món – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Fri, 23 Jul 2021 09:13:56 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Claudia, cubana resident a Felanitx: “Molts pensen que a Cuba tot són mojitos, tabac i rialles. La realitat és repressió i patiment” https://ib3.org/molts-pensen-que-a-cuba-tot-son-mojitos-tabac-i-rialles-la-realitat-es-repressio-i-patiment https://ib3.org/molts-pensen-que-a-cuba-tot-son-mojitos-tabac-i-rialles-la-realitat-es-repressio-i-patiment#respond Wed, 21 Jul 2021 16:35:33 +0000 https://ib3.org/?p=389066 {rela} Escolta a IB3 Ràdio l’entrevista sencera

Milers de persones es concentraren al malecón de l’Havana dissabte passat per donar suport al president Miguel Díaz-Canel. El Govern de Cuba organitzà aquest acte de “reafirmació revolucionària”, i el president va aparèixer acompanyat de l’expresident Raúl Castro. Aquesta mostra de força va ocórrer una setmana després que milers de cubans sortissin als carrers de les principals ciutats del país per protestar contra la gestió que el govern de l’illa ha fet de la pandèmia, però també per demanar més llibertats. Segons Human Rights Watch, més de 450 persones varen ser detingudes durant les protestes. Díaz-Canel acusa els EUA com a instigador de les revoltes. Claudia Martínez és de la ciutat de Santa Clara, al centre del país. Té 29 anys i en fa gairebé dos que viu al poble de s’Horta (Felanitx). En declaracions a l’Informatiu Matí, d’IB3 Ràdio, ha dit que “si hagués estat a Cuba aquests dies, hauria participat en les protestes”. Claudia ha explicat que els motius que la varen empènyer a sortir de l’illa són “sobretot econòmics, però també polítics”.

P-Quan et va passar pel cap sortir de Cuba?

R-Jo ja hi pensava d’ençà que era molt jove. Amb els meus amics d’adolescència, record que els capvespres ens assèiem, i planificàvem com sortir de Cuba. Aquesta és la realitat de gairebé tots els joves del país. Pensam en això quan tenim 15 o 16 anys, fins i tot abans, perquè en sentim a parlar molt a les famílies. Els joves pensam que fora de Cuba, si feim feina, almanco tendrem les necessitats bàsiques cobertes. A Cuba, allò que a les Balears es considera una cosa normal en relació amb el benestar, nosaltres no hi arribam. Idealitzar una hipotètica sortida de Cuba es converteix amb un tema habitual de conversa.

P-On són ara aquests amics de joventut amb qui parlaves de sortir de l’illa com una possibilitat?

R-La majoria han sortit del país. Gairebé tots els meus amics d’aquella època viuen als EUA, a Miami. Alguns s’han arriscat a travessar fronteres, altres hi han aconseguit arribar perquè ja hi tenien familiars i els han reclamat. Els pocs amics que em queden a Cuba tenen ànsies de sortir-ne o que el país canviï.

P-Quina és ara mateix la teva situació legal a les Balears?

R-No tenc una feina estable perquè la meva parella i jo estam en una situació il·legal. No tenim documents, i per tenir permís de feina, han de passar tres anys. El dia a dia consisteix en el que vagi sortint, i és un poc complicat. Almanco, però, tenim l’esperança que les coses poden millorar. Si ara fóssim a Cuba, la nostra situació no podria millorar. En canvi, aquí existeix la possibilitat de millora. Aquí tenim l’esperança que en un futur pot passar qualque cosa millor.

P-Què ha suposat emocionalment haver sortit de Cuba?

R-Quan jo era allà, i tenia fantasies de sortir-ne, mai no vaig calcular el pes que això tendria en els meus sentiments. Jo no me n’he anat de Cuba perquè no estimi el país o la gent de Cuba. Me n’he anat de Cuba per un problema del sistema. La meva parella i jo aquí estam tots sols, i deixar enrere tot el teu entorn i familiars es una cosa dura. Quan te’n vas no penses com t’afectarà tot això, només penses que te’n vols anar. El primer any va ser molt difícil. Molts de dies em costava molt aixecar-me del llit, i seguir endavant. Enyorava la meva cultura i la meva família. I la comunicació amb Cuba és complicada, perquè allà l’accés a Internet és difícil, i d’ençà dels disturbis encara ho és més. 

P-Al lema tradicional de la revolució cubana “Patria o muerte”, aquests dies se n’hi ha contraposat un altre, el de “Patria y vida”. Què et diuen aquestes dues consignes?

R-Tot dos són lemes que existeixen gairebé d’ençà del triomf de la revolució. El lema de “Patria y vida” és la proclama dels que a Cuba es denominen gusanos, per referir-se a tots els que estan en contra de la revolució, a qui consideren mercenaris. Mentre que “Patria o muerte” és la proclama dels que estan a favor del govern. Aquests dies s’han vist moltes de persones que surten al carrer per posicionar-se contra els que protesten, però això no vol dir que en tenguin la convicció, del que fan. Jo ho he viscut. Moltes de vegades, el Govern t’amenaça perquè surtis al carrer i cridis consignes. En temps de Fidel Castro feien una cosa que s’anomenava tribunas antiimperialistas, i a l’escola ens obligaven a anar-hi, per escoltar els seus discursos. I ara succeeix el mateix. Tota la gent que surt al carrer per manifestar-se contra les persones que protesten ho fan coaccionats pel mateix Govern. També s’ha de dir que n’hi ha que hi creuen, en les consignes, però són una part de la societat que es beneficia del règim. És la gent que si ara mateix caigués la dictadura perdrien tot el que tenen. Em referesc a les persones que pertanyen al Govern i a les persones que, d’una o altra manera, estan vinculades al sistema cubà. Aquesta lluita de bàndols fa anys que va començar, i a conseqüència d’això hi ha famílies que no es parlen. 

P-Com veuen els partidaris del règim els cubans que surten de l’illa?

R-Ells pensen que tots els que som a fora estam en contra del sistema. Segons ells, el revolucionari vertader és el que queda a Cuba per defensar la seva pàtria, segons els conceptes que ells tenen de pàtria i de revolució. Hi ha molta de gent, però, que surt a causa d’un ofegament econòmic, no per qüestions polítiques. Gairebé totes les famílies cubanes experimenten l’exili d’alguns del seus membres. Les remeses que els envien suposen l’única manera de millorar la vida dels que han quedat a Cuba. Sortim de Cuba no només per millorar la nostra vida, sinó també per fer que els que hi continuen puguin millorar la seva. Els cubans que surten tenen aquesta responsabilitat. Els feim racàrregues de telèfon, els enviam doblers cada mes, els feim arribar roba i menjar… Això és una responsabilitat que arrossegam amb nosaltres.

P-Si aquests dies, en un ambient de protesta, haguessis estat a Cuba, què penses que hauries fet?

R-Durant molts d’anys he tengut por d’expressar-me. No només perquè em facin mal a mi, sinó també a la meva família. Si hagués estat a Cuba, per ventura, hauria sortit al carrer per expressar-me, com han fet molts. Quan vàrem arribar a Espanya, record que en posar els peus a l’aeroport de Madrid, respiràrem llibertat. Vàrem pensar que aquí podíem cridar “fora la dictadura”. Quan començaren les protestes, vaig telefonar a ma mare, i li vaig dir: “m’hauria agradat ser a Cuba per poder cridar contra la dictadura i no haver-ho de fer en un país que no és el meu”.

P-Com penses que serà Cuba en un futur proper?

R-Durant 62 anys, Cuba ha enganyat el món. Ha fet creure que som una potència en educació i en medicina, però aquesta no és la realitat de Cuba. Quan jo vaig arribar aquí, conversava amb moltes de persones, i no es creien el que els explicava. Ells es pensen que Cuba són els mojitos, el tabac, el rom, les festes i cubans que fan unes bones rialles… I la gent pensa que allà vivim molt bé. D’ençà de fa molts d’anys, però, Cuba és un país de mort, de repressió, on el Govern s’ha tacat les mans de sang. Fa anys que hi ha repressió. Hi ha famílies que no saben res dels seus parents, perquè els han fet presos i no han sabut què n’ha estat. No sé què passarà d’aquí a uns anys a Cuba, però pens que en un futur no serà igual, perquè les persones ara han vist el que passa realment.

L’origen múltiple de les protestes

Per entendre les protestes que en les darrers setmanes han tengut lloc a Cuba, segons el professor d’Història Econòmica de la UIB, Gonçal López Nadal, cal situar bé el país al mapa. “Cuba es troba entre Haití i la península de Floria, als Estats Units, i les causes que han provocat aquestes protestes tenen un origen múltiple. Hem de posar sobre la taula la manca de garanties que té un govern, amb una economia completament controlada, amb les dificultats que això comporta per satisfer les demandes internes de la població. Altres elements que cal anomenar són la pressió constant dels EUA i les dificultats internes per canviar per part de Cuba, perquè encara que s’han fet esforços no s’ha aconseguit canviar la situació econòmica”, explica el professor López Nadal, qui durant els anys noranta i convidat com a professor universitari ha fet llargues estades a l’illa.

“Ara mateix es dona una situació que francament és molt dolorosa. És una radicalització brutal entre dues postures totalment extremes. Hi ha un sector que du endavant el país, que és el sector més talibà i conservador, i d’altra banda, gent fonamentalment jove que gràcies a la globalització i a les noves tecnologies i Internet, cerquen noves alternatives, i que són alternatives que el Govern cubà és incapaç de donar”, afirma López Nadal.

]]>
https://ib3.org/molts-pensen-que-a-cuba-tot-son-mojitos-tabac-i-rialles-la-realitat-es-repressio-i-patiment/feed 0
L’Aràbia Saudita prohibeix l’accés als espais públics als no vacunats https://ib3.org/larabia-saudita-prohibeix-lacces-als-espais-publics-als-no-vacunats https://ib3.org/larabia-saudita-prohibeix-lacces-als-espais-publics-als-no-vacunats#respond Wed, 21 Jul 2021 09:51:02 +0000 https://ib3.org/?p=389052 Com a conseqüència d’un augment de casos en els darrers dies, l’Aràbia Saudita prohibeix, a partir de l’1 d’agost, que les persones no vacunades contra el coronavirus accedeixin als espais públics. La decisió del Govern saudita inclou mercats, restaurants, botigues i centres comercials, vetats per a aquelles persones que no estiguin encara vacunades. A dades d’ahir, el país registrava en les darreres 24 hores 1.273 casos nous positius i 14 morts, elevant la xifra total de contagiats a 512.142 persones i el nombre de morts a 8.103. A més, cal destacar que Riad, la seva capital, afirmà el passat dilluns que només podran sortir del país els ciutadans que comptin amb la pauta de vacunació completa.

]]>
https://ib3.org/larabia-saudita-prohibeix-lacces-als-espais-publics-als-no-vacunats/feed 0
Jeff Bezos, i els seus tres acompanyants, arriben a l’espai exterior amb la nau de la Blue Origin https://ib3.org/jeff-bezos-arriba-a-lespai-exterior https://ib3.org/jeff-bezos-arriba-a-lespai-exterior#respond Tue, 20 Jul 2021 18:57:47 +0000 https://ib3.org/?p=389020 Jeff Bezos, fundador d’Amazon, ha arribat a l’espai exterior en una nau de la seva companyia, la Blue Origin. I és que en tan sols 11 minuts, la nau ha assolit els 106 quilòmetres d’altura. Per tant, Bezos i els seus tres acompanyants han creuat la línia imaginària de Karman, la qual separaria l’atmosfera terrestre de l’espai exterior. Una fita, però, que no va assolir el seu predecessor, Branson, fa unes setmanes en el primer viatge comercial cap a l’espai. L’aventura de Bezos ha començat a una base de l’oest de Texas.

]]>
https://ib3.org/jeff-bezos-arriba-a-lespai-exterior/feed 0
Augmenten a 80 les víctimes mortals i a 1.300 els desapareguts a les inundacions d’Europa central https://ib3.org/augmenten-a-80-les-victimes-mortals-i-a-1-300-els-desapareguts-a-les-inundacions-deuropa-central https://ib3.org/augmenten-a-80-les-victimes-mortals-i-a-1-300-els-desapareguts-a-les-inundacions-deuropa-central#respond Fri, 16 Jul 2021 07:40:33 +0000 https://ib3.org/?p=388710 Les pluges torrencials deixen ja 80 víctimes mortals. Les inundacions a l’oest del país han afectat especialment les zones de Renània del Nord-Westfàlia (30 morts) i Renània-Palatinat (50 morts), on ha estat enviat l’exèrcit (900 soldats) per ajudar en les tasques de cerca i rescat, que ja compten amb 15.000 persones treballant en millorar la situació. Les autoritats alemanyes han confirmat la desaparició de 1.300 persones, com a conseqüència de la catàstrofe natural. La cancellera alemanya, Angela Merkel, qui es trobava als Estats Units per reunir-se amb el president Biden, està pendent de l’evolució de la situació al país germànic.

La cancellera ha confirmat sentir-se “molt impactada” al veure llocs completament sota l’aigua. Alemanya no és l’únic país afectat pel temporal, que, encara que la pluja ja ha amainat, ha ocasionat greus destrosses, localitats i carreteres inundades. Bèlgica també ha sortit perjudicada, amb onze morts i quatre desapareguts. Els danys econòmics del temporal no han estat estimats, però les destrosses es centren en carreteres, línies de ferrocarril i ponts, a més d’en propietats privades (empreses i cases). En concret, l’estat federat de Renània-Palatinat ha destinat una partida d’urgència per fer front als danys ocasionats de 50 milions d’euros.

]]>
https://ib3.org/augmenten-a-80-les-victimes-mortals-i-a-1-300-els-desapareguts-a-les-inundacions-deuropa-central/feed 0
França rebaixa a 24 hores el test Covid obligatori per tornar d’Espanya als no vacunats https://ib3.org/franca-rebaixa-a-24-hores-el-test-covid-obligatori-per-tornar-despanya-als-no-vacunats https://ib3.org/franca-rebaixa-a-24-hores-el-test-covid-obligatori-per-tornar-despanya-als-no-vacunats#respond Thu, 15 Jul 2021 09:46:32 +0000 https://ib3.org/?p=388662 El Govern francès ha decidit que tots els passatgers procedents d’Espanya sense vacunar hauran de presentar un test Covid negatiu realitzat com a màxim 24 hores abans i no 72 com fins ara. La mesura s’aplicarà a partir d’aquest cap de setmana per l’augment dels contagis.

El secretari d’Estat d’Assumptes Europeus, Clément Beaune, ha reiterat avui matí la recomanació als francesos que no viatgin a Espanya i Portugal.

Ha dit que en cap s’exigirà quarantena perquè s’ha acordat dins la Unió Europea funcionar amb el certificat digital Covid.

{rela} El Regne Unit eleva el risc i torna a posar les Balears al semàfor taronja de viatges

]]>
https://ib3.org/franca-rebaixa-a-24-hores-el-test-covid-obligatori-per-tornar-despanya-als-no-vacunats/feed 0
Itàlia prohibeix l’entrada de creuers a la zona cèntrica de Venècia https://ib3.org/italia-prohibeix-lentrada-de-creuers-a-la-zona-centrica-de-venecia https://ib3.org/italia-prohibeix-lentrada-de-creuers-a-la-zona-centrica-de-venecia#respond Wed, 14 Jul 2021 08:58:16 +0000 https://ib3.org/?p=388571 Com a conseqüència de l’incompliment de les mesures establertes el passat abril per part dels grans vaixells, el govern italià ha decidit rotundament que ja no entraran més creuers a la zona més cèntrica de Venècia. El nou decret, aprovat pel consell de ministres ahir, afecta concretament les embarcacions de més de 25.000 tones, amb una eslora superior a 180 metres o una altura de 35 metres. Queden també incloses al decret les naus que produeixin més d’un 0’1% de sofre. Les zones afectades pel vet són la conca de la llacuna, propera a la plaça de Sant marc, i el Canal de la Giudecca.

Aquesta mesura s’ha vist incentivada per la situació derivada de la pandèmia, període en què no atracaren embarcacions a la ciutat i la qualitat de l’aigua millorà considerablement. Cal destacar que, al 2018, passaren per la ciutat italiana 594 creuers (dos al dia, aproximadament), fet que va contribuir a l’augment en la font d’ingressos de Venècia, però que es va traduir en un mal molt perjudicial per a la sostenibilitat mediambiental de la llacuna i per al seu patrimoni històric.

La Plataforma contra els Megacreuers ha aplaudit la decisió presa per part d’Itàlia i demana al govern espanyol, juntament amb els governs autonòmics i ajuntaments, seguir les mateixes passes. “Cada ciutat és diferent i té contexts específics, però és urgent prendre decisions orientades a posar límits a models econòmics que tenen un impacte social i ambiental greu sobre el territori”, ha declarat la Plataforma. Animen a estudiar el cas dels megacreuers a Palma, segona ciutat d’Europa més contaminada per aquestes embarcacions i on recomanen que no atraqui al port més d’un creuer al dia.

]]>
https://ib3.org/italia-prohibeix-lentrada-de-creuers-a-la-zona-centrica-de-venecia/feed 0
Alemanya combinarà la incidència a 7 dies i la situació hospitalària per avaluar els nivells d’alerta https://ib3.org/alemanya-canviara-els-criteris-combinara-la-incidencia-a-7-dies-i-la-situacio-hospitalaria-per-avaluar-els-nivells-dalerta https://ib3.org/alemanya-canviara-els-criteris-combinara-la-incidencia-a-7-dies-i-la-situacio-hospitalaria-per-avaluar-els-nivells-dalerta#respond Mon, 12 Jul 2021 13:23:18 +0000 https://ib3.org/?p=388472 El Govern d’Alemanya combinarà en el futur la incidència acumulada a 7 dies de contagis de coronavirus amb la situació que es viu als hospitals per a avaluar la situació de la pandèmia i definir l’estratègia a seguir a cada moment al país.

“Com els grups de risc estan en gran part vacunats, una incidència alta no implica automàticament una major ocupació de les unitats de vigilància intensiva”, ha dit el ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, a través del seu compte de Twitter. “La incidència perd cada vegada més rellevància, necessitem més dades dels hospitals”, ha reconegut Spahn.

Abans de la seva intervenció, mitjans alemanys han revelat el contingut d’un document de l’Institut Robert Koch (RKI) de virologia que apuntava al fet que en el futur no havia de ser només la incidència la que definís l’estratègia a seguir durant la pandèmia.

No obstant això, el Ministeri germànic de Sanitat ha afirmat que del que es tracta no és d’abandonar la incidència setmanal com a paràmetre sinó de combinar-la amb uns altres.

Aquesta posició de Berlín es coneix just l’endemà de l’entrada en vigor de la qualificació d’Espanya com a zona de risc per covid, que reflecteix precisament l’augment de la incidència mitjana estatal.

El Govern alemany va anunciar divendres passat la decisió que situa al conjunt d’Espanya en el menor dels seus tres nivells d’alerta, quan fins al moment només estaven sota aquest risc set regions (Andalusia, Catalunya, Cantàbria, Navarra, La Rioja, País Basc i Ceuta).

La decisió no té repercussions directes per als alemanys que es troben actualment de vacances a Espanya o que planegen viatjar en els pròxims dies.

Un dels criteris clau per a fer aquest pas -que es consensua entre el RKI i els ministeris alemanys d’Interior, Exteriors i Sanitat- és que la incidència acumulada en set dies superi els 50 casos per cada 100.000 habitants.

Si Espanya o alguna de les seves comunitats supera els 200 nous casos per cada 100.000 habitants en set dies, Alemanya podria declarar-la regió “de risc per alta incidència”, la qual cosa sí que comporta fortes restriccions a la mobilitat.

]]>
https://ib3.org/alemanya-canviara-els-criteris-combinara-la-incidencia-a-7-dies-i-la-situacio-hospitalaria-per-avaluar-els-nivells-dalerta/feed 0
Detinguts 17 pressumptes autors de l’assassinat al president d’Haití https://ib3.org/detinguts-17-pressumptes-autors-de-lassassinat-al-president-dhaiti https://ib3.org/detinguts-17-pressumptes-autors-de-lassassinat-al-president-dhaiti#respond Fri, 09 Jul 2021 18:57:29 +0000 https://ib3.org/?p=388318 La policia d’Haití ha detingut 17 dels 28 presumptes membres del comando implicat en l’assassinat del president del país Jovenel Moïse. Es tracta de quinze ciutadans colombians i dos estatunidencs d’origen haitià. Altres tres mercenaris colombians van ser abatuts per les forces de seguretat i els altres vuit membres del comando, també colombians, han fugit.

El Govern colombià, que col·labora en la investigació, ha informat que sis dels detinguts són membres retirats de l’Exèrcit colombià i està investigant quatre empreses que podrien haver reclutat els autors del magnicidi.

Mentrestant, la Fiscalia de Port-au-Prince ha demanat que quatre responsables de la guarda personal del president assassinat declarin.

]]>
https://ib3.org/detinguts-17-pressumptes-autors-de-lassassinat-al-president-dhaiti/feed 0
El ministre de Sanitat de França matisa les recomanacions de no viatjar a Espanya https://ib3.org/el-ministre-de-sanitat-de-franca-matisa-les-racomanacions-de-no-viatjar-a-espanya-per-lexpansio-de-la-variant-delta https://ib3.org/el-ministre-de-sanitat-de-franca-matisa-les-racomanacions-de-no-viatjar-a-espanya-per-lexpansio-de-la-variant-delta#respond Fri, 09 Jul 2021 13:14:49 +0000 https://ib3.org/?p=388300 L’ambaixada francesa a Espanya matisa la recomanació de no viatjar al nostre país aquestes vacances per mor de l’expansió de la variant delta. Era un simple missatge de prudència, apunten.

Tot va sorgir arran de les declaracions del secretari d’estat d’Exteriors a una cadena de ràdio francesa desaconsellant viatjar a Portugal o Espanya. Des de l’ambaixada subratllen a IB3 que no hi ha noves restriccions ni frens a la mobilitat dels francesos per viatjar cap a Espanya.

El ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, també ha suavitzat les declaracions del Secretari d’Estat i ha fet una crida a la calma, en relació als viatges dels francesos per turisme. Véran ha subratllat la necessitat d’emprar el passaport sanitari europeu per viatjar amb seguretat per Europa.

Per dilluns Macron ha convocat el consell de defensa sanitària, en què s’abordaran noves mesures. Avui el ministre francès d’Exteriors es reuneix amb la seva homòloga espanyola, per tractar aquests assumptes. La ministra de Turisme Reyes Maroto ha afirmat avui que no s’ha de crear alarmes, perquè la vacunació avança i no hi ha problemes de pressió hospitalària.

D’altra banda, el Regne Unit ja ha suprimit l’obligació de fer quarantena a la tornada al país des de territoris en la llista ambre, com Espanya, per a persones completament vacunades. Això significat que els requeriments per visitar paísos en llista verda i ambre seran els mateixos.

Tot això serà a partir de dia 19. Segons The Times, això ha provocat un augment del 55 per cent de reserves dels britànics. A Espanya, segons el rotatiu, els destins més desitjats són Balears, ja en llista verda, i Canàries.

]]>
https://ib3.org/el-ministre-de-sanitat-de-franca-matisa-les-racomanacions-de-no-viatjar-a-espanya-per-lexpansio-de-la-variant-delta/feed 0
Alemanya declara Balears i la resta d’Espanya zona de risc per Covid https://ib3.org/alemanya-estudia-declarar-tota-espanya-zona-de-risc-per-covid https://ib3.org/alemanya-estudia-declarar-tota-espanya-zona-de-risc-per-covid#respond Fri, 09 Jul 2021 06:31:22 +0000 https://ib3.org/?p=388248 Alemanya inclou Balears i la resta d’Espanya al llistat de regions de risc per Covid-19 que publica l’Institut Robert Koch de virologia, després de consensuar-lo amb el ministeris d’Exteriors, Interior i Sanitat. Aquest canvi, que s’aplica a partir del pròxim diumenge, es produeix per mor de l’augment d’incidència registrat a Espanya en els darrers dies. Un dels criteris claus per declarar zona de risc una regió és que la incidència acumulada a 7 dies superi els 50 casos per cada 100.000 habitants.

Alemanya distingeix entre zones ‘de risc particularment alt’, àrees ‘d’alta incidència’ i àrees ‘de risc simple’. Espanya, incloses les Illes Balears i les Canàries, està inclosa en aquest darrer grup.

A efectes pràctics, aquesta qualificació té poca repercussió per als turistes alemanys que estan aquests dies a Balears o que preveuen venir a les Illes els pròxims dies. El Govern alemany exigeix als viatgers que tornen d’una zona qualificada de ‘risc simpre’ que tinguin una prova amb resultat negatiu o un certificat de vacunació o recuperació de la Covid.

Mentrestant, els hotelers de Mallorca estaran pendents aquests propers dies de les reserves del mercat alemany ja que preveuen que podria haver-hi un alentiment. La Federació Hotelera de Mallorca ha reclamat, a més, que s’acceleri el pla de vacunació. Per a la federació, el fet d’estar en zona de risc suposa “un clar desincentiu per al turista que ve a complicar més encara la fragilitat que caracteritza aquesta temporada”.

 

 

]]>
https://ib3.org/alemanya-estudia-declarar-tota-espanya-zona-de-risc-per-covid/feed 0
Ulls d’ovella o vi de serp: el Museu del menjar repugnant a Berlín https://ib3.org/ulls-dovella-o-vi-de-serp-el-museu-del-menjar-repugnant-a-berlin https://ib3.org/ulls-dovella-o-vi-de-serp-el-museu-del-menjar-repugnant-a-berlin#respond Thu, 08 Jul 2021 16:25:40 +0000 https://ib3.org/?p=388229 Ulls d’ovella, va venir de serp i sopa de taràntula són alguns dels més de 90 plats i begudes inusuals de tot el món que exhibeix el Disgusting Food Musem (DFM) de Berlín amb l’objectiu de demostrar que si alguna cosa és un “festí” o un “fàstic” és qüestió de cultura i costum.

El DFM (o museu del menjar repugnant) acaba d’obrir les seves portes en el cor de la ciutat, en el barri de Mitte. Com a bitllet d’entrada, el visitant del museu rep una bossa semblant a la qual es posa a disposició en els avions per als qui es maregin.

El que a alguns els fa la boca aigua, farà que la pròxima persona senti nàusees, provocades per l’aspecte d’un plat, l’olor, el sabor o simplement la seva forma. El que és repugnant està en els ulls i en el nas de l’espectador, i aquest està atrapat en la seva cultura. Aquest és l’argument del museu.

En algunes regions de la Xina o del Japó, per exemple, adoren el vi de serp o de ratolí, mentre que en la cultura europea sembla impossible consumir una beguda alcohòlica que també s’utilitza per a preservar una pitó.

A Mongòlia tenen una curiosa versió del famós còctel “Bloody Mary”: barregen el suc de tomàquet amb ulls d’ovelles i es converteix en un conegut remei per a les ressaques al país asiàtic, conten en el museu berlinès.

L'”altar de formatge pudent” permet al visitant olorar cinc formatges diferents. Entre ells, el “Bisbe pudent” (el Regne Unit) que és descrit com a emissor de la mateixa olor que “un vestuari d’un equip de rugbi després d’un partit”.

El penis de toro (la Xina) i el cervell de porc (aquest ingredient és present a tot el món) són també unes altres de les bases de plats mostrats en el peculiar museu berlinès.

Moltes de les exhibicions -batut de granota, sopa de tortuga o taràntula, llagosta, formatge d’àcar – poden semblar completament estranyes a les papil·les gustatives dels ciutadans europeus.

“Hi ha aliments que a vegades fan olor horrible, saben horrible o tenen un aspecte horrible. I altres que no, que el que fa fàstic és saber com es produeixen, com per exemple les gominoles”, explica a l’agència de notícies Efe el director del museu, Martin Völker.

]]>
https://ib3.org/ulls-dovella-o-vi-de-serp-el-museu-del-menjar-repugnant-a-berlin/feed 0
Declarat l’estat de setge a Haití https://ib3.org/declarat-lestat-de-setge-a-haiti https://ib3.org/declarat-lestat-de-setge-a-haiti#respond Wed, 07 Jul 2021 19:02:36 +0000 https://ib3.org/?p=388160 La comunitat internacional ha condemnat l’assassinat del president d’Haití, Jovenel Moise, mort durant l’assalt del seu habitatge, un atac en el qual ha resultat ferida la primera dama. El primer ministre interí, Claude Joseph, ha comparegut després d’un consell de ministres extraordinari per anunciar la declaració de l’estat de setge al país. Ara les forces armades garantiran durant quinze dies la seguretat i seran establerts tribunals militars. El Ministeri d’Exteriors d’Espanya desaconsella viatjar a Haití i demana als espanyols que es mantenguin en lloc segur.

]]>
https://ib3.org/declarat-lestat-de-setge-a-haiti/feed 0
La Comissió Europea eleva fins al 6,2% el creixement del PIB d’Espanya https://ib3.org/la-comissio-europea-eleva-fins-al-62-el-creixement-del-pib-despanya https://ib3.org/la-comissio-europea-eleva-fins-al-62-el-creixement-del-pib-despanya#respond Wed, 07 Jul 2021 18:38:44 +0000 https://ib3.org/?p=388158 La Comissió Europea eleva fins al 6,2 per cent el creixement del Producte Interior Brut d’Espanya per enguany i fins al 6,3 per a l’any que ve. El PIB espanyol creixerà el segon i el tercer trimestre més ràpidament del que s’esperava. La causa és la retirada de les restriccions per la pandèmia, l’avanç de la vacunació i l’arribada dels fons europeus. Segons la comissió, Espanya continua al capdavant del creixement de l’eurozona, superada només per Irlanda, que tindrà un creixement del 7,2 per cent enguany.

]]>
https://ib3.org/la-comissio-europea-eleva-fins-al-62-el-creixement-del-pib-despanya/feed 0
“La Xina no envairà territoris, però tampoc no permetrà ingerències estrangeres” https://ib3.org/la-xina-no-envaira-territoris-pero-tampoc-no-permetra-ingerencies-estrangeres https://ib3.org/la-xina-no-envaira-territoris-pero-tampoc-no-permetra-ingerencies-estrangeres#respond Sun, 04 Jul 2021 09:05:48 +0000 https://ib3.org/?p=387838 {rela} Escolta la informació sencera a Ib3 Ràdio

Les celebracions del centenari del Partit Comunista xinès, que varen ser dia 1 de juliol, han estat la manera com la Xina ha mostrat el seu poder al món. Segons el periodista mallorquí Nando Zanoguera, qui va ser corresponsal a Pequín entre els anys 2008 i 2010 per Catalunya Ràdio, “aquest tipus de parafernàlia és habitual en totes les celebracions de la Xina, precisament per demostrar la seva capacitat militar”. “Una de les imatges més significatives de dijous passat era la d’uns helicòpters que volaven amb una formació perfecta, mentre dibuixaven un número 100. I tot això es fa per crear una propaganda tant interior com exterior. Interior, perquè després de la mort de Mao hi ha 700 milions de xinesos que han sortit de la pobresa, i això els dona una gran força. I exterior, perquè no volen que ningú interferesqui en allò que ells consideren els seus afers interns, com és el cas de les denúncies fetes a Occident de la vulneració dels drets humans”, ha dit Zanoguera en declaracions a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

En el seu discurs, Xi Jinping va dir que “esclafaria el cap de manera sagnant a qualsevol que intimidàs la Xina”. El president xinès ho va dir a la plaça de Tiananmen enrevoltat d’alts mandataris. Tots ells anaven amb vestit i corbata. Aquesta, però, no va ser la indumentària triada per Xi Jinping, qui duia vestit de color gris, embotonat fins al coll, i amb una butxaca a banda i banda del pit. Aquesta és la manera com tradicionalment es representa Mao Tse-tung,  fundador del partit, i qui va proclamar la República Popular de la Xina el 1949.

“El Partit Comunista és l’entitat que decideix les línies polítiques del país. Cada tardor, el partit es reuneix a porta tancada i decideix les actuacions polítiques del proper any. Més endavant, pel març, es fa l’acte de l’Assemblea Popular, que reuneix els 3.000 diputats i visualment té molta de força,i els representants de les minories van vestits de manera molt cridanera. Aquest reunió té una transcendència mediàtica determinada, però políticament l’Assemblea Popular pren poques decisions, perquè totes les decisions ja les ha preses el Partit Comunista.”, explica el periodista des de París, on continua fent feina per Catalunya Ràdio.

“Xi Jinping és secretari general del Partit Comunista, president de la Xina i cap del comitè militar. Els tres grans poders del país es concentren en la seva persona. Això és una cosa que no sol passar a la Xina, i per tant tot pareix indicar que Xi aconseguirà perpetuar-se en el poder un tercer mandat, quan allò que establia la normativa fins ara eren dos mandats consecutius de cinc anys cadascun”, comenta Zanoguera. “Amb el canvi del reglament, Xi, el mandat del qual acabaria l’any que ve, en surt reforçat. I una generació de líders comunistes haurà d’esperar un temps per ocupar les cadires”.

Sobre l’advertència que el president de la Xina va fer al món dia 1 de juliol, Zanoguera diu que “no és que la Xina hagi de començar ara a envair territoris, sinó que és un avís a les potències estrangeres sobre la seva àrea d’influència, on no hi permetrà ingerències. S’ha d’entendre que es refereix a Hong Kong, Taiwan o el Tíbet”.

En relació amb el futur de Taiwan, en els actes del centenari del Partit Comunista, la Xina ha deixat clar que no hi renuncia. ” Tot i que Taiwan és un estat de facto -explica el periodista-, és reconegut per molts pocs països. El seu govern és l’hereu del govern de la Xina derrotat per Mao Tse-tung el 1949. De fet, durant molt d’anys, i a conseqüència de la guerra freda, la comunitat internacional va reconèixer Taiwan com el govern legítim de la Xina. Això, però, va canviar quan Nixon va viatjar a Pequin a començament de la dècada dels setanta. Tot i això, els EUA en continuen sent aliats, de Taiwan. I a diferència de la Xina, Taiwan és una democràcia, i també un gran productor de xips. En un moment en què aquest producte és escàs, les grans companyies tecnològiques s’hi abasteixen”.

“Ara mateix, Taiwan és un país que no va cap envant ni cap enrere, La Xina fa que no se’n reconegui la seva plena independència, i a la vegada, als EUA li interessa mantenir-hi la influència per controlar la zona”, diu Zanoguera.

]]>
https://ib3.org/la-xina-no-envaira-territoris-pero-tampoc-no-permetra-ingerencies-estrangeres/feed 0
Els plàstics d’un sol ús estan prohibits des d’avui a tota la Unió Europea https://ib3.org/els-plastics-dun-sol-us-estan-prohibits-des-davui-a-tota-la-unio-europea https://ib3.org/els-plastics-dun-sol-us-estan-prohibits-des-davui-a-tota-la-unio-europea#respond Sat, 03 Jul 2021 12:24:27 +0000 https://ib3.org/?p=387809 La venda de plats, coberts, palletes, bastonets i envasos de poliestirè per a aliments quedaran prohibits en el conjunt de la Unió Europea aquest dissabte, 3 de juliol. En el cas d’Espanya, el Govern ha assegurat que la prohibició també serà “efectiva” des d’aquesta data, a pesar que la directiva europea que ho regula no està encara transposada a l’ordenament jurídic nacional.

La Comissió Europea cerca la retirada del mercat dels productes de plàstic d’usar i tirar per als que ja existeixen alternatives i, per a això, va aprovar fa ja dos anys una Directiva sobre aquest tema, que donava de termini als Estats membre fins a aquest pròxim dissabte.

Fa a penes un mes, el 31 de maig passat, Brussel·les va demanar als 27 que harmonitzessin la prohibició de plàstics d’un sol ús i va urgir als països que garanteixin que “les noves regles són aplicades de manera correcta i uniforme” en bloc.

En concret, la Directiva de 5 de juny de 2019 sobre la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient, estableix que des del 3 de juliol de 2021 queda prohibida la venda de qualsevol producte fabricat amb plàstic oxodegradable, amb microesferes de menys de 5 mil·límetres, bastonets de cotó, coberts de plàstic, plats, palletes, agitadors de begudes, el pal dels globus, els recipients de poliestirè expandit i els gots d’aquest mateix material.

Addicionalment, aquest mateix dia entren en vigor en el conjunt de la UE una sèrie d’obligacions de marcat per a compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons; tovalloletes humides; productes del tabac amb filtres i gots de beguda.

La Directiva estableix obligacions clares quant a la prohibició de determinats articles a partir d’aquest 3 de juliol i les empreses, en molts casos, ja s’estan adaptant a aquesta circumstància, perquè comercialitzen els seus productes a tota la UE.

El que prohibeix la norma és la introducció en el canal de distribució, però el comerciant que ja l’ha adquirit el pot vendre pel que des del Ministeri s’està fent una anàlisi jurídica per a determinar les possibilitats de la seva aplicació directa.

]]>
https://ib3.org/els-plastics-dun-sol-us-estan-prohibits-des-davui-a-tota-la-unio-europea/feed 0
El secretari general de l’ONU dona suport al diàleg a Catalunya https://ib3.org/el-secretari-general-de-lonu-dona-suport-al-dialeg-a-catalunya https://ib3.org/el-secretari-general-de-lonu-dona-suport-al-dialeg-a-catalunya#respond Fri, 02 Jul 2021 18:19:58 +0000 https://ib3.org/?p=387791 El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha donat suport a la via del diàleg per intentar resoldre conflictes com el de Catalunya. Ho ha dit després de la trobada amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, amb motiu de la visita oficial de dos dies que el mandatari fa a Espanya. Guterres ha reclamat “que es possibilitin les condicions” perquè el diàleg “pugui fructificar”, mentre que Sánchez ha insistit en la seva aposta per la convivència com a objectiu central dels indults.

]]>
https://ib3.org/el-secretari-general-de-lonu-dona-suport-al-dialeg-a-catalunya/feed 0
Alemanya i el Regne Unit celebraran consultes intergovernamentals entre els dos Estats https://ib3.org/alemanya-i-el-regne-unit-celebraran-consultes-intergovernamentals-entre-els-dos-estats https://ib3.org/alemanya-i-el-regne-unit-celebraran-consultes-intergovernamentals-entre-els-dos-estats#respond Fri, 02 Jul 2021 18:08:19 +0000 https://ib3.org/?p=387790 Alemanya i el Regne Unit celebraran consultes intergovernamentals entre els dos Estats per estalonar les relacions dels dos països després del Brexit. Així ho ha afirmat la cancellera Angela Merkel, que s’ha reunit amb el primer ministre britànic, Boris Johnson. Merkel ha remarcat que Berlín pretén enfortir els contactes futurs amb un nou tractat de cooperació amb Londres. La cancellera ha dit que ara que el Regne Unit ha deixat la Unió Europea és una bona oportunitat per obrir un nou capítol en la relació bilateral.

]]>
https://ib3.org/alemanya-i-el-regne-unit-celebraran-consultes-intergovernamentals-entre-els-dos-estats/feed 0
L’OMS adverteix d’una possible nova onada de Covid-19 a Europa aquesta tardor https://ib3.org/loms-adverteix-duna-possible-nova-onada-de-covid-19-a-europa-aquesta-tardor https://ib3.org/loms-adverteix-duna-possible-nova-onada-de-covid-19-a-europa-aquesta-tardor#respond Fri, 02 Jul 2021 09:27:29 +0000 https://ib3.org/?p=387744 Europa, on per primera vegada en deu setmanes ha tornat a pujar el contagi de coronavirus, pot viure una nova onada de covid-19 a la tardor si no es mantenen les mesures sanitàries i les precaucions individuals, ha advertit aquest dijous l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’OMS considera que actualment es donen les tres condicions necessàries perquè hi hagi una nova onada: noves variants (especialment la Delta), dèficit en vacunació i un contacte social creixent.

“Hi haurà una nova onada tret que siguem disciplinats i que ens vacunem quan sigui el nostre torn”, va dir en roda de premsa el cap d’OMS-Europa, Hans Kluge.

La pujada del 10% en els casos registrada la setmana passada era esperada per l’aixecament de les restriccions, però ha de servir d’advertiment, va assenyalar Kluge, que va parlar també “d’aprendre la lliçó” de l’estiu passat, quan la segona onada va colpejar amb més força que la primera. “Per dir-ho de manera simple: més contagi, més variants; menys contagi, menys variants”, va declarar.

D’altra banda, la responsable d’Emergències d’OMS-Europa, Catherine Smallwood, va dir que en molts països el contagi es manté a nivells baixos, però que en altres hi ha hagut un rècord d’hospitalitzacions i de morts. “No s’haurien de relaxar les mesures socials en un context de creixent contagi. Però si es fa, cal reforçar les mesures sanitàries”, va afirmar Smallwood, que va esmentar, entre altres, fer més tests i més rastrejos de contactes, i “vacunar, vacunar, vacunar”.

La mitjana de cobertura de la vacuna (dues dosis) a la regió europea (que inclou 53 països, entre ells Rússia i alguna exrepública soviètica) és només del 24%, i la meitat de la població de major edat i el 40% del personal sanitari segueixen sense estar protegits, va ressaltar l’OMS.

“Amb aquestes xifres, la pandèmia no s’ha acabat de cap manera. I seria un error que qualsevol, ciutadans i polítics, assumís que  s’ha acabat”, va dir Kluge, subratllant que la Unió Europea no es pot sentir “fora de perill” mentre no ho estiguin els països del seu entorn.

Existeix evidència científica que els preparats de Pfizer-BioNTech i d’AstraZeneca funcionen contra la variant Delta, tot i que la protecció es redueix amb només una dosi. Amb dos, en canvi, és “excel·lent”, va explicar Smallwood.

PREOCUPACIÓ PER L’EUROCOPA I ALTRES ESDEVENIMENTS

Durant la compareixença, celebrada a la seu d’OMS-Europa a Copenhaguen, els experts van mostrar la seva “preocupació” pel contagi creixent en països que acullen l’Eurocopa de futbol i va instar a avaluar els riscos i a impulsar mesures de mitigació.

“Ens preocupen les grans reunions de gent, sobretot en països on estan pujant els nous casos. És important implementar mesures de salut pública. Els organitzadors i les autoritats locals han d’impulsar iniciatives per reduir el contagi”, va afirmar Kluge.

Kluge va ressaltar que no es pot excloure que aquest tipus d’esdeveniments esportius funcionin com a esdeveniments de “supercontagi” i va recordar la importància de mantenir la distància, rentar-se les mans i dur la màscara on sigui necessari. “No són només els partits en si, sinó també altres esdeveniments relacionats amb l’Eurocopa”, va ressaltar Smallwood.

]]>
https://ib3.org/loms-adverteix-duna-possible-nova-onada-de-covid-19-a-europa-aquesta-tardor/feed 0
Gran incendi al sud Londres que deixa una persona ferida https://ib3.org/gran-incendi-al-sud-londres-que-deixa-una-persona-ferida https://ib3.org/gran-incendi-al-sud-londres-que-deixa-una-persona-ferida#respond Mon, 28 Jun 2021 16:51:32 +0000 https://ib3.org/?p=387476 Gran incendi a Londes. El foc s’ha declarat aquest dilluns als voltants de l’estació de tren d’Elephant and Castle, al sud de la capital britànica, i almenys una persona ha quedat ferida, segons ha confirmat el London Fire Brigade.

Els Bombers, que han enviat 15 camions i un centenar d’efectius per extingir les flames, han assenyalat en un comunicat que el foc, que s’ha declarat devers les 12.40h, hora londinenca, podria haver-se originat en uns garatges pròxims a aquesta estació.

Tres locals comercials situats sota els arcs que suporten les vies han resultat totalment calcinats, igual que sis vehicles.

Almenys una persona està sent atesa en el lloc dels fets pel personal d’ambulàncies de Londres, afegeix la nota.

El foc ja ha estat controlat i els bombers romandran en la zona durant les pròximes hores per a atenuar qualsevol dels focus que poguessin reactivar-se.

“Hi ha hagut un bon nombre de talls de carrers i estem demanant a la gent que evitin acostar-se a l’àrea i mantinguin tancades les finestres i portes mentre els bombers treballen per a controlar el foc”, ha dit el comandant dels bombers James Ryan.

Segons la policia del districte londinenc de Southwark, es creu que l’incident no és de caràcter terrorista.

El servei d’emergències ha atès almenys 44 crides vinculades al succés.

Segons els nombrosos vídeos penjats per vianants en xarxes socials, pel que sembla s’ha escoltat primer una petita explosió des d’algun lloc de l’interior d’aquesta estació ferroviària.

L’incendi ha ocasionat alteracions en els serveis de trens. Agents de la policia desplaçats a la zona han acordonat el lloc.

]]>
https://ib3.org/gran-incendi-al-sud-londres-que-deixa-una-persona-ferida/feed 0
“Han destrossat el cementeri del poble on vaig néixer, perquè no volen que hi tornem mai més” https://ib3.org/han-destrossat-el-cementeri-del-poble-on-vaig-neixer-perque-no-volen-que-hi-tornem-mai-mes https://ib3.org/han-destrossat-el-cementeri-del-poble-on-vaig-neixer-perque-no-volen-que-hi-tornem-mai-mes#respond Mon, 28 Jun 2021 13:47:50 +0000 https://ib3.org/?p=387451 {rela} Escolta la informació sencera a Ib3 Ràdio

Una ciutadana de Bòsnia resident a Sóller ha denunciat la destrossa del cementeri ortodox del seu poble d’origen. Marica Mihajlovic ha fet arribar a IB3 Ràdio les fotografies amb les làpides trencades i les creus tomades del cementeri del llogaret de Babice, al nord de Bòsnia i Herzegovina. Segons aquesta infermera, qui el 1992 arribà a les Balears amb la trentena de persones que varen ser acollides a causa de la guerra, “la destrossa del cementeri és una conseqüència del conflicte, quan fa gairebé trenta anys que va esclatar”.

El llogaret de Babice és avui un nucli abandonat. Fins als anys noranta estava habitat majoritàriament per serbis, en un entorn on hi predominaven els musulmans, també anomenats bosníacs. Durant el conflicte, el poble va ser incendiat, i a dia d’avui els seus antics habitants no hi han tornat. “Això que ha passat al cementeri de Babice em fa posar molt trista. Trenta anys després de la guerra, ningú del meu poble no hi ha tornat. No en queda res. La cases pràcticament no es veuen, només en queda un munt de runes. Això que han fet al cementeri és com si fos un missatge. No volen que hi tornem mai”, ha explicat Marica a l’Informatiu Matí d’Ib3 Ràdio.

La guerra de Bòsnia va provocar gairebé 100.000 morts i dos milions de desplaçats. “Un antic veïnat de Babice, que ara viu a Suïssa, fa un parell d’estius que va organitzar un grup de persones per arreglar el cementeri. Fa poc que hi ha tornat, i s’ha trobat amb la destrossa. Ho ha denunciat a les autoritats locals. Esperem que facin qualque cosa”, explica Marica.

“El cementeri del poble es va utilitzar fins que va esclatar la guerra. Mon pare i els meus tios i estan enterrats. El poble ja no existeix, però jo conserv el nom de Babice com a adreça del meu correu electrònic, perquè és el poble on vaig néixer”, comenta aquesta infermera, qui juntament amb la seva família, fa tres dècades que viuen a Sóller.

Es calcula que un 65 per cent de les persones que moriren a la guerra de Bòsnia eren bosnians musulmans o bosníacs. Un 25 per cent de les víctimes eren serbis. Un dels germans de Marica, i els seu fill adolescent, varen ser assassinats a l’inici del conflicte, l’abril del 1992. Marica i la seva família aconseguiren escapar de la guerra. Vengueren amb l’avió que, gràcies a la solidaritat sollerica, els anà a cercar a Budapest. Després d’obtenir l’asil, la majoria d’aquell grup de persones continuen vivint a les Illes Balears, on han nascut els seus fills i nets.

{rela} El testimoni de Marica Mihajlovic apareix a Vengueren de Bòsnia, capítol de la sèrie documental Zoom

]]>
https://ib3.org/han-destrossat-el-cementeri-del-poble-on-vaig-neixer-perque-no-volen-que-hi-tornem-mai-mes/feed 0