política – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Fri, 07 Aug 2020 19:46:59 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Pacte de batles de vuits partits contra l’acord d’Hisenda amb la FEMP https://ib3.org/pacte-de-batles-de-vuits-partits-contra-lacord-dhisenda-amb-la-femp https://ib3.org/pacte-de-batles-de-vuits-partits-contra-lacord-dhisenda-amb-la-femp#respond Fri, 07 Aug 2020 19:11:55 +0000 https://ib3.org/?p=359763 Pacte de batles de vuit partits polítics diferents contra l’acord d’Hisenda amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, per deixar fora del repartiment dels 5.000 milions d’euros els ajuntaments sense romanent. La trobada, telemàtica, ha estat coordinada pel batle de Saragossa, el popular Jorge Azcón. Però s’hi han sumat els batles de Madrid, Múrcia, Cadis, Lleida, Granada, Reus, Bilbao, Santa Cruz de Tenerife o Pontevedra, entre d’altres, que provenen de formacions tan dispars com Podem, Esquerra Republicana, Ciutadans, PNB, Coalició Canària, el PdCat o el BNG. Faran arribar el document a la ministra Montero per deixar palès el malestar del municipalisme amb el repartiments de fons. El batle de Saragossa ha afirmat que en aquesta qüestió el partit socialista “està absolutament sol” i ha subratllat el seu “no al real decret del ministeri d’Hisenda que ve a finançar els ajuntaments a Espanya”, ha conclòs.

]]>
https://ib3.org/pacte-de-batles-de-vuits-partits-contra-lacord-dhisenda-amb-la-femp/feed 0
El Govern aparta Joan Gual de Torrella de l’Autoritat Portuària https://ib3.org/el-govern-aparta-joan-gual-de-torrella-de-lautoritat-portuaria https://ib3.org/el-govern-aparta-joan-gual-de-torrella-de-lautoritat-portuaria#respond Fri, 07 Aug 2020 12:57:21 +0000 https://ib3.org/?p=359717 El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, ha acordat la separació de Joan Gual de Torrella del càrrec de president de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears. Gual de Torrella va posar el càrrec a disposició del Govern la setmana passada. En l’Acord aprovat avui, el Govern també agraeix al senyor Gual de Torrella els serveis prestats. L’Acord del Consell de Govern es comunicarà al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que és el competent en la matèria, i seguidament es publicarà tant en el Butlletí Oficial de les Illes Balears com en el Butlletí Oficial de l’Estat. També ha acordat la congelació  del salari del personal de la CAIB fins a la recuperació del PIB. L’augment del 2% es compensarà mitjançant l’eventual disminució de determinats complements retributius autonòmics. L’objectiu és mantenir els salaris i els drets laborals dels empleats públics i, a la vegada, poder continuar augmentant plantilles

 

]]>
https://ib3.org/el-govern-aparta-joan-gual-de-torrella-de-lautoritat-portuaria/feed 0
El Govern mantindrà cordialitat amb la família reial https://ib3.org/el-govern-mantindra-cordialitat-amb-la-familia-reial https://ib3.org/el-govern-mantindra-cordialitat-amb-la-familia-reial#respond Fri, 07 Aug 2020 12:29:22 +0000 https://ib3.org/?p=359712 El Govern no es planteja, en aquests moments, la retirada de les distincions al rei emèrit. La portaveu, Pilar Costa, ha assegurat que no es compleixen cap dels supòsits que preveu la llei per llevar-les-hi. Costa ha reiterat que l’executiu mantendrà les relacions amb la Casa del Rei amb cordialitat.

]]>
https://ib3.org/el-govern-mantindra-cordialitat-amb-la-familia-reial/feed 0
El Govern aprova la congelació de la promesa pujada del 2% a 34.000 funcionaris per estalviar 39 milions https://ib3.org/el-govern-congela-el-sou-de-34-000-funcionaris-per-estalviar-39-milions https://ib3.org/el-govern-congela-el-sou-de-34-000-funcionaris-per-estalviar-39-milions#respond Fri, 07 Aug 2020 11:56:33 +0000 https://ib3.org/?p=359711 El Govern balear no apujarà enguany el sou un 2% als 34.000 treballadors de l’administració autonòmica, com sí ha fet el Govern central amb els seus funcionaris, i congelarà les retribucions per estalviar 39 milions d’euros, una retallada de la despesa “absolutament necessària per al sosteniment dels comptes públics”.

Encara que ha definit la mesura com “no desitjable”, la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, ha subratllat que la crisi econòmica provocada per la covid fa imprescindible la congelació salarial, que s’executarà mitjançant la retallada en un 2% de diferents complements en els diferents sectors de l’administració.

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Castro ha explicat que l’estalvi permetrà incrementar les plantilles de sanitaris, docents i altres treballadors de serveis públics essencials.

El propòsit de l’executiu és aplicar la pujada salarial anul·lada una vegada es recuperi l’economia: “En el moment en què el PIB sigui el del 2019″, ha explicitat la consellera, que ha insistit a dir que les retribucions han d’ajustar-se a la crisi generada pel coronavirus.

“No percebran ni un euro menys que el desembre del 2019”, ha dit la titular d’Administracions Públiques, que ha restat importància al rebuig dels sindicats a la mesura.

Per sobre de la millora del poder adquisitiu dels empleats de l’administració regional està la necessitat de “continuar contractant professionals en salut, educació i la resta de serveis essencials”, ha dit.

Des de mitjan març passat, el Govern ha contractat 1.500 persones, el 60% d’elles professionals sanitaris que han reforçat els serveis públics contra la pandèmia, i la Conselleria d’Educació ha anunciat la incorporació de gairebé 500 professors nous el pròxim curs, ha agregat Castro.

“En el moment en el qual tots els ciutadans de les Illes Balears es recuperin també es recuperaran els funcionaris”, ha recalcat.

La consellera ha aclarit que també es congelaran els sous dels alts càrrecs del Govern, encara que la reducció del volum de l’estructura de direcció política de l’administració “no està sobre la taula”.

Els sindicats majoritaris al sector públic de la Comunitat s’oposen a la mesura. Asseguren que incompleix els acords salarials signats i acusen el Govern de carregar sobre els treballadors el cost de la contractació del personal necessari per fer front a la pandèmia.

]]>
https://ib3.org/el-govern-congela-el-sou-de-34-000-funcionaris-per-estalviar-39-milions/feed 0
Maó, Sant Lluís i Es Castell consensuen la primera ordenança per regular l’ús del patinet elèctric https://ib3.org/mao-sant-lluis-i-es-castell-consensuen-la-primera-ordenanca-per-regular-lus-del-patinet-electric https://ib3.org/mao-sant-lluis-i-es-castell-consensuen-la-primera-ordenanca-per-regular-lus-del-patinet-electric#respond Fri, 07 Aug 2020 09:49:50 +0000 https://ib3.org/?p=359707 Maó, Sant Lluís i Es Castell consensuen l’ordenança que regularà l’ús del patinet elèctric. Son els primers municipis que pretenen reglamentar l’ús d’aquest vehicles, cada vegada més presents als carrers.

Davant la manca d’una normativa estatal, els ajuntaments miren de regular la seva presència a l’espai públic per evitar que entorpeixin la circulació d’altres vehicles o perjudiquin els vianants. Amb aquest objectiu tots tres consistoris s’han proposat acordar un text base, que després cadascú adaptarà segons les seves necessitats.

En el cas de Sant Lluís, prèviament, ha obert una consulta per a escoltar les aportacions dels ciutadans. El termini és fins al 4 de setembre.

]]>
https://ib3.org/mao-sant-lluis-i-es-castell-consensuen-la-primera-ordenanca-per-regular-lus-del-patinet-electric/feed 0
Els batles menorquins del PP es neguen a posar els romanents a disposició del Govern central https://ib3.org/els-batles-menorquins-del-pp-es-neguen-a-posar-els-romanents-a-disposicio-del-govern-central https://ib3.org/els-batles-menorquins-del-pp-es-neguen-a-posar-els-romanents-a-disposicio-del-govern-central#respond Thu, 06 Aug 2020 19:54:58 +0000 https://ib3.org/?p=359696 A Menorca, els batles del Partit Popular d’Alaior i Es Migjorn Gran, José Luís Benejam i Antònia Camps, són contundents: es neguen a posar a disposició del Govern central els romanents dels seus municipis. Diuen que s’han aconseguit amb l’esforç de les administracions locals i dels seus veïns.

]]>
https://ib3.org/els-batles-menorquins-del-pp-es-neguen-a-posar-els-romanents-a-disposicio-del-govern-central/feed 0
Armengol defensa la monarquia https://ib3.org/armengol-defensa-la-monarquia https://ib3.org/armengol-defensa-la-monarquia#comments Thu, 06 Aug 2020 19:12:49 +0000 https://ib3.org/?p=359691 La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat la Monarquia i ha reiterat que les responsabilitats són personals i no de la institució. Per primera vegada des que es va conèixer la sortida de Joan Carles I d’Espanya, Armengol ha parlat dels fets i ha qualificat la situació de “poc edificant”. Armengol ha afirmat que com a presidenta de les Balears allò que li preocupa és “que les institucions funcionin i que la democràcia funcioni”. També ha dit que confia “plenament en la justícia, en la separació de poders i que la situació es pugui normalitzar el més ràpid possible”, ha conclòs.

]]>
https://ib3.org/armengol-defensa-la-monarquia/feed 1
Deià, el primer municipi d’Espanya que abandona la Federació Espanyola de Municipis i Províncies https://ib3.org/deia-es-el-primer-municipi-despanya-que-abandona-la-federacio-espanyola-de-municipis-i-provincies https://ib3.org/deia-es-el-primer-municipi-despanya-que-abandona-la-federacio-espanyola-de-municipis-i-provincies#respond Thu, 06 Aug 2020 19:10:54 +0000 https://ib3.org/?p=359689 Deià és el primer municipi d’Espanya que abandona la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). És la resposta a l’acord per cedir els romanents dels ajuntaments al Govern central. Per unanimitat el ple municipal ha aprovat sortir del la FEMP i incorporar el romanent de més de dos milions d’euros al pressupost municipal per enguany. Una decisió, la de sortir d’aquest organisme, que han pres segons el batle, Lluís Apesteguía, perquè no s’han sentit defensats ni representats per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. També han aprovat incomplir els límits de despesa i disposar, en contra del que diu la llei Montoro, del superàvit.

El consistori de Deià considera que ”l’acord entre la FEMP i hisenda és un xantatge i lamenten que la federació hagi oblidat l’objectiu de derogar la Llei Montoro”.

A Deià, el podrien seguir altres municipis com Mancor de la Vall, ja que MÉS i Proposta per les Illes, estudien també deixar l’entitat en els municipis que governen. Per la seva banda, el president del Partit Popular a les Illes, Biel Company, ha assegurat que els batles del PP “aposten per abandonar la FEMP i no lliurar els romanents”.

L’acord de la FEMP amb Hisenda amb l’únic vot a favor del PSOE, proposa transferir als ajuntaments 2 mil milions dels seus romanents enguany i 3 mil milions l’any que ve, amb el compromís de retornar el cent per cent en 10 anys, a partir del 2022.

]]>
https://ib3.org/deia-es-el-primer-municipi-despanya-que-abandona-la-federacio-espanyola-de-municipis-i-provincies/feed 0
Foro Baleares denuncia càrrecs polítics per injúries al rei i a la Corona https://ib3.org/foro-baleares-denuncia-carrecs-politics-per-injuries-al-rei-i-a-la-corona https://ib3.org/foro-baleares-denuncia-carrecs-politics-per-injuries-al-rei-i-a-la-corona#respond Thu, 06 Aug 2020 13:12:30 +0000 https://ib3.org/?p=359640 L’associació Foro Baleares ha denunciat a la Fiscalia diversos càrrecs públics per injúries al rei i a la Corona. Entre els denunciats es troba Antoni Noguera, coordinador de MÉS per Mallorca. També el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, entre d’altres.

Foro vol enviar, expliquen, un missatge de suport ferm a la monarquia. I critiquen que càrrecs públics es prenguin la llicència, sostenen, de fer injúries contra el rei i, per extensió, la Corona.

]]>
https://ib3.org/foro-baleares-denuncia-carrecs-politics-per-injuries-al-rei-i-a-la-corona/feed 0
Castro diu que el tancament de les discoteques no és un “caprici” del Govern sinó una decisió sanitària https://ib3.org/castro-el-tancament-de-les-discoteques-no-es-un-caprici-sino-una-decisio-sanitaria https://ib3.org/castro-el-tancament-de-les-discoteques-no-es-un-caprici-sino-una-decisio-sanitaria#respond Thu, 06 Aug 2020 10:44:24 +0000 https://ib3.org/?p=359628 La consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha assegurat que mantenir tancades les discoteques de més de 300 persones de capacitat “és una decisió purament sanitària, no és un caprici d’aquest Govern” i ha defensat la campanya de controls perquè es compleixin les mesures.

“Aquest Govern va prendre una decisió valenta en el seu moment, basada purament en criteris sanitaris i que ha tingut reflex en altres comunitats”, ha dit Castro aquest dijous, en una roda de premsa del balanç d’actuacions de la policia tutor, a preguntes sobre la petició de diàleg de l’associació Aboni. L’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment es manifestarà aquest dijous capvespre al Consolat de Mar per exigir al Govern un pla de rescat. Consideren que les mesures preses no han estat encertades i demanen ajudes per pal·liar el tancament dels locals.

Castro ha assegurat que “l’evidència demostra que les discoteques han estat en altres parts un focus de contagi molt important”. “Crec que la decisió va ser encertada”, ha insistit.

Sobre el decret que fixa les sancions contra incompliments de mesures per evitar contagis de Covid-19, ha defensat que “busca controlar que no s’incompleixin les mesures”, ha destacat que Balears va ser la primera comunitat a aprovar una norma d’aquest tipus i que d’altres l’han copiat posteriorment.

Castro ha posat en valor també la posada en marxa d’operatius de control els caps de setmana en zones d’oci, amb la col·laboració de la Delegació del Govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb les policies locals i ha defensat que “el Govern està posant tots els recursos perquè les mesures es compleixin”.

Ha afegit que “són els experts sanitaris els qui determinen com anar prenent les mesures”. “Això és una situació dinàmica i les decisions poden ser més dures o més flexibles en funció de com evolucioni la pandèmia”, ha agregat Castro.

“La majoria de la ciutadania compleix les mesures. No permetrem que les negligències d’uns pocs posin en risc a tots els ciutadans de Balears”, ha conclòs.

]]>
https://ib3.org/castro-el-tancament-de-les-discoteques-no-es-un-caprici-sino-una-decisio-sanitaria/feed 0
El País Basc clama “Borbons Fora, fora Monarquia” https://ib3.org/el-pais-basc-clama-borbons-fora-fora-monarquia https://ib3.org/el-pais-basc-clama-borbons-fora-fora-monarquia#respond Wed, 05 Aug 2020 19:22:29 +0000 https://ib3.org/?p=359611 Al País Basc, organitzacions del Moviment Republicà, juntament amb sindicats i partits polítics com Bildu i Podem, han convocat mobilitzacions exigint la fi de la monarquia.  A Sant Sebastià, sota el lema “Borbons Fora, fora Monarquia” s’han manifestat centenars de persones a favor de la república. També hi ha hagut manifestacions a Bilbao, Vitòria, i a Pamplona.

]]>
https://ib3.org/el-pais-basc-clama-borbons-fora-fora-monarquia/feed 0
L’Estat no tornarà els romanents que aportin els ajuntaments fins el 2037 https://ib3.org/lestat-no-tornara-els-remanents-que-aportin-els-ajuntaments-fins-el-2037 https://ib3.org/lestat-no-tornara-els-remanents-que-aportin-els-ajuntaments-fins-el-2037#respond Wed, 05 Aug 2020 12:43:52 +0000 https://ib3.org/?p=359559 Aquest dimecres el BOE ha publicat el text definitiu que ha posat en peu de guerra molts d’ajuntaments illencs: els consistoris que vulguin aportar el romanent de tresoreria tenen fins al 15 de setembre per signar un acord vinculant i irrenunciable amb l’Estat. Uns doblers que s’havien de tornar, en principi, en els propers 10 anys. Un termini que a darrer moment s’ha ampliat fins als 15.

Des de Deià, el batle de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, responia així a la proposta: no ingressarà ni un euro a les arques estatals. Una postura que coincideix amb la del popular d’Alaró, Llorenç Perelló. Diu que encara que volgués, no podria aportar els 900 mil euros de romanent del seu consitori. Fer-ho, suposaria deixar en números vermells l’ajuntament, i no poder pagar deutes i nòmines.

Segons publica el BOE, es tracta d’una mesura voluntària, però els batles crítics denuncien un xantatge. Si no s’hi afegeixen, diuen, perden la possibilitat de gastar el restant acumulat del pressupost i tornar a una situació d’incertesa. Per això, Perelló diu que si les necessitats del poble ho requereixen, utilitzarà part d’aquests doblers.

Segons l’assessor jurídic de la FELIB, Miquel Santandreu, la pròpia llei contempla aquest moviment sense cap sanció, just elaborant un informe econòmic on la corporació municipal es compromet a retornar al control del sostre de despesa.

{rela}El Govern i la FeMP signen l’acord pels romanents dels ajuntaments{rela}Més i el PI es neguen a transferir els romanents dels ajuntaments a l’Estat

]]>
https://ib3.org/lestat-no-tornara-els-remanents-que-aportin-els-ajuntaments-fins-el-2037/feed 0
Les distincions del rei emèrit en el punt de mira https://ib3.org/les-distincions-del-rei-emerit-en-el-punt-de-mira https://ib3.org/les-distincions-del-rei-emerit-en-el-punt-de-mira#respond Wed, 05 Aug 2020 12:39:16 +0000 https://ib3.org/?p=359560 La medalla d’or de la comunitat autònoma és el màxim guardó que atorga les Balears i té una naturalesa exclusivament honorífica. Distingeix els mèrits assolits en defensa, promoció, foment de les institucions i dels interessos de les Illes.

La primera medalla d’or, de categoria especial, es concedí el 1983 al rei Joan Carles I.  El Museu d’Història de Palma ha acollit des de l’any 2014, el bust que el rei emèrit tenia a la sala de plens de l’Ajuntament. El va subtituir Felip sisè.

En l’actualitat cap dels dos  presideix la sala més emblemàtica del consistori palmesà. Llavors es va decidir traslladar l’escultura perquè tots els visitants del Castell de Bellver en poguessin gaudir.

I  la plaça Joan Carles primer té com a centre aquesta font amb la piràmide de pedra de Santanyí i les quatre tortugues de bronze que li atorguen el sobrenom de Plaça de les Tortugues, com així es coneix popularment. No sempre però ha dut el nom de l’antic monarca. Des de l’any 1956, era la de Pius Dotze. Per tercera vegada, podria canviar de nom. Ja n’existeix un precedent, de prosperar aquesta modificació seria la segona que es produiria i que torna a posar en el punt de mira la família reial.

I l’exemple el tenim  a la Rambla de Palma, designació originària d’aquest indret. Durant anys va ser la Rambla dels Ducs de Palma. Va ser precisament Joan Carles primer qui va atorgar a la seva filla Cristina i al seu marit, Iñaki Urdangarín, el títol. La seva implicació en el cas Nóos va motivar el canvi de placa i la retirada de la medalla d’or de la comunitat.

]]>
https://ib3.org/les-distincions-del-rei-emerit-en-el-punt-de-mira/feed 0
José Ramón Bauzá grava un documental sobre els efectes del coronavirus en el turisme https://ib3.org/bauza-grava-un-documental-sobre-el-turisme-a-mallorca https://ib3.org/bauza-grava-un-documental-sobre-el-turisme-a-mallorca#respond Wed, 05 Aug 2020 09:00:56 +0000 https://ib3.org/?p=359546 L’eurodiputat balear de Cs José Ramón Bauzá ha gravat durant aquest mes de juliol un documental per mostrar l’estat del turisme a Mallorca en un estiu marcat pel coronavirus, amb l’objectiu de conscienciar als mandataris europeus de la necessitat de fer costat al sector.

Segons ha informat Cs en un comunicat, l’eurodiputat -portaveu de Turisme del grup liberal Renew Europe en el Parlament Europeu- s’ha reunit amb representants del sector turístic de Mallorca, com responsables d’aerolínies, l’aeroport de Palma, drassanes i directius d’hotels i restauració, entre altres.

“Aquest documental és fonamental per posar cara a les xifres d’una situació absolutament dramàtica i, precisament per això, esperem que serveixi com a mètode de conscienciació perquè tots els europeus sàpiguen que darrere d’aquest turisme tan injuriat per membres del Govern com el ministre de Consum, Alberto Garzón, hi ha famílies i societats senceres que estan desitjant rebre als europeus”, ha declarat Bauzá, que ha remès el documental a tots els responsables de les institucions europees i membres del Parlament Europeu.

L’expresident balear ha ressaltat que s’han produït “pèrdues d’entre el 60 i el 100 per cent del volum de negoci generat pel turisme respecte a l’any passat”. “L’economia de Balears i molts altres llocs d’Espanya està bregant per sobreviure a una situació insostenible”, ha lamentat.

Bauzá ha criticat la “despreocupació” del Govern de Pedro Sánchez per continuar atraient turistes. “La Comissió Europea ens va confirmar que Espanya no compta amb un pla específic per salvaguardar el turisme davant una situació de crisi”, ha protestat l’eurodiputat de Cs, que ha instat al Govern a prendre mesures per a fer costat al sector.

]]>
https://ib3.org/bauza-grava-un-documental-sobre-el-turisme-a-mallorca/feed 0
Armengol sobre el coronavirus: “Ningú no pot abaixar la guàrdia” https://ib3.org/francina-armengol-ningu-no-pot-baixar-la-guardia https://ib3.org/francina-armengol-ningu-no-pot-baixar-la-guardia#respond Wed, 05 Aug 2020 08:43:34 +0000 https://ib3.org/?p=359545 La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recordat aquest dimecres que el 70 per cent dels casos diagnosticats amb coronavirus a Balears són asimptomàtics, però ha demanat que “ningú no baixi la guàrdia”.

Així s’ha pronunciat en un ‘tuit’ en el seu compte personal, on ha assegurat també que les Illes compten “amb un dels millors equips de rastreig de l’Estat” i ha donat el seu agraïment a tots els professionals sanitaris. “Gràcies per cuidar de tots nosaltres”, ha manifestat la presidenta de l’Executiu balear.

]]>
https://ib3.org/francina-armengol-ningu-no-pot-baixar-la-guardia/feed 0
Sánchez demana un cop de mà a les forces polítiques per aprovar els pressuposts https://ib3.org/sanchez-demana-un-cop-de-ma-a-les-forces-politiques-per-aprovar-els-pressuposts https://ib3.org/sanchez-demana-un-cop-de-ma-a-les-forces-politiques-per-aprovar-els-pressuposts#respond Tue, 04 Aug 2020 19:13:14 +0000 https://ib3.org/?p=359535 Pedro Sánchez ha demanat a les forces polítiques que cooperin per aprovar el Pressupost General de l’Estat durant aquesta segona meitat de l’any.

Diu el president del Govern central que la recuperació del país requereix un nou acord pressupostari que substitueixi els comptes estatals vigents, prorrogats de l’any 2018.

Sánchez ha afirmat que “si va ser imperatiu a l’emergència sanitària aprovar l’estat d’alarma, és imperatiu en l’emergència econòmica i social derivada de l’emergència sanitària tenir uns nous pressuposts”. El president ha afirmat que la pregunta que s’ha de fer a totes les forces polítiques és “a quin lloc volen estar, si volen o no fer espatlla”, ha conclòs.

La coalició formada per PSOE i Unides Podem necessita altres formacions polítiques per tirar endavant uns comptes que subtitueixin els actuals, elaborats pel Govern de Mariano Rajoy.

Segons ha explicat Sánchez, socialistes i morats sumen 155 escons al Congrés, però manquen 21 vots per arribar a la majoria absoluta necessària de 176 sufragis. Dilluns els socialistes es varen reunir amb diputats de Ciutadans, una trobada que va molestar Unides Podem.

El president ha dit que el full de ruta dels pressuposts serà l’acord de Govern, però que parlarà amb totes les forces polítiques.

]]>
https://ib3.org/sanchez-demana-un-cop-de-ma-a-les-forces-politiques-per-aprovar-els-pressuposts/feed 0
La marxa del rei emèrit reobre el debat del referèndum https://ib3.org/la-marxa-del-rei-emerit-reobre-el-debat-del-referendum https://ib3.org/la-marxa-del-rei-emerit-reobre-el-debat-del-referendum#respond Tue, 04 Aug 2020 19:12:11 +0000 https://ib3.org/?p=359530 Joan Carles I no és el primer rei que abandona Espanya, abans ja ho var fer el seu padrí Alfons XIII, Isabel II o Carles IV, a finals del segle divuit. La història d’Espanya entrellaça èpoques de monarquia i república. Ara, la marxa del rei emèrit ha reobert el debat sobre la realització d’un referèndum.

]]>
https://ib3.org/la-marxa-del-rei-emerit-reobre-el-debat-del-referendum/feed 0
Més per Mallorca demana canviar el nom a la Plaça Joan Carles I https://ib3.org/mes-per-mallorca-demana-canviar-el-nom-a-la-placa-joan-carles-i https://ib3.org/mes-per-mallorca-demana-canviar-el-nom-a-la-placa-joan-carles-i#respond Tue, 04 Aug 2020 19:06:57 +0000 https://ib3.org/?p=359529 El portaveu de Més – Estimam Palma, Antoni Noguera ha dit que tornaran a presentar una moció per canviar el nom de la plaça, en el pròxim ple municipal. Ja ho varen fer el passat mes de juliol, però la moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PSIB i de l’oposició. Ara amb la marxa del rei emèrit, des de Més demanen que retirin el nom de la plaça per la democràcia i contra la corrupció. Volen canviar el nom per el de ‘Plaça de les Tortugues’, tal i com es coneix aquest indret.

 

]]>
https://ib3.org/mes-per-mallorca-demana-canviar-el-nom-a-la-placa-joan-carles-i/feed 0
Joan Oliver Araujo: “Joan Carles I fugit del rebuig de la societat espanyola” https://ib3.org/joan-carles-no-ha-fugit-de-la-justicia-ha-fugit-del-rebuig-de-la-societat-espanyola https://ib3.org/joan-carles-no-ha-fugit-de-la-justicia-ha-fugit-del-rebuig-de-la-societat-espanyola#respond Tue, 04 Aug 2020 17:26:20 +0000 https://ib3.org/?p=359481 A través d’un comunicat, l’advocat de Joan Carles I ha assegurat que, tot i partir d’Espanya, l’exmonarca queda a disposició de la justícia espanyola. Això fa que el rei emèrit pugui ser jutjat per presumptes irregularitats que hagi comès després del 2014, quan va abdicar i va perdre la seva inviolabilitat.

Maria Ballester, professora de Dret Constitucional a la UIB, assegura que “des del moment de l’abidació” de Joan Carles “pot ser investigat i jutjat” per pressumptes irregularitats en aquest cas pel Tribunal Suprem per estar aforat“. Només, però, se’l pot investigar per fets que puguin ser delicte després del 2014, quan va abdicar. I és que la inviolabilitat només la tenia quan era rei. Un estatus jurídic que l’eximia de qualsevol investigació judicial. “Des de l’any 1975, fins al 2014, fes el que fes, robar, matar, estafar… no era perseguible, estava fora de llei civil i penal”, explica Joan Oliver Araujo, catedràtic de Dret Constitucional a la UIB, el qual critica que Joan Carles “era un ésser angelical” que no se’l podia investigar.

Araujo a més afirma que l’exmonarca “no ha fugit d’un perill material però sí ha fugit del rebuig social i moral de la societat i dels partits polítics“. Joan Carles “és un home que va gaudir d’un prestigi enorme en la nostra història que l’ha dilapidat en els darrers anys”. Per la seva banda, la professora Ballester creu que, “tot i no saber ara on es troba, l’exmonarca compareixerà en el moment que el cridin a declarar“.

Referèndum

Aquesta situació històrica porta també a un plantejament històric que és encetar els procesos perquè la ciutadania pugui decidir en un referèndum si vol o no la monarquia. “Crec que seria el més raonable”, afirma el catedràci Araujo, el qual desconeix si es farà “ara, d’aqui 10 o 20 anys, però per què els espanyols no podem triar la forma del cap de l’Estat“.

Per la seva banda, Ballester explica que “sempre s’havia dit que la Monarquia mai no havia estat un problema”, però la professora creu que “en aquests moments, la Monarquia s’està convertint en una preocupació molt important per les institucions, pel Govern d’Espanya i per la majoria d’espanyols“.

Mentrestant, però, l’opinió dels espanyols sobre la monarquia continua sense demanar-ho el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) des de l’any 2015.

]]>
https://ib3.org/joan-carles-no-ha-fugit-de-la-justicia-ha-fugit-del-rebuig-de-la-societat-espanyola/feed 0
El Govern i la FeMP signen l’acord pels romanents dels ajuntaments https://ib3.org/el-govern-i-la-femp-signen-lacord-pels-romanents-dels-ajuntaments https://ib3.org/el-govern-i-la-femp-signen-lacord-pels-romanents-dels-ajuntaments#respond Tue, 04 Aug 2020 13:33:07 +0000 https://ib3.org/?p=359508 El president Pedro Sánchez i el de la Federació de Municipis i Províncies, Abel Caballero, han signat aquest dimarts l’acord perquè els ajuntaments posin a disposició del Govern central els seus romanents de tresoreria.

L’executiu es compromet a transferir als consistoris 2.000 milions d’euros enguany, 3.000 més l’any que ve, i acabarà retornant la resta en deu anys.

La Junta de Govern de la FeMP ha arribat en aquest acord només amb els vots del PSOE i gràcies al vot de qualitat del president de l’organisme.

{rela}Més i el PI es neguen a transferir els romanents dels ajuntaments a l’Estat{rela}La FELIB demana més claretat davant l’acord aconseguit entre la Federació de Municipis d’Espanya i el Govern central per cedir els romanents

 

]]>
https://ib3.org/el-govern-i-la-femp-signen-lacord-pels-romanents-dels-ajuntaments/feed 0