X

Aprendre a llegir als 30 anys transforma profundament el cervell

Les estructures cerebrals resulten sorprenentment flexibles a l'edat adulta per reorganitzar aprenentatges

25/05/2017

Aprendre a llegir als 30 anys transforma profundament el cervell

/EUROPA PRESS

Mai és massa tard per aprendre. Investigadors han descobert que aprendre a llegir als 30 anys transforma profundament el cervell. L’estudi, publicat a la revista ‘Science Advances‘, ha estat dirigit per Falk Huettig, de l’Institut Max Planck de Psicolingüística, i en ell hi han participat investigadors de Max Planck, del Centre de Recerca Biomèdica (CBMR) de Lucknow i la Universitat de Hyderabad.

La lectura és una habilitat tan nova en la història evolutiva humana que l’existència d’una “àrea de lectura” no pot especificar-se en els gens de l’ésser humà. Ha de produir-se en el cervell una espècie de procés de reciclatge mentre s’aprèn a llegir: àrees desenvolupades per al reconeixement d’objectes complexos, com a rostres, es dediquen a traduir lletres al llenguatge. Algunes regions del nostre sistema visual es converteixen així en interfícies entre els sistemes visuals i de llenguatge.

“Fins ara, se suposava que aquests canvis es limiten a la capa externa del cervell, l’escorça, que se sap que s’adapta ràpidament als nous desafiaments”, diu Falk Huettig. En contrast amb els supòsits anteriors, el procés d’aprenentatge condueix a una reorganització que s’estén a les estructures cerebrals profundes en el tàlem i el tronc encefàlic. El fenomen relativament jove de l’escriptura humana, per tant, canvia les regions cerebrals que són molt velles en termes evolutius i parts fonamentals de ratolins i altres cervells de mamífers.

L’equip de recerca interdisciplinari va obtenir aquests resultats a l’Índia, un país amb una taxa d’analfabetisme del 39%, perquè la pobresa encara limita l’accés a l’educació en algunes parts d’Índia, especialment per a les dones. Per tant, en aquest estudi gairebé tots els participants eren dones en els seus 30 anys.

Al principi de l’entrenament, la majoria d’elles no podia desxifrar una sola paraula escrita en hindi, la seva llengua materna, un dels idiomes oficials de l’Índia, que utilitza caràcters complexos per descriure síl·labes completes o paraules en lloc de lletres simples.

Els participants van aconseguir un nivell comparable a un primer grau després de només sis mesos d’entrenament en lectura. “Aquest augment del coneixement és notable -assenyala Huettig-. Encara que és molt difícil per a nosaltres aprendre un nou idioma, sembla ser molt més fàcil per a nosaltres aprendre a llegir. El cervell adult resulta sorprenentment flexible”.

25/05/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris