X

La justícia rebutja el manteniment del toc de queda a Canàries

Sí que ratifica la limitació d'un nombre màxim de persones en reunions

09/05/2021

La justícia rebutja el manteniment del toc de queda a Canàries

El Tribunal Superior de Justícia de Canàries ha rebutjat el manteniment del toc de queda a l’arxipèlag i el tancament perimetral amb la limitació d’entrada i sortida de persones a aquelles illes que estiguin en els nivells 3 o 4 d’alerta per coronavirus –cap en aquests moments–. Així mateix, ha ratificat la limitació d’un nombre màxim de persones no convivents en trobades familiars i socials en espais d’ús públic i privat tant tancats com a l’aire lliure, així com la limitació a la permanència de persones en llocs de culte, ja que, en aquest cas, “la llibertat religiosa es veu afectada només en els aspectes accessoris”.
Així ho recull un acte emès aquest diumenge després de deliberar durant tota la jornada d’ahir dissabte i el matí d’avui sobre el document per al manteniment de les restriccions que el Govern de Canàries li va enviar per a la seva valoració i ratificació després de finalitzar l’estat d’alarma.
Respecte al toc de queda, la Sala entén que “ens trobem aquí davant un veritable confinament per la única raó de l’horari”, mentre que agrega que si el que vol és evitar determinades conductes que puguin comportar un major risc per a la salut pública perquè es considera que les mateixes habitualment per costum social es desenvolupen de nit, “compten els poders públics amb altres instruments jurídics d’intervenció menys lesius”.Respecte a la limitació d’entrada i sortida de les illes que estiguin en nivell 3 i 4, els magistrats observen que les excepcions contingudes no estan prou motivades i contenen una clàusula de tancament. “És el parer majoritari de la sala que ha de negar-se a la seva ratificació per considerar no prou justificada l’afectació negativa dels drets fonamentals recollits en els articles 14, 17 i 19 de la Constitució”, recull l’Acte.

El Govern aposta per mantenir les restriccions
Per part seva, el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, va explicar dijous passat que el Consell de Govern havia decidit mantenir les mateixes restriccions que es venien aplicant fins ara a les illes per al control de la pandèmia COVID sobre la base del criteri dels tècnics de Salut Pública i del seu comitè científic assessor.
Segons l’aprovat per l’Executiu, seguirien amb controls en els ports i aeroports, el toc de queda, la limitació del nombre de persones en reunions públiques o familiars, els tancaments perimetrals, els límits en els actes públics i en llocs de culte sempre en funció de la situació en cada illa i el nivell d’alerta en què es trobin.

La decisió es va publicar aquest divendres en el Butlletí Oficial de Canàries i es va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Canàries (TSJC) per a la seva ratificació en el que concerneix als drets fonamentals, optant aquest últim finalment per no ratificar diversos dels punts.

09/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris