X

IB3 estrena ‘Zoom: Tortugues, residents o turistes’

En el reportage, els cuidadors Guillem Fèlix i Xisca Pujol adverteixen que si ara venen tortugues a pondre, és per mor del canvi climàtic

31/10/2020

IB3 estrena ‘Zoom: Tortugues, residents o turistes’

Ni a Cala Nova, ni a la resta d’Eivissa ni, de fet, de les Balears, estam acostumats a veure tortugues ponent ous i tornant a la mar. I aquest estiu no ha passat només un pic, sinó 3: dos a Eivissa i un altre a Menorca. Són la continuació del que vàrem viure l’any passat, quan a Platja d’en Bossa es va produir la primera posta d’exemplars de tortuga babaua documentada a les Balears. Durant un any, han estat criades a centres de recuperació fins que estessin preparades per anar a la mar. I tot això, que sembla cent per cent positiu, té qualque aspecte que no ho és tant.

Al Programa Zoom d’aquesta casa ho analitzam. I ho feim per exemple, amb els cuidadors Guillem Felix i Xisca Pujol, que adverteixen que si ara venen tortugues a pondre, és per una mala notícia: el canvi climàtic.

Les tortugues també han de superar altres reptes un pic les amollin dins la mar: la pesca d’arrossegament, la contaminació, els plàstics i el trànsit marítim són les principals amenaces d’aquesta espècie. I, per descomptat, la hipotètica tornada del turisme de masses.

Com es demana el prestigiós biòleg Manu San Félix, la societat s’ha d’exigir preservar allò que tenim. S’ençata el debat sobre si estam preparats per acollir a les nostres platges les tortugues marines, perquè esdevenguin residents i no turistes. El Programa Zoom intentarà respondre aquestes preguntes.

31/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris