X

El rastre dels telèfons mòbils: Palma, el tercer municipi de l’Estat que rep més turistes estrangers

L'INE publica una estadística experimental amb informació a partir de la posició mòbil dels visitants

23/05/2022

El rastre dels telèfons mòbils: Palma, el tercer municipi de l’Estat que rep més turistes estrangers

Es tracta d’una estadística experimental amb informació sobre els turistes que viuen a l’estranger i que viatgen a l’estat, a partir de la seva posició mòbil. Tres grans operadors de telefonia mòbil espanyols han enviat els detalls del posicionament dels telèfons amb targeta SIM d’operadores estrangeres detectades al país. Així es desprèn que Palma és el tercer municipi espanyol que rep més turistes no residents, només per darrere de Barcelona i Madrid. Procedeixen sobretot d’Alemanya i del Regne Unit. Pel que fa als turistes alemanys, les seves destinacions preferides són Palma, Barcelona i Pájara. En el cas de Barcelona provenen del Regne Unit i França i en el de Madrid, de França i els Estats Units.

Evolució i procedència dels turistes no residents

El nombre de turistes no residents que visiten l’Estat el mes d’abril s’incrementa en més d’un 190% respecte el mateix mes del 2021. El nombre de pernoctacions que es realitza s’incrementa un més d’un 172%. La durada mitjana dels seus viatges és de 8,5 dies, és a dir, es redueix un 6,6% en relació a ara fa un any. A nivell global, si tenim en compte la procedència dels turistes que visiten Espanya, més del 90% són europeus. La resta procedeixen d’Amèrica (més d’un 5%), l’Àsia (no arriba al 2%), l’Àfrica (poc més de l’1%) i Oceania (tot just un 0,1%)

El principal país emissor europeu és el Regne Unit, amb més d’un milió de turistes (gairebé el 20% del total). El segueixen França i Alemanya (amb poc més del 15 i del 13 per cent, respectivament). Aquests tres països sumen gairebé la meitat dels turistes rebuts el mes d’abril (2,5 milions de persones).

Medició novedosa de moviments turístics 

La medició de turistes en aquesta estadística identifica un viatger no resident a través de la posició d’un dispositiu mòbil contractat amb un operador estranger que es connecta a una xarxa d’un operador espanyol. L’INE rep la informació de les companyies de telefonia mòbil de forma agregada i sense cap tipus d’identificació individual, amb la qual cosa no fa el seguiment individualitzat de cap usuari de telefonia.

L’objectiu és proporcionar una estimació ràpida i amb un gran detall del nombre de turistes estrangers que visiten Espanya -basat en fonts i processos innovadors- que serveixi de complement a les estimacions que proporciona FRONTUR. A mitjà termini es perseguirà una integració de totes dues operacions, tot combinant la rapidesa d’aquesta nova font (que permet publicar els resultats abans no acabi el mes següent a la referència) amb el detall de les característiques dels viatges dels turistes (motiu del viatge, tipus d’allotjaments…) que proporciona la segona.

23/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris