X

Astilleros Llompart sospita d’irregularitats en la concessió del varador de Ciutadella

Avisa de dur Ports als tribunals si accepta la proposta de la família de l'empresari Díaz Ferran, que ofereix el triple de diners dels que s'exigeixen

07/07/2020

Astilleros Llompart sospita d’irregularitats en la concessió del varador de Ciutadella

La família de l’empresari Gerardo Diaz Ferran opta a la gestió d’un nou servei portuari a Menorca, 12 anys després d’obtenir, de forma il·legal, l’explotació de 154 amarraments a Maó. Ara és a Ciutadella on s’ha imposat en el concurs per gestionar el varador del port, després d’oferir el triple dels diners que s’exigien. L’empresa local que se n’ha fet càrrec en els darrers 35 anys denuncia irregularitats i avisa de dur a Ports als tribunals.

Astilleros Llompart, que gestiona els serveis del segon varador de Menorca des de fa 35 anys, denuncia irregularitats en el procés. La primera, el cànon, de 100.000 euros, que supera en gairebé cinc vegades el cànon total anual mínim base del concurs, que és de 23.000 euros.

La pròpia Confraria de Pescadors i diverses empreses del sector nàutic de Ciutadella han demanat a Ports que Marina Seca justifiqui la viabilitat econòmica de l’oferta. Hi ha, però, més qüestions. Astilleros Llompart denuncia, a més, en les seves al·legacions, que l’empresa gestionada per la filla de Gerardo Díaz Ferran i el seu gendre, Higinio Aldaz, han obtengut la màxima puntuació sense tenir experiència en el sector, i després d’haver canviat el seu objecte social un cop es va fer l’anunci de la licitació.

Per a Astilleros Llompart, es tracta de construccions il·legals en sòl rústic i d’una activitat clandestina. Els precedents no són favorables a la família de Díaz Ferran, que el 2008 va guanyar la concessió de 154 amarraments al Moll de Llevant del port de Maó, en un concurs ple d’irregularitats. Les sospites es confirmaren i el 2014 el Tribunal Suprem n’anul·là l’adjudicació, que va qualificar d’arbitrària. La Fiscalia va demanar tres anys i mig de presó per a l’expresident de la CEOE. Després d’un pacte amb el Ministeri Públic, pel qual Díaz Ferran va admetre un delicte d’alteració de subhastes i concurs públic, tot acabà amb una multa de 2.600 euros. Ports de les Illes ha encarregat un informe complet per analitzar-ne la concessió.

07/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris