X

Simón destaca el “descens continuat” de contagis: “És complicat que hi hagi una sisena onada ràpida”

07/10/2021

Simón destaca el “descens continuat” de contagis: “És complicat que hi hagi una sisena onada ràpida”

El director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha considerat aquest dijous que, davant la situació sanitària actual, pot haver-hi brots de COVID-19 a Espanya, però veu “realment complicat que hi hagi una sisena ona ràpida”. “Qualsevol onada que vagi a venir previsiblement seria mes petita i més lenta”, ha assegurat.

Simón, ha destacat també sobre el descens de la incidència de la pandèmia a Espanya: “Portem 12 setmanes de descens continuat i estable; en cap període des que va començar la pandèmia hem tingut tant de temps de baixada continuada”.

Així ho ha expressat Simón en declaracions als mitjans de comunicació, abans d’impartir la ponència inaugural del Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, en el Palau de Congressos de Palma.

Simón ha atribuït el fet que Espanya ha tornat aquest dijous al risc baix per covid-19, amb una incidència acumulada a 14 dies inferior a 50 casos per 100.000 persones, a l’elevada cobertura de vacunació: “És una bona notícia que estigam en una situació en la qual ja es poden celebrar congressos i els professionals de les diferents especialitats poden començar a debatre sobretot el que ha passat, tot el que hem de millorar, tot el que canviarem en el futur i com reprendre una vida una mica més normal i una sanitat una mica més semblant al que teníem abans però amb les lliçons que hem après arran del coronavirus”, ha assegurat.

Sobre la possibilitat d’una sisena onada, Simón considera que pot haver-hi altres onades, però ha destacat que a Espanya el nombre de susceptibles al contagi és baix: “Tenim la sort que gràcies a la vacunació tenim un nombre de susceptibles molt menor que en altres llocs i qualsevol onada que vagi a venir, previsiblement seria més petita i més lenta”, ha augurat. Tot i que no es coneix el que passarà, Simón considera possible que calgui conviure amb la covid-19 “encara un temps”.

“Les previsions serien que en cas que hi hagués alguna onada es restringiria als grups de no vacunats, menors de 12 anys, amb un impacte en la clínica i en l’assistència molt inferior al que hem estat coneixent fins ara i probablement amb una grandària d’epidèmia o d’onada molt menor al que estem acostumats”, ha afegit.

Ha destacat que Espanya porti dotze setmanes consecutives de descens continuat i estable de la incidència, el període més prolongat de “baixada continuada” des que va començar la pandèmia global al gener de 2020, la qual cosa se suma al fet que cada vegada hi ha més vacunats i menys “susceptibles”. “Perquè una persona generi un brot hem de tenir la mala sort que es trobi amb diversos no vacunats o susceptibles junts i no és fàcil”, ha assegurat, i ha afegit que aquesta situació només es dona en nuclis molt concrets.

L’epidemiòleg creu que “pot haver-hi brots però és complicat que hi hagi una sisena onada ràpida”. “Si no passa en les pròximes poques setmanes, podem pensar que el que vagi a passar serà ja molt petit i que a penes serà perceptible”, ha afegit.

En relació amb la retirada de les restriccions i la reobertura de l’oci nocturn, Simón creu que és necessari “anar pas a pas”. “Però la situació és molt favorable i hem d’anar poquet a poc normalitzant la situació”, ha afirmat.

“Balears ho ha fet molt bé des del principi”

Així ho ha assegurat Simón, que ha aplaudit la gestió de la pandèmia a les Illes. No obstant això, el director del CCAES ha considerat que “gairebé totes les comunitats autònomes ho han fet molt bé des del principi” en la gestió de la pandèmia.

En el cas de Balears, Simón ha apuntat que es tracta d’una comunitat amb unes condicions i una forma de vida “molt particulars”. “Malgrat els grans riscos que podia tenir, ho ha fet amb un nivell de serietat enorme”, ha ressaltat.

07/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris