X

Torna el canvi d’hora de la discòrdia

A les tres de la matinada de diumenge 31 d'octubre els rellotges retrocediran i tornaran a ser les dues

28/10/2021

Torna el canvi d’hora de la discòrdia

Cada any amb l’arribada de la tardor, torna el canvi d’hora. A les tres de la matinada, hora peninsular i de Balears, d’aquest diumenge 31 d’octubre els rellotges retrocediran seixanta minuts i seran les dues. Espanya tornarà així a l’horari oficial d’hivern, amb l’eterna polèmica sobre els beneficis reals d’aquest ajust.

El que sí que està comprovat és que la variació d’hores de llum que rep el cos humà afecta el seu organisme i, encara que s’adapta ràpidament a un canvi d’aquest tipus, quan es força per raons alienes a la biologia es pot produir una desregulació dels nivells hormonals que implica, entre altres coses, un descens de la melatonina o “hormona del somni”, la qual cosa afecta tant el descans com al rendiment de la persona. Aquestes persones són diagnosticades com a meteorosensibles.

El diumenge 31 el sol sortirà una hora més prest que el dissabte, a les 7:17, i es pondrà una hora abans, a les 17:49. D’aquesta manera anam perdent hores d’insolació. De fet, des del 15 de novembre fins a la darrera setmana de gener tendrem manco de 10 hores de sol diàries.

Una enquesta pública realitzada entre juliol i agost de 2018, amb més de 4 milions i mig de respostes dels 28 estats membres, revelava que el 84% dels enquestats eren partidaris d’eliminar els dos canvis horaris, i per això la Comissió Europea va proposar que el 2019 fos el darrer any. No obstant això, el Govern d’Espanya i la Comissió Europea continua estudiant els efectes de suspendre els canvis horaris. El comitè d’experts encarregat de prendre la decisió preveia arribar a un consens aquest any, no obstant la pandèmia i la falta d’unitat farà posposar la decisió. El dilema continua damunt la taula un nou any.

28/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris