política – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Fri, 05 Jun 2020 10:02:43 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 El batle de Palma vol que s’obrin més hotels perquè els treballadors puguin sortir dels ERTOs https://ib3.org/el-batle-de-palma-vol-que-sobrin-mes-hotels-perque-els-treballadors-puguin-sortir-dels-ertos https://ib3.org/el-batle-de-palma-vol-que-sobrin-mes-hotels-perque-els-treballadors-puguin-sortir-dels-ertos#respond Fri, 05 Jun 2020 09:33:58 +0000 https://ib3.org/?p=354892 L’alcalde de Palma, José Hila, ha expressat el seu desig que amb el pas de Mallorca a la fase 3 de la desescalada “s’obrin més hotels” perquè així més persones puguin sortir dels ERTOs i recuperar els seus llocs de treball.

En una roda de premsa per explicar aquest divendres la recuperació i reactivació d’activitats i serveis municipals, amb el previsible canvi de fase la setmana vinent, Hila ha assenyalat que arriba “un moment important per a una ciutat que viu del turisme”.

El primer edil ha avançat que, en aquest sentit, es posaran en marxa dues campanyes de promoció turística a mitjans juny, primer dirigint-se al mercat nacional i, després, pensant sobretot en el mercat alemany, en col·laboració amb els operadors i el Consell de Mallorca.

Hila ha assenyalat que l’objectiu és presentar la ciutat “com un destí segur” i ha insistit en el seu desig que “venguin turistes perquè les persones els necessiten”.

El batle ha indicat també que els tècnics municipals de l’ajuntament preparen en aquests moments els protocols per a la realització de festes d’estiu als barris, tot i que ha recalcat la seva aposta per les celebracions petites i “controlables” més que els grans concerts i revetlles.

En aquest sentit, quant a la celebració de la nit de Sant Joan a les platges de Palma, Hila ha fet una crida perquè la ciutadania no vagi a les platges més petites i així evitar riscos. “Ja hi haurà més nits de Sant Joan per celebrar”, ha assenyalat.

]]>
https://ib3.org/el-batle-de-palma-vol-que-sobrin-mes-hotels-perque-els-treballadors-puguin-sortir-dels-ertos/feed 0
Marc Pons: “Nosaltres defensam la lliure circulació entre illes a partir de dilluns que ve” https://ib3.org/marc-pons-nosaltres-defensam-la-lliure-circulacio-entre-illes-a-partir-del-proper-dilluns https://ib3.org/marc-pons-nosaltres-defensam-la-lliure-circulacio-entre-illes-a-partir-del-proper-dilluns#respond Fri, 05 Jun 2020 07:45:01 +0000 https://ib3.org/?p=354883 El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha intervingut aquest divendres matí als informatius d’IB3 Ràdio i ha assegurat que des del Govern defensen que es reprenguin els vols entre illes a partir de dilluns, quan Mallorca, Menorca i Eivissa podrien entrar ja a la Fase 3. “Hi estam fent feina”, ha assegurat Marc Pons, “per tal que els nostres ports i aeroports estiguin completament preparats per donar resposta a aquest increment de demanda que previsiblement s’anirà produint a partir de la setmana que ve”.

Pons ha explicat per què el govern central finalment va rebutjar els vols entre illes durant la Fase 2, quan el govern balear així ho havia demanat per motivar el turisme interior entre illes. Pons ha dit que l’executiu central no va voler fer excepcions i va voler respectar el marge establert de dues setmanes entre fase i fase.

El conseller ha anunciat que avui a les dues del migdia té previst reunir-se amb la secretària general del Ministeri de Mobilitat i de Transports, Maria José Rayo, per plantejar totes aquestes qüestions i acabar de definir bé la posada en funcionament d’aquests viatges a partir de dilluns.

AJUDES AL LLOGUER:

Marc Pons ha parlat també de la petició a Madrid, per part del Govern de les Illes a Balears, de poder regular els preus del lloguer, una petició que ja havia fet l’Ajuntament de Palma. El conseller ha explicat que en els darrers anys hi ha hagut increments de preus no justificats a la comunitat a causa de la pressió turística, entre altres, un fet que dificulta als residents de les illes l’accés a l’habitatge. Per aquest motiu, Pons considera necessàries mesures per poder estabilitzar els preus. Així, la proposta que ha fet arribar l’executiu balear al ministre José Luís Ábalos és que no es puguin incrementar els preus quan es produeixi una renovació de contracte o quan s’inicii un nou contracte de lloguer.

Ara el govern balear està a l’espera d’una resposta per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que també té damunt la taula una llei d’habitatge d’àmbit estatal. Pons ha aclarit que el govern balear no té competències plenes per poder dur endavant mesures legislatives en aquest àmbit. “Necessitam al govern d’Espanya, però davant d’una oportunitat, presentam propostes”, ha declarat Marc Pons.

Pel que fa a les ajudes al lloguer, la conselleria d’Habitatge també ha sol·licitat més inversions per part del govern espanyol per poder fer front a l’increment de sol·licituds, sobretot arran de la crisi del coronavirus. El govern espanyol aporta dos milions i mig d’euros per aquesta línia d’ajudes, però Pons ha dit que “no seran suficients” i per això ha demanat una aportació extraordinària. Les ajudes directes seran de gairebé 12 milions d’euros, ha assegurat Marc Pons.

{audio} Escolta aquí l’entrevista completa al conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons. (Minut 15)

]]>
https://ib3.org/marc-pons-nosaltres-defensam-la-lliure-circulacio-entre-illes-a-partir-del-proper-dilluns/feed 0
Els ajuntaments relaxaran les seves ordenances per fer possible l’execució dels 4 milions del Pla Insular de Cooperació https://ib3.org/els-ajuntaments-relaxaran-les-seves-ordenances-per-fer-possible-lexecucio-dels-4-milions-del-pla-insular-de-cooperacio https://ib3.org/els-ajuntaments-relaxaran-les-seves-ordenances-per-fer-possible-lexecucio-dels-4-milions-del-pla-insular-de-cooperacio#respond Thu, 04 Jun 2020 20:06:56 +0000 https://ib3.org/?p=354873 Ja se’n coneix la xifra. Posar a punt les urbanitzacions de Menorca costarà 80 milions d’euros. Així ho estableix la diagnosi de les necessitats de les zones turístiques de l’illa, que ha rebut aquest dijous el vistiplau de la Comissió de Batles. Tant el Consell com els vuits ajuntaments de Menorca s’han compromès a dur a terme la inversió necessària en els propers anys. Uns doblers que no hauran de sortir només de la caixa del Consell. L’avaluació de les necessitats de les zones turístiques és el resultat de l’esforç iniciat a finals del 2019, que va implicar també els veïnats i les patronals empresarials de l’illa.

Més a curt termini, aviat es veuran al carrer les obres del Pla Insular de Cooperació del 2020. Es duran a terme 36 projectes, amb un cost de 4,1 milions. Els ajuntaments relaxaran les seves respectives ordenances per poder-ne accelerar les feines.

 

]]>
https://ib3.org/els-ajuntaments-relaxaran-les-seves-ordenances-per-fer-possible-lexecucio-dels-4-milions-del-pla-insular-de-cooperacio/feed 0
La Conselleria d’Habitatge reclama a Madrid que limiti l’augment del preu de lloguer https://ib3.org/la-conselleria-dhabitatge-reclama-a-madrid-que-limiti-laugment-del-preu-de-lloguer https://ib3.org/la-conselleria-dhabitatge-reclama-a-madrid-que-limiti-laugment-del-preu-de-lloguer#respond Thu, 04 Jun 2020 19:09:31 +0000 https://ib3.org/?p=354865 Limitar els preus del lloguer i poder sancionar els abusos. Aquesta ha estat una de les peticions que ha fet el conseller de Mobilitat i Habitatge a la videoconferència sectorial que ha mantingut aquest dijous horabaixa amb els consellers de les comunitats autònomes i el Govern central. Marc Pons ha traslladat que això és competència de l’Estat i, per tant, és Madrid qui pot fixar-ne els límits.

També ha reclamat més dotació per a les ajudes de lloguer per la Covid-19. Actualment, a les Balears li pertòquen 2,4 milions d’euros. Pons, com altres comunitats autònomes, ha demanat un increment d’aquesta partida. Tot i això, el conseller ha traslladat que també es destinaran recursos propis per augmentar aquestes ajudes.

]]>
https://ib3.org/la-conselleria-dhabitatge-reclama-a-madrid-que-limiti-laugment-del-preu-de-lloguer/feed 0
Consell de Mallorca i FELIB sumen esforços contra la crisi post-Covid19 https://ib3.org/consell-de-mallorca-i-felib-sumen-esforcos-contra-la-crisi-post-covid19 https://ib3.org/consell-de-mallorca-i-felib-sumen-esforcos-contra-la-crisi-post-covid19#respond Thu, 04 Jun 2020 12:56:45 +0000 https://ib3.org/?p=354823 El Consell de Mallorca i la FELIB han signat un acord per a la recuperació econòmica i social després de la crisi del coronavirus. Catalina Cladera i Antoni Sales s’han reunit aquest dimecres per tancar un document de 6 eixos, on el suport i la promoció del producte local tendrà un pes fonamental. La presidenta del Consell i el president de la Federació de Municipis han coincidit a demanar al govern espanyol que permeti als ajuntaments utilitzar els 700 milions d’euros que tenen de romanents, immobilitzats encara per la llei Montoro. Uns doblers que es podrien destinar a serveis socials, promoció turística i reactivació del teixit productiu illenc.

]]>
https://ib3.org/consell-de-mallorca-i-felib-sumen-esforcos-contra-la-crisi-post-covid19/feed 0
Un 30% de les telefonades a l’Oficina de la Infància pel confinament són possibles casos de violència a menors https://ib3.org/un-30-de-les-telefonades-a-loficina-de-la-infancia-pel-confinament-son-possibles-casos-de-violencia-a-menors https://ib3.org/un-30-de-les-telefonades-a-loficina-de-la-infancia-pel-confinament-son-possibles-casos-de-violencia-a-menors#respond Thu, 04 Jun 2020 12:53:06 +0000 https://ib3.org/?p=354818 L’Oficina balear de la Infància i l’Adolescència es prepara per a una allau de denúncies de menors vulnerables pel confinament arran de la covid-2019. El director, Serafín Carballo, ha avançat que hi ha un grup de feina que treballarà específicament amb aquest escenari. Carballo ha demanat a Educació un sistema presencial perquè els infants en situació de risc no es quedin enrere. L’organisme ha rebut 96 cridades d’adults i menors per temes d’infància. Calculen que un 30% corresponen a possibles casos de violència física o psicològica. Carballo aposta perquè sigui l’112 el que centralitzi totes les telefonades. L’oficina ha informat que ha realitzat una enquesta a 16.000 infants de les illes per saber com han passat el confinament. Com a resultat, un 60% ha afirmat haver-lo viscut bé o molt bé. Ara treballen per esbrinar perquè els 4.000 restants s’han trobat malalment.

]]>
https://ib3.org/un-30-de-les-telefonades-a-loficina-de-la-infancia-pel-confinament-son-possibles-casos-de-violencia-a-menors/feed 0
L’Ajuntament de Manacor ha d’esmenar a escarada el Pla General, que té prop de 200 deficiències https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-ha-desmenar-a-escarada-el-pla-general-que-te-prop-de-200-deficiencies https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-ha-desmenar-a-escarada-el-pla-general-que-te-prop-de-200-deficiencies#respond Wed, 03 Jun 2020 13:01:44 +0000 https://ib3.org/?p=354734 L’Ajuntament de Manacor té només l’estiu per modificar el PGOU, que, segons el Consell, té 198 deficiències. Les zones verdes, que són un dels aspectes forts i controvertits del Pla General, també figuren en el document del Consell. La institució vol saber com obtendran exactament l’esponjament que cerquen a zones com Favàritx. Hem de recordar que el creixement previst en aquesta barriada es trasllada a Torreflorida, a la perifèria, que ara sí que serà urbanitzable. S’ha d’ampliar informació sobre les noves escoles previstes i concretar si seran suficients els espais disponibles per a futurs increments de població escolar.

També s’han de fer aportacions pel que fa a mobilitat. El Consell vol saber com pensa l’ajuntament dirigir el trànsit cap a foravila, on la població s’ha duplicat. Els tècnics sol·liciten igualment conèixer com es preservaran les noves zones protegides que es creen fruit d’aquest pla general. Són, en suma, esmenes que duran feina. En durà, per exemple, contestar de manera més precisa les al·legacions dels veïnats. Consultada sobre aquestes correccions la regidora d’urbanisme, Nuria Hinojosa no ha volgut fer declaracions.
Una vegada rectificat, el pla tornarà a la comissió insular i llavors el ple de Manacor l’hauria d’aprovar de manera definitiva abans del novembre. Si no fos així, el municipi tornaria a les normes de l’any 1980 i es podrien reactivar les demandes per les expropiacions de zones verdes i això seria ruïnós per Manacor

]]>
https://ib3.org/lajuntament-de-manacor-ha-desmenar-a-escarada-el-pla-general-que-te-prop-de-200-deficiencies/feed 0
El Col·lectiu Alternatives aposta per una sortida de la crisi “progressista i comunitarista” https://ib3.org/el-collectiu-alternatives-aposta-per-una-sortida-de-la-crisi-progressista-i-comunitarista https://ib3.org/el-collectiu-alternatives-aposta-per-una-sortida-de-la-crisi-progressista-i-comunitarista#respond Wed, 03 Jun 2020 12:49:32 +0000 https://ib3.org/?p=354726 El Col·lectiu Alternatives ha presentat aquest dimecres la seves propostes per una ‘Sortida sostenible, justa i progressista a la crisis de la Covid-19’. Segons ha explicat David Abril, professor de la UIB, “les receptes neolliberals no serveixen ni a curt ni a llarg termini per fer front a aquesta situació”. Abril ha afegit a més que “la sostenibilitat ha de deixar de ser retòrica i que s’ha de passar de les paraules als fets”.

Segons el Col·lectiu Alternatives les mesures que es prenguin per sortir d’aquesta crisi econòmica “han d’encarar, òbviament, el problema de manera urgent, però sense deixar de pensar en demà” com ha explicat Abril. Per això és imprescindible -diuen- apostar ja per un canvi de model econòmic, pròsper, sostenible i competitiu. Aquesta implica principalment, segons ha explicat l’exconseller de Turisme Celestí Alomar, dos factors claus. Per una banda, la diversificació de la productivitat, que remarquen que no pot estar basada únicament en el turisme, i per l’altra el decreixement, centrat en la disminució de l’oferta turística. Asseguren que només en el camp de l’economia social i del coneixement es podrien crear prop de 90 mil llocs de feina.

Per que aquestes propostes prosperin és necessària, diuen, la implicació del Govern. És l’executiu qui, assegura l’economista Ferran Navinés, “ha de liderar la sortida d’aquesta crisi incentivant el sector privat i amb la col·laboració d’altres institucions com són els consells i els ajuntaments”.

]]>
https://ib3.org/el-collectiu-alternatives-aposta-per-una-sortida-de-la-crisi-progressista-i-comunitarista/feed 0
Consell i ajuntaments d’Eivissa es reuneixen aquest dijous per analitzar els efectes del decret urbanístic https://ib3.org/consell-i-ajuntaments-deivissa-es-reuneixen-aquest-dijous-per-analitzar-els-efectes-del-decret-urbanistic https://ib3.org/consell-i-ajuntaments-deivissa-es-reuneixen-aquest-dijous-per-analitzar-els-efectes-del-decret-urbanistic#respond Wed, 03 Jun 2020 12:49:02 +0000 https://ib3.org/?p=354731 Representants del Consell d’Eivissa i de tots els ajuntaments es reuniran aquest dijous per analitzar els efectes que tendrà a l’illa el decret llei de mesures urgents de protecció del territori aprovat pel Govern. Els consistoris afronten aquesta nova normativa amb incertesa, perquè encara no saben com afectarà els seus municipis.

L’Ajuntament de Sant Josep calcula que entre 6 i 8 sòls urbanitzables del seu municipi queden desclassificats i passen a ser rústics. Segons el Consistori, són terrenys on en vint anys no hi ha hagut cap desenvolupament ni transformació. Alguns estan situats a nuclis turístics com Cala Vedella, Cala Tarida i Cala Corral o a la zona de Sant Jordi. El Consistori josepí no sap com afectarà la normativa als sòls urbans no consolidats, coneguts popularment com a ‘falsos urbans’ perquè haurà de ser el Consell d’Eivissa qui determini si es poden construir o no. Tot i això confien que es pugui consensuar amb els ajuntaments.

L’Ajuntament de Sant Antoni, en un primer càlcul que va oferir el Consistori a la premsa local, especificava que el decret podria afectar 80 hectàrees de sòl urbanitzable i 50 de sòl urbà no consolidat, els anomenats ‘falsos urbans’. De totes maneres, els tècnics municipals estan fent ara una anàlisi detallada de l’afectació que estarà disponible en els pròxims dies. Al municipi de Sant Joan, els tècnics encara estan estudiant l’abast d’aquesta normativa i esperen que la reunió d’aquest dijous amb el Consell serveixi per aclarir la situació.

De fet, el Consell d’Eivissa tendrà una participació clau en el tema dels urbans no consolidats, aquells que no compten amb tots els serveis bàsics com aigua o clavegueram. El decret del Govern estableix una moratòria i suspèn les tramitacions i aprovacions de plans de desenvolupament i instruments de gestió, així com tota classe d’autoritzacions i llicències urbanístiques en aquestes àrees fins a finals de 2022 o fins que estiguin aprovats els instruments d’ordenació per part dels consells. Segons el decret, els consells hauran de marcar quins criteris se segueixen per determinar si aquests sòls s’han de poder construir i ho podran fer a través de modificacions puntuals dels seus plans territorials insulars. En cas que el dia 31 de desembre de 2021 els consells no ho hagin fet, aquesta feina serà assumida pel Govern de les Illes Balears, que haurà d’aprovar el corresponent instrument d’ordenació abans del 31 de desembre de 2022.

L’Ajuntament de Santa Eulària lamenta que ara, amb el nou decret, el Consell d’Eivissa haurà d’emetre un informe quan “s’hagin de fer modificacions puntuals de planejament”. “Abans era un informe no vinculant i ara sí, de manera que perdem autonomia”, destaca el Consistori, que no veu amb bons ulls aquest canvi perquè pot condicionar l’urbanisme del municipi.

En el cas de Formentera, el nou decret no afecta l’illa perquè compta amb una “normativa territorial actualitzada i proteccionista”, segons diu el Consell de Formentera. “Les últimes modificacions del PTI daten del 2019 i 2020, i les edificacions en rústic posteriors al 2010 no poden ser destinades a l’ús turístic, fet que redueix l’especulació urbanística a Formentera“, assegura la màxima institució formenterera. El Consell de Formentera destaca que les modificacions de la normativa s’han de fer amb “participació ciutadana i un ampli consens” i diuen que així ho varen fer amb les darreres revisions del PTI, el que va propiciar l’aprovació al ple “sense cap vot en contra”.

]]>
https://ib3.org/consell-i-ajuntaments-deivissa-es-reuneixen-aquest-dijous-per-analitzar-els-efectes-del-decret-urbanistic/feed 0
El Parlament aprova auditar l’Oficina Anticorrupció https://ib3.org/el-parlament-aprova-auditar-loficina-anticorrupcio https://ib3.org/el-parlament-aprova-auditar-loficina-anticorrupcio#respond Wed, 03 Jun 2020 12:48:57 +0000 https://ib3.org/?p=354728 El Parlament de les Illes ha aprovat avui, per unanimitat, demanar que la Sindicatura de Comptes faci una auditoria de l’Oficina Anticorrupció i saber, així, l’estat financer en que es troba. La proposició no de Llei s’ha debatut a proposta del partits que formen el pacte d’esquerres, i ha obtingut el suport de la resta de formacions. Això sí, l’oposició ha posat en dubte que aquest organisme estigui complint amb les seves funcions i ha criticat el cost econòmic que suposa. L’executiu, per la seva banda, ha defensat el paper de l’Oficina per lluitar contra les males pràctiques institucionals

]]>
https://ib3.org/el-parlament-aprova-auditar-loficina-anticorrupcio/feed 0
El Pi es prepara per al congrés que marcarà “el full de ruta” del partit https://ib3.org/el-pi-es-prepara-per-al-congres-que-marcara-el-full-de-ruta-del-partit https://ib3.org/el-pi-es-prepara-per-al-congres-que-marcara-el-full-de-ruta-del-partit#respond Wed, 03 Jun 2020 12:25:54 +0000 https://ib3.org/?p=354718 El PiProposta per les Illes es prepara per al congrés del 27 de juny, d’on sortirà elegit el successor de Jaume Font. Avui dimecres, la formació regionalista ha explicat en roda de premsa com serà el procés congressual.

L’acte, que finalment serà presencial, tendrà lloc a la Fàbrica Ramis d’Inca, i comptarà amb dues jornades prèvies per debatre les ponències. De moment, només s’ha presentat una candidatura, l’encapçalada per Antoni Amengual.

La presidenta interina, Xisca Mora, ha mostrat el seu suport a aquesta llista, malgrat haver-ne quedat exclosa, i ha defensat el paper d’El Pi en un moment polític especialment convuls. Mora també ha assegurat que el congrés definirà el nou full de ruta del partit per a “consolidar el projecte polític de compromís amb Balears”.

]]>
https://ib3.org/el-pi-es-prepara-per-al-congres-que-marcara-el-full-de-ruta-del-partit/feed 0
Condemnen l’Ajuntament de Palma per divulgar dades privades de regidors de l’oposició https://ib3.org/condemnen-lajuntament-de-palma-per-divulgar-dades-privades-de-regidors-de-loposicio https://ib3.org/condemnen-lajuntament-de-palma-per-divulgar-dades-privades-de-regidors-de-loposicio#respond Tue, 02 Jun 2020 19:00:15 +0000 https://ib3.org/?p=354674 L’Audiència Nacional confirma la multa de 30.000 euros imposada a l’Ajuntament de Palma per divulgar dades privades de regidors de l’oposició durant el passat mandat. Les dades s’haurien donat a conèixer per part de la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes, la SMAP, per tal de revelar suposades irregularitats en l’ús de targetes municipals d’aparcament. Els magistrats de l’Audiència Nacional han desestimat el recurs d’aquesta empresa pública i consideren que aquest ens va vulnerar la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal en difondre detalls sobre què varen fer alguns regidors amb la targeta d’estacionament.

]]>
https://ib3.org/condemnen-lajuntament-de-palma-per-divulgar-dades-privades-de-regidors-de-loposicio/feed 0
El decret de reactivació econòmica del Govern serà tramitat com a projecte de llei https://ib3.org/el-decret-de-reactivacio-economica-del-govern-sera-tramitat-com-a-projecte-de-llei https://ib3.org/el-decret-de-reactivacio-economica-del-govern-sera-tramitat-com-a-projecte-de-llei#respond Tue, 02 Jun 2020 18:58:03 +0000 https://ib3.org/?p=354662 El decret de reactivació econòmica del Govern serà tramitat com a projecte de llei. Per tant, podria modificar-se amb les aportacions de la resta de partits. La votació s’ha produït després d’una tensa sessió perquè tres diputats han emès el seu vot telemàtic fora de termini. Eren dos diputats de VOX, Jorge Campos i Idoia Ribas, i també de Patricia Guasp de Ciutadans.

Davant la protesta dels tres diputats, la mesa del Parlament s’ha reunit per debatre si, finalment, els permetien votar de forma presencial o no. És a dir, decidir si prevalia el reglament o l’acord pres per la mesa i la Junta de Portaveus. Segons fonts parlamentàries, consultades per IB3, aquests tres vots no feien perillar la validació del decret llei. Però sí canviaven el rumb de la tramitació del decret com a projecte de llei.  Finalment, la mesa s’ha decantat per la primera opció, l’article 14 del reglament de la cambra. Una decisió que ha celebrat el diputat de Més per Menorca.

Finalment, s’ha validat el decret llei amb 32 vots a favor, 22 en contra i 5 abstencions. D’altra banda, l’èxit de la tramitació del decret com a projecte de llei ha estat ajustat. 30 vots afirmatius, 29 en contra i 0 abstencions.

]]>
https://ib3.org/el-decret-de-reactivacio-economica-del-govern-sera-tramitat-com-a-projecte-de-llei/feed 0
El Decret per a la reactivació econòmica es tramitarà com a projecte de llei https://ib3.org/el-decret-per-a-la-reactivacio-economica-es-tramitara-com-a-projecte-de-llei https://ib3.org/el-decret-per-a-la-reactivacio-economica-es-tramitara-com-a-projecte-de-llei#respond Tue, 02 Jun 2020 15:38:53 +0000 https://ib3.org/?p=354635 El ple del Parlament ha validat avui dimarts, amb els vots dels partits del Govern (PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS) i El Pi, el Decret llei 8/2020 de mesures urgents de reactivació econòmica davant la crisi sanitària de la Covid-19, que inclou entre altres mesures l’ampliació d’hotels fins a un 15% de la seva superfície mitjançant declaració responsable.

PP, Vox i MÉS per Menorca han votat en contra de la validació del Decret, mentre que Ciutadans (Cs; 5 diputats) s’ha abstingut. Qui també s’ha desmarcat i ha votat en contra ha estat el diputat d’Unides Podem Pablo Jiménez que forma part de la coalició morada pel partit d’Esquerra Unida de les Illes Balears. Això ha donat un resultat de 32 vots a favor i 22 en contra, un suport inferior al d’anteriors decrets del Govern, que van sortir validats per unanimitat a pesar que hi hagués crítiques per part de l’oposició.

Però l’oposició ha aconseguit forçar a la Cambra a tramitar el Decret com a projecte de llei, amb els vots de PP, El Pi, Cs, Vox i MÉS per Menorca. Això els permetrà realitzar aportacions i promoure canvis d’aspectes concrets del text. Fins ara, el ple no havia acceptat aquesta possibilitat per a cap dels decrets impulsats durant la crisi sanitària.

La tramitació com a projecte de llei s’ha aprovat després que la Mesa decidís que tres diputats que havien emès el seu vot telemàtic fora de termini podien votar presencialment. Es tracta de Patricia Guasp (Cs), Jorge Campos i Idoia Ribas (Vox). Els seus vots han estat decisius perquè el resultat ha estat molt ajustat: 30 vots favor i 29 en contra.

En principi, el president de la cambra, Vicenç Thomàs, els havia negat la possibilitat de participar perquè l’acord d’organització adoptat per a garantir que els plens se celebren atenent les prescripcions sanitàries determinava que aquests tres parlamentaris formaven part del grup que vota a distància.

Davant la protesta de dos dels tres diputats que volien votar presencialment, que han apel·lat al fet que l’acord de la Mesa no podia contradir el reglament ni privar-los del seu dret com a representants electes, i el suport a la seva demanda de MÉS per Menorca, el president de la Cambra ha suspès la sessió perquè l’òrgan de govern parlamentari adoptés una decisió. Finalment, i després de quasi dues hores, la resolució de la Mesa ha estat permetre el vot d’aquests tres diputats emparant-se amb l’article 14 del reglament. Una decisió que ha decebut el president del Parlament: “Tres diputats han romput un acord que s’havia pres per unanimitat de la Mesa i la Junta de Portaveus. I això, evidentment, haurem de fer una valoració sobre aquest tema”.

En el debat, el Govern ha defensat el Decret perquè són mesures temporals però amb caràcter d’urgència per poder reactivar l’economia de les Balears. El vicepresident de l’executiu, Juan Pedro Yllanes, ha sortit a exposar el Decret i ha destacat que també hi conté un canvi de model del monocultiu turístic.

El vicepresident també ha declarat que aquest decret servirà per “establir els fonaments que assegurin des d’ara” la “transformació de l’estructura productiva balear com no es veia una altra des de fa 70 anys”, si bé sense “oblidar” que és el turisme la primera font d’ingressos actual.

L’oposició ha criticat que aquestes mesures de reactivació econòmica hagin de passar per un decret i que el Govern no ho hagi consensuat amb la resta de grups parlamentaris amb la tramitació com a projecte de llei.

Què diu el Decret?

La norma agilita el tràmit per fer obra. Ho simplifica a una declaració responsable en el cas del sòl urbà que es podrà presentar fins a final de 2021. Els promotors tindran dos anys per executar el projecte. Això sí, obliga a passar el final d’obra. A més, permet créixer un 15% en volum, però ni en altura ni en places els establiments turístics, però amb limitacions. Només se’n podran beneficiar els hotels que anteriorment no s’acolliren a remodelacions permeses per normes turístiques anteriors, com la Llei Delgado. També preveu reconvertir hotels de zones madiures en habitatges.

El Decret també preveu bonificacions en les taxes que paguen les navilieres, els establiments ubicats a Ports de les Illes, les barques de lloguer o els patins de pedals. I es rebaixen les taxes a les empreses de joc, se’ls bonifica el 75% del segon trimestre de 2020.

A més, la norma preveu facilitar els tràmits per projectes d’energies renovables, eliminar l’obligatorietat de l’arrendatari de dipositar fiança per a convocatòries públiques d’ajuda de lloguer i estableix una prestació econòmica extraordinària per a famílies i cuidadors no professionals de persones dependents que, per mor de la pandèmia, no poden anar al centre de dia.

]]>
https://ib3.org/el-decret-per-a-la-reactivacio-economica-es-tramitara-com-a-projecte-de-llei/feed 0
Pérez de los Cobos va ser cessat per no informar de la investigació del 8M https://ib3.org/perez-de-los-cobos-va-ser-cessat-per-no-informar-de-la-investigacio-del-8m https://ib3.org/perez-de-los-cobos-va-ser-cessat-per-no-informar-de-la-investigacio-del-8m#respond Tue, 02 Jun 2020 13:44:41 +0000 https://ib3.org/?p=354640 El coronel Diego Pérez de los Cobos va ser destituït com a cap de la comandància de la guàrdia civil de Madrid per no haver informat sobre les investigacions de la manifestació del 8M.

Així ho revela el diari “El Confidencial”, que ha tingut accés al document de la destitució. Hores més tard, el Ministeri de l’Interior ha reconegut que el van cessar per pèrdua de confiança (fins ara deien que havia estat només per un procés de remodelació de la Guàrdia Civil).

PP, Vox i Ciutadans reclamen la dimissió del ministre Fernando Grande-Marlaska.

]]>
https://ib3.org/perez-de-los-cobos-va-ser-cessat-per-no-informar-de-la-investigacio-del-8m/feed 0
L’Ajuntament de Palma demana al Govern espanyol poder regular el preu dels habitatges https://ib3.org/lajuntament-de-palma-demana-al-govern-espanyol-poder-regular-el-preu-dels-habitatges https://ib3.org/lajuntament-de-palma-demana-al-govern-espanyol-poder-regular-el-preu-dels-habitatges#respond Tue, 02 Jun 2020 12:45:38 +0000 https://ib3.org/?p=354630 Viure a les Illes és de cada vegada més car. Segons el portal immobiliari “pisos.com”, Balears és la comunitat autònoma on més va augmentar el preu de venda de cases i pisos durant el mes de maig, i ja se situa en més de 3 mil euros per metre quadrat de mitjana. A Palma la situació no és molt diferent. L’Ajuntament alerta que el cost del lloguer ha pujat un 53 per cent en els darrers anys. Això, sumat a la crisi postcovid19, ha deixat moltes famílies en situació de desemparament. Per això, segons la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, allò que es necessita són “recursos econòmics i competències”.

Aquestes peticions estan incloses en la carta que avui mateix s’ha enviat al ministre Ábalos. La regidoria demana al Govern espanyol que publiqui l’índex de preus dels lloguers per poder limitar-los a les anomenades “zones tensionades” de Ciutat. Reclama també més competències per regular el cost de l’habitatge, donar incentius als propietaris perquè ofereixin lloguers socials, gravar fiscalment els immobles buits o aquells dedicats a allotjaments turístics, i augmentar l’oferta del parc públic d’habitatge.

]]>
https://ib3.org/lajuntament-de-palma-demana-al-govern-espanyol-poder-regular-el-preu-dels-habitatges/feed 0
L’atur creix un 109% al maig a Menorca i deixa 5.531 treballadors desocupats https://ib3.org/latur-creix-un-109-al-maig-a-menorca-i-deixa-5-531-treballadors-desocupats https://ib3.org/latur-creix-un-109-al-maig-a-menorca-i-deixa-5-531-treballadors-desocupats#respond Tue, 02 Jun 2020 12:42:58 +0000 https://ib3.org/?p=354620 L’atur es dispara un 109% al maig i afecta 5.531 persones, per sobre de la mitjana balear. La crisi sanitària i la completa paralització de l’economia passa factura a milers de treballadors, sobretot els temporals i al sector serveis. Son, però, pràcticament els mateixos desocupats que hi havia a l’abril, ja amb l’estat d’alarma.

Una xifra a la qual cal sumar els treballadors que estan en ERTO i que suposen 12.200, com a conseqüència dels expedients presentats per 1.700 empreses. En total, doncs, hi ha més de 17.000 demandants d’ocupació a Menorca.

En el conjunt de Balears, l’atur creix un 92%, fregant les 75.000 persones. Si tenim en conte els ERTOs hi ha 234.000 treballadors afectats. Unes dades que quadrupliquen la mitjana estatal per la dependència del mercat de treball del turisme i el sector serveis.

Confien que a mesura que avanci la desescalada es recuperarà l’activitat econòmica i els treballadors es reincorporaran al mercat de treball.

]]>
https://ib3.org/latur-creix-un-109-al-maig-a-menorca-i-deixa-5-531-treballadors-desocupats/feed 0
Tots els ajuntaments pitiüsos oferiran ajudes al lloguer per als afectats per la crisi de la Covid-19 https://ib3.org/tots-els-ajuntaments-de-les-pitiuses-oferiran-ajudes-al-lloguer-per-als-afectats-per-la-crisi-de-la-covid-19 https://ib3.org/tots-els-ajuntaments-de-les-pitiuses-oferiran-ajudes-al-lloguer-per-als-afectats-per-la-crisi-de-la-covid-19#respond Tue, 02 Jun 2020 12:09:10 +0000 https://ib3.org/?p=354613 Tots els ajuntaments d’Eivissa oferiran ajudes per al pagament del lloguer destinades a les persones afectades econòmicament per la crisi de la Covid-19. El Govern també traurà una línia específica de subvencions a finals de juny a més de l’ordinària que s’ofereix cada any i el Consell de Formentera treballarà en unes ajudes complementàries a les de l’Executiu autonòmic. El Consell d’Eivissa posarà en marxa un servei gratuït de mediació entre propietaris i inquilins. Aquí pots consultar totes les ajudes que donen les diferents institucions:

L’Ajuntament d’Eivissa ha obert una línia dotada amb 500.000 euros i dirigida a persones o unitats familiars amb una situació d’atur o ERTO. Per a tramitar-les, s’ha habilitat una pàgina web específica, www.eivissa.es/ajudescovid, un telèfon de contacte, el 971 397547 i un correu electrònic on dirigir les seves peticions, info.bs@eivissa.es. Les subvencions tendran un import màxim de 1.800 euros, que podrà pujar fins al 2.400 en els casos d’especial vulnerabilitat, com per exemple famílies monoparentals, dones víctimes de violència de gènere, situacions de separació legalment reconeguda sense pensió de manutenció efectiva, famílies nombroses, nuclis familiars amb algun membre amb discapacitat igual o superior al 33% o amb reconeixement de grau de dependència. Seran exclusives per a persones amb un empadronament mínim a la ciutat de 18 mesos i contracte de lloguer en vigor abans del 14 de març d’enguany. La persona sol·licitant no pot percebre ingressos provinents de rentes, de béns immobles o altres propietats. Tampoc pot disposar d’ingressos nets superiors en els dos mesos anteriors a la declaració de l’estat d’alarma a 4 vegades l’IPREM mensual de 2020. Per cada membre addicional el 0,5 de l’IPREM mensual de 2020 més. Els beneficiaris no poden disposar d’estalvis a comptes bancaris, fons d’inversió o altres tipus d’inversions o estalvis superiors a 2 vegades el IPREM anual en 14 pagues de 2020.

L’Ajuntament de Santa Eulària ha convocat ajudes al lloguer amb especial atenció als afectats econòmicament per la crisi del coronavirus, joves i jubilats. La partida total és de 250.000 euros i cada beneficiari podrà rebre fins a l’equivalent de dues mensualitats i mitja, amb un límit de 1.400 euros. El període per a sol·licitar les ajudes es va obrir el 15 de maig i finalitza aquest dimecres 3 de juny. Les subvencions van dirigides tant treballadors afectats per ERTO o situacions similars, com autònoms que hagin hagut de deixar l’activitat per l’Estat d’Alarma o hagin reduït de forma important la seva facturació. A més, tendran més punts per a aconseguir les ajudes dos dels col·lectius que més poden patir els estralls de la situació: els joves i les persones majors de 65 anys. Les bases, annexos i tota la informació estan disponibles al web municipal www.santaeulariadesriu.com. Les sol·licituds es poden presentar en línia a través de la secció de ‘Registre Telemàtic’ del mateix web en cas que tinguin signatura electrònica, o bé al mail ayudasalquiler2020@santaeularia.com. En el cas dels sol·licitants de tipus general el màxim que podran rebre serà de 1.200 euros i per a majors de 65 i menors de 35 l’ajuda màxima pujarà fins als 1.400 euros. Tots els demandants hauran d’estar empadronats al municipi un mínim de dos anys, acreditar que l’habitatge està ubicat al municipi, i tenir un contracte de lloguer en vigor de com a màxim 1.200 euros al mes, entre altres criteris. Els ingressos màxims de la unitat de convivència hauran de ser de 22.558,73 euros (4 voltes l’Índex Públic de Renda d’Efectes Múltiples o IPREM en 14 pagues) per a una sola persona. A aquesta xifra se li haurà d’afegir 3.759,80 euros (0,5 IPREM) per cada persona més que formi part d’aquesta unitat de convivència. Entre els candidats que compleixin tots els requisits s’atorgaran punts per a establir un llistat i s’atorgaran les ajudes als primers de la llista fins a esgotar la partida disponible o haver cobert a tots els possibles beneficiaris.

L’Ajuntament de Sant Josep destinarà una partida de 200.000 euros per al lloguer per a persones afectades per la Covid-19. Ara mateix, el Consistori està treballant en les bases per accedir a aquestes subvencions, que sortiran pròximament. A banda d’això, des de l’Ajuntament recorden que hi ha ajudes d’emergència que ofereixen els serveis socials i que poden anar des de pagar un rebut del lloguer a la compra d’aliments. També hi ha encara una partida de 60.000 euros pendents d’adjudicar en ajudes de lloguer de l’any passat.

L’Ajuntament de Sant Antoni treballa en unes bases per crear una convocatòria extraordinària d’ajudes. Es podran habilitar amb una part de la partida dels 748.556 euros del romanent disponible per a Serveis Socials per la Covid-19. Al darrer ple també es va aprovar per unanimitat reactivar de manera urgent la creació d’unes bases i una partida per a 2021 per a una convocatòria anual d’ajudes al lloguer per a joves del municipi de Sant Antoni.

L’Ajuntament de Sant Joan està treballant en la redacció d’unes bases per a poder ajudar a les persones més afectades en aquesta crisi a pagar el seu lloguer, però encara es desconeix la quantia.

El Consell de Formentera s’ha estimat més esperar a la convocatòria d’ajudes del Govern per fer unes subvencions específiques i complementàries a les de l’Executiu autonòmic per als afectats per la crisi de la Covid-19.

El Consell d’Eivissa no oferirà ajudes al lloguer perquè ja ho fan el Govern i els ajuntaments, però té previst iniciar un servei gratuït de mediació entre propietaris i inquilins. S’està tancant amb la Cambra de Comerç per poder-ho iniciar com més aviat millor. El problema és que no tenen competències i han demanat al Govern que els habilités sense èxit, per la qual cosa encara estan treballant per trobar la fórmula legal adequada.

D’altra banda, el Govern de les Illes Balears convocarà a finals del mes de juny una nova línia d’ajudes de lloguer específiques per a persones afectades per la crisi Covid-19 dotada amb un mínim de 2,4 milions d’euros que es pot incrementar. És per llogaters que hagin perdut la feina o aturat l’activitat, inclòs a un ERTO, reducció de jornada o pèrdua d’ingressos en el cas d’autònoms. Igualment, han recordat que també està ja a disposició de la ciutadania la línia oberta per l’Estat de crèdits ICO per pagar el lloguer. D’altra banda, aquesta setmana també s’han presentat les ajudes de lloguer 2020, que es poden demanar des d’aquest dimarts 2 de juny. Es poden sol·licitar fins al 31 de juliol. Aquesta convocatòria té la dotació econòmica més alta fins ara: 8.836.000 euros. Es pagarà dins l’exercici 2020 i no l’any següent com es feia habitualment per facilitar la liquiditat a les famílies en un moment de crisi.

]]>
https://ib3.org/tots-els-ajuntaments-de-les-pitiuses-oferiran-ajudes-al-lloguer-per-als-afectats-per-la-crisi-de-la-covid-19/feed 0
El PP de Menorca tem que es perdin les inversions finançades amb l’ecotaxa https://ib3.org/el-pp-de-menorca-tem-que-es-perdin-les-inversions-financades-amb-lecotaxa https://ib3.org/el-pp-de-menorca-tem-que-es-perdin-les-inversions-financades-amb-lecotaxa#respond Mon, 01 Jun 2020 14:11:18 +0000 https://ib3.org/?p=354555 El Partit Popular avisa que la Covid fa perillar els grans projectes públics que s’havien de finançar a Menorca amb l’impost de turisme sostenible. Els populars alerten que les disposicions del Govern anul·len les obres que encara no s’han executat o no es considerin estratègiques. Temen que les inversions es desvïin sense que l’illa tengui capacitat de decisió.

]]>
https://ib3.org/el-pp-de-menorca-tem-que-es-perdin-les-inversions-financades-amb-lecotaxa/feed 0
Lliure mobilitat entre illes a partir del 8 de juny https://ib3.org/lliure-mobilitat-entre-illes-a-partir-del-8-de-juny https://ib3.org/lliure-mobilitat-entre-illes-a-partir-del-8-de-juny#respond Sun, 31 May 2020 19:11:38 +0000 https://ib3.org/?p=354478 La lliure mobilitat entre les Illes Balears podria arribar dia 8 de juny. Coincidiria amb l’entrada a la fase 3 de Mallorca, Menorca i Eivissa. A partir d’aquest dilluns començaran les negociacions amb les aerolínies per a la reactivació dels vols interilles. Això després que Pedro Sánchez ha anunciat en la conferència de presidents, que les Comunitats Autònomes podran gestionar la desescalada una vegada que entrin en la tercera fase.

Pedro Sánchez posa data final a l’estat d’alarma a Espanya, serà el 21 de juny. El president del Govern ha fet oficial que aquesta setmana demanarà el suport al Congrés per a una darrera pròrroga de 15 dies.

Serà un Estat d’Alarma més lleuger perquè permetrà a les comunitats autònomes que estiguin en la fase 3 poder gestionar la seva desescalada. El Govern central només s’encarregarà de restringir la mobilitat. Les autonomies tendran la potestat de decidir quan volen alçar l’Estat d’Alarma abans d’hora. Una possibilitat que de moment la presidenta Armengol no es planteja.

Però el que veu factible la presidenta és que dia 8 de juny, coincidint en la possible entrada en la fase 3 de Mallorca, Menorca i Eivissa, hi hagi lliure mobilitat de ciutadans entre les Illes Balears.

Armengol ha demanat que no s’apliqui la quarantena als turistes que puguin participar en el pla pilot que vol engegar la segona quinzena de juny. I Pedro Sánchez ha vinculat aquesta quarantena al final de l’estat d’alarma que com a molt duraria fins al dia 21.

]]>
https://ib3.org/lliure-mobilitat-entre-illes-a-partir-del-8-de-juny/feed 0