X

El testimoni d’un voluntari de l’assaig clínic per trobar la vacuna contra la Covid-19

Enrique Sala és un metge jubilat mallorquí que ja ha rebut la primera dosi

19/09/2020

El testimoni d’un voluntari de l’assaig clínic per trobar la vacuna contra la Covid-19

Ja han començat a Madrid i Santander els assajos clínics amb humans per trobar una vacuna contra la Covid-19. Un equip d’IB3 Notícies ha parlat amb un metge jubilat mallorquí que hi participa. Enrique Sala, expresident del Col·legi de Metges de les Balears, ja n’ha rebut la primera dosi. L’estudi es perllongarà durant un any.

La farmacèutica Janssen ha iniciat la fase 2 de l’assaig clínic per trobar una vacuna contra la Covid-19. Un total de 550 voluntaris de Bèlgica, Alemanya i Espanya participen al programa, 190 dels quals són espanyols que participen a través de tres hospitals: els madrilenys La Paz i La Princesa i el Marqués de Valdecilla, a Santander.

Enrique és un dels 190 voluntaris espanyols que hi participen. “Per introduir-nos al programa ens fan una exploració física, una analítica de sang i una prova PCR per confirmar que no estem immunitzats”, explica Salas.

A la fase 2 s’avaluen els efectes secundaris i s’estudia quantes dosis són necessàries i cada quant s’han d’injectar per assolir el grau d’immunitat. Enrique n’ha rebut la primera aquesta setmana i rebrà la següent dosi d’aquí a dos mesos.

“El dia que et posen la vacuna et tornen a fer una exploració física i et fan una extracció de sang. A més, et donen el material que necessites per fer tu mateix el seguiment, com termòmetres, aparels per mesurar la saturació d’oxigen i questionaris de salut que vas emplenant amb les sensacions que et generen les dosis”, detalla.

L’assaig clínic té una durada d’un any tot i que els resultats preliminars de la fase 2 es podrien conèixer d’aquí a pocs mesos.

19/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris