X

Només s’emancipen el 17,6% dels joves de les Balears

Els experts qualifiquen de "devastador" l'impacte de la pandèmia en la feina i l'accés a l'habitatge dels joves.

02/12/2021

Només s’emancipen el 17,6%25 dels joves de les Balears

Ser jove a Espanya és un mal negoci ja fa anys” Assegura el politòleg i especialista en Ciències Socials, Pablo Simón, i autor d’una estudi estatal recent sobre la situació dels joves.
Simón coincideix amb els responsables de l’Anuari de la Joventut de les Illes Balears 2021 que l’impacte de la pandèmia en aquest col·lectiu és més que notable precisament en els aspectes que manco tenen a veure amb els efectes del virus.
Quan a l’ocupació, a final de 2020, a les Balears, feien feina un 40% d’homes joves i un 33% de dones joves, en conjunt, 8 punts manco que l’any anterior. Els responsables de l’anuari alerten que, els joves treballadors han de destinar el 117% d’un sou d’ingressos mitjans per poder pagar el lloguer.
La docora Belén Pascual coordinadora de l’anuari, explica que la feina ja no permet els joves emancipar-se.

En concret, el 2020 s’havien emancipat el 17.6% dels joves d’entre 16 i 29 anys. Un 82,4% viuen a casa dels progenitors. Encara és una de les taxes d’emancipació més altes d’Espanya peró, la meitat que fa una dècada.

La pandèmia també ha impactat en la salut dels joves; sobretot, la mental i de manera més destacda en les dones, en part, per la incertesa econòmica.

L’Anuari de la Joventut l’elabora la UIB en col·laboració entre la Conselleria d’Afers Socials i Esports a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Participació i Joventut, i la Universitat de les Illes Balears, concretament del Grup d’Investigació
i Formació Educativa i Social (GIFES), membres del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques. La iniciativa compta, a més, amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya

Els experts consideren molt necessari impulsar l’autonomia dels joves i augmentar-ne la participació en l’esfera pública.

02/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris