societat – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Wed, 07 Dec 2022 09:43:55 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 El BOE publica el nomenament de Jaume Colom com a nou president de l’Autoritat Portuària https://ib3.org/el-boe-publica-el-nomenament-de-jaume-colom-com-a-nou-president-de-lautoritat-portuaria https://ib3.org/el-boe-publica-el-nomenament-de-jaume-colom-com-a-nou-president-de-lautoritat-portuaria#respond Wed, 07 Dec 2022 09:43:55 +0000 https://ib3.org/?p=428066 Aquest dimecres ha sortit publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per la qual es nomena Jaume Colom Adrover com a nou president de la Autoritat Portuària (APB), en substitució de Francesc Antich Oliver.

D’acord l’article 31.1 del text refós de la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant (TRLPEMM), el president de l’Autoritat Portuària ha estat designat per l’òrgan competent de la Comunitat Autònoma. Una vegada comunicat a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha estat publicat al corresponent Diari Oficial i al Butlletí Oficial de l’Estat.

Trajectòria professional

Nascut a Sóller el 1960 i llicenciat en Dret per la Universitat de les Illes Balears el 1983, Colom era fins ara secretari general de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, càrrec que ocupava des del 2019. Prèviament, va exercir també com a secretari general de la Conselleria de Treball, Comerç i indústria des del 2017 fins al 2019.

El nou president de l’Autoritat Portuària ja va formar part del Consell d’Administració d’aquest ens durant sis anys, coincidint amb la seva etapa com a cap de gabinet del delegat del Govern d’Espanya a les Illes Balears (2004 al 2011).

Colom ha estat regidor de l’Ajuntament de Sóller del 1987 al 2003, tant a l’oposició com a l’equip de Govern; director general de Funció Pública del Govern de les Illes Balears, del 1999 al 2003; conseller electe del Consell de Mallorca, del 2011 al 2015; secretari tècnic del Departament de Territori i infraestructures del Consell de Mallorca, entre el 2015 i el 2016, i secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports d’aquesta mateixa institució del 2016 al 2017.

]]>
https://ib3.org/el-boe-publica-el-nomenament-de-jaume-colom-com-a-nou-president-de-lautoritat-portuaria/feed 0
Els Llumets encenen el Nadal de Maó https://ib3.org/els-llumets-encenen-el-nadal-de-mao https://ib3.org/els-llumets-encenen-el-nadal-de-mao#respond Tue, 06 Dec 2022 20:50:12 +0000 https://ib3.org/?p=428060 Eren les sis del capvespre quan de dalt de tot del campanar de Santa Maria han guaitat 4 follets de colors que tots els fillets i filletes de Maó coneixen: Els llumets han complert amb la tradició, i després d’un compte enrere ben assajat, la màgia de Nadal ha esclatat a la plaça. Primer s’ha encès l’arbre i les garlandes, i després, al pas del carruatge dels Llumets, s’han anat encenent la resta de les decoracions de la ciutat al seu pas.

Enguany, els llums de Nadal no quedaran encesos tota la nit. Per estalviar, l’Ajuntament els apagarà a les deu del vespre els dies feiners, els dissabtes a mitjanit i a les 3 de la matinada la nit de Nadal i Cap d’Any.

Aquest dimarts també s’han obert les paradetes del mercat de Nadal, que es podrà visitar fins dissabte per si falta alguna figureta al pessebre o un detallet nadalenc a casa. De totes les casetes del mercat, la que té la cua més llarga és la de na Guida i en Sebastià. La finestra d’aquests dos personatges del nadal maonès s’obrirà els dies de festa per rebre les donacions benèfiques dels infants a canvi de llaminadures i regalets.

]]>
https://ib3.org/els-llumets-encenen-el-nadal-de-mao/feed 0
Només 27 punts verds a les Illes són plenament legals https://ib3.org/nomes-27-punts-verds-a-les-illes-son-plenament-legals https://ib3.org/nomes-27-punts-verds-a-les-illes-son-plenament-legals#respond Tue, 06 Dec 2022 19:24:48 +0000 https://ib3.org/?p=428052 Santanyí és un dels municipis que actualment tramita el trasllat del seu punt verd en uns nous terrenys del terme: “hem modificar les normes subsidiàries”, explica Joan Gaspar Aguiló, primer tinent de batle de Santanyí.

No debades, els punts verds ja no poden estar en sòl rústic. És mal de fer indicar quants no estan autoritzats perquè les administracions competents no creuen dades. Així i tot, és possible estimar que a Mallorca una trentena estan fora d’ordenació. Amb tot, el Govern posa l’accent en les 54 ja legalitzades o en tramitació i en els 5 milions en ajuts per executar les adaptacions necessàries. Els ajustaments són diversos i tenen a veure amb la traçabilitat del residu i en la gestió que se’n fa: “per exemple, els perillosos han d’estar sota cobert”, detalla Sebastià Sansó, director general de Residus del Govern. 

Una deixalleria que sí que està en les condicions que exposa el director de Residus és la de Porreres: “les fraccions estan molt ben separades ara”, exposa Xisca Mora, batlessa de Porreres. 

Els ha costat 2 anys de feina i 30 mil euros. Però amb ajuda supramunicipal. De fet, el Govern recorda als Ajuntaments que circularan al voltant de 6 milions per les deixalleries que sí que estiguin legalitzades.

]]>
https://ib3.org/nomes-27-punts-verds-a-les-illes-son-plenament-legals/feed 0
SITEIB denuncia que l’empresa obligà el conductor del TIB agredit a continuar treballant https://ib3.org/siteib-denuncia-que-lempresa-va-obligar-el-conductor-del-tib-agredit-a-continuar-treballant https://ib3.org/siteib-denuncia-que-lempresa-va-obligar-el-conductor-del-tib-agredit-a-continuar-treballant#respond Tue, 06 Dec 2022 17:26:19 +0000 https://ib3.org/?p=428050 El Sindicat Independent de Treballadors i empleats de les Illes Balears (SITEIB) ha denunciat que l’empresa concessionària del servei d’autobús TIB en la zona nord de Mallorca, va obligar el conductor agredit dissabte passat a continuar treballant després d’avisar ell mateix que havia patit un atac per part de dos homes.

Aquesta entitat, que ja va condemnar l’atac rebut per part d’aquest conductor a Consell, ha considerat, aquest dimarts en una nota de premsa, que la situació després de l’agressió patida pel treballador és “intolerable”. “Les imatges també acrediten la situació de xoc psicològic en què va quedar el xòfer. No obstant això, només quan el conductor es va negar a continuar en el seu lloc de treball indicant que necessitava urgentment anar a l’hospital, va ser quan l’empresa va cessar en el seu requeriment que continués treballant”, manifesta el sindicat independent.

“Crida poderosament l’atenció que, veient l’estat en què es trobava el conductor, l’empresa l’emplacés a continuar en la seva línia”, afegeix el SITEIB. Per a aquest sindicat, la Conselleria de Mobilitat hauria d’obrir una investigació per a esclarir si l’actuació de l’empresa va ser la correcta.

]]>
https://ib3.org/siteib-denuncia-que-lempresa-va-obligar-el-conductor-del-tib-agredit-a-continuar-treballant/feed 0
Ferit greu un jove després de caure des d’un tercer pis a Palma https://ib3.org/ferit-greu-un-jove-despres-de-caure-des-dun-tercer-pis-a-palma https://ib3.org/ferit-greu-un-jove-despres-de-caure-des-dun-tercer-pis-a-palma#respond Tue, 06 Dec 2022 15:17:49 +0000 https://ib3.org/?p=428045 Un jove de 20 anys ha resultat ferit greu aquest dimarts, devers les 15.45h, després de caure des d’un tercer pis a Palma, al carrer Bover. Segons indica la Policia Nacional, el jove hauria sortit per la finestra d’un habitatge, per causes que encara s’investiguen, i s’hauria posat a sobre de la capsa d’una persiana la qual ha cedit i ha acabat caiguent al terra i ha quedat ferit greu.

Serveis sanitaris d’emergències han assistit al lloc per tractar el ferit que finalment ha estat traslladat a un hospital amb pronòstic reservat.

Can Picafort

Per una altra banda, la Guàrdia Civil ha informat de la troballa, aquest dimarts, del cadàver d’un jove britànic, de 20 anys d’edat, a la platja de Son Bauló, a Can Picafort.

Segons ha indicat la Benemèrita, pel que sembla l’home s’ha trobat també una llibreta amb idees suïcides entre les seves pertinences per la qual s’ha obert una recerca per a determinar les causes de la mort. Fins al lloc dels fets, s’han traslladat efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Local de Santa Margalida, així com sanitaris de l’IB-Salut, que no han pogut fer res i han certificat la mort.

Cal recordar que el número d’atenció del Telèfon de l’Esperança de Balears és el 971 461 112. També hi ha el telèfon 024 del Ministeri de Sanitat.

]]>
https://ib3.org/ferit-greu-un-jove-despres-de-caure-des-dun-tercer-pis-a-palma/feed 0
L’IMEDEA contradiu l’Ajuntament d’Alcúdia i afirma que entrar el segon cable elèctric per la badia pollencina no té cap raó ambiental https://ib3.org/limedea-contradiu-lajuntament-dalcudia-i-afirma-que-entrar-el-segon-cable-electric-per-la-badia-pollencina-no-te-cap-rao-ambiental https://ib3.org/limedea-contradiu-lajuntament-dalcudia-i-afirma-que-entrar-el-segon-cable-electric-per-la-badia-pollencina-no-te-cap-rao-ambiental#respond Tue, 06 Dec 2022 10:38:23 +0000 https://ib3.org/?p=428028 Hi ha tanta posidònia al fons marí de la badia de Pollença com a la d’Alcúdia. Segons l’IMEDEA, no hi ha cap raó ambiental que justifiqui l’entrada del segon cable elèctric per la badia pollencina, tal com defensa l’Ajuntament d’Alcúdia.

Les badies d’Alcúdia i Pollença tenen el mateix grau de protecció ambiental: Pertanyen a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea des de l’any 2007. Aquest fet contradiu el posicionament que defensa l’Ajuntament d’Alcúdia que, des del primer moment, afirma que Europa no autoritzaria l’entrada del segon cable elèctric submarí per la badia d’Alcúdia per la presència de praderies de posidònia. Sí que ho farà , diu però, per la de Pollença on la posidònia també hi és molt present.

Les prades de posidònia de les dues badies gaudeixen actualment de bona salut. El pas del cable submarí -si no es fa bé- podria generar perjudicis ambientals que tardarien molts anys a recuperar-se.

Que les badies d’Alcúdia i Pollença pertanyin a la Xarxa Natura 2000 no impedeix que acullin infrastructures com és el cable submarí, però sí que s’ha de vetlar perquè el seu pas tengui el menor impacte ambiental possible. Fer passar el cable per davall de les praderies de posidònia, com es va fer en el cas del cable elèctric que uneix Mallorca i Eivissa, seria una de les opcions menys perjudicials.

]]>
https://ib3.org/limedea-contradiu-lajuntament-dalcudia-i-afirma-que-entrar-el-segon-cable-electric-per-la-badia-pollencina-no-te-cap-rao-ambiental/feed 0
Costes cedeix i autoritza reparar els molls d’Alcalfar a Sant Lluís https://ib3.org/costes-cedeix-i-autoritza-reparar-els-molls-dalcalfar https://ib3.org/costes-cedeix-i-autoritza-reparar-els-molls-dalcalfar#respond Tue, 06 Dec 2022 10:21:57 +0000 https://ib3.org/?p=428027 Els veïns d’Alcalfar fa anys que veuen com els seus tretze molls s’han deteriorat per la falta de manteniment. Tot i que en un principi ells mateixos hi realitzaven reparacions, Costes els va negar la possibilitat de continuar fent-ho. Des de llavors, amb el pas del temps i els temporals, l’aspecte i la funcionalitat havia empitjorat molt.

L’Ajuntament de Sant Lluís ha arribat a un acord amb Costes per a aconseguir la concessió d’aquests molls i poder executar les obres de reparació. Aquesta actuació costarà, a la corporació municipal, devers 96.000 euros i s’espera que l’obra finalitzi durant el primer trimestre de 2023.

]]>
https://ib3.org/costes-cedeix-i-autoritza-reparar-els-molls-dalcalfar/feed 0
Gent gran que triomfa a TikTok i que trenquen amb l’edatisme https://ib3.org/gent-gran-que-triomfa-a-tiktok-i-que-trenquen-amb-ledatisme https://ib3.org/gent-gran-que-triomfa-a-tiktok-i-que-trenquen-amb-ledatisme#respond Tue, 06 Dec 2022 10:03:03 +0000 https://ib3.org/?p=428025 Les xarxes socials ajuden a visibilitzar els majors i a contrarestar l’edatisme, que és la discriminació que pateix una persona vella d’acord amb estereotips i prejudicis per l’edat. Ho diu un estudi de la psicòloga i investigadora Marta Estrades.

Carlos Maxi és tot un fenomen a la xarxa social TikTok. Aquest enginyer i professor de Matemàtiques de les Illes acceptà el repte d’explicar conceptes complexos de Matemàtiques en manco d’un minut i prop de 250.000 seguidors ja li agraeixen.

“Continuu en actiu, als meus anys, amb molta inquietud i molt motivat. Aquesta és la raó”. Als 73 anys, Carlos, a més, usa altres xarxes socials i prepara un podcast sobre la seva passió: les Matemàtiques. “Crec ser l’únic a tot Espanya”, afirma Carlos.

Com Carlos, altres creadors majors de 60 trenquen estereotips sobre l’edat a la xarxa TikTok. Per exemple, The Old Gays, un grup d’amics que aposten per visibilitzar el col·lectiu LGTBIQ+.

“Aquest fet de veure que hi ha formes positives d’envellir, per a les persones els hi dona un autoconcepte i més autoeficàcia”, afirma la psicòloga Marta Estrades.

El 70% de continguts de majors desafien estereotips de l’edat, per exemple, dones que es veuen bé amb arrugues. El 18% fan humor sobre deteriorament cognitiu o disfuncions sexuals i un 11% denuncien discriminació.

Però no tot és positiu. Estrades alerta que l’algoritme afavoreix només una casta de missatge. “Els vídeos que són més vists, són els que més es promouen i que més es recomanen. I això, al final, afavoreix aquest envelliment molt saludable, molt prototípic i que, per tant, invisibilitza tots aquells continguts que fan com a befa d’altres aspectes negatius, però que són naturals en l’envelliment”.

Segons l’experta, els majors tampoc no es lliuren del perill d’addicció a les xarxes.

]]>
https://ib3.org/gent-gran-que-triomfa-a-tiktok-i-que-trenquen-amb-ledatisme/feed 0
La Corunya desbanca Palma en la cursa per aconseguir l’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial https://ib3.org/la-corunya-desbanca-palma-en-la-cursa-per-fer-se-amb-lagencia-espanyola-de-supervisio-dintelligencia-artificial https://ib3.org/la-corunya-desbanca-palma-en-la-cursa-per-fer-se-amb-lagencia-espanyola-de-supervisio-dintelligencia-artificial#respond Mon, 05 Dec 2022 20:11:29 +0000 https://ib3.org/?p=428012 Palma no acollirà l’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial; la seu s’instal·larà a La Corunya. La capital balear s’hi havia presentat com a candidata, però finalment ha perdut la partida davant la capital gallega. El Consell de Ministres ha aprovat també que Sevilla sigui la seu de l’Agència Espacial Espanyola. Comença, així, el procés de descentralització dels organismes. La Corunya celebrava aquest dilluns la designació. Asseguren que la seva era una candidatura “potent”.

]]>
https://ib3.org/la-corunya-desbanca-palma-en-la-cursa-per-fer-se-amb-lagencia-espanyola-de-supervisio-dintelligencia-artificial/feed 0
L’IMAS reconeix l’altruisme i el compromís dels voluntaris del programa VOLUM en el Dia Internacional del Voluntariat https://ib3.org/limas-reconeix-laltruisme-i-el-compromis-dels-voluntaris-del-programa-volum-en-el-dia-internacional-del-voluntariat https://ib3.org/limas-reconeix-laltruisme-i-el-compromis-dels-voluntaris-del-programa-volum-en-el-dia-internacional-del-voluntariat#respond Mon, 05 Dec 2022 20:05:16 +0000 https://ib3.org/?p=428011 Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials ha reconegut la tasca dels voluntaris del programa de voluntariat VOLUM, que enguany celebra el seu quinzè aniversari. Gràcies als voluntaris, el programa VOLUM permet que els menors tutelats puguin gaudir de les mateixes vivències en família que qualsevol altre infant. La conseller de Drets Social, Sofía Alonso, ha entregat els diplomes per valorar l’altruisme i el compromís dels 35 voluntaris que col·laboren amb aquest programa.

]]>
https://ib3.org/limas-reconeix-laltruisme-i-el-compromis-dels-voluntaris-del-programa-volum-en-el-dia-internacional-del-voluntariat/feed 0
Banyalbufar queda sense metge https://ib3.org/banyalbufar-es-queda-sense-metge https://ib3.org/banyalbufar-es-queda-sense-metge#respond Mon, 05 Dec 2022 19:29:34 +0000 https://ib3.org/?p=428004 A Banyalbufar, des de fa una setmana no tenen metge. Aquest fet obliga els més de 500 habitants del poble a haver-se de desplaçar fins a Esporles o fins a Palma per rebre atenció sanitària. L’Ajuntament està indignat: asseguren que la Conselleria no els ha notificat la situació i exigeixen una ràpida restitució del facultatiu.

La doctora que atenia els veïnats els dimarts i els dijous es va acomiadar dels seus pacients i encara se n’ha de nomenar un substitut. Aquest dilluns, l’Ajuntament ha enviat una carta a la Conselleria de Salut en què reclama la restitució del servei de metge al poble.

Des de la Conselleria de Salut, s’atribueix la situació creada al concurs de trasllat de metgesses i metges i s’afirma que Banyalbufar recuperarà el seu facultatiu aviat. Els veïnats, però, es mostren molestos amb la situació.

Precisament, avui, s’han donat a conèixer els resultats del Baròmetre Sanitari publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques, el qual, apunta, creix que la insatisfacció ciutadana per l’atenció sanitària rebuda. Molts són enquestats que consideren que calen reformes profundes del sistema d’atenció sanitari públic a tot l’Estat.

]]>
https://ib3.org/banyalbufar-es-queda-sense-metge/feed 0
L’Assocació Espanyola contra el Càncer s’aboca en el Dia Internacional del Voluntariat https://ib3.org/lassocacio-espanyola-contra-el-cancer-es-bolca-en-el-dia-internacional-del-voluntariat https://ib3.org/lassocacio-espanyola-contra-el-cancer-es-bolca-en-el-dia-internacional-del-voluntariat#respond Mon, 05 Dec 2022 18:58:55 +0000 https://ib3.org/?p=427997 Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, celebrat cada 5 de desembre, voluntàries de l’Associació Espanyola contra el Càncer han decorat, amb motius nadalencs, la planta d’oncologia i els hospitals de dia de Son Espases i Son Llàtzer. Decoració que han dut a terme als tallers organitzats a la seu de l’associació. “L’any 2020, em van detectar un càncer, i ara soc voluntària perquè mai no podré agrair suficientment el que l’associació va fer per a mi”, diu una de les voluntàries.

L’associació compta amb uns 900 voluntaris que donen suport als malalts de càncer i a les seves famílies, tant als hospitals com als domicilis. D’altres fan tasques administratives, de prevenció i cerca de recursos. “Són un suport emocional i psicològic molt important en un procés tan dur com el que vivim”, explica una dona afectada per la malaltia.

Jaime Bellido, vicepresident de l’Associació Espanyola contra el Càncer, assegura que els voluntaris són “la columna vertebral” de l’associació. Així mateix, l’associació no ha detectat cap minva en el nombre de voluntaris durant els darrers anys, més aviat al contrari: consideren que la xifra va en augment.

]]>
https://ib3.org/lassocacio-espanyola-contra-el-cancer-es-bolca-en-el-dia-internacional-del-voluntariat/feed 0
Més de 3.000 estudiants de la UIB sol·liciten l’ajuda del Govern per a la devolució de la matrícula https://ib3.org/mes-de-3-000-estudiants-solliciten-lajuda-del-govern-per-a-la-devolucio-de-la-matricula https://ib3.org/mes-de-3-000-estudiants-solliciten-lajuda-del-govern-per-a-la-devolucio-de-la-matricula#respond Mon, 05 Dec 2022 17:28:47 +0000 https://ib3.org/?p=427992 Un total de 3.064 estudiants -de grau i màster- de la UIB han sol·licitat l’ajuda del Govern per a la devolució de la matrícula, ja sigui el 100 % de la primera com la reducció del 50 % del cost de les segones.

El termini de presentació de sol·licituds va tancar el 2 de desembre, i en les pròximes setmanes se’n revisaran les peticions. La primera remesa es començarà a retornar a finals del gener que ve, amb un import màxim de 1.800 euros per alumne i curs.

Requisits

Entre els requisits econòmics per optar a aquestes ajudes, hi ha que els ingressos de la unitat familiar siguin de menys de 52.800 euros en la declaració conjunta i de menys de 33.000 en la individual. També hi ha requisits acadèmics: l’estudiant ha d’estar matriculat en un mínim de 12 crèdits; excepcionalment, els alumnes matriculats de menys crèdits i que acabin estudis també podran accedir a l’ajuda.

Com a requisits generals, l’estudiant ha d’estar matriculat en uns estudis oficials de grau o de màster habilitant de la UIB l’any acadèmic 2022-23 i demanar l’ajuda per al primer grau o màster habilitant que cursi la persona que ho sol·licita. Aquests màsters són exclusivament els d’Enginyeria Industrial, Psicologia General Sanitària, Advocacia, el Màster Universitari en Formació del Professorat i el d’Enginyeria Agronòmica.

Incompatibilitats

Les ajudes formen part de la política de beques i ajudes a l’estudi del pla ‘Amb tu’ del Govern per ajudar les famílies de les Illes davant la situació econòmica i social actual. L’objectiu és la devolució del 100 % de les primeres matrícules de grau i màster habilitants, així com la reducció del 50 % del cost de les segones matrícules d’aquest curs a la UIB.

Aquesta ajuda serà incompatible per a les primeres matrícules amb la beca general del Ministeri d’Educació i Formació Professional. A més, estan exclosos d’aquesta convocatòria d’ajudes els estudiants matriculats en escoles adscrites, els de mobilitat procedents d’altres universitats, els de matrícula extraordinària o els que cursin estudis propis de la Universitat.

]]>
https://ib3.org/mes-de-3-000-estudiants-solliciten-lajuda-del-govern-per-a-la-devolucio-de-la-matricula/feed 0
Cort ha plantat els darrers mesos 1.200 arbres per evitar la desforestació https://ib3.org/cort-ha-plantat-els-darrers-mesos-1-200-arbres-per-evitar-la-desforestacio https://ib3.org/cort-ha-plantat-els-darrers-mesos-1-200-arbres-per-evitar-la-desforestacio#respond Mon, 05 Dec 2022 15:55:18 +0000 https://ib3.org/?p=427981 Pins, ullastres, alzines i garrovers són les espècies que l’Ajuntament de Palma planta al bosc de Bellver per evitar-ne la desforestació. Els darrers mesos se n’hauran plantat 1.200, 3.000 en tota la legislatura. Els darrers dos anys, però, ha tallat 1.500 pins afectats per Tomicus. A més, s’hi estan instal·lant noves baranes i bancals per evitar l’erosió de nous camins que es van obrint al bosc pel pas de bicicletes, persones i animals. En aquests indrets, hi planten mata, estepa i gramínies, entre d’altres. Tot, amb l’objectiu de preservar el pulmó verd de Ciutat i evitar que perdi la massa forestal. Aquesta legislatura s’han destinat 3 milions d’euros a tasques de millora i conservació del bosc.

]]>
https://ib3.org/cort-ha-plantat-els-darrers-mesos-1-200-arbres-per-evitar-la-desforestacio/feed 0