X

Educació pretén exigir el nivell B2 d’anglès i el C2 de català a tots els docents el curs 2018-2019

L'any escolar comença aquest dimecres amb ràtios més elevades i amb la xifra més alta d'aules prefabricades

11/09/2017

Educació pretén exigir el nivell B2 d’anglès i el C2 de català a tots els docents el curs 2018-2019

/EFE

Un inici de curs escolar marcat pel model lingüístic. Les classes comencen aquest dimecres amb reivindicacions de tota la comunitat educativa perquè es reforcin les plantilles de docents i s’abaixin les ràtios.

Després de la polèmica del TIL la legislatura passada, ara la Conselleria d’Educació pretén consensuar aquest model d’ensenyament per a les dues llengües cooficials, el català i el castellà, i a l’anglès. Pendents encara d’aprovar un pla d’actuació, i que prèviament el document rebi el vistiplau del Consell Escolar, la Conselleria estudia exigir el nivell B2 d’anglès a tots els docents, tant de primària com de secundària. Pel que fa al català, se’n demanarà el nivell C2, l’avançat.

De moment, una comissió d’experts ja ha lliurat als sindicats de l’ensenyament, i també als docents i a les associacions de mares i pares d’alumnes, un document amb les recomanacions per a la millora de la competència lingüística, especialment de l’anglès. Entre els consells, destaca que tots els docents, sense excepció, acreditin el B2, el nivell mitjà-alt, d’aquesta llengua estrangera. Una de les propostes dels experts és que tots els alumnes dominin l’anglès quan acabin l’ensenyament obligatori.

Per aquest curs, els centres disposaran d’altres recursos extra per reforçar el coneixement de l’anglès. A proposta també de la comissió d’experts, prop del 70% dels instituts de secundària desdoblaran els grups i s’incorporaran uns 300 auxiliars de conversa.

Amb tot, l’any acadèmic 2017-2018 manté el criteri d’autonomia pedagògica. És a dir, cada centre és autònom per elaborar el seu projecte lingüístic propi. En aquest sentit, més de la meitat dels centres imparteixen una àrea o mòdul no lingüístic en llengua estrangera.

Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, les previsions de la Conselleria són que el pla del model lingüístic s’aprovi aquest curs, i que les mesures que l’acompanyaran no s’implataran fins l’any acadèmic 2018-2019.

A l’espera de les dades oficials que aquest dilluns en roda de premsa oferirà el conseller Martí March sobre l’inici d’aquest curs, Educació ja ha donat instrucció a tots els centres de Palma perquè afegeixin dos alumnes més a cada aula de primària. Tot plegat, arran de l’arribada d’infants fora del termini d’escolarització ordinari.

Precisament, la normativa preveu que el nombre d’alumnes per aula pugui augmentar un 10% en matrícula extraordinària. Des de l’Assemblea de Docents, critiquen que els criteris de ràtio es basen en valors massa elevats.

Des del mes de maig fins avui, han arribat 1.300 alumnes nouvinguts, la majoria amb necessitats de suport extra.

Les Illes necessitarien, com a mínim, una cinquantena d’aules noves només per acollir els alumnes que s’escolaritzen de manera tardana. De fet, Balears és una de les comunitats amb més percentage d’escolars amb necessitats específiques de suport educatiu, els anomenats “Nese”.

Albert Lobo, vicepresident de la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Mallorca, demana un repartiment igualitari dels recursos per a tots els centres.

I és que les classes comencen aquest dimecres amb la xifra més elevada d’aules prefabricades, modulars, dels darrers anys: 122 a totes les Illes, 16 més que el 2016.


Escolta la notícia completa a l’Informatiu Vespre d’IB3 Ràdio

11/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris