X

Es dupliquen les denúncies per violència masclista el 2019

Ho atribueixen a la consciència que prenen les dones de no tolerar segons quina classe de situacions

11/01/2020

Es dupliquen les denúncies per violència masclista el 2019

Aquest 2019 que acabam de deixar, només la Policia Nacional, que té competències a Palma, Manacor, Eivissa, Maó i Ciutadella, ha registrat un increment del 16% en les denúncies per violència de gènere. Ho atribueixen a la consciència que prenen les dones de no tolerar segons quina classe de situacions.

Les coaccions, les amenaces, els maltractaments continuen essent els motius principals pels quals les dones denuncien davant la Policia Nacional un presumpte cas de violència de gènere. Del 2017 al 2018 aquest tipus de denúncies augmentaren un 8%. Del 2018 al 2019 pujaren un 16%.

La Unitat de Família i Dona de la Polica Nacional apunta que han notat també un increment de denúncies per part de gent jove i adolescents. Fins i tot, qualque al·lota de 13 anys que sortia d’una relació. El més comú és la distribució d’imatges íntimes.

Allò que preocupa les autoritats és el contacte directe que tenen els menors amb la pornografia ja que els fa distorsionar la realitat i deixar de banda l’afectivitat. La Llei de violència de gènere aprovada al 2004 recull que la Policia pot actuar d’ofici sempre i quan hi hagi qualque indici d’agressió i sense que la víctima denunciï.

Alguns articles de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, com són els de la publicitat discriminatòria, la prevenció i educació, o l’assistència jurídica, duen l’emprempta de l’actual directora de l’Institut Balear de la Dona. Va participar en el redactat quan era presidenta de l’associació de dones juristes Themis.

La norma va fer que s’incorporassin mesures concretes per combatre i visibilitzar el maltractament cap les dones en l’àmbit privat. També va servir perquè el focus del càstig es posàs en el maltractador i per a atorgar a les víctimes recursos d’ajuda i defensa.

Tot i així, les eines per posar fre a aquesta xacra continuen essent insuficients. Des del 2003, són 1.033 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles. Des de l’entrada en vigor de la llei, més d’un milió i mig de dones han denunciat un maltractament. Per acabar de completar aquesta llei, alguns col·lectius feministes reivindiquen que la violència de gènere no només es duu dins l’àmbit de la parella. També voldrien que s’aprovàs una normativa de consentiment sexual.

11/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris