societat – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sat, 08 Aug 2020 19:50:37 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 El Museu Marítim de Mallorca recupera la memòria que els sollerics tenen de la mar https://ib3.org/el-museu-maritim-de-mallorca-recupera-la-memoria-que-els-sollerics-tenen-de-la-mar https://ib3.org/el-museu-maritim-de-mallorca-recupera-la-memoria-que-els-sollerics-tenen-de-la-mar#respond Sat, 08 Aug 2020 19:45:53 +0000 https://ib3.org/?p=359821 La seu que el Museu Marítim de Mallorca té al Port de Sóller ha reobert aquest cap de setmana, després de mesos de confinament. La novetat és que a partir d’ara l’antic oratori de Santa Caterina acollirà La remor de la memòria, projecte audiovisual que recull la memòria històrica que els sollerics tenen de la mar i els oficis que hi estan relacionats. Segons la periodista i investigadora Catalina Gayà, autora del projecte,”s’ha recollit el testimonis de 15 persones molt vinculades al Port de Sóller, nascudes a partir de la dècada dels anys vint del segle passat”.

A La remor de les paraules s’hi poden sentir i veure persones amb una relació molt estreta amb el medi marítim, com són pescadors, peixaters, mariners, navegants, contrabandistes i, fins i tot, els primers treballadors del turisme que, als anys cinquanta, es dedicaven a dur estrangers a sa Calobra i a cala Tuent amb les seves barques.

La seu que el Museu Marítim de Mallorca té al Port de Sóller es pot visitar de divendres a diumenge entre les 10 del dematí i les 2 del capvespre.

]]>
https://ib3.org/el-museu-maritim-de-mallorca-recupera-la-memoria-que-els-sollerics-tenen-de-la-mar/feed 0
Platges plenes de gent al sud d’Anglaterra, mentre el Govern britànic recomana no viatjar a Espanya https://ib3.org/platges-plenes-de-gent-al-sud-danglaterra-mentre-el-govern-britanic-recomana-no-viatjar-a-espanya https://ib3.org/platges-plenes-de-gent-al-sud-danglaterra-mentre-el-govern-britanic-recomana-no-viatjar-a-espanya#respond Sat, 08 Aug 2020 19:28:02 +0000 https://ib3.org/?p=359820 Gairebé la totalitat de països Shengen recomanen ja no viatjar a Espanya, per por que el coronavirus s’estengui, segons el darrer informe de la Xarxa centinel·la del Ministeri d’Afers estrangers. En plena onada de calor, molts britànics s’estimen més estar a ca seva, i generen imatges com aquestes. ENTRA VIDEO És la platja de Brighton, al sud d’Anglaterra, plena avui de banyistes. La impossibilitat de mantenir-hi les distàncies de seguretat per la gran quantitat de gent ha obligat a hissar la bandera vermella. Ahir va ser el dia d’agost de més calor al Regne Unit des de 2003 amb 36,4 graus registrats a Heathrow.

I a Alemanya, les platges del nord s’han omplit avui també a causa de les temperatures de més de 30 graus tot i les restriccions de la cabuda permesa i el tancament d’algunes zones per evitar-hi la propagació del coronavirus.

]]>
https://ib3.org/platges-plenes-de-gent-al-sud-danglaterra-mentre-el-govern-britanic-recomana-no-viatjar-a-espanya/feed 0
Tot i l’augment de casos de Covid arreu d’Espanya, l’OMS assegura que es podrà evitar un segon confinament https://ib3.org/tot-i-laugment-de-casos-de-covid-arreu-despanya-loms-assegura-que-es-podra-evitar-un-segon-confinament https://ib3.org/tot-i-laugment-de-casos-de-covid-arreu-despanya-loms-assegura-que-es-podra-evitar-un-segon-confinament#respond Sat, 08 Aug 2020 19:18:52 +0000 https://ib3.org/?p=359818 Saragossa és la capital de la província amb més incidència de la COVID-19 a Espanya. La barriada de las Delicias és al punt de mira del Govern d’Aragó. Allà, els rastrejadors faran visites a cases particulars per assegurar-se que tothom que ha de fer aïllament domiciliari el compleixi.

També s’ha registrat un increment de casos de coronavirus a la Corunya. Per això, la ciutat i la seva àrea metropolitana estrenen noves restriccions. Els residents de centres de gent gran no poden sortir ni rebre visites, es tanca l’oci nocturn i es limita a la meitat la cabuda permesa als locals comercials i d’hostaleria.

L’Organització Mundial de la Salut preveu que Espanya podrà evitar un segon confinament massiu, i diu que ara s’han de continuar aplicant mesures en l’àmbit local. Com les d’Aranda de Duero, on avui és el seu segon dia de confinament. La Junta de Castella i Lleó ha demanat que s’evitin les reunions de més de 10 persones a bona part de la comunitat. A Catalunya, faran, a partir de dilluns, tests massius a dos municipis més, després del cribRatge fet aquests dies a la comarca del Vallès Occidental.

]]>
https://ib3.org/tot-i-laugment-de-casos-de-covid-arreu-despanya-loms-assegura-que-es-podra-evitar-un-segon-confinament/feed 0
Els hospitals ja reserven llits davant l’increment de casos de covid-19 https://ib3.org/els-hospitals-ja-reserven-llits-davant-lincrement-de-casos-de-covid-19 https://ib3.org/els-hospitals-ja-reserven-llits-davant-lincrement-de-casos-de-covid-19#respond Sat, 08 Aug 2020 19:07:54 +0000 https://ib3.org/?p=359811 Els hospitals reaccionen davant la ràpida pujada de casos positius a Balears. Son Espases ha reservat una unitat sencera a la zona d’infecciosos per als malalts de covid-19. Això representa una dotzena de llits. A Son Llàtzer n’han guardat 6. I així, la resta d’hospitals públics de les illes.

Palma és el municipi que més preocupa, perquè els casos s’han multiplicat per 9 en un mes. La capital suma més de dos terços dels casos actius i arrossega l’àrea metropolitana, en especial Calvià i Llucmajor. Inca se situa en el quart lloc.

Però hi ha una altra dada que destaca. És la proporció de pacients que mostren símptomes. Des del primer de maig, la majoria de casos detectats no presentaven senyals de la malaltia. Però des del juliol les tornes han canviat i els simptomàtics són majoria.

Davant un possible increment de feina als hospitals, el sindicat mèdic  Simebal demana que el Govern acumuli material de protecció. L’IB-Salut els respon que en tenen suficient. 20 milions de màscares, 12 milions de guants, 10 milions de granotes i 5 milions d’ulleres romanen repartides a diversos magatzems de les illes.

El Servei de Salut assegura que tenen equips de protecció a bastament per fer front a quatre mesos durs, com van ser els de l’estat d’alarma.

]]>
https://ib3.org/els-hospitals-ja-reserven-llits-davant-lincrement-de-casos-de-covid-19/feed 0
Assisteixen un capità de vaixell amb símptomes de covid-19 https://ib3.org/assisteixen-un-capita-de-vaixell-amb-simptomes-de-covid-19 https://ib3.org/assisteixen-un-capita-de-vaixell-amb-simptomes-de-covid-19#respond Sat, 08 Aug 2020 18:59:42 +0000 https://ib3.org/?p=359812 Protecció Civil ha assistit el capità d’un vaixell al port de Portals Nous que tenia símptomes compatibles amb la covid-19. L’home navegava per aigües de Calvià, quan ha notat que tenia febre alta i falta d’aire.

Els efectius d’emergències l’han ajudat avui migdia. A més, agents de la policia han col·laborat perquè la barca amarràs amb la seguretat necessària i poguessin desembarcar el pacient. L’han traslladat en ambulància a un hospital per tractar-lo. Membres del 061 han informat la resta de la tripulació de l’obligació de fer un període de confinament preventiu

]]>
https://ib3.org/assisteixen-un-capita-de-vaixell-amb-simptomes-de-covid-19/feed 0
El càmping de Lluc estrena vigilants per evitar-hi botellades https://ib3.org/el-camping-de-lluc-estrena-vigilants-per-evitar-hi-botellades https://ib3.org/el-camping-de-lluc-estrena-vigilants-per-evitar-hi-botellades#respond Sat, 08 Aug 2020 18:58:10 +0000 https://ib3.org/?p=359814 Personal de vigilància privada supervisarà des d’aquest cap de setmana les tres zones d’acampada de Lluc. L’Ibanat ha pres la decisió, després que en els darrers caps de setmana s’hagin reportat queixes de renous i botellades.

Els tècnics de l’Ibanat vigilen la zona de les vuit del matí fins a les set de l’horabaixa. És precisament a partir d’aquesta hora quan, en els darrers caps de setmana, hi ha hagut persones que entraven a la zona d’acampada fora d’horari i sense permís d’acampada. S’ha informat de comportaments incívics, com ara excés de renou i botellades.

Des d’aquest cap de setmana, la seguretat privada vigilarà de les set de l’horabaixa fins a les cinc de la matinada les tres zones d’acampada, sa Font Coberta, es Pixarells i Marjanor. Un operatiu que estarà actiu tots els divendres i dissabte d’agost i setembre. Vigilaran que s’acompleixi la normativa sanitària i de renous i ús del foc, a més d’evitar que se superin les aforaments permesos.

Els campistes aplaudeixen la mesura, en considerar que trasllada seguretat per gaudir d’uns dies de calma i tranquil·litat a Lluc.

]]>
https://ib3.org/el-camping-de-lluc-estrena-vigilants-per-evitar-hi-botellades/feed 0
La plaga de la tuta absoluta fa malbé la meitat de la collita de tomàtigues de Menorca https://ib3.org/la-plaga-de-la-tuta-absoluta-fa-malbe-la-meitat-de-la-collita-de-tomatigues-de-menorca https://ib3.org/la-plaga-de-la-tuta-absoluta-fa-malbe-la-meitat-de-la-collita-de-tomatigues-de-menorca#respond Sat, 08 Aug 2020 17:25:41 +0000 https://ib3.org/?p=359797 Els experts calculen que la plaga del cuc minador o tuta absoluta ha fet malbé enguany més de la meitat de la collita de tomàtigues de Menorca.

Les altes temperatures fan que el cuc proliferi amb més rapidesa i, per això, els cultius en hivernacles són els més perjudicats. Segons indica Agromenorca, per aquest motiu s’ha fet necessària més que mai la compra de tomàtigues de fora de l’illa, tot i que als mercats els clients en cerquen les varietats autòctones.

En canvi, els cultius que es troben a l’aire lliure no s’han vist afectats pel cuc amb la mateixa intensitat i es troben molt allunyats de la situació de descontrol que hi va haver el 2008, quan la plaga va arribar a Menorca, i va generar pèrdues més elevades.

Aquest major control ha estat possible, en bona part, gràcies a la intervenció de la fauna depredadora del cuc que hi ha a Menorca que frena els efectes de la plaga però, de vegades, s’ha de recórrer a l’ús de productes fitosanitaris.

]]>
https://ib3.org/la-plaga-de-la-tuta-absoluta-fa-malbe-la-meitat-de-la-collita-de-tomatigues-de-menorca/feed 0
L’Hotel Aguamarina tanca 30 dies després d’obrir les portes per manca de clients https://ib3.org/lhotel-aguamarina-tanca-30-dies-despres-dobrir-les-portes-per-manca-de-clients https://ib3.org/lhotel-aguamarina-tanca-30-dies-despres-dobrir-les-portes-per-manca-de-clients#respond Sat, 08 Aug 2020 17:22:34 +0000 https://ib3.org/?p=359796 Trenta dies ha durat l’aventura de l’Hotel Aguamarina, a s’Arenal d’en Castell. Aquest dissabte fa tot just un mes que va obrir les portes amb l’esperança d’allargar la temporada, però les cancel·lacions l’han empès, amb la mateixa determinació, a tancar-les. La quarantena imposada pel Regne Unit als seus nacionals ha significat l’estocada definitiva.

Els darrers turistes britànics, que representen aproximadament el 30% de les reserves d’aquest establiment, van ser repatriats en un vol xàrter dimarts passat, dia 4. Tots els intents de l’hotel de fer front a un any nefast han estat debades.

Els turistes espanyols i els italians han estat els darrers a abandonar les seves habitacions. Per a molts ha estat el final de les vacances. Altres, s’han hagut de cercar la vida.

L’Hotel Aguamarina té un centenar de treballadors i acostuma a tenir obert durant 10 mesos a l’any, ja que acull turisme sènior. Tanmateix, els programes de l’IMSERSO estan, ara com ara, cancel·lats… Els treballadors tornaran a l’ERTO.

]]>
https://ib3.org/lhotel-aguamarina-tanca-30-dies-despres-dobrir-les-portes-per-manca-de-clients/feed 0
Els hospitals públics de les Illes comencen a obrir unitats Covid-19 davant el possible increment d’ingressos https://ib3.org/balears-puja-posicions-en-el-ranquing-nacional-de-covid-19 https://ib3.org/balears-puja-posicions-en-el-ranquing-nacional-de-covid-19#respond Sat, 08 Aug 2020 15:20:30 +0000 https://ib3.org/?p=359781 {rela} Balears duplica la mitjana nacional de casos que han desenvolupat símptomes de COVID-19 en els darrers 7 dies

Espanya és ja el país amb més casos de coronavirus d’Europa, supera el Regne Unit, i Balears puja posicions en el rànquing nacional de covid-19. Arribam al cap de setmana amb més de 500 nous contagis. Els hospitals públics es preparen. Comencen a obrir unitats COVID-19 davant el possible increment d’ingressos. En aquests moments, hi ha 10 persones a l’UCI i ja s’han contagiat 19 facultatius sanitaris en només dues setmanes. L’IBSalut assegura que està preparat: disposa de material de protecció: vint milions de mascaretes i dotze milions de guants reservats a distints magatzems per fer front a 4 mesos de pandèmia.

El fet és que ara mateix Balears duplica la mitjana nacional de casos que han desenvolupat símptomes de COVID-19 en els darrers 7 dies, segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat.

Les Illes registren 14 casos per cada 100.000 habitants, només per darrera Navarra. Concretament a Balears, l’epicentre de la pandèmia ara mateix és a Palma. A la capital hi ha en aquests moments 450 casos actius de covid-19. Fa un mes, n’hi havia poc més de 50, s’ha multiplicat per 8. A molta distància, però també amb notables increments, se situen els dos municipis veïnats, Calvià i Llucmajor. Els segueix Inca, amb 31 casos actius de coronavirus.

 

]]>
https://ib3.org/balears-puja-posicions-en-el-ranquing-nacional-de-covid-19/feed 0
Les Balears Acollim demana nous tractats de cooperació amb Algèria davant l’arribada d’embarcacions amb migrants https://ib3.org/les-balears-acollim-demana-nous-tractats-de-cooperacio-amb-algeria-davant-larribada-dembarcacions-amb-migrants https://ib3.org/les-balears-acollim-demana-nous-tractats-de-cooperacio-amb-algeria-davant-larribada-dembarcacions-amb-migrants#respond Sat, 08 Aug 2020 12:54:14 +0000 https://ib3.org/?p=359792 La plataforma Les Balears Acollim reclama que es puguin fer nous tractats de cooperació amb Algèria per l’increment d’arribades d’embarcacions amb migrants. Aquestes darreres setmanes, amb el bon temps, s’ha reactivat la ruta migratòria cap a les Illes.

El drama de les embarcacions amb migrants ha tornat aquest agost a les costes de les Illes. La plataforma Les Balears Acollim preveu que n’arribin més les pròximes setmanes. S’uneix una situació desesperada a Algèria amb unes condicions meteorològiques idònies.

Carlos Martín, el portaveu de la plataforma, que agrupa diverses entitats socials de les Illes, assegura que falta una lectura humanitària. Critica que el mètode per evitar la sortida de migrants sense papers sigui sempre el d’aplicar mesures de control de fronteres, com s’ha fet al Marroc.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, l’any passat van morir 1.200 migrants que intentaven travessar el Mediterrani.

]]>
https://ib3.org/les-balears-acollim-demana-nous-tractats-de-cooperacio-amb-algeria-davant-larribada-dembarcacions-amb-migrants/feed 0
La família reial comença les vacances a Mallorca https://ib3.org/la-familia-reial-comenca-les-vacances-a-mallorca https://ib3.org/la-familia-reial-comenca-les-vacances-a-mallorca#respond Sat, 08 Aug 2020 12:50:02 +0000 https://ib3.org/?p=359791 La família reial ja ha passat la primera nit al palau de Marivent. Mentrestant, tothom es continua demanant on és el rei emèrit Joan Carles. La web de notícies Nius ha publicat una foto, suposadament de la seva arribada a Abu Dhabi dilluns passat. El diari ABC també el situa als Emirats Àrabs, al luxós hotel Emirates Palace. Abans, altres mitjans havien publicat que era a la República Dominicana o a Portugal.

La imatge més esperada del dia va arribar tard. Just a les nou del vespre, la família reial entrava a Marivent. La princesa Elionor, de copilot, saludava els mitjans i alguns ciutadans que s’havien concentrat per donar suport a la corona. Conduïa Felip VI, i als seients de darrere, només visibles amb els flaixos dels fotògrafs, la reina Letícia i la infanta Sofia.

Dilluns comencen una agenda oficial ben completa. Al matí, les tradicionals audiències del rei amb les autoritats de les Illes. I a l’horabaixa, visitaran la Casa Natal i Museu de Fra Juníper Serra, a Petra. Allà ja preparen la visita reial.

]]>
https://ib3.org/la-familia-reial-comenca-les-vacances-a-mallorca/feed 0
Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 67% https://ib3.org/les-reserves-hidriques-de-les-illes-balears-se-situen-en-el-67 https://ib3.org/les-reserves-hidriques-de-les-illes-balears-se-situen-en-el-67#respond Sat, 08 Aug 2020 12:43:05 +0000 https://ib3.org/?p=359789 Les reserves hídriques de les Illes Balears, el mes de juliol, se situen en el 67%, cinc punts per sota del mes anterior, tot i que la situació és millor que l’any passat, quan se situaven en el 51%. Així, hi ha hagut un descens de set punts a Eivissa, que baixa fins al 44%, sis punts a Menorca i Mallorca, que se situen en el 58% i 68%, respectivament i un augment de 10 punts a Formentera, que se situa en el 61%.

Les variacions de l’índex de sequera són significatives, ja que són superiors al 5% a les unitats de demanda (UD) d’Artà, Tramuntana Sud, Tramuntana Nord i Eivissa. Aquestes dues darreres es troben en situació de prealerta, mentre que la resta segueixen en normalitat.

Les dades de l’AEMET indiquen que el juliol ha estat ha estat sec i càlid, ja que, de mitjana, no es van acumular ni 3 l/m2 que suposa un 45% de la precipitació habitual. A totes les illes el juliol ha estat sec: a Mallorca, amb un 44 % de precipitacions; a Menorca, 80% i a les Pitiüses del 35%.

Les escasses precipitacions dels mesos de juny i juliol, el drenatge natural dels aqüífers, juntament amb les extraccions antròpiques han provocat aquest descens, que és normal en aquesta època de l’any en el clima mediterrani. Tot i això, els aqüífers segueixen en una bona situació.

]]>
https://ib3.org/les-reserves-hidriques-de-les-illes-balears-se-situen-en-el-67/feed 0
Els apartaments turístics hauran de tenir durant un mes un registre de clients https://ib3.org/els-apartaments-turistics-hauran-de-tenir-durant-un-mes-un-registre-de-clients https://ib3.org/els-apartaments-turistics-hauran-de-tenir-durant-un-mes-un-registre-de-clients#respond Sat, 08 Aug 2020 12:36:20 +0000 https://ib3.org/?p=359787 Els propietaris d’habitatges de lloguer turístic hauran de tenir un registre de clients durant un mes i entregar-lo als Cossos de Seguretat per permetre els rastrejos davant possibles contagis. També hauran d’elaborar un pla de contingència, donar guants, gel i mascaretes als clients i fomentar el pagament amb targeta. Així ho recull el nou protocol per al sector elaborat per l’Institut de Qualitat Turística i el Ministeri de Turisme, que aconsella reduir els elements decoratius i implementar un control horari i EPIs per al personal. El nou protocol, aplicable NOMÉS als habitatges que tenguin treballadors, pretén implementar millores en el sector per fer front al virus.

]]>
https://ib3.org/els-apartaments-turistics-hauran-de-tenir-durant-un-mes-un-registre-de-clients/feed 0
Calvià tanca dues escoletes municipals en confirmar-se casos de Covid-19 https://ib3.org/calvia-tanca-dues-escoletes-municipals-en-confirmar-se-casos-de-covid-19 https://ib3.org/calvia-tanca-dues-escoletes-municipals-en-confirmar-se-casos-de-covid-19#respond Sat, 08 Aug 2020 12:33:01 +0000 https://ib3.org/?p=359783 Dues escoletes municipals de Calvià han hagut de tancar en confirmar-s’hi dos casos de Covid-19 aquesta setmana. Durant tot el cap de setmana es realitzen proves PCR a una vintena de persones, entre infants i tutores, de l’escoleta de Calvià. Mentre, a l’escoleta de Palmanova no s’han detectat més contagis, després que dilluns es va confirmar el cas positiu d’un infant. El sindicat ANPE demana que no es responsabilitzi els docents de possibles contagis a centres educatius.

Tancada fins nou avís. És l’escoleta municipal de Calvià, on dijous va confirmar-se el positiu en covid-19 d’una tutora del centre. Durant tot el cap de setmana s’estan realitzant proves PCR a una vintena de persones, entre infants i tutores de dues aules del centre. La tinent de batle d’Educació a l’Ajuntament de Calvià, Olga Granados, explica que es fan les proves a tot l’alumnat i professorat de dues de les tres aules que té l’escoleta. Els resultats es tindran entre aquest diumenge i dilluns. L‘Ajuntament ja ha desinfectat les instal·lacions del centre que, previsiblement, romandrà tancat dues setmanes.

També continua amb el pany posat l’escoleta de Palmanova, on dilluns va confirmar-se el positiu d’un infant. Fins al moment, però, no s’han reportat més casos. “Tots els casos als que s’ha fet la prova han donat negatiu, estem a l’espera que dilluns repeteixi la prova PCR a tots i que tinguem bones notícies”, expressa Granados, qui assegura que, si continuen sense casos, l’Ajuntament espera reobrir l’escoleta de Palmanova el 17 d’agost.

Des del sindicat ANPE demanen que no es responsabilitzi els docents de possibles contagis a centres educatius. “No es compleixen les condicions de distanciament, ni l’adequació d’espais ni l’increment de plantilles que puguin assegurar les ràtios suficients per garantir la higiene sanitària”, detalla el secretari d’acció sindical d’ANPE, Víctor Villatoro. En aquest sentit, reclamen la creació de la figura de l’infermer escolar a cada centre per assessorar i formar la comunitat educativa en la prevenció de la Covid-19.

 

]]>
https://ib3.org/calvia-tanca-dues-escoletes-municipals-en-confirmar-se-casos-de-covid-19/feed 0
Treballadors de la Fundació Deixalles denuncien que pateixen acomiadaments i irregularitats https://ib3.org/treballadors-de-la-fundacio-deixalles-denuncien-que-pateixen-acomiadaments-i-irregularitats https://ib3.org/treballadors-de-la-fundacio-deixalles-denuncien-que-pateixen-acomiadaments-i-irregularitats#respond Sat, 08 Aug 2020 12:32:50 +0000 https://ib3.org/?p=359786 Treballadors de la Fundació Deixalles han protestat avui davant una de les tendes de l’entitat per, segons diuen, acomiadaments i sancions contra alguns empleats. A la protesta convocada pel sindicat USO, s’ha denunciat que Deixalles acomiada treballadors eventuals just al límit de quan els han de fer fixos. També indiquen que hi ha hagut sancions de fins a 2 mesos per motius no justificats i altres irregularitats. Deixalles és una fundació que té diversos centres de treball i vendes i consta de devers 250 treballadors.

]]>
https://ib3.org/treballadors-de-la-fundacio-deixalles-denuncien-que-pateixen-acomiadaments-i-irregularitats/feed 0
Dos policies de Sóller donen positiu per PCR i altres 8 companys també estan aïllats https://ib3.org/dos-policies-de-soller-donen-positiu-per-pcr-i-altres-8-companys-tambe-estan-aillats https://ib3.org/dos-policies-de-soller-donen-positiu-per-pcr-i-altres-8-companys-tambe-estan-aillats#respond Sat, 08 Aug 2020 12:29:21 +0000 https://ib3.org/?p=359784 A Sóller, una tercera part dels policies locals estan en quarantena després que un agent hagi donat positiu de covid-19. Durant les darreres hores han fet proves PCR als seu companys i al manco un segon agent ha donat positiu.

Aquest agent formava part del grup de nou policies confinats que estaren en contacte amb el primer agent que donà positiu ahir a les proves PCR, i que es troba a ca seva amb símptomes lleus.

En el segon cas, l’Ajuntament asseura que el percentatge és molt baix i que dilluns li tornaran repetir la prova per assegurar el tesultat.

Com que tots dos casos formen part del grup d’agents que ja estaven aïllats, aquests casos positius no afecten el funcionament del cos, que no arriba a la trentena d’agents.

]]>
https://ib3.org/dos-policies-de-soller-donen-positiu-per-pcr-i-altres-8-companys-tambe-estan-aillats/feed 0
Balears duplica la mitjana nacional de casos que han desenvolupat símptomes de COVID-19 en els darrers 7 dies https://ib3.org/balears-duplica-la-mitjana-nacional-de-casos-que-han-desenvolupat-simptomes-de-covid-19-en-els-darrers-7-dies https://ib3.org/balears-duplica-la-mitjana-nacional-de-casos-que-han-desenvolupat-simptomes-de-covid-19-en-els-darrers-7-dies#respond Sat, 08 Aug 2020 12:25:48 +0000 https://ib3.org/?p=359782 Balears duplica la mitjana nacional de casos que han desenvolupat símptomes de COVID-19 en els darrers 7 dies. A banda de les qüestions econòmiques, el cert és que l’increment de casos ha arribat a xifres rècord aquesta setmana, i això ha fet que Balears escali posicions en el rànquing nacional.

Preocupa la progressió a Aragó, País Basc i Madrid, però un dels indicadors, situa les illes en una situació avançada. Parlam dels casos que han desenvolupat símptomes en els darrers 7 dies, la dada més recent. Doncs bé, segons aquest indicador, Balears detecta més incidència que Catalunya i Aragó. Només ens supera Navarra. Amb 14 casos per cada 100.000 habitants, duplicam la mitjana nacional, segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat.

Concretament a Balears, l’epicentre de la pandèmia ara mateix és a Palma. A la capital hi ha en aquests moments 450 casos actius de covid-19. Fa un mes, n’hi havia poc més de 50, s’ha multiplicat per 8. A molta distància, però també amb notables increments, se situen els dos municipis veïnats, Calvià i Llucmajor. Els segueix Inca, amb 31 casos actius de coronavirus.

]]>
https://ib3.org/balears-duplica-la-mitjana-nacional-de-casos-que-han-desenvolupat-simptomes-de-covid-19-en-els-darrers-7-dies/feed 0
Neixen nou tortugues del ous trobats a la platja de Punta Prima a mitjans juny https://ib3.org/neixen-nou-tortugues-del-ous-trobats-a-la-platja-de-punta-prima-a-mitjans-juny-2 https://ib3.org/neixen-nou-tortugues-del-ous-trobats-a-la-platja-de-punta-prima-a-mitjans-juny-2#respond Fri, 07 Aug 2020 19:55:28 +0000 https://ib3.org/?p=359774 La Tortuga Babaua nidifica habitualment al Mediterrani oriental, però el canvi climàtic està provocant modificacions del seu comportament. Per exemple, enguany ja hi ha hagut diverses postes a Balears i la costa del llevant peninsular.

A Menorca ja han nascut nou de les cries de la primera posta que hi ha hagut mai a l’Illa, que es va produir fa cinquanta dies a la platja de Punta Prima, a Sant Lluís. Han nascut a la incubadora, però ara s’està en espera que descloguin els ous que hi ha al niu de la platja de Sa Mesquida, a Maó. Per protegir-los un grup de voluntaris els vigilen 24 hores al dia.

Un cop nascudes, traslladaran les cries cap a diversos centres de recuperació, ja que si les amollessin ara, només en sobreviurien un 10%. La seva reintroducció es començarà a programar d’aquí a un any quan pesin entre un quilo i mig i dos.

A més del fet que cada cop hi ha més tortugues marines que fan la seva posta a la Mediterrània Occidental, també augmenta de forma significativa el nombre d’exemplars adults ferits que han arribat a Menorca. L’any passat en van ser dos i aquest un total de vuit.

]]>
https://ib3.org/neixen-nou-tortugues-del-ous-trobats-a-la-platja-de-punta-prima-a-mitjans-juny-2/feed 0
Menorca incrementa un 42% el consum energètic dels vehicles elèctrics durant el confinament https://ib3.org/menorca-incrementa-un-42-el-consum-energetic-dels-vehicles-electrics-durant-el-confinament https://ib3.org/menorca-incrementa-un-42-el-consum-energetic-dels-vehicles-electrics-durant-el-confinament#respond Fri, 07 Aug 2020 19:52:34 +0000 https://ib3.org/?p=359772 Durant el confinament, a Menorca ha augmentat el consum energètic dels vehicles elèctrics. Tot i que el parc d’aquests tipus d’automòbils continua sent molt minoritari a l’Illa, els actuals 22 punts de càrrega repartits pels municipis han registrat 1.664 càrregues durant el primer semestre d’enguany. Una xifra molt similar a la del mateix període de l’any passat. En canvi, crida l’atenció l’increment del 42% en la demanda energètica associada a aquests punts de recàrrega. Des del Consorci de Residus i Energia de Menorca exposen la importància de l’augment com a part de l’estratègia de descarbonització de l’Illa.

]]>
https://ib3.org/menorca-incrementa-un-42-el-consum-energetic-dels-vehicles-electrics-durant-el-confinament/feed 0
Els reis ja han començat les vacances d’estiu a Mallorca https://ib3.org/reis-vacances-estiu-mallorca https://ib3.org/reis-vacances-estiu-mallorca#respond Fri, 07 Aug 2020 19:30:25 +0000 https://ib3.org/?p=359771 Just a les 9 del vespre d’aquest divendres arribava a Marivent la princesa Leonor. A les portes del palau baixava la finestra del cotxe per saludar a la premsa i a la gent que s’havia congregat al davant. En aquell moment s’ha vist que qui conduïa el cotxe era el rei Felip VI, acompanyat de la reina Letícia i la infanta Sofia. Passaran el cap de setmana aquí i l’agenda oficial no començarà fins al dilluns.

]]>
https://ib3.org/reis-vacances-estiu-mallorca/feed 0