X

La UIB investiga la presència d’insectes transmissors de possibles malalties als parcs de Palma

Identificar-los pot ajudar a prevenir la presència de patògens

31/10/2020

La UIB investiga la presència d’insectes transmissors de possibles malalties als parcs de Palma

Un grup d’investigació de la UIB estudia la presència d’insectes transmissors de malalties als parcs de Palma. Són, per exemple, els moscards, que poden ser un risc per les persones i animals domèstics. Identificar-los pot ajudar a prevenir possibles contagis.

A més de ser una molèstia, poden causar possibles malalties. El Grup de Recerca en Zoologia Aplicada i Conservació de la UIB investiga als parcs urbans de Palma la presència d’insectes, com els moscards i els flebòtoms, que poden ser vectors de patògens.

El doctor Miquel Àngel Miranda, coordinador del grup, explica que aquests insectes es caracteritzen per ser hematòfags. Les femelles s’alimenten de sang. “En aquest procés d’alimentar-se de sang poden transmetre patògens com virus o paràsits com la Leishmània”.

Un exemple molt recent són els casos del virus de la febre de l’oest del Nil, localitzats darrerament al sud de la Península. El transmet el moscard comú després del contacte amb alguns ocells. Els investigadors, de nit, col·loquen trampes a tres parcs de Palma.

Una vegada capturats els duen a la UIB. “Els classificam i els transformam a baixa temperatura per posteriorment fer una anàlisi de la possible presència d’algun patogen”, diu Miranda.

Identificant les espècies, es podrien localitzar abans possibles vectors de malalties. Volen comparar la seva presència a zones urbanes amb la d’indrets manco concorreguts. “Tendrem un mostreig de zones urbanes, després passaríem a zones periurbanes, com aeroports, zones més allunyades. Després tenim zones rurals com les granges, i zones naturals”, descriu Carlos Barceló, un dels investigadors del grup de recerca.

L’anàlisi de les interaccions entre espècies és una part important de la salut pública. L’exemple n’és l’actual crisi sanitària, causada per un coronavirus d’origen animal.

31/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris