X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 45: Una desescalada “gradual, asimètrica i coordinada”

Formentera serà un dels quatre territoris de l’Estat que passaran a la fase 1 el proper 4 de maig

28/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 45: Una desescalada “gradual, asimètrica i coordinada”

Formentera i les illes de Hierro, Gomera i La Graciosa passaran abans a la fase 1. Foto: EFE


Tota la informació sobre el coronavirus

 

-LA DESESCALADA. Pedro Sánchez ha anunciat que Formentera serà -juntament amb les illes canàries de Gomera, Hierro i La Graciosa- un dels quatre territoris de l’Estat que passaran a la fase 1 el proper 4 de maig, una setmana abans que la resta, que romandrien en la fase zero. El president del govern central, que ha detallat en què consistiran les quatre fases, ha declarat que “la desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada” fins a assolir la “nova normalitat” i amb un horitzó “d’entre sis i vuit setmanes”.

-ATUR. El coronavirus ha destruït 67.100 llocs de feina a les Illes. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dimarts, en el primer trimestre de l’any l’atur ha pujat un 78,52% a les Balears, són 49.200 persones més. El nombre d’aturats és ara de 111.900 persones. Per altra banda, s’han destruït 67.100 llocs de treball, una caiguda de l’11,7%. En comparació amb la situació de fa un any, l’atur ha pujat un 5,4% (5.700 persones) i l’ocupació ha davallat un 2,5%, el que equival a 13.100 llocs de feina.

-DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren dos morts més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 181 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.870, són 11 positius més que ahir. En les darreres 24 hores, han rebut l’alta 30 pacients. El total de curats és de 1.166. Per una altra part, 166 pacients han ingressat a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes. No hi ha cap ingrés a l’UCI nou en les darreres 48 hores. A les Pitiüses no hi ha nous casos positius i la xifra d’actius queda en 43, dos menys que ahir.

-AVANTATGES FISCALS. El govern central ha detallat els 12 sectors econòmics que podran sol·licitar la suspensió durant sis mesos sense interessos del pagament de les cotitzacions socials de maig, juny i juliol. Entre ells hi ha comerços com a forns, perruqueries, treballs de lampisteria o instal·lació de calefacció. Segons l’ordre que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), podran demanar aquesta moratòria empreses i autònoms de les següents activitats: cultius, impressió i arts gràfiques, fusteria metàl·lica, lampisteria, instal·lacions de sistemes de calefacció i aire condicionat o instal·lació de fusteria. També comerços al detall no especialitzats, botigues de productes d’alimentació, begudes i tabac, comerç, forns, confiteries i pastisseries, agències de publicitat, activitats odontològiques, perruqueria i altres tractaments.

-CENTRES DE RECONEIXEMENT. El Ministeri de Sanitat ha exclòs els centres de reconeixement de la llista de centres, serveis i establiments sanitaris que es consideren com a serveis essencials, tal com s’ha publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat. El Ministeri modifica l’ordre del 31 de març, en la qual incloïa a aquests centres. El canvi és conseqüència de les diferents modificacions aplicades amb vista a possibilitar la pròrroga de la vigència dels diferents permisos i llicències.

-HORTS ECOLÒGICS. Uns 9.000 horts particulars de les Illes s’estan tudant perquè els seus titulars no poden anar a cuidar-los. L’estat d’alarma decretat per la COVID-19 no permet desplaçar-se als horts d’autoconsum i urbans, una restricció que les associacions d’agricultors ecològics no entenen i es demanen per què sí està permès, en canvi, anar al supermercat. Han demanat a la delegada del govern, Aina Calvo, que els ho permeti. El que sí succeeix a d’altres comunitats autònomes.

-COL·LAPSE JUDICIAL. Després de sis setmanes amb l’activitat no essencial suspesa, el Consell de Ministres ha preparat un reial decret llei consensuat amb les comunitats autònomes. Com a mesura excepcional, s’habilitarà la segona quinzena del mes d’agost per fer actuacions judicials, uns dies que tradicionalment es destinaven a les vacances estivals, i s’ampliaran els terminis dels procediments judicials.

-ORDINADORS. Ja han començat a repartir-se els primers Chromebooks destinats a l’alumnat amb problemes per poder fer les classes confinats a casa per l’estat d’alarma. Els centres de Menorca ja ho han repartit aquest dilluns, als 38 alumnes que el necessiten, i avui dimarts s’ha estès el repartiment dels ordinadors als centres de Mallorca (923 dispositius), Eivissa (251) i Formentera (17). En total en són 1.229.

-XOC PEDIÀTRIC. L’Associació Espanyola de Pediatria ha fet una crida a la calma davant una informació que prové d’altres països i que associa l’anomenat Xoc Pediàtric amb la Covid-19. Es tracta d’un quadre clínic greu, però molt poc freqüent. De tota manera, asseguren que és una patologia coneguda i que els pediatres saben com tractar-la des dels primers símptomes.

-AJUTS A EMPRESES I AUTÒNOMS. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat al Parlament que la línia ISBA d’ajudes a empreses i autònoms s’amplia fins als 200 milions d’euros. Armengol ha destacat que per reactivar l’economia a Balears primer s’ha de garantir la seguretat sanitària, i que és necessari el diàleg i consens amb tots els agents socials.

-TARGETES SIM. L’Ajuntament de Palma ha informat aquest dimarts que ha tramitat la compra de 300 targetes SIM de 40GB per donar connectivitat als alumnes de Palma que no poden seguir les activitats lectives online per falta de connexió a internet en els seus domicilis.

-MÚSICA. El compositor Miquel Àngel Aguiló du adaptant la peça de tancament de Climàtic 2.0, un espectacle el qual es va estrenar aquest Nadal passat, des que es decretà l’Estat d’alarma. En l’obra, rebatejada com Himne de la pau, hi han participat més de 70 persones entre músics, tècnics i voluntaris de tot el món.

28/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris