X

L’oposició aposta per l’eliminació de l’ITS, però lamenta alhora que el Govern l’hagi “desvirtuat”

Els grups parlamentaris que donen suport al Govern asseguren que la finalitat inicial de l'impost es recuperarà una vegada se superi la crisi derivada de la Covid

29/11/2021

L’oposició aposta per l’eliminació de l’ITS, però lamenta alhora que el Govern l’hagi “desvirtuat”

Les al·legacions presentades per la Federació Hotelera Empresarial de Mallorca als pressuposts de la comunitat relatives a l‘Impost de Turisme Sostenible han tornat a revifar el debat sobre la taxa turística. Una vegada més, els grups de l’oposició han criticat l’impost i la gestió que el Govern de Francina Armengol n’ha fet al llarg dels darrers temps.

El Partit Popular ha donat suport a la petició de supressió de l’ITS feta pels hotelers de Mallorca. La seva portaveu adjunta al Parlament de les Illes Balears, Núria Riera, ha titllat l’impost d'”ecofarsa”. “Ni és eco ni és taxa”, ha dit Riera. I tot i que demana que els doblers recaptats es destinin allà on es va fixar en la creació de l’impost, el PP assegura, també, que l’eliminarà de “manera progressiva” en governar.

Una supressió total per la qual també aposta Ciutadans. I no només perquè els recursos de l’impost turístic s’han desviat dels objectius perseguits, segons el portaveu adjunt de la formació. Gómez ha recordat que el seu partit sempre s’ha mostrat contrari a l’impost. En qualsevol cas, mentre es mantengui, Ciutadans proposa l’exempció del cobrament de la taxa en situacions de crisi com l’actual.

En aquest sentit, El Pi reclama recuperar els imports de la primera ecotaxa que hi va haver a les Illes. Un euro per turista i dia, independentment de la categoria de l’allotjament turístic. “L’ITS requereix una reflexió i més quan les incerteses en vista a la temporada turística de 2022 s’estan multiplicant”, segons Josep Melià.

Vox, per part seva, critica que el Govern hagi “desvirtuat” la finalitat de l’impost. I tot i donar suport a la petició dels hotelers de Mallorca perquè s’elimini la taxa, diu que no entén perquè la patronal hotelera continua present al Pacte de Reactivació, “si al final, el Govern fa el que li dona la gana”, ha dit la diputada de Vox Idoia Ribas.

Proposta per reunir la Comissió de l’ITS i avaluar la finalitat de la taxa

En canvi, els partits que donen suport al Pacte de Govern, Unides Podem, Més per Mallorca i PSIB-PSOE, defensen l’impost. Tot i que han presentat una esmena perquè la Comissió de l’ITS es reuneixi durant els primers mesos de cada any per controlar on es destinen els doblers. “S’ha d’evitar que es tornin a pagar concerts com el que es va celebrar fa unes setmanes”, ha assegurat la portaveu adjunta del Grup Parlamentari d’Unides Podem, Esperança Sans.

Més per Mallorca també es posiciona en aquest mateix sentit. Miquel Ensenyat ha quantificat en mil milions d’euros els doblers perduts durant els anys que el govern del PP el va eliminar i ha dit que s’ha de defensar la finalitat inicial de l’impost. Uns objectius que es recuperaran, segons els partits del Pacte, una vegada s’hagi superat la crisi de la Covid. De fet, els socialistes han parlat de “situació excepcional”. “Les prioritats del Govern varen haver de canviar i el que s’ha fet és garantir la seguretat”, segons el diputat Damià Borràs.

29/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris