X

La nova llei agrària, més agrària que mai

01/06/2018

La nova llei agrària, més agrària que mai

El Govern ha aprovat l’avantprojecte de llei agrària que s’haurà de debatre i aprovar al Parlament. És una reforma de la llei Company de la passada legislatura, expliquen, de caràcter més purament agrari i menys urbanístic ja que, segons paraules de Vicenç Vidal, conseller d’agricultura “no pot ésser que una activitat com pugui ser la gestió d’un agroturisme desplaci l’activitat agrària, ha de ser complementària”.

I és que la nova llei agrària no dóna tanta via lliure com ho feia la de Company a l’hora de treure rendiment al camp -per exemple, a través d’agroturisme i altres explotacions-. Fins ara, un camp de polo es considerava activitat complementària.

La redacció de la nova llei agrària no ha estat un camí de roses. Les associacions del camp com Asaja i Unió de Pagesos es mostraren en principi reticents davant les restriccions que es plantejaven.

Els pagesos criticaven que la por del nou govern a que es pogués aprofitar el camp per treure rendiments que no tenguessin a veure amb l’agricultura -per exemple amb agroturismes o altres explotacions- acabàs perjudicant els seus interessos com a professionals de l’agricultura perquè no poguessin ampliar, per exemple, un sestador d’ovelles o un celler…. Les negociacions amb el sector i la creació d’una comissió va servir per introduir-hi canvis.

Un altre dels objectius principals del projecte de llei agrària és avançar cap al que s’anomena la sobirania alimentària, és a dir, que les Balears es bastin per elles mateixes per oferir productes agraris a la població.

Entre d’altres novetats, el text preveu la reserva de zones específiques per a l’agricultura a les finques rústiques.

01/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris