X

La Terra es queda sense nits

La contaminació lumínica creix un 2,2% anual, i cada any que passa el planeta és més brillant en extensió i intensitat

28/11/2017

La Terra es queda sense nits

La llum artificial que emana de les ciutats no només ens impedeix veure les estrelles, sinó que a més, afecta la nostra salut, les plantes, els animals nocturns i microorganismes i, no obstant això, no atura d’augmnetar: la nit és cada vegada més lluminosa.

Així ho adverteix un estudi publicat a Science Advances liderat per Christopher Kyba, del Centre d’Estudis Geològics (GFZ) de Potsdam, i en el qual ha col·laborat Alejandro Sánchez de Miguel, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA).

El treball, basat en les dades recollides pel satèl·lit VIIRS (Radiòmetre d’Imatges per Infrarojos Visibles), analitza com ha evolucionat la contaminació lumínica entre 2012 i 2016 i adverteix que major eficiència energètica no equival a menor consum.

Segons l’estudi, la contaminació lumínica creix un 2,2% anual, i cada any que passa el planeta és més brillant en extensió i intensitat.

Entre 2012 i 2016, asseguren els autors, la llum nocturna ha crescut al mateix ritme que el Producte Interior Brut (PIB) dels països desenvolupats i molt més ràpidament als països en desenvolupament d’Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia.

Els científics conclouen que per combatre la contaminació lumínica i posar fi al malbaratament i als efectes nocius que té sobre la salut humana i la biodiversitat, caldria “portar un control de les emissions de llum com es fa amb les de CO2” i desenvolupar polítiques d’enllumenat que tinguin en compte utilitzar les LED de manera eficient.

28/11/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris