X

El PP al Senat dona suport una esmena de Compromís sobre les llengües minoritàries perquè tornin els pressupostos al Congrés

Els populars ho justifiquen perquè la iniciativa s'emmarca en la Carta Europea de les Llengües Regionals

21/12/2021

El PP al Senat dona suport una esmena de Compromís sobre les llengües minoritàries perquè tornin els pressupostos al Congrés

Una esmena al Senat de Compromís als pressupostos generals de l’Estat de 2022 ha recaptat suports per a incorporar-se als comptes, que ara hauran de tornar al Congrés perquè es pronunciï sobre aquesta modificació.

Mancant la proclamació oficial dels resultats de la votació telemàtica, fonts de PP, ERC, PNB, JxCAT, Més per Mallorca, Geroa Bai i Adelante Andalucía han confirmat a EFE el seu suport a l’esmena de Compromís, que compta així amb la majoria absoluta suficient per ser aprovada.

El Senat ha debatut aquest dimarts el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per a 2022, que previsiblement aprovarà amb la incorporació d’una única esmena, presentada per Compromís.

L’esmena proposa dedicar 1,6 milions d’euros a la promoció i difusió de les llengües protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries a Galícia, Astúries, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya, País Valencià i les Illes Balears.

El PP ha justificat el seu suport perquè la iniciativa s’emmarca en la Carta Europea de les Llengües Regionals, mentre que ERC defensa que ha respectat el seu acord amb el govern espanyol, ja que “qualsevol mesura que protegeixi les llengües cooficials ens sembla bé, com no pot ser d’una altra manera”.

Fonts de Bildu han indicat que han votat en contra per a evitar retardar l’aprovació dels comptes.

Després d’incorporar aquest canvi, cosa que no estava previst, els pressupostos hauran de tornar al Congrés, cosa que probablement ocorrerà la setmana vinent perquè puguin entrar en vigor l’1 de gener.

El Congrés només es pronunciarà sobre l’esmena introduïda pel Senat, no sobre la resta dels pressupostos, un canvi que podrà ratificar per majoria simple, i en aquest cas es manté en el text de la llei, o rebutjar-lo, i en aquest cas s’elimina i es torna al text anterior.

“El PP s’alegra enormement de la relliscada de Pedro Sánchez al Senat, que retorna els pressupostos i fa que tota Espanya s’assabenti del dolents que són aquests comptes i del dolent que és el Govern de Sánchez en la seva relació amb els seus socis”, ha declarat als mitjans el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto. Ha explicat que el seu grup ha votat a favor de totes les esmenes presentades al Senat als pressupostos generals de l’Estat de 2022 que “contenen o compleixen” el programa dels populars, amb l’objectiu de retornar els comptes al Congrés.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que el PSOE donarà suport en el Congrés aquesta esmena de Compromís i que creu que el PP ha votat a favor per una “rebequeria” per retardar l’aprovació dels pressupostos. “El PP està intentant allargar el debat de pressupostos, però està instal·lat en la política inútil”, ha explicat la dirigent socialista, als mitjans de comunicació als passadissos del Senat.

21/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris