X

El guió d”El Verdugo’, a la Caixa de les Lletres de Luis G. Berlanga

El cineasta va rodar la pel·lícula a Mallorca la primavera de l'any 1963

10/06/2021

El guió d”El Verdugo’, a la Caixa de les Lletres de Luis G. Berlanga

L’Institut Cervantes ha obert aquest dijous la Caixa de les Lletres on el cineasta Luis García Berlanga va dipositar l’any 2008 el seu ‘testament’. Hi havia expectació per saber què hi hauria deixat un dels grans del cinema espanyol. Finalment, ha estat una còpia del guió d’‘El Verdugo’, l’obra mestra rodada a Mallorca, de la quarta part de ‘La escopeta nacional’, que no s’arribà a rodar mai, i una biografia del director.

‘El Verdugo’, l’únic rodatge a les Illes del director centenari

Berlanga va rodar a Mallorca ‘El Verdugo’, la que probablement és la seva millor pel·lícula i la que més problemes plantejà a la censura. Un terreny en què el director i el guionista Rafael Azcona sempre es varen moure hàbilment.

Rodada el maig i juny del 1963, les Coves del Drac i el Port de Palma apareixen cap al final de la pel·lícula. Quan els protagonistes, encarnats per Nino Manfredi i Emma Penella, gaudeixen de la seva lluna de mel. Un viatge de noces truncat quan un guàrdia civil, interpretat per un dels actors de la companyia de Xesc Forteza, Joan Ferrer, irromp per demanar al jove botxí que ha de tornar a Madrid per executar la seva primera víctima.

La pel·lícula va obtenir el premi Fipresci a la Biennal de Venècia, el festival on Berlanga es va donar a conèixer internacionalment i on el món va descobrir elements de la dictadura franquista com la pena de mort, que es continuava aplicant a Espanya. Pocs dies abans del rodatge, de fet, el franquisme executava el comunista Juan Grimau. Però també hi apareixen immortalitzats la misèria, la construcció de les ciutats dormitori durant el ‘desarrollismo’ i, per descomptat, el turisme a les Illes Balears.

L’any 2007, Toni Bestard va rodar ‘El anónimo Caronte’, un curt centrat en la participació de Joan Ferrer i que va ser nominat al Goya al millor curt documental.

10/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris