X

Les Balears lideraran el creixement econòmic en 2021 i 2022, segons el BBVA

L'entitat preveu un creixement del PIB del 10,3% a les Illes per a enguany

22/01/2021

Les Balears lideraran el creixement econòmic en 2021 i 2022, segons el BBVA

Les comunitats autònomes de Balears (+10,3%), Canàries (+8,1%), la Comunitat Valenciana i Catalunya (+5,9%) lideraran el creixement econòmic en 2021 i superaran el creixement mitjà en el conjunt d’Espanya, que se situarà en el 5,5%, d’acord amb les previsions de BBVA Research.

Després d’aquestes comunitats, Galícia (+5,7%) i Aragó i Navarra (+5,6%) també registraran un creixement una mica superior a la mitjana, segons el Servei d’Estudis de BBVA, que ha rebaixat del 6% al 5,5% la seva estimació de creixement per a Espanya enguany.

Per sota de la mitjana nacional, creixeran Andalusia (+5,4%), Astúries (+5,3%), Cantàbria (+5,3%), País Basc (+5,3%), La Rioja (+5,1%), Castella i Lleó (+5%), Madrid (+4,7%), Castella-la Manxa (+4,4%) i Extremadura (+4,2%). Múrcia, amb un creixement del 5,5%, igualarà la mitjana nacional.

Segons BBVA Research, diversos factors explica la revisió a la baixa del PIB per a enguany. En primer lloc, la deterioració dels indicadors sanitaris i les mesures de distanciament social establertes a Espanya i Europa, que afebleixen la lleu recuperació del turisme observada durant l’estiu i desacceleren l’avanç del consum.

En aquest sentit, La Rioja, Balears, Madrid, Castella i Lleó, Catalunya, Cantàbria i Múrcia ja van mostrar en el quart trimestre de 2020 una contracció de la despesa presencial amb targeta de crèdit o dèbit de clients de BBVA o d’altres entitats però realitzat en TPV de BBVA.

Així mateix, el consum en bars i restaurants a Astúries, La Rioja, Catalunya o Navarra es va reduir en més d’un 50% al novembre i va continuar caient al desembre. I en l’inici del mes gener, la tempesta ‘Filomena’ i les noves restriccions per la tercera ona tornen a impactar sobre aquest sector, especialment a Catalunya i Madrid.

En segon lloc, el menor ritme d’avanç de la Unió Europea també limita, segons BBVA Research, la recuperació de les exportacions. En concret, les dades disponibles de finals de 2020 apunten a una major desacceleració de les vendes a l’exterior a Aragó, Galícia i Madrid, mentre que l’ajust seria menor a Andalusia, Extremadura, Múrcia i La Rioja.

En tercer lloc, a la fi de 2020 es va observar un augment del nombre d’afectats per ERTO i autònoms amb prestació. Aquest canvi de tendència va ser una mica més intens en les comunitats del Cantàbric, Aragó i Andalusia. Per part seva, Balears, Canàries i Catalunya són les més dependents d’aquestes mesures de suport a la renda.

22/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris