política – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Fri, 01 Dec 2023 19:40:41 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 El Consell d’Eivissa aprova els pressupostos de 2024 amb els vots en contra del PSOE i Unides Podem https://ib3.org/el-consell-deivissa-aprova-els-pressupostos-de-2024-amb-els-vots-en-contra-del-psoe-i-unides-podem https://ib3.org/el-consell-deivissa-aprova-els-pressupostos-de-2024-amb-els-vots-en-contra-del-psoe-i-unides-podem#respond Fri, 01 Dec 2023 18:34:05 +0000 https://ib3.org/?p=455464 El Consell d’Eivissa destinarà 5 milions d’euros a la creació de biofiltres que puguin minvar les pudors de l’abocador de Ca na Putxa. Ho ha aprovat aquest divendres el ple de la corporació. També s’han aprovat els pressupostos de la institució per al 2024, amb l’abstenció de Vox i els vots en contra de PSOE i Unides Podem. L’oposició reclama partides que afavoresquin la creació de més places residencials per a gent gran, i el traspàs de competències per a la gestió de les residències. A més, diuen que falten partides encaminades a la protecció del medi ambient o la creació d’habitatge públic, i que sobren, segons Podem, les destinades a promoció turística. Els acusen també de falta de credibilitat, improvisació i de no executar projectes que ja sortien en pressupostos anteriors.

]]>
https://ib3.org/el-consell-deivissa-aprova-els-pressupostos-de-2024-amb-els-vots-en-contra-del-psoe-i-unides-podem/feed 0
Costa, sobre el fet d’haver nomenat alt càrrec un imputat per agressió sexual: “Demanaré perdó les vegades que faci falta” https://ib3.org/costa-sobre-haver-nomenat-alt-carrec-un-imputat-per-agressio-sexual-demanare-perdo-les-vegades-que-faci-falta https://ib3.org/costa-sobre-haver-nomenat-alt-carrec-un-imputat-per-agressio-sexual-demanare-perdo-les-vegades-que-faci-falta#respond Fri, 01 Dec 2023 12:53:22 +0000 https://ib3.org/?p=455442 El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha afirmat aquest divendres que demanarà perdó “les vegades que faci falta”, en relació amb la contractació com a gerent de l’Ibetec a un imputat per agressió sexual, Juan Antonio Serra.

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el portaveu de l’Executiu ha insistit que si la víctima es va sentir ofesa per no haver demanat explícitament perdó “no tenc inconvenient a fer-ho les vegades que faci falta”. “He demanat, i si no ho he fet, ho faig ara mateix, perdó a les víctimes, que no haguessin rebut per la meva part la petició del meu perdó, ho faig ara mateix”, ha dit.

Antoni Costa ha insistit que “va infravalorar” la situació en el moment de la contractació i que per això no va informar-ne la presidenta del Govern, Marga Prohens. “Per descomptat, a la presidenta no li agrada que s’hagués produït i a mi tampoc, ara la presidenta m’insta a continuar treballant”, ha afirmat.

]]>
https://ib3.org/costa-sobre-haver-nomenat-alt-carrec-un-imputat-per-agressio-sexual-demanare-perdo-les-vegades-que-faci-falta/feed 0
Neus Truyol demana al batle de Palma que destitueixi Antonio Deudero https://ib3.org/neus-truyol-demana-al-batle-de-palma-que-destitueixi-antonio-deudero https://ib3.org/neus-truyol-demana-al-batle-de-palma-que-destitueixi-antonio-deudero#respond Fri, 01 Dec 2023 11:42:52 +0000 https://ib3.org/?p=455434 La regidora i portaveu de Més per Palma, Neus Truyol, demana al batle, Jaime Martínez, que destitueixi el regidor de Mobilitat, Antonio Deudero, i que demani disculpes per l’actitud masclista i de menyspreu, que considera, va tenir durant el ple celebrat aquest dijous. Truyol afirma que el PP confon el debat polític amb l’insult, que utilitza com eslògan polític. Afegeix que són actituds de menyspreu cap a les dones i que no és un cas aïllat, fent referència a altres casos com els d’Antoni Costa o Óscar Fidalgo.

La picabaralla va començar aquest dijous al ple de Palma. Després de les paraules de Deudero, els regidors de Més per Palma i Unides Podem, primer, i després del PSOE abandonaren el ple després que el regidor de Mobilitat digués a Truyol “me gusta la fruta”, en acabar la seva intervenció durant el debat de l’eix cívic de Cotlliure. Després de la frase, la portaveu de la formació ecosobiranista va demanar la retirada a l’acta de l’“insult” cap a la seva persona, amb el suport de la resta de la bancada d’esquerres.

Aquest “me gusta la fruta” fa referència a les justificacions que va ironitzar Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, durant el debat d’investidura de Sánchez, quan en un moment en què les càmeres de la cambra l’enfocaven, es va intuir que deia un insult al president espanyol. Això, després que Sánchez va carregar contra el germà d’Ayuso per presumpta corrupció.

També el PSIB-PSOE demana a Marga Prohens que adopti mesures davant el comportament del regidor de Mobilitat de Palma, Antonio Deudero. Iago Negueruela, portaveu del Grup Parlamentari Socialista ha afirmat aquest matí que “L’insult és condemnable, just en una setmana que el PP hauria de ser prudent amb aquests tipus de manifestacions masclistes.” També la portaveu i regidora socialista de l’Ajuntament de Palma, Rosario Sánchez, exigeix la destitució de Deudero.

]]>
https://ib3.org/neus-truyol-demana-al-batle-de-palma-que-destitueixi-antonio-deudero/feed 0
Vox quantifica la lliure elecció de llengua en 20 milions d’euros per al primer trimestre del curs que ve https://ib3.org/vox-quantifica-la-lliure-eleccio-de-llengua-en-20-milions-deuros-per-al-primer-trimestre-del-proper-curs https://ib3.org/vox-quantifica-la-lliure-eleccio-de-llengua-en-20-milions-deuros-per-al-primer-trimestre-del-proper-curs#respond Thu, 30 Nov 2023 14:44:24 +0000 https://ib3.org/?p=455377 El càlcul dels 20 milions d’euros per a la lliure elecció de llengua, apunta Vox, s’ha fet a partir de converses amb associacions, patronals i entitats educatives. L’esmena que fan als comptes de la comunitat és per al primer trimestre del curs 2024-2025, i no descarten que la quantitat s’hagi d’ampliar.

Vox avisa que farà valer els seus vots i no veu motius pels quals el PP no accepti aquesta esmena. Vox presenta 30 esmenes als pressuposts i 8 a l’articulat, per valor de 50 milions d’euros. En presentarà una per a noves places d’inspecció educativa, i una altra per eliminar les subvencions a partits polítics, sindicats i patronal.

El PP, per la seva banda, que farà una setantena d’esmenes als pressuposts de la Comunitat Autònoma, diu que l’analitzarà, juntament amb les que presentin els altres grups parlamentaris. Més per Mallorca i el PSIB-PSOE la rebutgen, en considerar que romp la pau educativa i que no avancen en la qualitat.

Els socialistes presentaran més de 600 esmenes per valor de prop de mil milions d’euros per reforçar l’escut social, l’habitatge i l’educació. Els ecosobiranistes, per part seva, presenten esmenes per valor de gairebé 5 milions d’euros per a la lluita contra la violència de gènere.

]]>
https://ib3.org/vox-quantifica-la-lliure-eleccio-de-llengua-en-20-milions-deuros-per-al-primer-trimestre-del-proper-curs/feed 0
L’Ajuntament d’Eivissa no permetrà créixer en altura, però sí reconvertir locals en habitatges https://ib3.org/lajuntament-deivissa-no-permetra-creixer-en-altura-pero-si-reconvertir-locals-en-habitatges https://ib3.org/lajuntament-deivissa-no-permetra-creixer-en-altura-pero-si-reconvertir-locals-en-habitatges#respond Thu, 30 Nov 2023 14:32:20 +0000 https://ib3.org/?p=455379 L’Ajuntament d’Eivissa també permetrà convertir locals en habitatges a vuit zones del municipi: Can Sant, Ca n’Escandell, Can Cantó, Can Misses, Cas Serres, Platja d’en Bossa i Talamanca. No es permetrà als edificis créixer en altura, però sí que es facilitarà la divisió de pisos, excepte al conjunt històric; i es permetrà el canvi d’ús als terrenys públics. D’aquesta manera, el Consistori ha estat el primer de l’illa a aprovar els criteris per aplicar el Decret de l’habitatge del Govern, amb els vots a favor de Vox, l’abstenció d’Unides Podem i els vots en contra del PSOE.

]]>
https://ib3.org/lajuntament-deivissa-no-permetra-creixer-en-altura-pero-si-reconvertir-locals-en-habitatges/feed 0
Llorenç Córdoba continua sense donar explicacions, però creu que el Govern desmereix Formentera https://ib3.org/el-president-de-formentera-pensa-que-el-govern-no-dona-la-importancia-que-es-mereix-lilla https://ib3.org/el-president-de-formentera-pensa-que-el-govern-no-dona-la-importancia-que-es-mereix-lilla#respond Thu, 30 Nov 2023 14:28:34 +0000 https://ib3.org/?p=455376 El president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, pensa que el Govern no dona la importància que es mereix a l’illa de Formentera. Aquests dies està negociant amb el PP autonòmic per solucionar aquest tema, del qual encara no ha informat concretament. Té prevista una reunió per explicar-ho als seus socis de govern, i quan pugui, diu, també n’informarà els mitjans.

Córdoba ha tornat a parlar aquest dijous sobre el seu plantejament de deixar de donar suport incondicional al Govern de Prohens. El president de Formentera, independent cap de les llistes de Sa Unió, coalició formada pel PP de Formentera i Compromís per Formentera, està negociant amb el PP autonòmic sense informar-ne els seus socis de govern, amb els quals té previst fer una reunió pròximament. Però continua sense explicar-ne els motius concrets.

Córdoba insisteix que Formentera no té color polític i que ell representa tota l’illa i no cap partit. En els pròxims dies, assegura que en donarà més informació.

]]>
https://ib3.org/el-president-de-formentera-pensa-que-el-govern-no-dona-la-importancia-que-es-mereix-lilla/feed 0
L’esquerra de Cort abandona el ple després d’una frase del regidor Deudero a Truyol: “Me gusta la fruta” https://ib3.org/lesquerra-de-cort-abandona-el-ple-despres-duna-frase-del-regidor-deudero-a-truyol-me-gusta-la-fruta https://ib3.org/lesquerra-de-cort-abandona-el-ple-despres-duna-frase-del-regidor-deudero-a-truyol-me-gusta-la-fruta#respond Thu, 30 Nov 2023 13:47:15 +0000 https://ib3.org/?p=455366 Picabaralla al ple de l’Ajuntament de Palma per unes paraules del regidor de Mobilitat. Els regidors de Més per Palma i Unides Podem, primer, i després del PSOE han abandonat aquest dijous el ple després que el regidor de Mobilitat, Antoni Deudero, hagi dit a la portaveu de la formació ecosobiranista, Neus Truyol, “me gusta la fruta”, en acabar la seva intervenció durant el debat de l’eix cívic de Cotlliure. Després de la frase, Truyol ha demanat la retirada de l’acta de l'”insult” cap a la seva persona, amb el suport de la resta de la bancada d’esquerres. En aquesta línia, la portaveu del PSOE de Palma, Rosario Sánchez, també ha sol·licitat la retirada de la frase.

Aquest “me gusta la fruta” fa referència a les justificacions que va ironitzar Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, durant el debat d’investidura de Sánchez, quan en un moment en què les càmeres de la cambra l’enfocaven, es va intuir que deia un insult al president espanyol. Això, després que Sánchez va carregar contra el germà d’Ayuso per presumpta corrupció.

Aquí a Palma, avui, el batle, Jaime Martínez, ha rebutjat la petició de retirar la frase, perquè entén que no s’ha insultat ningú a la sala de plens i ha demanat “respecte” a l’oposició. En aquest context i després d’uns minuts de tensió, s’ha decretat un recés del ple, en el qual Truyol s’ha acostat a Deudero per a demanar-li explicacions i que reconegués l’insult. La portaveu de Més també ha demanat al batle que “agafi els seus regidors” i “posi ordre”, i minuts després ha abandonat la sala junt amb altres regidors del seu equip i Unides Podem.

Per la seva banda, la portaveu socialista, Rosario Sánchez, ha reclamat la suspensió del ple, perquè ha entès que no es pot celebrar amb l’absència dels regidors que han abandonat la sala. “El que ha passat és molt greu. Hi ha hagut una escalada de to en els debats fins que hem arribat fins aquí, això ens ha fugit de les mans. Com a grup ens agradaria que aquesta situació es pugui reconduir per respecte a la institució i als ciutadans”, ha dit Sánchez, que ha lamentat “profundament” aquest “espectacle”.

Amb tot, el batle ha rebutjat la suspensió, argumentant que ha intentat que els regidors que n’havien sortit tornessin a entrar. “El ple no se suspendrà, la persona que s’ha ofès no ha volgut tornar”, ha afirmat. Després d’això, la bancada socialista s’ha unit als regidors de Més i Unides Podem, i ha abandonat el ple.

]]>
https://ib3.org/lesquerra-de-cort-abandona-el-ple-despres-duna-frase-del-regidor-deudero-a-truyol-me-gusta-la-fruta/feed 0
L’Ajuntament de Manacor demana als ciutadans com aplicar el Decret d’emergència en habitatge https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-demana-a-la-ciutadania-com-aplicar-el-decret-demergencia-en-habitatge https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-demana-a-la-ciutadania-com-aplicar-el-decret-demergencia-en-habitatge#respond Thu, 30 Nov 2023 09:54:33 +0000 https://ib3.org/?p=455351 L’Ajuntament de Manacor ha obert un procés de participació perquè els ciutadans puguin fer aportacions sobre com s’ha d’aplicar el decret llei de mesures urgents per fer front a l’emergència residencial, aprovat pel Govern. Recordem que aquesta normativa dona opcions als ajuntaments perquè puguin aplicar, si ho troben adient, algunes modificacions urbanístiques, com permetre el canvi d’usos de locals comercials a residencials, autoritzar el creixement en alçada dels edificis, dividir habitatges per treure’n dos d’on només n’hi ha un o, fins i tot, permetre fer habitatges de preu taxat en solars qualificats per equipaments municipals.

L’Ajuntament, al ple de novembre, va optar per suspendre l’aplicació de les quatre mesures fins fer una consulta a entitats i ciutadans, que permetés copsar les necessitats del municipi. Ara s’ha obert aquest procés, mitjançant la web participacio.manacor.org perquè els interessats puguin fer arribar les seves aportacions. Totes les propostes es recolliran i s’estudiaran una per una. Quan s’hagin valorat, es farà una nova proposta que s’elevarà al ple i així s’obtindrà el redactat definitiu per a l’aplicació de la nova norma.

]]>
https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-demana-a-la-ciutadania-com-aplicar-el-decret-demergencia-en-habitatge/feed 0
L’oposició insisteix que Costa ha de dimitir i el PP considera que ja ha donat totes les explicacions https://ib3.org/loposicio-insisteix-en-que-costa-ha-de-dimitir-i-el-pp-considera-que-ha-donat-totes-les-explicacions https://ib3.org/loposicio-insisteix-en-que-costa-ha-de-dimitir-i-el-pp-considera-que-ha-donat-totes-les-explicacions#respond Wed, 29 Nov 2023 14:25:51 +0000 https://ib3.org/?p=455284 L’oposició al Parlament insisteix en el fet que el vicepresident Antoni Costa ha de dimitir pel cas de l’exgerent de l’IBETEC, Juan Antonio Serra Ferrer. Els socialistes reiteren que la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha d’aclarir si sabia o no els detalls de la contractació de Serra Ferrer, i consideren que Costa no pot seguir en el càrrec.

La diputada del Grup Mixt per Unides Podem, Cristina Gómez, demanarà la compareixença urgent de Costa per tal que doni totes les explicacions. Una petició a la qual, ha assegurat, també s’hi sumarà Més per Menorca. Més per Mallorca i el PP ho han descartat, però per motius diferents.

Els ecosobiranistes consideren que ja ho ha explicat, tot i que el que ha de fer és dimitir o ser destituït. “No és un error, és practicar el masclisme”, ha apuntat la diputada del Grup Parlamentari Més per Mallorca Marta Carrió. El PP tanca files entorn del portaveu de l’Executiu, i afirma que és un dels millors polítics que hi ha a les Illes.

]]>
https://ib3.org/loposicio-insisteix-en-que-costa-ha-de-dimitir-i-el-pp-considera-que-ha-donat-totes-les-explicacions/feed 0
L’Ajuntament d’Eivissa gestionarà el 2024 un pressupost de 87,6 milions d’euros, un 14,2% més https://ib3.org/lajuntament-deivissa-gestionara-el-2024-un-pressupost-de-87-650-000-euros https://ib3.org/lajuntament-deivissa-gestionara-el-2024-un-pressupost-de-87-650-000-euros#respond Wed, 29 Nov 2023 14:24:18 +0000 https://ib3.org/?p=455289 L’Ajuntament d’Eivissa gestionarà el 2024 un pressupost de 87.650.000 euros. Representa una pujada del 14,2% amb relació als comptes d’enguany. Es destinaran més d’11 milions d’euros en inversions per dur endavant projectes com l’ampliació de Can Ventosa, les remodelacions dels carrers Pere Francès, l’avinguda d’Espanya i Vara de Rei, l’ampliació de l’escoleta de Can Cantó o la reconversió de sa Peixateria en centre cultural. També s’ampliarà la xarxa de carrils bici de la ciutat, augmenten un 14% les partides destinades a Benestar social, un 24% a Seguretat, un 88% a Platges i un 146% a Parcs i Jardins. Es crearà la figura de l’agent cívic per fer complir les normes al carrer. Finalment, reduiran l’IBI, mesura que equivaldrà a un estalvi de 50 a 90 euros per família.

]]>
https://ib3.org/lajuntament-deivissa-gestionara-el-2024-un-pressupost-de-87-650-000-euros/feed 0
Palma treurà 87 noves places a concurs d’oposicions https://ib3.org/palma-treura-87-noves-places-a-concurs-doposicions https://ib3.org/palma-treura-87-noves-places-a-concurs-doposicions#respond Wed, 29 Nov 2023 14:20:47 +0000 https://ib3.org/?p=455294 L’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres en Junta de Govern l’ordenança que permet tornar a cobrar per l’ús dels busos de l’EMT, tot i que han assegurat que els preus i les bonificacions seran les mateixes del 2021.

També s’han aprovat 87 places d’oferta pública d’ocupació per al 2023. Unes places que es cobriran en concurs d’oposicions durant el pròxim any. A més, per al 2024, s’han dotat 78 llocs de feina, 50 dels quals seran de policia local. Pel que fa a Bombers de Palma, aquest mateix dissabte es va publicar el procés de selecció per a 26 places, que es preveu cobrir en sis mesos.

]]>
https://ib3.org/palma-treura-87-noves-places-a-concurs-doposicions/feed 0
L’OCB, PSIB i Sumar-Més presenten recurs al Constitucional contra l’eliminació del requisit del català a la Sanitat https://ib3.org/locb-psib-i-sumar-mes-presenten-recurs-al-constitucional-contra-leliminacio-del-requisit-del-catala-a-la-sanitat https://ib3.org/locb-psib-i-sumar-mes-presenten-recurs-al-constitucional-contra-leliminacio-del-requisit-del-catala-a-la-sanitat#respond Wed, 29 Nov 2023 13:53:01 +0000 https://ib3.org/?p=455282 L’Obra Cultural Balear, el PSIB-PSOE i Sumar Més han presentat un recurs al Tribunal Constitucional contra el decret del Govern de les Illes que suprimeix el català com a requisit per accedir a la sanitat pública. Diputats socialistes per Balears i de Sumar-Més al Congrés han registrat el recurs avui migdia, acompanyats de l’OCB.

El recurs ha estat promogut per l’OCB i ha estat possible gràcies a la signatura de 50 diputats dels grups parlamentaris socialista i de plurinacional Sumar. Consideren que el Govern va fer un ús injustificat de la figura del decret llei per la via d’urgència i també que el text vulnera la Constitució i l’Estatut d’Autonomia en discriminar per qüestions de llengua.

]]>
https://ib3.org/locb-psib-i-sumar-mes-presenten-recurs-al-constitucional-contra-leliminacio-del-requisit-del-catala-a-la-sanitat/feed 0
Punt final a l’Oficina Anticorrupció de les Balears cinc anys després de la seva creació https://ib3.org/punt-final-a-loficina-anticorrupcio-de-balears-cinc-anys-despres-de-la-seva-creacio https://ib3.org/punt-final-a-loficina-anticorrupcio-de-balears-cinc-anys-despres-de-la-seva-creacio#respond Tue, 28 Nov 2023 16:20:45 +0000 https://ib3.org/?p=455196 Després de cinc anys de la seva creació, PP i Vox han votat aquest dimarts al Parlament a favor d’una llei que eliminarà en un termini de tres mesos l’Oficina Anticorrupció de Balears, i destituirà de manera immediata el seu director, Cristòfol Milán. Els populars justifiquen aquesta decisió per la duplicitat de funcions de l’ens. “No té cap sentit mantenir el cost d’aquesta oficina de quasi 1,5 milions d’euros al any, un cost que consideram desorbitat”, ha afirmat el diputat del Grup Parlamentari Popular Mauricio Rovira.

Tot i així, l’oposició continua defensant l’oficina “per mantenir el control i la transparència del Govern”. “Fins a l’obertura de l’Oficina Anticorrupció, s’havien malversat a les Illes uns 240.000 milions d’euros, una xifra que es tradueix en 196 euros per habitant en corrupció”, ha destacat Maria Ramon, diputada del Grup Parlamentari Més per Mallorca. Marc Pons, diputat del Grup Parlamentari Socialista, ha assegurat “retrocedir en el temps” amb l’eliminació de dita oficina: “Retrocedim 15 anys per equiparar-nos a la legislació de temps foscos, carregats de corrupció política i institucional dels governs de Jaume Matas”.

]]>
https://ib3.org/punt-final-a-loficina-anticorrupcio-de-balears-cinc-anys-despres-de-la-seva-creacio/feed 0
El Consell d’Eivissa pagarà 153.000 euros per les expropiacions per executar la rotonda de l’entrada de Sant Josep https://ib3.org/el-consell-deivissa-pagara-153-000-euros-per-les-expropiacions-per-executar-la-rotonda-de-lentrada-de-sant-josep https://ib3.org/el-consell-deivissa-pagara-153-000-euros-per-les-expropiacions-per-executar-la-rotonda-de-lentrada-de-sant-josep#respond Tue, 28 Nov 2023 14:41:31 +0000 https://ib3.org/?p=455188 El Consell d’Eivissa ha publicat la llista d’expropiacions necessàries per executar el projecte d’una nova rotonda a l’entrada del poble de Sant Josep. La institució pagarà 153.000 euros per aquestes expropiacions. La publicació és la passa prèvia a la sol·licitud d’ocupació urgent dels terrenys davant el Govern.

Segons el llistat, per encabir la glorieta s’hauran d’ocupar un total de 547 metres quadrats, amb la qualificació de sòl urbà residencial, que estan repartits en quatre finques. Es tracta d’una passa més en la tramitació del projecte, compromès al començament de la passada legislatura per l’equip de Vicent Marí, que té un pressupost de més de 900.000 euros, en els quals s’inclouen els pagaments d’aquestes expropiacions, i una durada de quatre mesos.

La major part del terreny a alienar correspon a dues finques privades de les quals queden afectades al voltant de 250 metres quadrats de cadascuna. A l’Ajuntament se li expropien 9 metres quadrats i a un particular, uns altres tres metres. També s’esbucaran diversos elements com l’entrada d’una finca feta de blocs i un mur amb barana que està previst restituir durant les obres.

]]>
https://ib3.org/el-consell-deivissa-pagara-153-000-euros-per-les-expropiacions-per-executar-la-rotonda-de-lentrada-de-sant-josep/feed 0