X

La lluita contra l’estigma, el cavall de batalla després de 40 anys de VIH

A les Illes Balears, des de 2003 i fins a desembre de 2020, s'han diagnosticat 2.827 casos de VIH. D'aquests, un 39,7% són entre relacions heterosexuals

30/11/2021

La lluita contra l’estigma, el cavall de batalla després de 40 anys de VIH

A les Illes Balears, des de 2003 i fins a desembre de 2020, s’han diagnosticat 2.827 casos de VIH. D’aquests, un 82 % són homes i un 18 %, dones. L’any 2020 es varen diagnosticar a les Illes 117 casos (94 a Mallorca, 6 a Menorca, 17 a les Pitiüses). La taxa d’infecció per VIH a les Illes Balears, que s’havia mantingut sempre per sobre dels 12 casos per cada 100.000, queda el 2020, de moment, en 9,99 per 100.000 habitants, i és la més baixa de totes les sèries anuals.

Aproximadament un 83 % dels casos s’associen a transmissió sexual. Quant a la distribució de casos per categories de transmissió en els casos acumulats, el primer grup en nombre de casos és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes, amb 1.231 casos (43,5 %). Seguidament hi ha el de les persones heterosexuals (1.122 casos, equivalent al 39,7 %) i les persones usuàries de drogues injectades (284 casos, equivalent al 10 %).

El president de l’Associació de Lluita Anti-sida (ALAS), Joan Lluís Llull, adverteix que “l’estigma i la discriminació associats al VIH continuen sent el gran cavall de batalla”, quan es compleixen 40 anys des que irrompés l’epidèmia.

El 5 de juny de 1981 es van descriure els cinc primers casos del que després es coneixeria com a sida, ha recordat ALAS en un comunicat, amb motiu de la commemoració l’1 de desembre del Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida.

Malaltia i estigma

Des dels seus inicis, la infecció per VIH “va transcendir allò biològic per a convertir-se en un fenomen polític i social amb una alta càrrega moralitzadora, discriminatòria i estigmatizant, que continua culpabilitzant a les persones afectades”, recalca ALAS.

En aquests 40 anys, prop de 80 milions de persones han adquirit VIH i al voltant de 36 milions han mort a causa de la sida. A Espanya, més de 200.000 persones han adquirit el VIH, de les quals prop de 60.000 van morir per causes relacionades amb la sida, però ALAS destaca que els avanços en la resposta al VIH “han estat impressionants”.

‘Indetectable=Intransmissible’

Amb els nous medicaments, des de 1996 es van reduir dràsticament les morts relacionades amb la sida. A més, els antiretrovirals han continuat evolucionant de manera que ja no és necessari més que una sola pastilla diària per a controlar la infecció. En un futur pròxim, s’espera que el tractament consisteixi en una injecció cada dos mesos.

S’ha demostrat científicament que aquesta medicació també és preventiva: “Les pràctiques sexuals amb una persona que visqui amb VIH, que estigui tractada i tingui una càrrega viral indetectable durant 6 mesos, no suposen un risc de transmissió d’aquest virus. D’aquí l’eslògan ‘Indetectable=Intransmissible'”, assenyala el coordinador d’ALAS, Joan Viver.

Una pastilla per no adquirir el VIH

L’associació afirma que aquest missatge està ajudant a reduir la por i la discriminació cap als afectats. Durant aquest any, la Conselleria de Salut ha implementat la PrEP a Mallorca i Menorca, una estratègia preventiva mitjançant la qual, amb una pastilla diària, una persona pot evitar adquirir el VIH. Gràcies a aquest recurs, s’ha aconseguit disminuir el nombre de nous diagnòstics a Londres i altres ciutats europees i estatunidenques i ALAS espera que la seva dispensació comenci “molt aviat” també a Eivissa.

Des de la Conselleria de Salut, de fet, informen que la profilaxi preexposició (PrEP), a Eivissa i Formentera estarà disponible a partir de gener, amb la qual cosa quedarà completa la cobertura a tot l’Arxipèlag. També recorden que un diagnòstic precoç permet accedir amb rapidesa al tractament, millora la qualitat de vida de les persones infectades i disminueix les malalties relacionades amb el VIH, la mortalitat i la transmissió de la infecció a altres persones.

ALAS adverteix que queda “un llarg recorregut” per a combatre l’estigma i la discriminació. El president de l’associació, Joan Lluís Llull, explica que “la immensa majoria de les persones que acudeixen a l’associació oculten el seu diagnòstic per por, cosa impensable en altres patologies“.

Curar la malaltia, erradicar l’estigma

Per a combatre aquesta situació, ALAS proposarà accions de sensibilització als ajuntaments que enguany han adquirit un compromís per a accelerar la resposta davant el VIH, que són Maó, Eivissa i Sant Josep de sa Talaia. A més esperen que en les pròximes setmanes el Consell de Formentera se sumi a aquesta iniciativa per a aconseguir els objectius que va marcar ONUSIDA per a 2030.

Per part seva, l’Ajuntament de Palma ja es va comprometre amb la causa en 2018, i enguany han organitzat, juntament amb ALAS, la presentació del llibre autobiogràfic “25th Anniversary, de Vera Bilicka”, una de les poques persones amb VIH visibles. L’acte tindrà lloc aquest dimecres, a les 18.00 hores al Centre Flassaders.

30/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris