, Esteban González Pons, es demana si “el ministeri d’Interior espanyol disposava d’informació del que passaria”.

Al seu torn, la portaveu del govern Central, Isabel Rodríguez, assegura que l’Executiu “treballa i vetlla per la integritat del país i, per tant, de ciutats espanyoles com Ceuta i Melilla”. Durant la intervenció, la socialista ha afirmat que fan feina conjunta amb el Marroc per protegir la frontera.

{rela}Amnistia Internacional: “Com ha pogut passar això a la tanca de Melilla? Estam horroritzats”

]]>
https://ib3.org/demanen-que-sinvestiguin-els-fets-de-divendres-a-la-tanca-de-melilla/feed 0
Incidents a les manifestacions contra la prohibició de l’avortament als Estats Units https://ib3.org/incidents-a-les-manifestacions-contra-la-prohibicio-de-lavortament-als-estats-units https://ib3.org/incidents-a-les-manifestacions-contra-la-prohibicio-de-lavortament-als-estats-units#respond Sun, 26 Jun 2022 12:13:08 +0000 https://ib3.org/?p=415351 La policia ha dispersat els manifestants que s’havien concentrat davant el Parlament d’Arizona amb trets de gas lacrimogen. Els agents han assegurat que els activistes havien intentat trencar el vidre i que els senadors han hagut d’interrompre la sessió que feien.

No són els únics incidents que han tingut lloc la nit de dissabte, quan milers de persones han sortit als carrers als Estats Units per protestar contra la decisió del Tribunal Suprem de derogar el dret a l’avortament. A Los Angeles hi ha hagut enfrontaments entre la policia i els manifestants que han acabat amb detencions.

Una de les manifestacions més multitudinàries ha estat a Washington, on la protesta s’ha concentrat durant hores davant del Suprem. Temen que, a partir d’ara, als estats governats pels republicans s’acabi amb un dret que fa gairebé 50 anys tenen.

Per contra, l’expresident del país, Donald Trump, ha celebrat la decisió en un míting a Chicago. Les protestes s’han estès en una setantena de ciutats més d’un país cada vegada més polaritzat.

]]>
https://ib3.org/incidents-a-les-manifestacions-contra-la-prohibicio-de-lavortament-als-estats-units/feed 0
Presumpte atac terrorista a Oslo amb dos morts i més de vint ferits https://ib3.org/presumpte-atac-terrorista-a-oslo-amb-dos-morts-i-mes-de-vint-ferits https://ib3.org/presumpte-atac-terrorista-a-oslo-amb-dos-morts-i-mes-de-vint-ferits#respond Sat, 25 Jun 2022 10:14:05 +0000 https://ib3.org/?p=415309 Les autoritats noruegues investiguen com a terrorisme els tirotejos que van deixar dos morts i més d’una vintena de ferits al centre de la ciutat d’Oslo. Un dels punts atacats va ser un local d’ambient homosexual. El presumpte terrorista és un home iranià amb passaport noruec.

Els cans ensinistrats de la policia rastrejaven dissabte les zones on havia actuat l’atacant. Es tracta d’un home de l’Iran, però amb passaport noruec, que va ser detingut a l’escena dels tirotejos. El portaveu de la Policia d’Oslo, Tore Barstad, ha explicat que s’han realitzat batudes “a diferents adreces” i han estat confiscats “diversos objectes que esperem que puguin aclarir millor el que ha passat”.

Comunitat gai

El presumpte terrorista ha matat dues persones i n’ha ferit més de vint. Un dels punts atacats ha estat un bar d’ambient homosexual. Un dels testimonis, Marcus Nybakken, ha afirmat que al bar gai “hi havia molts ferits que cridaven i ploraven, gent molesta i espantada -molt espantada- i clients que estaven estirats a terra”.

L’home detingut, a qui varen requisar dues armes, s’enfronta a càrrecs per homicidi, intent d’homicidi i acte terrorista.

]]>
https://ib3.org/presumpte-atac-terrorista-a-oslo-amb-dos-morts-i-mes-de-vint-ferits/feed 0
El Tribunal Suprem dels Estats Units anul·la el drets a l’avortament https://ib3.org/el-tribunal-suprem-dels-estats-units-anulla-el-drets-a-lavortament https://ib3.org/el-tribunal-suprem-dels-estats-units-anulla-el-drets-a-lavortament#respond Fri, 24 Jun 2022 19:48:03 +0000 https://ib3.org/?p=415293 Als Estats Units, Kentucky, Louisiana i Dakota del Sud han prohibit l’avortament. Una decisió que ha desencadenat diverses manifestacions, tant en contra com a favor. La prohibició de l’avortament en aquests Estats arriba després que el Tribunal Suprem ha revocat aquest dret que, des del 1973 i fins ara, era constitucional. A més a més, 23 Estats més podrien revisar la vigència a curt termini. Per ara, només hi ha 16 estats que han reforçat les lleis per protegir el dret a l’avortament.

]]>
https://ib3.org/el-tribunal-suprem-dels-estats-units-anulla-el-drets-a-lavortament/feed 0
Ascendeixen a 18 els migrants morts després de l’intent de salt massiu a la tanca de Melilla https://ib3.org/cinc-morts-i-76-ferits-en-un-nou-intent-de-traspassar-la-tanca-de-melilla https://ib3.org/cinc-morts-i-76-ferits-en-un-nou-intent-de-traspassar-la-tanca-de-melilla#respond Fri, 24 Jun 2022 18:29:11 +0000 https://ib3.org/?p=415291
Aquest divendres 18 migrants van morir en un assalt excepcionalment violent. Unes 2.000 persones d’origen subsaharià van intentar creuar des del Marroc a la ciutat espanyola de Melilla, un episodi que va deixar un balanç de 322 ferits, dels quals 189 són agents marroquins i espanyols i altres 133 emigrants.
L’intent de saltar la tanca que separa el país magrebí de la ciutat espanyola en el nord d’Àfrica va començar passades les sis del matí, quan els individus van començar a aproximar-se a la frontera i van ser detinguts per un ampli dispositiu muntat pel Marroc.
Malgrat els esforços dels agents marroquins, dues hores després un grup d’uns 500 persones van aconseguir arribar a la tanca i van trencar amb una cisalla una porta d’accés i van començar a entrar a Melilla. Segons la Delegació del Govern de la ciutat, 133 d’ells ho van aconseguir.
]]>
https://ib3.org/cinc-morts-i-76-ferits-en-un-nou-intent-de-traspassar-la-tanca-de-melilla/feed 0
Els membres de la UE concedeixen a Ucraïna l’estatus de país candidat https://ib3.org/els-membres-de-la-ue-concedeixen-a-ucraina-lestatus-de-pais-candidat https://ib3.org/els-membres-de-la-ue-concedeixen-a-ucraina-lestatus-de-pais-candidat#respond Fri, 24 Jun 2022 12:52:30 +0000 https://ib3.org/?p=415268 Els líders de la Unió Europea han acordat concedir a Ucraïna i Moldàvia l’estatus de candidats per ingressar en el bloc europeu; una decisió sense precedents en acceptar la candidatura d’un país en guerra. La Comissió Europea avalà la setmana passada fer aquesta passa, assumint que els dos països implementaran les reformes necessàries.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït la concessió, en un vídeo, als líders de la Unió Europea. I ha qualificat el moment d’únic i històric: ”Acabem de rebre la candidatura. És una victòria. Fa 120 dies i trenta anys que estem esperant. I després, podem vèncer l’enemic. I podem descansar…” ha afirmat.

Quant a Geòrgia, els vint-i-set li reconeixen la ‘perspectiva europea’, el pas previ a l’estatus de país candidat, però demanen més reformes estructurals abans de fer la següent passa.

El debat sobre l’Ampliació ha inclòs també la situació dels Balcans, pel malestar dels seus líders per la falta d’avanços. Finalment, acordaren “revitalitzar” el compromís amb Bòsnia i Hercegovina i demanar a la Comissió Europea un informe amb distintes condicions per a que el Consell Europeu puguin reprendre la inclusió.

]]>
https://ib3.org/els-membres-de-la-ue-concedeixen-a-ucraina-lestatus-de-pais-candidat/feed 0
L’ajuda humanitària comença a arribar a les víctimes del terratrèmol de l’Afganistan https://ib3.org/lajuda-humanitaria-comenca-a-arribar-a-les-victimes-del-terratremol-de-lafganistan https://ib3.org/lajuda-humanitaria-comenca-a-arribar-a-les-victimes-del-terratremol-de-lafganistan#respond Thu, 23 Jun 2022 18:38:25 +0000 https://ib3.org/?p=415214 L’ajuda humanitària arriba, cada vegada, a més zones afectades pel terratrèmol a l’Afganistan, que ha causat més de mil persones mortes i 1.500 ferits. L’Organització de les Nacions Unides calcula que necessitarà un mínim de 15 milions de dòlars per donar assistència durant tres mesos a les víctimes. Aquesta entitat ha enviat des de Kabul un comboi amb 600 carpes, 4.200 mantes, cuines portàtils i làmpades solars per donar suport immediat a més de 4.000 persones. Tot aquest material es dirigeix cap a Khost i Paktika, limítrofes amb el Pakistan i que són les dues províncies més afectades pel sisme.

]]>
https://ib3.org/lajuda-humanitaria-comenca-a-arribar-a-les-victimes-del-terratremol-de-lafganistan/feed 0