X

SOS algues vermelles: la pesca d’arrossegament arrabassa un 40% del seu l’ecosistema marí

Científics demanen mesures per preservar els fons de les Illes Balears

10/11/2017

SOS algues vermelles: la pesca d’arrossegament arrabassa un 40%25 del seu l’ecosistema marí

Els fons d'algues vermelles actuen com a "oasis" que ajuden a mantenir en bon estat les poblacions de peixos. /IEO

Científics demanen mesures per preservar fons d’algues vermelles de les Illes Balears. Un estudi que compara una zona explotada amb una altra protegida ha constatat que la pesca d’arrossegament modifica la fauna i flora dels fons d’algues vermelles de les Balears i té impactes negatius, per la qual cosa els científics demanen mesures urgents per preservar-los.

Un estudi del Centre Oceanogràfic de Balears i dels serveis centrals de l’IEO, en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i la Universitat de Girona sobre l’impacte de la pesca d’arrossegament en la plataforma continental del sud de Mallorca ha demostrat que, encara que els fons d’algues vermelles de Balears persisteixen en els caladors tradicionals de la flota d’arrossegament, aquesta explotació pesquera ha modificat la seva flora i fauna.

Els autors han analitzat dues zones adjacents: una és la denominada “Pesquera Rica”, un dels caladors tradicionals de la flota d’arrossegament des de principis del segle XX, i l’altra és una àrea no sotmesa a explotació d’arrossegament, en estar protegida de forma natural per afloraments rocosos que la delimiten.

Les vermelles suposen més del 90% del total de la biomassa d’algues en ambdues zones. La zona d’impacte va mostrar una reducció d’algues de fins a un 40% respecte a la zona sense impacte, a més d’una reducció en la seva diversitat.

Els investigadors assenyalen sobre els fons d’algues vermelles que “l’estudi demostra que la pesca d’arrossegament, fins i tot a una intensitat relativament baixa, té un impacte negatiu sobre aquests fons, que a més semblen actuar com a hàbitats essencials per a la sostenibilitat dels
mateixos recursos”.

Per això, ressalten la necessitat de prendre mesures urgents per preservar els fons d’algues vermelles a les Illes Balears i compatibilitzar aquesta protecció amb la sostenibilitat de la pesca d’arrossegament.

10/11/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris