X

Les Balears, la setena comunitat en competitivitat turística, segons Exceltur

Les Illes perden dues posicions respecte de l'any 2014, però amb un 106,3 de nota, tres punts més que fa quatre anys

14/03/2019

Les Balears, la setena comunitat en competitivitat turística, segons Exceltur

Les Balears milloren en l’Indicador de Competitivitat Turística. Ho diu un informe de l’Aliança per l’Excel·lència Turística (Exceltur) ha presentat avui dijous Monitur, el rànquing de competitivitat de les diferents Comunitats Autònomes. Analitza 80 indicadors entre els quals la gestió política o els resultats econòmics.

Encapçalen el llistat el País Basc i les Canàries, amb la primera i segona posició. Catalunya, que a l’anterior informe estava en primera posició, passa ara a la cinquena. I les Balears, com dèiem, han millorat nota amb un 106,3 (el 2014 tenia 3 punts menys, 103,2). Però, tot i aquesta millora, les Illes davallen de la cinquena a la setena posició.

Ho fan perquè hi ha dues comunitats autònomes que han millorat encara més: Andalusia i la Comunitat Valenciana. El llistat de les 17 comunitats el tanca l’Aragó.

Per a realitzar l’informe Monitur 2018 s’han tingut en compte més de 100.000 dades turístiques, la majoria oficials, i 82 indicadors. En termes globals, en tots els criteris de gestió, les Balears creixen respecte a fa 4 anys, 2014, excepte a dos: el transport i especialment la gestió política, que perd prop de 30 punts.

En aquest sentit, Exceltur valora positivament iniciatives com la regulació del lloguer turístic a les Illes. Gabriel Escarrer, que avui es presentava com a nou president d’Exceltur, ha estat crític, però, amb d’altres punts, com l’impost de turisme sostenible.

Per damunt de la mitjana i millorant respecte a l’anterior informe, se situen el màrqueting estratègic, l’ordenació del territori (que té en compte la massificació, el medi ambient), la diversificació turística (que contempla per exemple el lloguer vacacional), l’atracció de talent i la formació.

També creix la rendibilitat econòmica i social. Els empresaris veuen, però, amb incertesa els propers mesos. Preveuen una desacceleració del PIB turístic i els preocupen factors com la recuperació de destins competidors com Turquia i Egipte; una política espanyola que qualifiquen de convulsa i la desacceleració alemanya i britànica, marcada pel Brexit.

Exceltur publica l’informe Monitur cada quatre anys, abans de les eleccions municipals i autonòmiques. Ho fan, diuen, perquè la classe política entrant prengui nota de les necessitats del sector.

14/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris