X

La previsió del cap de setmana: calitja, calor, cel mig ennigulat i basca

Aquests dies tornarem a patir nits tropicals amb la pujada de les temperatures mínimes

24/09/2021

La previsió del cap de setmana: calitja, calor, cel mig ennigulat i basca

Des d’ahir capvespre podem donar per finalitzat l’episodi de tempestes severes que han regat l’arxipèlag aquests darrers dies, provocant diverses inundacions localitzades per la nostra geografia. La DANA o gota freda responsable d’aquesta inestabilitat circula a hores d’ara per l’oest de la península, centrada entre el nord de Portugal i Galícia. Aquestes pròximes jornades tendrà tendència a retornar a la circulació general atmosfèrica formant un solc d’aire fred en altura que travessarà la península i farà frontera amb les Balears.

Aquest panorama ens endinsa dins un nou escenari meteorològic. La calitja, calor, cel mig ennigulat i la basca seran els protagonistes d’aquest cap de setmana. De fet, avui ja en començam a veure les conseqüències.

Anit passada les temperatures mínimes han tornat a pujar de manera clara, situant-se en valors més propis de l’agost que no pas de finals de setembre. Les anomalies de temperatura oscil·len entre els +5 i 9 ºC per damunt de la mitja climàtica!

Avui tendrem un divendres de cel bastant carregat de niguls i pols en suspensió que es despenja des del nord d’Àfrica. Segueix bufant el vent de gregal-llevant moderat, deixant una situació marítima alterada amb ones d’entre 1,5 -2 m d’altura.

Demà, dissabte 24

Intervals de niguls mitjans i alts que taparan el cel durant bona part del dia, seguits d’una considerable càrrega de pols en suspensió que afavorirà la sensació de basca. No s’esperen precipitacions destacables, tot i que no es descarten alguns ruixats febles i ocasionals acompanyats de terra roja. Quant a les temperatures, anit tornarem a patir valors de nit tropical per damunt dels 20 ºC, gairebé de forma generalitzada, acostant-se als 24-25 ºC a les zones més pròximes a la costa. Les temperatures diürnes entre els 27-31ºC.

El vent perd una mica d’intensitat, deixant una situació marítima una mica més tranquil·la.

Com és habitual, en aquests tipus d’adveccions d’aire càlid des del nord d’Àfrica, per demà s’activa la possibilitat de rissagues. A Menorca tenim avís groc per oscil·lacions de 70 cm.

Diumenge 25

Per tancar aquesta setmana tan moguda, s’espera que creui un petit solc d’aire fred en altura pel nord de l’arxipèlag que podria generar alguns ruixats i tempestes aïllades dins la mar balear, que de matinada no es descarta que puguin tocar terra. D’altra banda, tendrem un canvi de la direcció del vent que bufarà de mestral fluix, però que pot agranar una mica la pols en suspensió cap a l’est de les illes, fora acabar de fer net.

Les temperatures davallaran qualque grau, tant les mínimes com les màximes, però no serà una gran refrescada.

Pel que fa a l’estat del cel, veurem bastants més estones de sol amb permís d’alguns niguls mitjans i alts el matí i alguns niguls d’evolució a migdia que difícilment deixaran qualque ruixat aïllat.

 

24/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris