X

Els demòcrates recuperen la Cambra de Representants dels EUA mentre Trump s’aferra a la majoria del Senat

Les eleccions de mig mandat han deixat un Congrés més divers, més plural, amb més dones i més minories

07/11/2018

Els demòcrates recuperen la Cambra de Representants dels EUA mentre Trump s’aferra a la majoria del Senat

La candidata demòcrata a la Cambra de Representants de Kansas, Sharice Davids, i la seva mare, Crystal celebren que és la primera congressista nativa i lesbiana. / EFE | JIM EL SCALZO

Els demòcrates recuperen el control de la Cambra de Representants dels Estats Units (EUA) després de 8 anys de majoria republicana i debiliten el mandat del president Donald Trump. Els republicans amplien la majoria al Senat i és aquí on s’aferra Trump per qualificar d’èxit les eleccions legislatives d’ahir. Els comicis de mig mandat han deixat un Congrés més divers, més plural, amb més dones i més minories.

Donald Trump ha valorat el resultat com un “èxit tremend”. Aquestes eleccions eren un termòmetre dels seus dos anys de mandat i els republicans continuen conservant la majoria al Senat. el president estatunidenc aconsegueix mantenir el poder a la cambra alta, que té la darrera decisió per tramitar les lleis que li arribin. El republicà Ted Cruz revalida el seu lloc com a senador a Texas, encara que és la primera vegada que els demòcrates han estat tan a prop del canvi en aquest Estat.

Per altra banda, alegria entre els demòcrates. La Cambra de Representants sí que canvia de color. Abans en mans dels republicans, i ara, en les dels demòcrates, que aconsegueixen fer-se amb la majoria. “Farem feina per trobar solucions que ens uneixin perquè ja hem tingut prou divisions”, assegura la líder dels demòcrates al Congrés, Nancy Pelosi.

Amb aquest canvi, el president Trump perd poder. Això li podria bloquejar l’agenda legislativa ja que podria ser-li complicat tirar endavant noves lleis. “Tant de bo els demòcrates tinguin bones propostes per al futur del país. El president les escoltarà”, afirma Kellyanne Konway, cap de campanya de Donald Trump.

Entre les noves incorporacions demòcrates, per primera vegada dues dones musulmanes: Rashida Tlaib per l’Estat de Michigan i Ilhan Omar pel de Minnesota. A Colorado, el primer governador obertament gai, Jared Polis. I per Kansas, la primera nadiua nord-americana al Congrés, Sharice Davids.

A Nova York guanya una dona, la més jove que entra al Congrés en la història dels Estats Units. Demòcrata de només 29 anys i sense gaire experiència política. En aquestes eleccions, a més les dones han fet història per batre el rècord en nombre de candidates. Amb la cambra baixa en mans dels demòcrates, Donald Trump s’enfronta a una nova situació que l’obliga a entendre’s amb l’oposició els pròxims dos anys.

07/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris