X

Satse presenta 35 reclamacions d’infermeres “per cobrar menys durant el seu embaràs”

El sindicat calcula que el perjudici econòmic ho sofreixen entre vuit mesos i un any i la pèrdua mensual ronda els 250-300 euros

28/06/2018

Satse presenta 35 reclamacions d’infermeres “per cobrar menys durant el seu embaràs”

El Sindicat d’Infermeria de Balears (Satse) ha presentat en el registre del IbSalut un total de 35 reclamacions per la pèrdua retributiva que, segons al·leguen, sofreixen quan, en estar embarassades, se’ls canvia de lloc per poder garantir la salut i seguretat d’ella i del seu fill.

Segons explica el sindicat en un comunicat, els professionals d’infermeria que treballen a torns “veuen minvades de forma substancial les seves retribucions quan per motius de gestació i en honor de garantir la seva salut i la del seu bebè sofreixen un canvi de lloc de treball, sent desplaçades a àrees principalment ambulatòries on només realitzen torns fixos de matí”. A conseqüència d’això, deixen de percebre la retribució del concepte de turnicitat, la nocturnitat, els festius i en algun cas les guàrdies que realitzaven de forma habitual previ al seu embaràs.

Satse ha assegurat que la disminució en les seves nòmines els afecta durant el període de temps que treballen en el nou lloc, però també influeix de forma negativa per al càlcul de la prestació de risc per embaràs que fa la mútua, quan cobren la seva prestació de maternitat i quan cobren el seu sou durant el període de lactància. Així, el sindicat calcula que el perjudici econòmic ho sofreixen entre vuit mesos i un any i la pèrdua mensual ronda els 250-300 euros.

Per això, Satse ha remarcat que la normativa de Prevenció de Riscos Laborals estableix que “el cost de les mesures relatives a la seguretat i la salut en el treball no haurà de recaure de cap manera sobre els treballadors” i, per això, entén que les afectades, en veure minvades les seves retribucions habituals, poden estar sent discriminades per raó de sexe en recaure sobre elles les conseqüències econòmiques negatives de les mesures de protecció de la salut.

Finalment, Satse ha indicat que durant l’últim mes ha ofert a les infermeres afectades durant els últims quatre anys la possibilitat de presentar un recurs de reposició davant la Gerència del IbSalut, reclamant la quantitat que els ha estat sostreta per no haver realitzat turnicitat, nits, festius o guàrdies durant el seu estat de gestació. Encara està a l’espera de resposta però si aquesta anés negativa, el sindicat preveu interposar “les demandes corresponents” davant el jutjat contenciós-administratiu.

28/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris