X

Cinc anys dels atemptats del 17-A a Catalunya

Entre el 17 i el 18 d'agost del 2017, varen tenir lloc un seguit d'accions violentes a la Rambla de Barcelona i Cambrils, perpetrades per una cèl·lula gihadista ubicada a Ripoll

17/08/2022

Cinc anys dels atemptats del 17-A a Catalunya

Avui fa exactament cinc anys que Catalunya va estar en el punt de mira del terrorisme gihadista. Entre el 17 i el 18 d’agost de 2017, hi varen tenir lloc una sèrie d’accions violentes reivindicades després per una cèl·lula de l’Estat Islàmic composta per 12 militants liderats per l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satti. Les accions es prepararen a un xalet d’Alcanar, a Tarragona.

El pla inicial era omplir un camió amb explosius i detonar-lo prop de la Sagrada Família, però el 16 d’agost varen fer explotar el xalet d’Alcanar i varen morir Abdelbaki es-Satti i Youssef Aalla. Aquests fets canviaren els plans i els terroristes idearen un segon atac. Llogaren dues furgonetes Fiat Talento blanques a l’empresa Ruzafa de Parets del Vallès. Amb una d’aquestes furgonetes, Younes Aboyaaqoub entrà a les Rambles de Barcelona i començà a fer esses, matà 16 persones i ocasionà més d’un centenar de ferits. El vehicle es va aturar a l’altura del Mosaic del Pla de l’Os de Joan Miró, i el conductor sortí del vehicle i fugí pel mercat de la Boqueria. De seguida, es desplegà un fort operatiu policial.

Aboyaaqoub va arribar fins a la Zona Universitària, on va robar un Ford Focus blanc i envestí dos agents dels mossos. Quan la policia va aconseguir interceptar el cotxe, hi va trobar el propietari del cotxe apunyalat. El terrorista fou abatut a Subirats el 21 d’agost.

La matinada del 18 d’agost, un Audi A3 Negre va irrompre al carrer Jaume I de Cambrils i va envestir un cotxe patrulla dels Mossos. Cinc integrants de la cèl·lula de Ripoll varen baixar del vehicle i carregaren contra els agents i alguns vianants amb matxets i una destral. En aquest atac hi va haver una víctima mortal. Els cinc terroristes foren abatuts.

L’Estat Islàmic va reivindicar l’autoria dels fets a través de l’Agència de Notícies Amaq. El cas va ser jutjat per l’Audiència Nacional, que va dictar sentència l’any passat i condemnà a penes de presó tres integrants de la cèl·lula gihadista que organitzà els atemptats.

17/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris