X

Els periodistes Maria Ressa i Dmitry Muratov guanyen el Premi Nobel de la Pau

El Comitè noruec reconeix la seva tasca en defensa de la llibertat d'expressió

08/10/2021

Els periodistes Maria Ressa i Dmitry Muratov guanyen el Premi Nobel de la Pau

Twitter The Nobel Prize

Reconeguts per la seva lluita dels drets humans a Filipines i Rússia, els periodistes Maria Ressa i Dmitry Muratov han estat guardonats amb el Premi Nobel de la Pau. El Comitè Noruec del Nobel ha destacat l’esforç dels dos en la salvaguarda de la llibertat d’expressió com a condició per la democràcia i la pau duradora. Ha afegit que representen a tots els periodistes que defensen aquests ideals en un món on la democràcia i la llibertat de premsa s’enfronten a condicions cada vegada més adverses.

Maria Ressa (58 anys)

És cofundadora en el 2012 de Rappler, una empresa de mitjans digitals de periodisme i investigació que denuncia els abusos de poder, l’ús de la violència i el creixement de l’autoritarisme a les Filipines. “Ha demostrat ser una valenta defensora de la llibertat d’expressió que ha centrat les seves crítiques en la controvertida i assassina campanya antidrogues del règim de Rodrigo Duarte” ha assenyalat el Comitè.

                                                World Economic Forum. Photo by Sikarin Thanachaiary

Dmtry Moratov (59 anys)

Va ser un dels fundadors del diari independent Novaja Gazeta on ha defensat durant dècades la llibertat d’expressió a Rússia en condicions molt adverses assegura el Comitè. De fet s’ha recordat que 6 periodistes del diari han estat assassinats des de l’inici. També s’ha destacat que Novaja Gazeta ha estat una important font d’informació sobre aspectes censurables de la societat russa que poques vegades apareixen en els altres mitjans.

Finalment, el Comitè noruec ha afirmat que “el periodisme lliure, independent i basat en fets serveix com a protecció contra l’abús de poder, les mentides i la propaganda de guerra. Els dos guardonats han documentat com les xarxes socials són utilitzades per difondre notícies falses”.

 

 

08/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris