societat – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears https://ib3.org IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Wed, 29 Mar 2023 19:30:48 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 Dia Nacional del Trasplantament: més de 50 persones donaren, en total, 153 òrgans a les Illes el 2022 https://ib3.org/dia-nacional-del-trasplantament-mes-de-50-persones-donaren-en-total-153-organs-a-les-illes-el-2022 https://ib3.org/dia-nacional-del-trasplantament-mes-de-50-persones-donaren-en-total-153-organs-a-les-illes-el-2022#respond Wed, 29 Mar 2023 18:48:29 +0000 https://ib3.org/?p=436963 Els hospitals de les Balears han generat el 2022 més de 150 òrgans per a trasplantaments, gràcies a l’altruisme d’una cinquantena de donants i de les seves famílies. Això fa que siguem la comunitat número 12 de la llista de donants de tot el país.

Per illes, la gran majoria dels donants s’han registrat a Mallorca, amb més de 40; seguida d’Eivissa i Formentera, amb 7, i, en darrera posició, Menorca, amb 4.

Pel que fa al nombre d’òrgans generats, 100 han estat de ronyó, més de 30 de fetge, 10 de pulmó, 8 de cor i 4 de pàncrees.

Primer trimestre del 2023

En els 3 primers mesos d’enguany, l’hospital de Son Espases ha dut a terme ja 17 trasplantaments renals i 4 d’hepàtics, una intervenció que es fa a les Illes des de fa poc més d’un any.

Còmput estatal

Durant el 2022, a tot l’Estat es feren 5.383 trasplantaments, un 15% més que en l’any anterior i una xifra molt similar ja a la del 2019, l’any prepandèmia. El 65% foren de ronyó, el més comú, seguit de l’hepàtic i el pulmonar. De moment, enguany ja se n’han dut a terme 15 a tot Espanya. 49 donants varen ser ciutadans que havien sol·licitat l’eutanàsia, una pràctica possible des del 2021, que ha possibilitat el trasplantament a 130 pacients. A principis d’any, n’hi havia 4.700 en llista d’espera en l’àmbit estatal.

]]>
https://ib3.org/dia-nacional-del-trasplantament-mes-de-50-persones-donaren-en-total-153-organs-a-les-illes-el-2022/feed 0
Educació presenta el projecte del nou institut d’Eivissa l’IES Es Putxet https://ib3.org/educacio-presenta-el-projecte-del-nou-institut-deivissa-lies-es-putxet https://ib3.org/educacio-presenta-el-projecte-del-nou-institut-deivissa-lies-es-putxet#respond Wed, 29 Mar 2023 18:36:13 +0000 https://ib3.org/?p=436965 El Govern ha presentat el projecte del nou institut de secundària, l’IES Es Putxet, que es construirà a Eivissa, a la zona de Can Escandell, devora el col·legi de Can Cantó.

Es tracta d’una gran infraestructura educativa que tendrà 5.200 metres quadrats construïts amb cabuda per a quasi 700 alumnes, 16 unitats de secundària i 6 de batxillerat. L’obra té un pressupost de 9 milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos.

El batle d’Eivissa ha dit que aquest institut podria ser una realitat a mitjans o finals de la legislatura que ve.

]]>
https://ib3.org/educacio-presenta-el-projecte-del-nou-institut-deivissa-lies-es-putxet/feed 0
La tradició de les Cases Santes perdura a Mallorca https://ib3.org/la-tradicio-de-les-cases-santes-perdura-a-mallorca https://ib3.org/la-tradicio-de-les-cases-santes-perdura-a-mallorca#respond Wed, 29 Mar 2023 18:24:51 +0000 https://ib3.org/?p=436958 La tradició de les Cases Santes, que s’instal·len a esglésies i convents de Mallorca de Dijous a Divendres Sant perdura, però ha perdut força amb el pas dels anys. Un estudi que s’acaba de presentar a Sencelles constata que molts dels elements que conformaven aquests muntatges es poden acabar perdent si no s’actua ja.

Les Cases Santes, que formen part de la litúrgia de la Setmana Santa, és universal a l’Església catòlica. Està datada des del segle XI i a casa nostra es manté, tot i que la constant secularització de la nostra societat fa que de cada vegada siguin més senzilles i menys ornamentades.

A part de l’urna per dipositar les formes consagrades, figures de sants, àngels i altres elements componen aquestes Cases Santes. L’estudi constata que moltes d’aquestes figures es troben en mal estat de conservació i que poden arribar a desaparèixer.

La tradició de les Cases Santes, que en molts casos incorpora el brull com a element ornamental, es manté viva a Mallorca, sobretot a parròquies de Palma, però també a la Part Forana.

]]>
https://ib3.org/la-tradicio-de-les-cases-santes-perdura-a-mallorca/feed 0
Detinguts el president de la Federació Balear de Boxa i son pare per un presumpte delicte d’afavoriment a la immigració il·legal https://ib3.org/detinguts-el-president-de-la-federacio-balear-de-boxa-i-son-pare-per-un-presumpte-delicte-dafavoriment-a-la-immigracio-illegal https://ib3.org/detinguts-el-president-de-la-federacio-balear-de-boxa-i-son-pare-per-un-presumpte-delicte-dafavoriment-a-la-immigracio-illegal#respond Wed, 29 Mar 2023 17:48:54 +0000 https://ib3.org/?p=436956 La Policia Nacional ha detingut el president de la Federació Balear de Boxa i son pare, vicepresident de l’organisme, per un presumpte delicte d’afavoriment a la immigració il·legal. Aquest dimecres horabaixa, diversos agents han registrat la seu de la federació, ubicada a Palma.

Segons han avançat diversos mitjans locals, el cas va esclatar fa mesos, quan, arran de diverses denúncies, els investigadors detectaren que des de Palma s’enviaven cartes d’invitació a un gran nombre de persones de Nicaragua. En arribar aquí, els haurien expedit una llicència esportiva per competir. La Policia Nacional també investiga com es varen gastar les subvencions públiques rebudes per l’agrupació de boxa.

Els dos detinguts s’han negat a declarar en dependències policials i està previst que passin a disposició judicial en les pròximes hores. La causa està sota secret de sumari.

]]>
https://ib3.org/detinguts-el-president-de-la-federacio-balear-de-boxa-i-son-pare-per-un-presumpte-delicte-dafavoriment-a-la-immigracio-illegal/feed 0
Una recepta antiga elaborada pel forn de Santo Cristo, a Ciutat, guanyadora del primer Concurs de Panades de Me de Mallorca https://ib3.org/una-recepta-antiga-elaborada-pel-forn-de-santo-cristo-a-ciutat-guanyadora-del-primer-concurs-de-panades-de-me-de-mallorca https://ib3.org/una-recepta-antiga-elaborada-pel-forn-de-santo-cristo-a-ciutat-guanyadora-del-primer-concurs-de-panades-de-me-de-mallorca#respond Wed, 29 Mar 2023 17:28:37 +0000 https://ib3.org/?p=436953 La millor panada de Mallorca està feta de me i cabell d’àngel. Una recepta antiga elaborada pel forn de Sant Cristo, a Palma, que ha guanyat el primer Concurs de Panades de Me de Mallorca. La primera edició del concurs ha estat un èxit de participació, amb 20 forns i pastisseries que s’hi han apuntat. Cadascun amb la seva recepta, però amb un denominador comú: l’ús de producte local. El jurat ha valorat els ingredients, el gust i també la presentació de cada panada. Així, el forn de La Soca de Palma i el forn Can Rafel de Búger han quedat segon i tercer, respectivament. Com a premi, rebran vals per adquirir me i farina de Mallorca.

]]>
https://ib3.org/una-recepta-antiga-elaborada-pel-forn-de-santo-cristo-a-ciutat-guanyadora-del-primer-concurs-de-panades-de-me-de-mallorca/feed 0
Una desena d’alumnes es formen a Formentera per rebre el certificat d’ajudants de cuina https://ib3.org/una-desena-dalumnes-es-formen-a-formentera-per-rebre-el-certificat-dajudants-de-cuina https://ib3.org/una-desena-dalumnes-es-formen-a-formentera-per-rebre-el-certificat-dajudants-de-cuina#respond Wed, 29 Mar 2023 16:01:28 +0000 https://ib3.org/?p=436913 Després de diversos anys treballant com a ajudant de cuina, en Luis Emanuel, va decidir apuntar-se al curs de cuina del SOIB per obtenir el certificat de professionalitat.

Però també hi ha alumnes que el fan per pura vocació com és na Mavi.

Són algunes de les històries de la desena d’alumnes que participen en aquest curs i que es troben en situació d’atur. L’objectiu és facilitar-los la reincorporació al món laboral amb vista a l’inici de la temporada turística.

Per anar practicant, periòdicament l’IES Marc Ferrer es converteix en restaurant. D’aquesta manera, aquests alumnes, juntament amb els estudiants del grau mitjà de cuina i serveis en restauració, acullen els comensals i els ofereixen diversitat de plats.

]]>
https://ib3.org/una-desena-dalumnes-es-formen-a-formentera-per-rebre-el-certificat-dajudants-de-cuina/feed 0
Els sondejos de nitrats dels nous pous de Maó donen resultats positius https://ib3.org/els-sondejos-de-nitrats-dels-nous-pous-de-mao-donen-resultats-positius https://ib3.org/els-sondejos-de-nitrats-dels-nous-pous-de-mao-donen-resultats-positius#respond Wed, 29 Mar 2023 15:28:12 +0000 https://ib3.org/?p=436937 L’Ajuntament de Maó ja té els resultats dels sondejos que havia fet per trobar nous pous de captació d’aigua. En un d’ells, el de Cornia, la concentració de nitrats és d’un 45%; per tant, seria possible transportar-la fins als dipòsits de Turó. L’altre de Son Cardona és d’un 51%, lleugerament per sobre del límit establert per Sanitat. L’Ajuntament també té previst instal·lar una planta per poder tractar els nitrats de l’aigua del pou clausurat de Sant Climent. Són dos projectes redactats que es volen finançar amb la línia d’ajudes del Pla de Cooperació Menorca.

]]>
https://ib3.org/els-sondejos-de-nitrats-dels-nous-pous-de-mao-donen-resultats-positius/feed 0
Balears podria avançar la campanya d’alt risc d’incendis en funció de la meteorologia https://ib3.org/sactiva-a-mancor-de-la-vall-el-primer-diposit-contra-incendis-amb-aigua-regenerada https://ib3.org/sactiva-a-mancor-de-la-vall-el-primer-diposit-contra-incendis-amb-aigua-regenerada#respond Wed, 29 Mar 2023 15:00:44 +0000 https://ib3.org/?p=436917 El Govern podria avançar la campanya d’alt risc d’incendis i restringir les cremes a la Serra si les condicions meteorològiques són adverses. El gerent de l’IBANAT, Joan Ramon Villalonga, ha afirmat que la campanya començarà com cada any dia primer de maig, encara que hi pot haver matisos: “Segons les condicions meteorològiques es podria avançar les restriccions de fer cremes”.

L’IBANAT ara fa feina especialment a les àrees recreatives i a la finca de Menut per tal que el públic els pugui fer servir durant les vacances de pasqua

Aquest dimecres, l’IBANAT ha presentat el primer dipòsit contra incendis amb aigua regenerada. Es troba a Mancor de la Vall, un municipi d’accés a la serra de Tramuntana pel sud: “Això és estratègicament interessant en l’extinció d’incendis”, afirma el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir.

La iniciativa connecta les sinergies de la depuració d’aigua amb la gestió dels boscos i el conseller subratlla que actuacions com aquesta podran ser sufragades amb el canon de sanejament, tal com el Govern aprovà aquest dilluns.

Després de Mancor, s’instal·laran dipòsits similars a altres depuradores, com a la d’Alaró, per exemple.

]]>
https://ib3.org/sactiva-a-mancor-de-la-vall-el-primer-diposit-contra-incendis-amb-aigua-regenerada/feed 0
Na Blanca de Can Mestre se sotmet a un tractament per reparar les branques afectades pel fort vent del passat gener https://ib3.org/na-blanca-de-can-mestre-es-sotmet-a-un-tractament-per-reparar-les-branques-afectades-pel-fort-vent-del-passat-gener https://ib3.org/na-blanca-de-can-mestre-es-sotmet-a-un-tractament-per-reparar-les-branques-afectades-pel-fort-vent-del-passat-gener#respond Wed, 29 Mar 2023 14:22:17 +0000 https://ib3.org/?p=436936 Na Blanca d’en Mestre, la icònica figuera de Formentera se sotmet aquests dies a les feines de conservació que fan els tècnics de Tragsa, l’empresa contractada per la Conselleria de Medi Ambient que gestiona la cura dels arbres singulars. Els forts vents que es registraren al gener van fer malbé moltes branques.

Amb la feina d’una grua, s’ajuda na Blanca d’en Mestre a mantenir la seva estructura original. És la figuera apuntalada més gran i també més popular de Formentera. El fort vent dels darrers mesos l’han feta malbé. Els tècnics l’han sotmès primer a una poda, i després se n’arreglen les branques per tornar-la a la seva imatge de sempre.

També aquests dies s’ha fet un tractament al Pi Ver de Can Besuró, el més gran d’Eivissa. En aquest cas, fa falta protegir-se per evitar que la terra entri als ulls. S’actua al sòl, amb un tractament de descompactació que, ens expliquen, millora la qualitat de la terra que envolta l’arbre i li aporten més nutrients.

A les Pitiüses, hi ha 12 arbres singulars: 7 a Eivissa i 5 a Formentera.

]]>
https://ib3.org/na-blanca-de-can-mestre-es-sotmet-a-un-tractament-per-reparar-les-branques-afectades-pel-fort-vent-del-passat-gener/feed 0
Juan Gayà, pendent de declarar davant del jutge https://ib3.org/juan-gaya-pendent-de-declarar-davant-del-jutge https://ib3.org/juan-gaya-pendent-de-declarar-davant-del-jutge#respond Wed, 29 Mar 2023 13:06:55 +0000 https://ib3.org/?p=436929 El recomanador d’apostes esportives Juan Gayà va quedar en llibertat amb càrrecs aquest dimarts a darrera hora de la nit. Havia estat detingut al dematí, al seu xalet de Santa Eugènia. Gayà, de 40 anys, pateix agorafòbia i, en el moment de la detenció, va agredir tres policies.

L’arrest es va dur a terme en el marc d’una macrocausa oberta a l’Audiència Nacional contra una organització criminal presumptament vinculada a les estafes esportives i el blanqueig de doblers. La causa ha estat declarada secreta. A Gayà, defensat per l’advocat Jordi Hevia, l’investiguen per quatre delictes: blanqueig, grup criminal, estafa i atemptat contra l’autoritat.

Aquest dimarts, en dependències policials, va ser interrogat per agents desplaçats des de Madrid, però es va acollir al seu dret a no declarar. Ara, que ha tornat a casa, està pendent de ser citat per declarar davant del jutge.

]]>
https://ib3.org/juan-gaya-pendent-de-declarar-davant-del-jutge/feed 0
L’STEI denuncia que l’excés de burocràcia i d’alumnat per docent emmalalteix el professorat https://ib3.org/lstei-denuncia-que-lexces-de-burocracia-i-dalumnat-per-docent-emmalalteix-al-professorat https://ib3.org/lstei-denuncia-que-lexces-de-burocracia-i-dalumnat-per-docent-emmalalteix-al-professorat#respond Wed, 29 Mar 2023 13:06:03 +0000 https://ib3.org/?p=436927 A tres mesos de tancar el primer curs escolar amb la LOMLOE, el sindicat STEI ha fet un estudi per analitzar el nivell de burocràcia que els docents han d’afegir a la seva tasca educativa. Les conclusions són que hi ha un excés de paperassa i un excés d’alumnes per professor. Assegura l’STEI, que això que fa que alguns abandonin l’activitat docent i d’altres s’hagin de medicar per estrès i ansietat.

Segons les dades que l’STEI, el sindicat majoritari a l’ensenyament públic, ha recollit, la paperassa que els docents, els tutors i els coordinadors han d’emplenar suposa un temps que no es pot dedicar a la docència directa. “Fora del seu horari laboral setmanal, el 60% del personal docent fa entre 2 i 5 hores a omplir papers. Això són entre 8 i 20 hores al mes de més” afirma Ricard Santafé del sindicat a Eivissa i Formentera.

Per això, demanen a Educació que es contractin auxiliars administratius als centres i també personal sanitari per llevar la responsabilitat que no és educativa als coordinadors de salut dels centres. la responsable de l’STEI a les Pitiüses, Joana Tur, afirma que “Han de tenir cura, fins i tot, de quan caduquen els medicaments de l’alumnat que tenen a l’aula. Alguns han de saber posar insulina”. Un 23% de docents tenen entre 80 i 120 alumnes i un 17% entre 120 i 150 alumnes. Aquest excés d’alumnat i de burocràcia, afirma l’STEI, emmalalteix el professorat i fa que un 11% de docents s’hagi de medicar contra l’ansietat. “Si tota aquesta feina l’has de fer dins un cotxe, al sofà de la casa d’un amic, agafant una barca per anar a dormir a Eivissa perquè a Formentera no tens casa, duxant- t’he en el gimnàs, no tenint connexió a internet o pagant més de 1.000 euros per un llit si és que el tens… com no hi ha d’haver síndrome de docent cremat” destaca Joana Tur.

L’STEI demana urgentment a Educació mesures per pal·liar la crisi d’habitatge, sobretot, a Eivissa i Formentera per poder donar continuïtat i qualitat als projectes educatius dels centres d’ensenyament públic de les Illes.

]]>
https://ib3.org/lstei-denuncia-que-lexces-de-burocracia-i-dalumnat-per-docent-emmalalteix-al-professorat/feed 0
Comença el curs de capacitació per a 166 futurs policies locals https://ib3.org/comenca-el-curs-de-capacitacio-per-a-166-futurs-policies-locals https://ib3.org/comenca-el-curs-de-capacitacio-per-a-166-futurs-policies-locals#respond Wed, 29 Mar 2023 12:46:52 +0000 https://ib3.org/?p=436926 A Mallorca son 124, a Menorca n’hi ha 17 i a Eivissa 25 més. En total 166 futurs agents que serviran per pal·liar el dèficit d’efectius que pateixen des de fa anys les plantilles de les policies locals de la majoria de municipis de les Illes.

Ara tenen per fer molta classe teòrica, però també pràctica. S’espera que durant el pròxim estiu ja estiguin al carrer, acompanyats per agents formats, però col·laborant en les tasques dels cossos municipals. Una gran representació dels caps d’aquestes policies locals els han saludat aquest dimecres durant la inauguració d’aquest curs. També el director general d’Emergències, la directora gerent de l’EBAP, i la consellera de Funció Pública, que hi ha destacat l’elevada presència de dones.

Amb aquests, des del 2019, seran 528 els agents de les policies locals de les Illes que hauran sortit dels cursos impartits per l’Escola Balear d’Administracions Públiques.

]]>
https://ib3.org/comenca-el-curs-de-capacitacio-per-a-166-futurs-policies-locals/feed 0
Balears ja té una Estratègia d’Intel·ligència Artificial https://ib3.org/balears-ja-te-una-estrategia-dintelligencia-artificial https://ib3.org/balears-ja-te-una-estrategia-dintelligencia-artificial#respond Wed, 29 Mar 2023 12:45:55 +0000 https://ib3.org/?p=436925 L’Estratègia Balear d’Intel·ligència Artificial ja és una realitat. El govern l’ha presentat aquest dimecres a representants institucionals i agents econòmics.

Es tracta d’una eina de planificació i impuls en aquesta matèria que posa en el centre les consideracions ètiques i les implicacions que té per a les persones.

El document l’ha elaborat la Direcció General de Modernització i Administració Digital en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears. L’objectiu és aconseguir un desenvolupament òptim d’aquesta tecnologia i les seves aplicacions mitjançant un full de ruta inclusiu, sostenible i ètic.

L’Estratègia presentada analitza els fonaments de la IA avui dia i el seu impacte, així com la implantació de la IA a les Illes Balears. En aquest sentit, apunta la transversalitat dels sectors amb aplicacions de les tecnologies d’IA, com ara l’agricultura, la gestió de residus, les ciutats intel·ligents, la mobilitat, el turisme, i l’eficiència energètica.

Pel que fa a les principals accions previstes, s’estructuren en sis eixos:
1. Creixement en infraestructures i dades
2. Promoció del talent i la formació
3. Impuls d’un Ecosistema IA integrador
4. Preparació per als canvis socioeconòmics que promourà la IA
5. Adopció de la IA per part de les administracions públiques
6. Observació dels aspectes ètics i legals

En concret, proposa el disseny d’un pla pluriennal de recerca i innovació en IA, amb convocatòries d’ajuts dirigides a projectes per tal de solucionar problemes empresarials i/o socials prèviament identificats; i la creació d’una càtedra universitària en IA amb participació del DIHBAI-TUR de les Illes Balears com a mitjà per impulsar la docència, la investigació, la transferència del coneixement i les aplicacions de la IA.

A més, l’Estratègia apunta la necessitat de crear un Observatori de la IA de les Illes Balears, que hauria fomentar l’adopció de la IA per part d’empreses i institucions i monitorar l’ús responsable de la IA.

Com a element rellevant, destaca la creació d’un Centre de Supercomputació i IA de les Illes Balears, que ja compta amb finançament del Govern i del Ministeri de Ciència i Innovació.

]]>
https://ib3.org/balears-ja-te-una-estrategia-dintelligencia-artificial/feed 0
Balears suma 18 trasplantaments de ronyó en els tres primers mesos d’enguany https://ib3.org/balears-suma-18-trasplantaments-de-ronyo-en-els-tres-primers-mesos-denguany https://ib3.org/balears-suma-18-trasplantaments-de-ronyo-en-els-tres-primers-mesos-denguany#respond Wed, 29 Mar 2023 12:33:24 +0000 https://ib3.org/?p=436897 De gener fins ara s’han realitzat 18 trasplantaments de ronyó, els més habituals a Balears (en suposa quasi el 65% seguit per les hepàtiques i les pulmonars); també s’han sumat a la llista de donants renals, 13 persones. Això en un context de xifres que demostren la tendència a l’alça tant del número de donants com d’operacions i, sobretot, de les realitzades amb èxit, segons ALCER, l’Associació per a la lluita contra les malalties de ronyó que reporta 70 intervencions el 2022, quatre més que les 66 sumades el 2021.

Avui és el Dia mundial de trasplantament i només els ronyons en són els protagonistes: de trasplantaments de fetge se’n feren l’any passat 7; de teixit ossi (medul·la), 17 i de còrnia ocular, 68.  La taxa de donació és igualment elevada, sent el 66 % d’extraccions de persones en mort cerebral.

Alcer té una preocupació: el coordinador de trasplantaments de Son Espases, el doctor Julio Velasco, arriba a l’edat de jubilació. Tenint en compte que és l’hospital on es fan el 80 % d’operacions, la presidenta d’Alcer a Balears, Irene Sangil, assegura que s’ha de pensar en el millor relleu possible i amb molta previsió. “El dr. Velasco té un historial impressionant i serà difícil trobar una persona tan professional i valuosa com ell”, diu Sangil.

El coordinador de la unitat de trasplantaments de l’hospital de referència ha declarat però a IB3 Ràdio que, de moment, no contempla la retirada professional i ha afegit que el nou repte és poder trasplantar cors i pulmons. “La Comunitat ha de creure que és una vertadera prioritat, jo ho crec i penso que indubtablement acabarem fent-ne de cardíacs… pulmonars costarà una mica més però hi ha un futur en aquest sentit”, ha exposat Velasco en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

“Va sonar el telèfon i em varen dir ‘has de venir cap aquí’ i a mi em va tremolar tot… Però estava contenta, era l’única solució” ha rememorat en el mateix espai radiofònic Rosa Vives, trasplantada del cor i presidenta de la Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt de les Illes Balears, ADAA.

Cada dia es fan a Espanya 15 trasplantaments, més de 5.000 en un any.

]]>
https://ib3.org/balears-suma-18-trasplantaments-de-ronyo-en-els-tres-primers-mesos-denguany/feed 0