X

Detenen un recaptador i cinc patrons de pasteres arribades a Mallorca

Després de passar a disposició judicial, quatre d'ells han ingressat a la presó provisional

05/08/2022

Detenen un recaptador i cinc patrons de pasteres arribades a Mallorca

Sis homes d’origen algerià, de 20, 27, 28, 30, 31 i 32 anys han estat detinguts a Palma per afavorir la immigració il·legal, delicte contra els drets d’estrangers i pertinença a organització criminal, cinc d’ells suposadament per patronejar diverses pasteres cap a Mallorca i el sisè per recaptar els diners per al viatge.

Les detencions deriven de l’arribada de cinc pasteres que van ser interceptades entre els dies 2 i 3 d’agost en aigües de Cabrera (al sud de Mallorca) amb un total de 100 persones, una d’elles una embarcació d’esbarjo, segons ha detallat la Prefectura Superior de la Policia Nacional de Balears. Totes les pasteres van ser interceptades en alta mar pel Servei Marítim de la Guàrdia Civil i Salvament Marítim i els rescatats van ser posats a la disposició de la Policia Nacional, que és la competent en matèria d’estrangeria.

Després del triatge efectuat per part de la Creu Roja, la Policia va iniciar la recerca per esclarir l’arribada de cada embarcació, identificar als seus ocupants, estudiar la possible existència d’activitat delictiva i les seves circumstàncies.

La Unitat Contra les Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) va esbrinar que les embarcacions havien sortit del nord d’Algèria i havien fet travessies d’entre 30 i 48 hores, segons el trajecte realitzat i el tipus d’embarcació. Una de les pasteres va trigar una mica més a arribar a les costes mallorquines. Els ocupants havien pagat entre 750 i 3.000 euros, depenent del tipus d’embarcació i altres circumstàncies.

Durant les travessies, els viatgers van viure episodis de por i van témer per les seves vides donades les circumstàncies climatològiques de la navegació, el desconeixement de la mateixa i la inexistència de mesures de seguretat en l’embarcació.

La Policia Nacional ha explicat que darrere d’aquestes perilloses travessies es troben organitzacions criminals que els seus integrants es reparteixen les tasques entre captadors, recaptadors i patrons de les embarcacions entre altres.

Els investigadors de la UCRIF han identificat un total de cinc patrons, així com una persona que suposadament havia recaptat els diners procedents dels pagaments per fer el viatge que van abonar alguns dels passatgers.

Una vegada identificats els patrons de les embarcacions i el recaptador, van ser detinguts i acusats com a presumptes autors d’afavoriment de la immigració il·legal, i alguns d’ells per pertinença a organització criminal i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. Després de passar a disposició judicial, quatre d’ells han ingressat a la presó provisional.

En aquestes detencions, la col·laboració entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha estat “imprescindible” per a la troballa d’evidències, proves i indicis per a l’esclariment dels fets.


Aina Calvo: “No hi ha data d’obertura de Son Tous perquè no arriben els aires condicionats”

05/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris