X

La llarga travessa de Wally podria acabar a Mallorca: experts li donaran una mort digna

Des de fa setmanes que navega perduda pel Mediterrani, molt lluny de les aigües on habita, sense poder alimentar-se; el seu estat és crític i es troba en fase terminal

20/05/2021

La llarga travessa de Wally podria acabar a Mallorca: experts li donaran una mort digna

Ja ho haviem avisat. Wally, la balena perduda al Mediterrani, té les hores comptades. Al final d’aquest dijous horabaixa se l’havia perdut la pista per la zona del Toro, a Calvià. Ara, totes les administracions treballen plegades per fer el seguiment d’aquesta balena grisa del Pacífic que es troba greument malalta i desorientada per a finalment donar-li una mort digna.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic coordina, al costat de la Delegació del Govern a Balears i el Govern de les Illes, les actuacions per al seguiment. Compten amb l’assessorament del Palma Aquarium, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia i de l’Oceanogràfic de València, i sota la vigilància de Salvament i Seguretat Marítima (Sasemar), s’està fent un seguiment de l’evolució de les circumstàncies per a decidir els següents passos a donar.

En concret, es tracta d’una balena grisa del Pacífic a la qual des de fa setmanes s’havia vist al Mediterrani, molt lluny de les aigües on habita (costa de Corea i dels Estats Units).

La ruta migratòria de la balena grisa recorre la costa del Pacífic d’Amèrica del Nord, des de la baixa Califòrnia, on passa l’hivern, fins a Alaska, on s’alimenta a l’estiu. El motiu pel qual aquest exemplar s’ha desviat de la seva ruta habitual està lligat amb l’escassa extensió que assoleix el gel àrtic en l’actualitat als estius, a conseqüència del canvi climàtic. D’aquesta manera, Wally ha aconseguit travessar cap a l’Atlàntic i finalment arribar a la Mediterrània.

Encara que en un primer moment la balena va prendre rumb cap a l’Estret de Gibraltar, finalment l’exemplar va canviar la seva ruta a l’altura de la costa valenciana i es va endinsar cap a les aigües de Balears, primer d’Eivissa i després de Mallorca, concretament a Santa Ponça.

Es tracta d’un exemplar jove, d’uns dos anys, vuit metres de longitud i unes set o vuit tones de pes. A més, el seu estat és crític i es troba en fase terminal.

Durant aquest dijous els efectius de Salvament Marítim han treballat per a mantenir tranquil a l’animal, lluny dels curiosos, mentre es continua avaluant la millor manera de procedir.

Els investigadors de l’Oceanogràfic de València compten amb el material i els experts per a “eutanasiar a l’animal”, si bé és cert que aquesta tècnica en la mar amb un animal d’aquesta envergadura és arriscada. Si finalment l’animal es quedés varada a la platja, seria el moment d’intervenir per a evitar-li patiment.

20/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris