X

La ponència técnica de Patrimoni del Consell de Mallorca proposa protegir el monument de la Feixina

L'Ajuntament de Palma lamenta aquesta petició de protecció

07/06/2017

La ponència técnica de Patrimoni del Consell de Mallorca proposa protegir el monument de la Feixina

Ha estat una reunió llarga i tensa. La ponència tècnica de Patrimoni havia de votar aquest dimecres si es proposa declarar el monument de la Feixina Bé Catalogat.

Els tècnics del Consell s’han abstès en la votació. Sí que s’hi han postulat a favor el Bisbat de Mallorca i el representant del Col·legi d’Aparelladors. També ho ha fet ARCA, que com la resta dels defensors de la permanença d’aquest monument, es basa en el seu valor històric, artístic i arquitectònic. La directora general de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, ha votat en contra de la protecció del monòlit. I el moment més tens s’ha produït quan el tècnic representant de l’Ajuntament de Palma, ha abandonat la sala sense votar.

Per a la plataforma Salvem Sa Feixina, que han estat a la reunió com a oients, s’apropa el final d’una lluita de prop de dos anys. Per altra banda, la plataforma Sa Feixina Sí que Tomba, integrada per 55 entitats, diu que continuarà lluitant perquè desaparegui un símbol del cop d’estat franquista.

La proposta de la ponència serà debatuda dimarts que ve en la Comissió insular de Patrimoni, formada per representants dels grups polítics, que en cas d’assumir la recomanació es portarà al ple de la institució la iniciativa perquè voti si declara el monument Bé Catalogat.

 

Cort insisteix en esbucar-lo “per a la dignificació de les víctimes del Franquisme”

L’equip de govern de l’Ajuntament de Palma ha lamentat “profundament” la decisió i ha indicat en comunicat que “tampoc compartim les maneres en què s’ha portat la reunió i que han fet que la representant municipal abandonés la reunió davant les indicacions jurídiques del secretari de votar a favor o abstenir-se de la protecció”.

“Aquest equip de govern insisteix que, set anys després de l’acord de ‘contextualització’ del monòlit de la Feixina, no s’ha aconseguit l’objectiu de transformar el monument en un símbol de trobada, de pau i de democràcia, i que manté un valor simbòlic de greuge per a les víctimes”, recalca.

El govern municipal insisteix que l’esbucament del monument “és l’única via per a la dignificació de les víctimes del Franquisme, tal com vénen reivindicant les associacions memorialistes”.

Per la seva banda, el PP de Palma ha celebrat la decisió dels tècnics perquè “suposa el triomf del sentit comú davant de la imposició”. La portaveu dels populars a l’Ajuntament de Palma, Marga Durán, ha subratllat que el seu partit ha defensat la permanència de l’obelisc des que el govern municipal va decidir impulsar el seu enderrocament.

Durán es congratula en un comunicat de l'”èxit d’un moviment veïnal constituït en defensa del patrimoni de la barriada de Santa Catalina”. “Mancant la votació definitiva de la Comissió de Patrimoni Històric, el contundent informe dels tècnics del Consell de Mallorca deixa en evidència el fracàs de l’únic projecte de legislatura conegut” del govern de coalició encapçalat per José Hila i Antoni Noguera, ha incidit la regidora.

Afegeix que, “fins ara, Hila i Noguera s’han fet els desentesos al sentiment majoritari dels ciutadans de Palma, però ara no podran ignorar un dictámen tècnic que blinda la Feixina de les temptacions revengistes del Pacte”.

 

Defensar el monòlit seria com defensar “el Valle de los Caídos pel seu valor patrimonial”

Podem ha demanat que el ple del Consell “reflexioni” i eludeixi la recomanació dels tècnics de protegir el monòlit, un monument “feixista” que la seva demolició considera de justícia pels represaliats pel franquisme. Segons un comunicat, la formació titlla de “covarda” la resolució de l’òrgan tècnic, “que s’escuda en uns suposats valors patrimonials del monòlit per declarar-lo Bé Catalogat”.

Podem recorda que la decisió final serà a càrrec del ple del Consell de Mallorca, on preval la representativitat política, i espera que eviti protegir el monument “pel bé de les víctimes”. “Seria el mateix que intentar defensar el Valle de los Caídos pel seu valor patrimonial”, afegeix l’organització política, que argumenta que els vots registrats en ponència signifiquen que la protecció “ha sortit endavant amb menys de la meitat dels vots”.

07/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris