X

Quatre dècades d’invisibilitat i agressions contra el col·lectiu LGTBI en una exposició al Claustre de Manacor

Una mostra inèdita muntada per l'entitat Ben Amics -fundada l'any 1994- que és un bocí de la nostra història en imatges custodiades als arxius, des del 1976 fins al 2016

24/05/2021

Quatre dècades d’invisibilitat i agressions contra el col·lectiu LGTBI en una exposició al Claustre de Manacor

Només fa 37 anys que les autoritats d’aquí de les Balears, exercien una repressió real contra col·lectius, encara avui, minoritzats com les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals. L’any 1984 va succeir un episodi sonat a Palma, que ara, per primer cop es mostra en una exposició que s’exhibeix, aquests dies al Claustre de Manacor. Les fotografies d’aquell moment protagonitzen el cartell principal d’una mostra que repassa 40 anys de lluita LGTBI a Mallorca. Jan Gómez, membre de l’associació Ben Amics, explica el contingut del cartell, amb una fotografia de Sant Reprimoni, la primera concentració organitzada pel Front d’Alliberació Gai de les Illes Balears l’any 1984, en resposta a la decisió de l’Ajuntament de Palma “d’ordenar  la clausura dels locals d’ambient freqüentats per persones LGTBI. Cort va al·legar que eren prostíbuls i això va derivar en protestes que van acabar amb la detenció de tots els manifestants”.

Unes instantànies de fotoperiodistes de la premsa de l’època, que juntament amb altres materials com retalls de diaris, cartells del dia de l’Orgull o de campanyes de prevenció de la sida, esdevenen el testimoni de les lluites d’aquest col·lectiu per aconseguir una Mallorca més igualitària i lliure de discriminacions. Marta B. Egea, psicòloga de Ben Amics, assegura que la mostra té “un vessant pedagògic amb material per divulgar entre els centres educatius i sensibilitzar els alumnes”

Una mostra inèdita muntada per l’entitat Ben Amics -fundada l’any 1994- que és un bocí de la nostra història en imatges custodiades als arxius, des del 1976 fins al 2016. Quatre dècades d’invisibilitat i agressions que arriben a l’aprovació de la Llei balear per garantir els drets d’aquestes persones, aprovada ara fa 5 anys. Malgrat tot, Carme Gomila, tinenta de batle a l’Ajuntament de Manacor, recorda que “encara queda camí per recórrer, sobretot a peu de carrer”.

La mostra -que esdevé un acte de memòria i reparació- ha estat impulsada pel Consell de Mallorca i pretén recórrer altres pobles de l’illa com a instrument de sensibilització. Els dissenyadors són Mar Balaguer i Víctor Dorado.

24/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris