X

Prop d’un 40% de les emissions a les Balears procedeixen del transport marítim i aeri

El Govern vol reduir aquestes emissions per millorar la qualitat de l'aire de Palma

09/12/2021

Prop d’un 40%25 de les emissions a les Balears procedeixen del transport marítim i aeri

Entre un 30 i un 40% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a les Balears procedeixen del transport marítim i aeri. Són dades que s’han donat a conèixer avui a la presentació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Palma. Segons aquest informe, la contaminació per trànsit de vehicles és també una de les més importants, fet que motiva que més de la meitat de les 71 mesures del pla s’orientin a reduir els efectes negatius de l’ús del cotxe privat.

El pla proposa la redacció de plans de millora de la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible específics per l’aeroport i el port de Palma, dues de les zones on es generen més emissions contaminants, segons Pedro Yllanes, vicepresident de Transició Energètica de les Illes. Yllanes ha destacat els greus efectes de la contaminació, que causa 7 milions de morts prematures al món cada any, segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut. També ha afirmat que “és vital descarbonitzar tots els sectors contaminants”.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha recordat que Balears és una comunitat insular i s’han de poder importar i exportar productes i viatjar amb facilitat. Per això es produeix més contaminació als ports i aeroports i és necessari reduir les emissions contaminants en aquestes zones. Malagrava també afirma que ha augmentat la producció d’energia renovable, però també les emissions del transport. A més, ha destacat que s’acaba d’aprovar la zona de control d’emissions de sofre a tota la Mediterrània, que funcionarà a partir de l’1 de gener del 2025 i que permetrà que” tots els vaixells de la zona hagin de reduir les seves emissions”.

En relació amb el turisme de creuers, el batle de Palma, José Hila, ha dit que estan treballant en un equilibri entre la reducció de la contaminació i el turisme, la principal font d’ingressos de la comunitat.

Altres mesures incloses al pla per millorar la qualitat de l’aire són els autoconsums compartits i el foment de l’agricultura ecològica dins Palma.

09/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris