X

El darrer balanç del volcà: Més de 166 cases destruïdes i 103 hectàrees de terrenys i cultius arrasades

El president canari diu que els danys seran molt superiors als 400 milions i afirma que La Palma és zona catastròfica

21/09/2021

El darrer balanç del volcà: Més de 166 cases destruïdes i 103 hectàrees de terrenys i cultius arrasades

El president de les Illes Canàries, Ángel Victor Torres, ha afirmat que els danys materials provocats pel volcà de La Palma seran molt superiors als 400 milions d’euros. Superar aquesta xifra permetrà acollir-se als fons de solidaritat europeus. Aquestes ajudes es destinaran a arreglar infraestructures públiques, com carreteres, centres educatius o xarxes hidràuliques. Ha afirmat que La Palma és ara mateix zona catastròfica.

Mentre, la lava del volcà s’aproxima a la mar i pel seu camí ja ha destruït més de 166 cases i 103 hectàrees de terrenys i cultius segons dades aportades pel programa europeu Copernicus analitzant una fotografia del satèl·lit Sentinel 2. A la imatge es pot veure el recorregut de la lava des de les erupcions del volcà fins al seu pas pels nuclis de població.

L’aparició d’una nova boca anit passada ha provocat que s’hagin d’ampliar les evacuacions a la zona de Tacande en El Paso. De moment són més de 6.000 les persones que ha hagut de ser desallotjades, però podrien duplicar en les pròximes hores. Les autoritats estan preocupades perquè la lava ja ha arribat al poble de Todoque a los Llanos de Aridane amb una població superior a les mil persones. Està situat a 2 quilòmetres de la mar. La velocitat de la lava ha baixat. Dels 700 metres per hora del dilluns, avui s’ha alentit a 300. Això fa que les previsions de quan arribarà a la mar no s’hagin complit.

La nova boca del volcà va sorgir després d’un terratrèmol de 4,1 graus a l’escala de Richter a primera hora de la nit. És el sisme més gran des de l’inici de l’erupció del volcà.

L’arribada de la lava a la mar pot provocar explosions segons els experts. La lava es troba a més de mil graus de temperatura i el seu xoc amb l’aigua de la mar pot fer alliberar gasos tòxics qu s’afegiran als que emet el volcà. No es preveu però que pugui provocar pluja àcida segons alguns meteoròlegs.  Això ha obligat Capitania Marítima a tancar la navegació a la zona i establir un perímetre de dos quilòmetres.

El reis d’Espanya han anunciat que visitaran l’illa de la Palma aquest dijous per veure i conèixer de primera mà els efectes del volcà.

L’institut Vulcanològic de les Illes Canàries ha calculat que el volcà emet entre 8 mil i 10 mil tones diàries de diòxid de sofre.

 

 

21/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris