X

El vidre bufat de Can Gordiola, Patrimoni Cultural Immaterial

Can Gordiola, a Mallorca, i La Granja, a Segòvia destaquen com els principals centres productors

06/07/2021

El vidre bufat de Can Gordiola, Patrimoni Cultural Immaterial

La tècnica del vidre bufat té 2.000 anys d'antiguitat.

El Consell de Ministres ha reconegut la tècnica del vidre bufat com a Patrimoni Cultural Immaterial. El Govern destaca que té 2.000 anys d’antiguitat, i que els processos i coneixements que la fan possible tenen un valor històric, tecnològic i artístic fa que la tècnica meresqui conservar-se. A més, a proposta del Ministeri de Cultura, marquen com centres de producció referents La Granja, a Segòvia, i Can Gordiola, a Mallorca.

Segons Marisa Aldeguer, copropietària de Vidres Gordiola, estan “molt contents amb aqust reconeixement”. “Aquesta distinció és un homenatge als nostres avantpassats, que varen posar en marxa la fàbrica ara fa tres-cents anys”, explica Marisa, a la botiga de Can Gordiola, al carrer de la Victòria, al centre de Palma.

La producció de Vidres Gordiola combina elements decoratius i domèstics tradicionals, com plats, tassons o setrills, amb objectes contemporanis d’il·luminació. “Hem hagut d’avançar-nos a les noves tendències, per fer que el negoci sigui competitiu. En això hi han contribuït els consells d’interioristes i dissenyadors”, comenta la copropietària de la fàbrica.

“Si no evoluciones, estàs llest. Per exemple, fa anys els cendrers eren els objectes de regal més venuts. I ara no en feim, perquè fumar està mal vist, i la gent no en regala. En canvi, regalar un setrill és una cosa que continua estant de moda. Això combina amb el fet que l’oli fet a Mallorca també s’ha revaloritzat molt”.

Allò cert és que tant per fer un objecte tradicional com un de contemporani, la tècnica utilitzada és la mateixa, la del vidre bufat, que té dos mil·lennis d’antiguitat, i que ara el Ministeri de Cultura ha reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial.

06/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris